Bakan Kurum'un Malatya temaslarý sürüyor: Yýl sonuna kadar 200 bin yeni yuvamýzý teslim edeceðiz
ABONE OL

Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Kurum, bakanlýk koltuðuna oturduktan sonra ilk ziyaretini 6 Þubat'ta yaþanan asrýn felaketinde aðýr yara alan Malatya'ya gerçekleþtirdi. Dün akþam kente gelen Bakan Kurum ve ekibi, kent yöneticileri ile bir toplantý gerçekleþtirdikten sonra bugün de sabah saatlerde il koordinasyon kurulu toplantýsýna katýldý.

Ýnþa çalýþmasý devam eden Bakýrcýlar Çarþýsý'nda da inceleme yapan ve ardýndan gazetecilere açýklamalarda bulunan Bakan Kurum, 6 Þubat 2023'te meydana gelen depremleri dün gibi hatýrladýklarýný ifade ederek, "Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde; þartlar ne olursa olsun, deprem bölgesinin ikinci plana düþmesine asla müsaade etmedik, etmeyeceðiz" dedi.

YIL SONUNA KADAR 200 BÝN KONUT TESLÝM EDÝLECEK

Yýl sonuna kadar toplam 200 bin konutu teslim edeceklerini söyleyen Bakan Kurum, "Malatya ve diðer illerimizde yaralarýmýzý sarmak için haftalarca vatandaþýmýzla omuz omuza verdik. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, nasýl her depremde, selde, heyelanda ve yangýnda milletimizin yanýnda olduysak, asrýn felaketinde de milletimizle birlikte bir seferberlik þuuruyla çalýþtýk. Biliyorsunuz 6 Þubat depremlerini 11 þehrimiz yaþadý. 14 milyon insanýmýzýn hayatý olumsuz etkilendi Yüz binlerce konutumuz ve iþ yerimiz kullanýlamaz hale geldi. Afetin verdiði maddi kayba baktýðýmýzda 104 milyar dolarý geçtiðini görüyoruz. Bugüne geldiðimizde; 276 bin konutun, iþ yerinin, ofisin ihale süreci tamamlandý. 11 ilimizde inþa faaliyetimiz devam ediyor. 4 bin 500'e yakýn köyde evlerimizi süratle teslim ediyoruz. Baþlamýþ olduðumuz 276 bin konutun, toplamda 76 bin yuvamýzý kardeþlerimize teslim ettik. Bugün deprem bölgesinde 2000'e yakýn þantiyede 153 bin iþçi kardeþimiz arý gibi çalýþýyor. Gerek þehrin içinde, gerek rezerv alanlarda yýl sonuna kadar toplam 200 bin konutu teslim edeceðiz" ifadelerini kullandý.

"DEVLET TÜM ÝMKANLARI ÝLE DEPREM BÖLGESÝNDE"

Bakan Murat Kurum, devletin tüm imkanlarý ile deprem bölgesinde olduðunu ve olmaya devam edeceðini belirterek, "Malatya özelinde baktýðýmýzda; þu ana kadar 7 bin 881 konutumuzu bitirip, depremzede ailemizi evlerine kavuþturduk. Malatya genelinde 80 bin 224 ev ve iþ yerimizin inþasýna da süratle devam ediyoruz. Þehir merkezini, kent meydanýný aslýna uygun, tarihi dokuyu koruyan, depreme dayanýklý, çevreci, sýfýr atýk uyumlu olarak inþa ediyoruz. Biz, birçok afette olduðu gibi depremin ilk anlarýnda da milletimize sözler verdik. Görev süremiz boyunca bu sözleri tuttuk. Þimdi yine bu sözleri tutmanýn gururuyla buradayýz. Ben bugün sadece bir bakan olarak burada deðilim. Malatya'nýn bir evladý, deprem bölgesinin kardeþi ve bölgenin ihtiyacýný giderecek kiþi olarak buradayým. Þantiyede baret takýp yuvalar inþa etmiþ bir emekçi olarak karþýnýzdayým. Milyonlarca vatandaþýmýza yeni yuva kazandýrmýþ, milletimizin zor anlarýnda hep yanýnda olmuþ bir kardeþiniz olarak yanýnýzdayým. Dün nasýl depremlerde, sellerde, yangýnlarda milletimizin hemen yanýna koþup hýzlýca yeni yuvalarýna kavuþturduysak; bugün de deprem bölgemizin tamamýnda ayný aþkla, azimle, gayretle çalýþacaðýz. Malatya'da yeni yuvalarýna kavuþmayan tek bir depremzede kardeþimizi býrakmayacaðýz. Bu evler teslim edilene kadar da arkadaþlarýmla birlikte sürekli deprem bölgesinde olacaðýz. Elimizi bir an bile depremzede kardeþlerimizin elinden çekmeyeceðiz" dedi.