Bakan Memiþoðlu: Türk dünyasý ve dost ülkelerde de önemli rol üstleniyorlar
ABONE OL

Memiþoðlu, Saðlýk Bakanlýðý Avrupa Birliði ve Dýþ Ýliþkiler Genel Müdürlüðü ile Türkiye Saðlýk Enstitüleri Baþkanlýðý (TÜSEB) tarafýndan "Afetlerde Saðlýk ve Saðlýðýn Geleceði" temasýyla bir otelde düzenlenen "10. Türk Týp Dünyasý Kurultayý"nda yaptýðý konuþmada, kurultayýn bilimsel buluþmanýn yaný sýra uluslararasý düzeyde saðlýk sorunlarýna çözümler geliþtiren bir platform haline geldiðini söyledi.

Kurultayda bilim insanlarý, saðlýk yöneticileri ve politika yapýcýlarýn vizyonlarýný, deneyimlerini ve çözüm önerilerini paylaþtýklarýný belirten Memiþoðlu, "Kurultay, saðlýk alanýnda birlikte çözüm arayýþýna girmemizi, ortak sorunlarýmýza yenilikçi çözümler geliþtirmemizi mümkün kýlarken küresel saðlýk sistemlerinin dayanýklýlýðýný artýrmaya yönelik bir iradenin de temellerini atmaktadýr." diye konuþtu.

Memiþoðlu, saðlýðýn korunmasý ve sürdürülebilir hizmetlerin geliþtirilmesinde dayanýþma ve iþbirliðinin kritik önemde olduðunu dile getirerek þöyle devam etti:

"Bu ihtiyacýn ne kadar gerekli olduðunu, 6 Þubat 2023 tarihinde Kahramanmaraþ merkezli yaþanan 'Asrýn Felaketi' diye anýlan depremde hep birlikte acý bir þekilde tecrübe ettik. Deprem bize afetlere karþý dirençli saðlýk sistemleri kurmanýn ne kadar hayati olduðunu bir kez daha hatýrlattý. Bu acý tecrübeyle birlikte hareket etmenin ve dayanýklý saðlýk sistemleri oluþturmak için atýlacak adýmlarýn ne kadar önemli olduðunu gösterdi."

- "KENDÝ KURUMLARIMIZ ARACILIÐIYLA KARÞILAYACAK BÝR SAÐLIK MODELÝNE ULAÞMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Gazze'de yaþanan insanlýk dýþý soykýrým ve vahþetin insan kaynaklý krizlerin en az doðal afetler kadar yýkýcý olabileceðini vurgulayan Memiþoðlu, hastanelerin, ibadethanelerin, okullarýn ve sivil alanlarýn hedef alýnmasýnýn saðlýk hizmetleri açýsýndan ciddi sonuçlar doðurduðunu kaydetti.

Bakan Memiþoðlu, Gazze gibi savaþ ortamýnda kalan hasta ve yaralýlar için uluslararasý iþbirliði ve insani yardým desteðinin zorunluluk haline geldiðinin altýný çizdi.

Türkiye'nin Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan önderliðinde her zaman masum insanlarýn korunmasý ve saðlýk hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi yönünde tavýr alan bir ülke olduðunu aktaran Memiþoðlu, "Bu duruþ, toplum saðlýðýna her koþulda hizmet etme sorumluluðumuzu her þeyin üstünde tutmamýzý gerektirmektedir. Bu nedenle, saðlýk sistemlerimizin kriz durumlarýnda dahi ayakta kalabilmesi ve her koþulda toplum saðlýðýna hizmet edebilmesi bizim için çok öncelikli bir hedeftir." deðerlendirmesinde bulundu.

