Bakan Memiþoðlu, saðlýk muhabirleri ile Bakanlýkta bir araya geldiði toplantýda, gündeme iliþkin açýklamalarda bulundu, sorularý yanýtladý.
Toplumun saðlýk okuryazarlýðý oranýnýn artýrýlmasýnda medya mensuplarýnýn üstlendiði görevin çok önemli olduðunu vurgulayan Memiþoðlu, saðlýk muhabirlerini de saðlýkçýlarýn bir parçasý olarak gördüðünü söyledi. Memiþoðlu, "Biz sizleri saðlýkçý olarak kabul ediyoruz. Biz, saðlýk muhabirlerini saðlýk ordusunun bir neferi olarak görüyoruz ve esasýnda saðlýk okuryazarlýðýný, saðlýðýn toplumsal olarak geliþimini, ayný zamanda bu konudaki saðlýðýn bilgilerini sizler vasýtasýyla bütün toplum öðreniyor. Emeðiniz çok büyük." diye konuþtu.
Medya mensuplarýna teþekkür eden Memiþoðlu, "Sahada olan sizlersiniz. Sizin yaptýðýnýz haberler çok kiþiyi etkiliyor. Öyle olunca da hem toplumun saðlýðýnýn geliþimini hem de bizim daha da geliþimimizi saðlýyorsunuz. Hepimiz bu millete, topluma hizmet eden insanlarýz. Amacýmýz daha iyi saðlýk sistemi kurmak, daha iyi bir ülke oluþturmak. Onun için de elimizden geleni yapýyoruz." " ifadelerini kullandý.
Bakan Memiþoðlu, Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürü olduðu dönemde saðlýk muhabiriyle her zaman iletiþime açýk olduklarýný dile getirdi.
Saðlýk Bakanlýðý olarak da ayný açýk ve þeffaf iletiþimi kurmak istediklerinin altýný çizen Memiþoðlu, "Maalesef bazen dezenformasyon oluyor, yanlýþ algýlar oluyor. Ýyi bir iletiþim, iyi bir haberleþme yolu kurmak kesinlikle bizim için deðerli. Sizler bizim için deðerlisiniz. Biz sizi medyadaki saðlýk elçileri olarak görüyoruz. Onun için her konuda her zaman iletiþim halinde olmayý isteriz." deðerlendirmesini yaptý.
- "ÖNCELÝÐÝM KORUYUCU HEKÝMLÝK, BÝRÝNCÝ BASAMAK"
Memiþoðlu, Bakanlýk olarak yaklaþýmlarýnýn önce insan ve insanýn iyiliði olduðunu belirtti.
"Türkiye de dahil insanlara 'Mutluluðun olmazsa olmazý nedir?' diye sorduklarýnda ilk parametre saðlýk, biliyorsunuz, yani yüzde 65-70 üzerinde insanlar, olmazsa olmazý saðlýk olarak tanýmlýyorlar hayatlarýnda. Onun için biz de bu mutluluk kaynaðýnýn saðlýk olduðunun bilinciyle hareket etmek zorundayýz" diyen Memiþoðlu, saðlýk hizmeti sunarken insanýn rengine, cinsine, fikrine bakmadýklarýný bildirdi.
Memiþoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Saðlýk hizmeti sunarken, herkese eþit ve insan olduðu için hizmet ediyoruz. Yaklaþýmýmýz, önce insan, insanýn iyiliði diyoruz, toplumun iyiliði diyoruz, medeniyetin iyiliði diyoruz ve dünyanýn iyiliði diyoruz. Bugün maalesef dünya biraz kötülük medeniyetinin, kötülüðün hakim olduðu, birbirlerini insanlarýn katlettiði, naklen yayýnlarda 45 bin kiþinin öldüðü bir dünyada yaþýyoruz. Biz iyilik tarafý olarak bunu düzeltmek için daha çok çalýþmamýz, birlikte hareket etmemiz, iyi tarafýn bir arada hareket etmesi gerektiðini düþünüyoruz. Onun için saðlýkla ilgili de daha iyisini nasýl yaparýz konusunda çalýþýyoruz. Hep beraber daha iyisini yapacaðýz."
