Bakan Kurum'dan Özgür Özel'e tepki: Hatay'ý yalnýz býrakan kendileridir
ABONE OL

Kurum, Baþakþehir'de "Sosyal Konut ve Kentsel Dönüþüm Projeleri Anahtar Teslim Töreni"nde yaptýðý konuþmada, yeniden göreve geldiði 2 Temmuz'dan bu yana daha yaþanabilir bir Ýstanbul için önemli adýmlar attýklarýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde 12 yýl önce baþlatýlan kentsel dönüþüm seferberliðiyle Ýstanbul'a 905 bin ev ve dükkaný dönüþtürdüklerini aktaran Kurum, þu anda kentin 39 ilçesinde 180 bin konut, ev ile iþ yerinin yenilendiðini kaydetti.

Türkiye'de dönüþüme girmemiþ tek saðlýksýz ev býrakmayana kadar azimle ve kararlýlýkla çalýþacaklarýný dile getiren Kurum, þöyle devam etti:

"Týpký deprem bölgesindeki kardeþlerimizle olduðu gibi Ýstanbul'da da tam bir devlet-millet iþbirliðini, birlik ve beraberliði hayata geçireceðiz. Bildiðiniz gibi 'Yarýsý Bizden' kampanyamýzda vatandaþýmýzýn ihtiyaç duyduðu bazý iyileþtirmeler yapmýþ, yeni baþvuru dönemi baþlatmýþtýk. Tarih kýsýtlamasýný kaldýrarak, Ýstanbul'umuzun 39 ilçesinde, vatandaþýmýzýn süresiz baþvuru yapmasýna imkan saðladýk. Hiçbir vatandaþýmýzýn hak kaybý yaþamasýna da asla izin vermedik. Ýstanbul'da 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi desteði ve 100 bin lira taþýnma yardýmý yapma suretiyle 1,5 milyon liralýk desteði vatandaþlarýmýza sunmaya devam ediyoruz."

- "ÝSTANBUL'UMUZU DEPREMLERE HAZIRLAMAK ÝÇÝN ELÝMÝZDEN GELENÝ YAPACAÐIZ"

Bakan Kurum, "vatandaþlarýn dönüþümden en güzel þekilde faydalanmasý" için yeni bir adým daha attýklarýný ifade etti.

Alan bazlý büyük dönüþümler ile site yönetimlerinde vatandaþlar uzlaþma saðlamýþsa Bakanlýk olarak hemen devreye gireceklerine dikkati çeken Kurum, TOKÝ ve Emlak Konut güvencesiyle dönüþümü orada baþlatacaklarýný kaydetti.

Kurum, depreme hazýrlýðý sadece saðlýksýz yapýlarýn yenilenmesi olarak görmediklerini, yeni sosyal konutlar inþa etmeyi ve yeþil alanlarý vatandaþlara sunmayý dönüþüm sürecinin kýymetli bir parçasý olarak gördüklerini bildirdi.

Daha önce "Ev sahibi olmayan hiçbir dar gelirli vatandaþýmýz kalmayacak." dediklerini anýmsatan Kurum, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar, TOKÝ eliyle çoðunluðu sosyal konut olan tam 1 milyon 400 binden fazla yuva inþa ettik. Ýstanbul'umuz da sosyal konut çalýþmalarýmýzdan hak ettiði payý aldý ve dar gelirli kardeþlerimiz için on binlerce sosyal konutu en güzel þekilde milletimizin hizmetine sunduk. Halen binlerce sosyal konutumuzun inþasý hýzla devam ediyor. Bugün Baþakþehir Belediyesinde yeni kentsel dönüþüm alanlarýnýn yapým sürecini istiþare ettik, o masada karar verdik. Vatandaþýmýzdan gelen talep doðrultusunda Bakanlýk olarak Baþakþehir Belediyemizle birlikte 2 farklý alanda kentsel dönüþüm çalýþmalarýný baþlatacaðýz." diye konuþtu.

Bakan Kurum, 1479 yeni yuvayý, 79 iþ yerini Baþakþehir'e kazandýrmanýn mutluluðunu yaþadýklarýný vurguladý.

"Kayapark Sakura Evleri ile Þahintepe Kentsel Dönüþüm Projeleri" kapsamýnda 537 konut ve 35 dükkaný teslim ettiklerini dile getiren Kurum, "Yuvam Bahçeþehir Sosyal Konut Projesi" kapsamýnda 942 konut ve 44 dükkaný da vatandaþlara, þehit yakýnlarýna, gazilere ve engelli kardeþleri baþta olmak üzere dar gelirlilere armaðan ettiklerini anlattý.

- "HATAY CUMHURBAÞKANIMIZ RECEP TAYYÝP ERDOÐAN'A EMANETTÝR"

Türkiye'nin "Asrýn felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraþ merkezli depremleri yaþadýðýna dikkati çeken Kurum, göreve geldiðinden bu yana geçen 3 ayda deprem bölgesini onlarca kez ziyaret ettiðini söyledi.