Kemal Memiþoðlu, kurultayda da ele alacaklarý temel hedeflerden birinin saðlýk sistemlerin dayanýklýlýðýný güçlendirmek için uluslararasý iþbirliklerini daha da geliþtirmek, krizlere karþý daha hazýrlýklý ve etkin bir saðlýk altyapýsý oluþturmak olduðunu belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Afet ve acil durumlarda, kriz ortamlarýnda güçlü liderliðin ve etkin iþbirliðinin önemini Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde defalarca tecrübe ettik. Örneðin; tüm dünyayý etkisi altýna alan pandemi döneminde Cumhurbaþkanýmýzýn vizyoner önderliði ve çözüm odaklý yaklaþýmý sayesinde ülkemizde yalnýzca 45 gün gibi bir sürede yerli ventilatör cihazlarýnýn üretimi gerçekleþtirildi. Bu baþarý, Cumhurbaþkanýmýzýn saðladýðý güçlü liderlik ve yerel iþbirliklerinin gücüyle mümkün oldu. Bugün Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, ülkemizin tüm saðlýk ihtiyaçlarýný yerli ve milli imkanlarla, kendi kurumlarýmýz aracýlýðýyla karþýlayacak bir saðlýk modeline ulaþmayý hedefliyoruz."

- "TÜSEB, ULUSAL VE ULUSLARARASI ÝÞBÝRLÝKLERÝNE BÜYÜK BÝR ÖNEM VERMEKTEDÝR"

TÜSEB'in saðlýk bilimleri ve biyoteknoloji alanlarýnda araþtýrma ve geliþtirme faaliyetlerini teþvik eden Türkiye'nin saðlýk alanýndaki bilgi ve teknoloji üretim kapasitesini artýrmayý hedefleyen stratejik bir kurum olduðunu anlatan Memiþoðlu, TÜSEB'in kuruluþundan bu yana saðlýk teknolojilerinin yerlileþtirilmesi, biyoteknolojik ürünlerin geliþtirilmesi ve Ar-Ge çalýþmalarýnýn desteklenmesi gibi birçok alanda Türkiye'ye önemli katkýlar saðladýðýný vurguladý.

Memiþoðlu, TÜSEB'in öncülüðünde geliþtirilen Üreten Saðlýk Modeli'nin sadece afet dönemlerinde deðil, saðlýk sektörünün genelinde dýþa baðýmlýlýðý azaltmayý ve saðlýk alanýnda stratejik baðýmsýzlýk kazanmayý hedefleyen güçlü bir strateji olarak öne çýktýðýný ifade ederek, "Türkiye, bu modelle saðlýk teknolojilerinde baðýmsýzlýðý amaçlamakta; ilaç, týbbi cihaz ve medikal ekipman gibi kritik saðlýk ürünlerinde yerli üretimi destekleyerek dýþa baðýmlýlýðý en aza indirmeyi hedeflemektedir." diye konuþtu.

Üreten Saðlýk Modeli'nin baþarýya ulaþmasý ve yerli saðlýk ürünlerinin küresel rekabette yer edinebilmesi için TÜSEB'in koordinasyonunda teknoloji transfer ofislerinin kurulmasý planlandýðýný vurgulayan Memiþoðlu, "Bu ofisler, ülkemizin dört bir yanýndaki saðlýk çalýþanlarýnýn ve bilim insanlarýnýn inovatif fikirlerinin somut ürünlere dönüþmesini saðlayacaktýr. Teknoloji transfer ofisleri ile akademik bilginin sanayiye aktarýmý saðlanacak, Ar-Ge projeleri desteklenerek yerli üretime odaklanýlacaktýr. Böylece ülkemiz saðlýk teknolojilerinde yenilikçi ve kendi kendine yeterli bir ülke olma yolunda emin adýmlarla ilerleyecektir. Bu süreçte TÜSEB, ulusal ve uluslararasý iþbirliklerine büyük bir önem vermektedir." ifadelerini kullandý.