Kendisinin de önceliðinin koruyucu hekimlik olduðuna iþaret eden Memiþoðlu, "Benim önceliðim koruyucu hekimlik, birinci basamak. Bunu her seferinde söylüyorum. Ýnsanlarýn hasta olmadan, saðlýðýný kaybetmeden kendisine, bedenine bakmasýnýn, saðlýklý kalmasýnýn yönetimini oluþturmak zorundayýz." dedi.
Saðlýk Bakanlýðýnýn hastalýk ortaya çýkmadan çalýþma yapmasý gerektiðini ifade eden Memiþoðlu, "Biz hastalýk bakanlýðý deðiliz diyoruz hep. Önce koruyucu hekimliði, koruyucu saðlýk kültürünü insanlara öðretmemiz lazým. Burada önemli saðlýk çalýþaný sizlersiniz. Çünkü toplumun saðlýk okuryazarlýðýný artýracak haberleri yapacak ve onlarý bilinçlendirecek sizlersiniz. Biz bunlarý üretirken veya bunlarý desteklerken sizlerin yardýmý olmadan toplumun saðlýk okuryazarlýðý oranýný artýrmayý veya saðlýkla ilgili kendilerine bakmasý gerektiðini öðretemeyiz." ifadelerini kullandý.
- "NORMAL DOÐUM EYLEM PLANI HAZIRLADIK"
Saðlýk okuryazarlýðýnýn artýrýlmasýnda medya mensuplarýnýn da sorumluluðunun bulunduðunu vurgulayan Kemal Memiþoðlu, "Çünkü bugün baktýðýmýz zaman Türkiye'nin en büyük sorunlarýnýn obezite, kilo olduðunu görüyoruz, baðýmlýlýk olduðunu görüyoruz. Bu sadece sigara, madde baðýmlýlýðý deðil." dedi.
Bugünün en önemli baðýmlýlýklardan birinin dijital baðýmlýlýk olduðunu vurgulayan Memiþoðlu, "Bunun yanýnda doðurganlýk oranýnýn düþük olmasý, yaþamýn hareketsiz olmasý, sedanter yaþam olmasý, þehirleþen, çok kýsa sürede, belki 30-40 yýlda þehirleþen bir toplumun yeme alýþkanlýklarýnýn, besleme alýþkanlýklarýnýn deðiþmeden, yaþam tarzýnýn deðiþmesinden kaynaklanan özellikle hareketsizlik ve kilo sorunumuzun olduðunu hepimiz biliyoruz." açýklamasýnda bulundu.
Memiþoðlu, fazla kilonun inmeden eklem hastalýðýna, kalp hastalýðýna her þeyin nedenlerinden biri olduðunu ifade ederek, þunlarý kaydetti:
"Maalesef Türkiye'de sigara kullaným oraný çok yüksek, özellikle genç kadýnlarýmýz ve çocuklarýmýz son zamanlarda sigara konusunda maalesef daha fazla kullanýr oldular. Sigara akciðer kanserinden KOAH'a kadar her türlü hastalýða etki eden bir madde. Bu nedenle bizlerin topluma bunlarýn zararlarýný anlatmamýz gerekiyor. Bunun yanýnda doðurganlýk oraný diyoruz, toplum eleþtiriyor bazen 'Bize neden karýþýyorsunuz?' diye, ama baktýðýnýz zaman çocuksuz olmaz. Ailede kardeþ de önemli. Ýnsan kardeþle geliþiyor. Paylaþýyorsunuz, mücadele ediyorsunuz, birbirinizi destekliyorsunuz. Lakin biz bu konuya sadece kardeþ tarafýndan bakmýyoruz. Bir de Türkiye'nin yenilenebilir dediðimiz nüfusunun azalmamasý gerekiyor.
Nüfus artýþ hýzý 1,5 demek bu nüfusun azaldýðý, yaþlanmasýný býrakýn azaldýðý demek. Bu konuda toplumu bilinçlendirmemiz lazým. Normal Doðum Eylem Planý hazýrladýk, biliyorsunuz. Ama bunu topluma anlatmamýz gerekiyor. Hekiminden, hastasýna, gebesinden, aile bütününe iþin normalinin doðum olduðunu, diðerinin ameliyat olduðunu hep beraber anlatmamýz gerekiyor. Ýþte bu tür özellikle koruyucu dediðimiz, hastalanmadan saðlýðý koruyacak politikalarýmýzýn sizler tarafýndan da desteklenmesini ve çok fazla topluma bu konuda mesaj verilmesini arzu ediyoruz."