Kendilerinin depremin bütün izlerini silmek için koþarken CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'in haksýz ithamlarýna maruz kaldýklarýný dile getiren Kurum, "Kendisi Hatay'ý ziyaret etmiþ ve 'Hatay'ý unutturmayacaðýný' söylemiþ, 'Hatay benim þahsi meselem' demiþ. Halbuki Hatay'ý deprem sonrasýnda yalnýz býrakan kendileridir." ifadelerini kullandý.

Bakan Kurum, "Hatay halkýna, deprem bölgesine umut daðýtýp, o umutlarý boþa çýkaranlar kendileridir." diyerek, þöyle devam etti:

"Hatýrlayýn, 'Deprem bölgesinde konut yapacaðýz, halkýmýza bedava daðýtacaðýz.' dediler ama tek bir çivi çakmadýlar, tek bir yuva kurmadýlar, tek bir çocuðun yüzünü güldürmediler. Tek bir annemizin, babamýzýn göz yaþýný dindirmediler. Tek bir yuva yapmadýklarý gibi söz verdikleri Ulu Cami'yi restore etmekten imtina ettiler. Buradan ifade ediyorum: Sayýn Özgür Özel, Hatay sahipsiz deðildir. Hatay bize emanettir. Hatay devletimize emanettir, Hatay Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'a emanettir. Biz, bu emanete gözümüz gibi sahip çýkacaðýz, oralara gelip selfie çekip ayrýlanlardan olmadýk. Oralara gelip 6 Þubat'ta milletimize sözler verdik, o sözleri tutmak için gece gündüz çalýþýyoruz. Hiçbir zaman deprem bölgesinde boþ vaat verip oradan ayrýlmadýk. Ne söylediysek, aðzýmýzdan ne çýktýysa onu yapmak, onu vatandaþýmýza teslim etmek için hep birlikte el ele verdik. 2025 yýlý geldiðinde onlar Ulu Camii yapmasa da biz yapacaðýz. Onlar o bölgeye sýrtýný dönse de biz deprem bölgesini kucaklamaya, yeniden ayaða kaldýrmaya devam edeceðiz."

- "BELEDÝYELERÝN BAKANLIÐIMIZDA BEKLEYEN HERHANGÝ BÝR TALEBÝ KALMAMIÞTIR"

CHP Genel Baþkaný Özel'in acilen Ýzmir'i þahsi mesele haline getirmesini tavsiye ettiðini belirten Kurum, Ýzmir Körfezi'nin bugün çürüdüðünü, balýklarýn öldüðünü, oksijenin azaldýðýný, kötü kokunun orada yaþayanlarý çileden çýkardýðýný kaydetti.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, CHP'li Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin yýllardýr havaya bakýp ýslýk çaldýðýný, sorumluluklarýný yerine getirmediðini söyledi.

Bakan Kurum, "Eðer siz þahsi bir mesele yapacaksanýz Ýzmirli kardeþlerimizin geleceðini meseleniz yapýn. 25 yýldýr yönettiðiniz Ýzmir'in o sorunlarýný çözmek adýna masaya oturun ve bizim uzattýðýmýz o eli sýmsýký tutup, Ýzmir'in geleceði için ne yapabilirizin peþinde olun." dedi.

Þehirlerin geleceði için yeri geldiðinde en büyük desteði belediyelere verdiklerini ifade eden Kurum, þunlarý kaydetti:

"Hiçbir vatandaþýmýzý ayýrt etmedik. Geçtiðimiz günlerde Ankara ve Ýstanbul Büyükþehir Belediyeleri bizlere geldiler. Milletvekillerimizle, il baþkanýmýzla, ilçe belediye baþkanlarýmýzla gelen taleplerini Ýstanbul halký için, Ýstanbul'da yaþayan hemþerilerimiz için yapýlmasý gerekenleri, acilen yapýlmasý gerektiðini hep birlikte istiþare ettik. Bu çerçevede hem Ýstanbul'un hem Ankara Büyükþehir Belediyesinin itfaiye, zabýta ve personeline dair taleplerini karþýladýk. Artýk belediyelerin Bakanlýðýmýzda bekleyen herhangi bir talebi kalmamýþtýr. Diðer projelerle ilgili de ilgili müdürlüklerimize gerekli talimatý verdik, milletimizin menfaati söz konusuysa her türlü desteði verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceðiz."

Konuþmanýn ardýndan Bakan Kurum, hak sahiplerine konutlarýnýn anahtarlarýný verdi.

Ýlçede Murat Kurum adýna dikilen 100 fidan için Baþakþehir Belediye Baþkaný Yasin Kartoðlu tarafýndan fidan baðýþ sertifikasý takdim edildi.

Öte yandan Kurum, konut projesi içerisinde yer alan basket sahasýnda çocuklarla atýþ yaptý.

Programa, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Osman Nuri Kabaktepe, bazý milletvekilleri ve çok sayýda vatandaþ katýldý.

  • Çevre
  • Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum
  • bakan kurum
  • özgür özel