Kemal Memiþoðlu, iþbirlikleri sayesinde Türkiye'nin saðlýk alanýnda sadece yerel deðil, uluslararasý düzeyde de etkili bir rol oynamayý hedeflediðinin altýný çizerek, þunlarý kaydetti:

"Özellikle afet dönemlerinde ihtiyaç duyulan týbbi cihaz ve ilaçlarýn yerli üretimle hýzlý bir þekilde saðlanmasý, ülkemizin bölgesel ve küresel saðlýk krizlerine hýzlý ve etkin yanýt verme kapasitesini artýracaktýr. Üreten Saðlýk Modeli ve TÜSEB'in çabalarý yalnýzca Türkiye'de deðil, Türk dünyasýnda ve dost ülkelerde de saðlýk alanýnda önemli bir rol üstlenmektedir. Bu baðlamda, dost ve kardeþ ülkelerden gelen bilim insanlarý ile ortak projeler üreterek medikal çözümleri daha geniþ bir coðrafyada eriþilebilir hale getirmeyi amaçlýyoruz. Türk dünyasýnda bilimsel dayanýþmayý güçlendirerek, krizlere karþý saðlýk sistemleri oluþturma hedefimize bir adým daha yaklaþmayý planlýyoruz."

- "KURDUÐUMUZ BAÐLARI KALICI BÝR ÝÞBÝRLÝÐÝ YAPISINA DÖNÜÞTÜRME HEDEFÝNDEYÝZ"

Türkiye'de saðlýk altyapýsýný güçlendirmek için önemli adýmlar atýldýðýný belirten Memiþoðlu, birinci basamak saðlýk hizmetlerinin geliþtirilmesi, mevcut hastanelerinin modernize edilmesi ve yeni saðlýk yatýrýmlarýnýn hayata geçirilmesiyle saðlýk hizmetlerini Türkiye'nin her köþesine ulaþtýrdýklarýný söyledi.

Memiþoðlu, Saðlýk Bakanlýðýnýn sürekli geliþen bir saðlýk sistemi ve nitelikli saðlýk hizmeti sunumu üzerinde titizlikle çalýþtýklarýný anlatarak "Bu baðlamda, Türkiye'nin yurt dýþýnda yaþayan Türk bilim insanlarý ile kurduðu baðlarý güçlendirme hedefi, saðlýk alanýnda dayanýþmamýzý uluslararasý bir güç haline getirmek yönündeki çabalarýmýzýn bir parçasýdýr." dedi.

Yurt dýþýndaki bilim insanlarýnýn birikimlerini Türkiye'ye taþýmalarýna ve bu alandaki projelerin Türkiye'de hayata geçirilmesine büyük imkan saðladýklarýný ifade eden Memiþoðlu, sözlerini þöyle tamamladý:

"TÜSEB'in saðladýðý altyapý ve teknoloji transfer ofisleri, bu iþbirliklerinin somut sonuçlar doðurmasý için önemli bir köprü görevi görmektedir. Bu ofisler, bilim insanlarýmýzýn ve saðlýk çalýþanlarýmýzýn yenilikçi fikirlerinin ticarileþerek ürünlere dönüþmesini, böylece küresel saðlýk krizlerine yanýt verebilecek yerli çözümler geliþtirilmesini saðlamaktadýr. Bu projeler yalnýzca Türkiye'nin deðil ayný zamanda Türk dünyasý ve dost ülkelerin de saðlýk sistemlerinin güçlendirilmesine katký saðlayacaktýr. Türk dünyasýndan ve dost ülkelerden gelen bilim insanlarýyla kurduðumuz baðlarý kalýcý bir iþbirliði yapýsýna dönüþtürme hedefindeyiz."

Konuþmasýnýn ardýndan Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, Doç. Dr. Canan Daðdeviren'e (Bilim Ödülü), Doç. Dr. Fatih Ýnci'ye (Teþvik Ödülü) ve Prof. Dr. Sibel Ayþýl Özkan'a (Özel Ödül), deðer görüldükleri Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teþvik Ödülleri'ni verdi.

Programa, 20 ülkeden bakan, bakan yardýmcýsý ve üst düzey bürokratlar, Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürü Abdullah Emre Güner ve çok sayýda kiþi katýldý.

Ayrýca programda, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn mesajý da okundu.