- "BÝZ AÝLE HEKÝMLERÝNÝN MAAÞLARINI KESMÝYORUZ"
Her zaman aile hekimlerini destekleyeceklerini söylediklerini aktaran Memiþolu, "Biz aile hekimliði ile ilgili de aile hekimliðini destekleyeceðiz dedik baþýndan beri. Çünkü aile hekimliði toplumun ilk baþvuracaðý ve en yakýnýndaki saðlýk elçimiz, saðlýk hizmeti sunduðumuz kapý." dedi.
Aile hekimliðiyle ilgili mevzuat, yönetmelik deðiþikliði yaptýklarýný hatýrlatan Memiþoðlu, "Bunun yanýnda 2025 senesinde hedefimiz, yaklaþýk bin tane yeni Aile Saðlýðý Merkezi yapmak, onlara kurumsal kimlikle daha iyi hizmet verecek altyapý oluþturmak. Saðlýklý Hayat Merkezi hedefimiz de var, 100'ün üzerinde yapmak istiyoruz 2025 senesinde." diye konuþtu.
Koruyucu hekimliðin, temel saðlýðýn en önemli unsuru olduðunu dile getiren Bakan Memiþoðlu, þunlarý kaydetti:
"Mevzuatla ilgili de bazen dezenformasyon olabiliyor, yanlýþ algýlar da olabiliyor. Burada þunu söylüyoruz, aile hekimine kayýtlý nüfusu 3 bin 500'e düþürerek hekimin kendisine kayýtlý kiþilerin saðlýkla ilgili bütün parametrelerini takip etmesini, özellikle yaþlý grubu, þeker hastasý, tansiyon hastasý gibi gruplarý takip etmesini istiyoruz. Yanlýþ anlaþýlma olmasýn, biz aile hekimlerinin maaþlarýný kesmiyoruz. Biz, aile hekimlerine kendi nüfusunun saðlýðýna göre daha çok teþvik vermeye çalýþýyoruz ve kendi nüfusunun hastalanmamasýnýn temininde etkin rol almasýný istiyoruz. Bu nedenle de biz kendisiyle kýyaslýyoruz aile hekimini. Eðer nüfusu, kendi sorumlu olduðu nüfusu bir önceki döneme göre daha saðlýklýysa bunu aile hekiminin baþarýsý olarak görüyoruz. Çünkü kendi sorumlu olduðu bölgedeki insanlar, kendilerine bakarsa, hastalanmazsa bunu saðlayacak kiþinin aile hekimi olduðunu görüyoruz ve kiþinin kendi sorumluluðunun olduðunu biliyoruz. Onun için bu konuda biz aile hekimlerine güveniyoruz, gelirlerinin de artacaðýný biliyoruz. Çalýþan ve çalýþmayan arasýndaki farkýn da net olmasýný istiyoruz. Onun için teþvik vereceðiz, ilave vereceðiz, ücret vereceðiz aile hekimlerine. Bu konuda dezenformasyon olmasýný arzu etmiyoruz."
- "BAKANLIÐIMIZIN HÝZMETLERÝNÝ KOMPLE CHECK-UP YAPIYORUZ"
Memiþoðlu, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden bazý branþlarda randevularda yaþanabilen sýkýntýlara iliþkin de açýklamalarda bulundu.
"Randevu konusunda bazý branþlarda sýkýntýlar olduðunu biliyoruz, bunlarý en kýsa zamanda çözeceðiz" diyen Memiþoðlu, bugün "Saðlýk Bakanlýðý Atama ve Yer Deðiþtirme Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik" yayýmladýklarýný anýmsattý.
