Bakan Özhaseki: Dünyada deprem konusunda 10 riskli büyük metropol var, birisi Ýstanbul
ABONE OL

Özhaseki, Aksaray Belediyesince hayata geçirilen Hamidiye Mahallesi Kentsel Dönüþüm Projesi temel atma töreninde, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduðunu hatýrlattý.

Bilim insanlarýnýn Himalaya Daðlarý'ndan baþlayarak Alpler'e doðru uzanan çizginin üzerinde 5 riskli ülkeden birisinin Türkiye olduðunu söylediðini aktaran Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Dünyada deprem konusunda 10 riskli büyük metropol var, birisi Ýstanbul. Bunu bilerek hareket etmek durumundayýz. Bir taraftan binalarýmýzý yenilemeliyiz, bir taraftan da depreme hazýrlýklý hale getirmeliyiz. 6 Þubat sabahýna tüm ülkemiz müthiþ bir acýya uyandý. 18 ilimiz etkilendi, 14 milyon insanýmýz bundan zarar gördü. Yýkýlan iþ yeri ve konut sayýsý 850 bin. Anadolu'da kurduðumuz bu 1000 yýllýk medeniyetin baþýna gelen en büyük felaket buydu. Bundan daha büyük bir felaketle karþýlaþmadýk. Biz bu felaketin altýndan kalkabilmek amacýyla emin olun gece gündüz uðraþýyoruz."

Özhaseki, AK Parti ve MHP'nin elinde olan belediyelerin aylarca orada çalýþmalar yaptýðýný ifade etti.

Ellerindeki imkanlarýn Türkiye'deki belediyelerin hepsinden fazla olmasýna raðmen oralara sadece özel uçaklarla gelip fotoðraf çekilip giden "deprem turistleri"nin de olduðunu vurgulayan Özhaseki, "Biz onlarý da biliyoruz. Onlarý vicdanlarýna havale ediyoruz. Bütün millet 85 milyon olarak ayaktaydý, çocuklar kumbaralarýndaki paralarý gönderdiler. Böyle bir milletin ferdi olmaktan þeref duyuyorum. Bizler Allah'a þükür bu iþlerin altýndan kalkýyoruz. Bir felaketti bu iþ. Allah'a hamdolsun asrýn dayanýþmasýna dönerek çözüme kavuþturuyoruz. 300 binden fazla konut yapýlýyor. Bu ay daðýtýlan konutlarla beraber 75 bin konutu vatandaþa teslim edeceðiz." diye konuþtu.

- "Muhalefetteki arkadaþlar zerre miktar kentsel dönüþüm iþine iliþmiyorlar"

Özhaseki, birçok iþle uðraþtýklarýný ve gayretle çalýþmalar yürüttüklerini aktardý.

Muhalefetin o dönemde þimdi de kendilerini eleþtirdiðini anlatan Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Deprem siyaset üstü bir iþtir. Herkes orada kan aðlýyor. Tam 110 bin kiþilik bir orduyla çalýþýyoruz. Binlerce yerde þantiyemiz var. Bunca çalýþmanýn karþýlýðýnda hala bizleri eleþtiriyorlar, dertleri baþka. Türkiye'de þu andaki yapý stokunun büyük bir bölümü veya en az yarýsý riskli. O yüzden bu yapýlarý biran önce yenilememiz lazým. Bakanlýk olarak Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüþümü destekliyoruz. Bu kentsel dönüþüm iþini hýzlandýrmamýz lazým. Ne yazýk ki bazý belediye baþkanlarý kentsel dönüþüm iþlerinden kaçýyorlar. Özellikle Ýstanbul gibi bir yerde muhalefetteki arkadaþlar zerre miktar kentsel dönüþüm iþine iliþmiyorlar."

Bakan Özhaseki, daha sonra butona basarak projenin temelini attý.

Törene, TOKÝ Baþkaný Ömer Bulut, Vali Mehmet Ali Kumbuzoðlu, Belediye Baþkaný Evren Dinçer ve diðer yetkililer katýldý.

  • Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki
  • Bakan Özhaseki
  • aksaray