Bakan Memiþoðlu, "Biliyorsunuz Türkiye'de hekim daðýlýmýnda 2002 senesinde en geliþmiþ bölge ile geliþmemiþ bölge arasýnda yedi kat fark vardý. Geliþmiþ bölgelerimizde yedi kat fazla saðlýk personeli vardý. Þu anda 2,5 kat farka düþürdük. Bunu daha aza düþürmek için böyle bir yönetmelik yayýmladýk." bilgisini verdi.
Memiþoðlu, þöyle devam etti:
"Biz, Bakanlýðýmýzýn hizmetlerini komple check-up yapýyoruz. Yani denetleme usullerimizi, saðlýk hizmetlerimizi yeniden yapýlandýrma aþamasýndayýz. Bu konuda malum yenidoðanla ilgili bir denetleme ve deðerlenme bilimsel komisyonu oluþturduk. Tüm branþlarda bunu yapacaðýz: Acil, eriþkin yoðun bakým, onkoloji gibi. Hizmet alanlarýmýzý kontrol ederek iþleyiþi daha etkin hale nasýl getiririz konusunda çalýþýyoruz."
Saðlýk turizmine büyük önem verdiklerinin altýný çizen Memiþoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Özellikle saðlýk turizmi konusunda biraz daha etkin olmak için USHAÞ üzerinden, USHAÞ'ý yeniden yapýlandýrarak ve USHAÞ'ý daha etkin hale getirerek saðlýk hizmetlerimizi büyütmeyi amaçlýyoruz. Saðlýk hizmetinde özellikle kamu tarafýnýn biraz daha geliþmesi gerektiðini düþünüyoruz bu konuda. Koruyucu ve temel saðlýk hizmetlerinin yanýnda benim en önemsediðim þey, bu konuda sizin desteðinizi de istiyoruz çünkü bu konuda kat etmemiz gereken çok uzun bir yol var, yapmamýz gereken iþler var, biz sadece saðlýk hizmetini sunan, saðlýk hizmetini iyi yapan bir ülke olmak istemiyoruz, biz saðlýk hizmetini sunarken saðlýk bilimini de bilgisini de üretmek istiyoruz.
Þu anda Türkiye'nin saðlýk çalýþanlarý özellikle hekim grubu gerçekten dünyanýn medarýiftiharý olarak görülüyor, bizim dünyadaki medarýiftiharýmýz; bilgi anlamýnda, çalýþkanlýk anlamýnda. Bunun da toplum tarafýndan bilinmesi lazým. Hepimiz bu ülkede yaþýyoruz. Saðlýk hizmetleri son 20 yýlda Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde inanýlmaz geliþti ve dünyada Covid-19'da gördük, depremde de gördük ki sizler saðlýk hizmetlerinin dünyaya rol model olan bir ülkesinde yaþýyorsunuz. Bunu yapan saðlýk çalýþanlarý ve hekim grubu, saðlýk sistemimiz. Çok istisnai insanlýktan nasibini almamýþlarýn, üstelik de yakalanarak cezaevinde olanlarýn, bunu bir buçuk milyon saðlýk çalýþanlarýmýzýn hakkýný yememesini istiyorum."
Bebek ölüm hýzýnýn bin canlý doðumda 35'lerden 7,1'e düþtüðünü belirten Memiþoðlu, "Ýstanbul için, Türkiye için 9,2'ye düþürülmüþ. Prematüre 37 haftanýn altýnda doðan bebeklerimizin yaþam þansý yüzde 95'in üzerinde çýkartýlmýþ bir saðlýk sisteminden, saðlýk çalýþanlarýndan bahsediyoruz." dedi.
"Yaþam süresini 78 yaþýna çýkartmýþ bir saðlýk sisteminden, saðlýk çalýþanlarýndan bahsediyoruz" ifadesini kullanan Bakan Memiþoðlu, "Bunun kötülenmesine veya birkaç tane nasipsiz sebebiyle örselenmesine hep beraber izin vermememiz lazým. Birkaç kiþinin kusuru, caniliði bu kadar büyük hizmetleri, Avrupa ile dünyadan daha iyi olan hizmetleri ve çalýþanlarý töhmet altýnda býrakmamasý gerekir. Bunu baþaracak sizlersiniz, bizleriz, sorumluluk sahibi insanlar." diye konuþtu.