Bakan Özhaseki duyurdu: Ýnþasý devam eden 307 bin konut var
ABONE OL

Özhaseki, Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat 2023'teki depremlerden etkilenen Ýstasyon Caddesi'nde inceleme yaptý, Vali Erdinç Yýlmaz'dan çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý.

Sonrasýnda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde düzenlenen "Deprem Konutlarý Kura ve Anahtar Teslim Töreni"ne katýlan Özhaseki, yapýmý tamamlanan 1976 konutun hak sahiplerinin belirlenmesi için butona bastý.

Özhaseki, 6 Þubat depremlerinin büyük bir felaket olduðunu belirterek, afette hayatýný kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralýlara þifa diledi.

Deprem konutlarý için gece gündüz çalýþtýklarýný dile getiren Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Evlerine kavuþan hak sahibi vatandaþlarýmýzýn yüzündeki mutluluk dünyaya deðer. Bundan dolayý Allah'a hamdediyoruz ve iþimize bakýyoruz. Bazý kardeþlerimiz evlerinin çýktýðýný görecek. Çýkmayan kardeþlerim lütfen üzülmesinler. Emin olun bütün hýzýmýzla onlarý da yapmaya çalýþýyoruz. En geç 1 yýl veya 1,5 yýla kalmadan bütün hak sahiplerimizin evlerini teslim etmiþ oluruz. Þunu bilin; sizler huzurla, güvenle o güzel evlerinizde oturup bizlere 'kardeþim Allah sizlerden razý olsun, hakkýmýz helal olsun' deyinceye kadar buradayýz, gitmeyeceðiz. Hiç endiþeniz olmasýn."

Özhaseki, terörle mücadele çalýþmalarýnýn hýzla devam ettiðini vurgulayarak, "Allah'a hamdolsun ülkemizin güneydoðusunda, doðusunda, baþka bölgelerinde þehirler tertemiz oldu. Köyler, daðlar temizlendi. Sýnýr ötesinde bunlarý inþallah topraða gömmeye uðraþýyoruz. Bunlarla mücadele ediyoruz. Bir daha da çýkamayacaklar. Ne FETÖ denen þizofren yapý ne PKK denen ahlaksýzlar, bölücüler ordusu ne de DEAÞ denilen sapýklar grubu bir daha bu ülkede asla neþvünema bulamayacaklar." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin deprem ülkesi olduðuna dikkati çeken Özhaseki, binalarýn bu gerçeðe uygun þekilde yapýlmasý gerektiðini anlattý.

- "BÝZ ÜZERÝMÝZE DÜÞENÝ YAPIYORUZ"

Afet döneminde, milyonlarca nüfusa hitap eden bazý illerin büyükþehir belediye baþkanlarýnýn özel uçaklarla gelip "deprem turisti" olarak bölgede fotoðraf çektirdiðini belirten Özhaseki, "Onlarý da bu milletin elbette ki vicdanýna havale ediyoruz. Biz üzerimize düþeni yapýyoruz, onlar da týynetinin gerektirdiði iþleri yapýyorlar." dedi.

Özhaseki, Bakanlýk olarak en uygun zeminlerde yerler tespit edip inþaatlara baþladýklarýnýn altýný çizerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Þu anda iþe baþladýðýmýz, devam eden 307 bin konutumuz var, dile kolay arkadaþlar bu sayý. TOKÝ'nin yýllýk kabiliyeti 60 bindi, Emlak Konutumuzun 10 bin civarýndaydý, Yapý Ýþleri de öyle diyelim ama þu anda deprem bölgesindeki rezerv alanlarda 207 bin baðýmsýz bölümün yapýmý devam ediyor. Þehir merkezlerinde 50 bin konutun, köylerde ise 50 bin çelik köy evinin de yapýmýna baþlanmýþ durumda. 5 tona yakýn çelik, aralarýnda taþ yünü, dýþýnda betopan, içinde alçýpanlarýný koyarak; saðlam, 9 þiddetinde bile deprem olsa yýkýlmayacak konutlar yapýyoruz. Toplamda 307 bin konutumuzun inþasý hýzla devam ediyor. Allah izin verirse önümüzdeki günlerde her birini yavaþ yavaþ, her ay 10-15 beþ binini, 20 binini teslim etmeye devam edeceðiz."

Yerinde dönüþüm projesine de 256 bin kiþinin müracaat ettiðini belirten Özhaseki, projenin imkanlarý hakkýnda bilgi verdi.

Toplam 41 bin konutu bitirdiklerini anlatan Özhaseki, önlerindeki bir ay içerisinde bu sayýnýn 75 bine çýkacaðýný, sene sonuna kadar da her ay bitirdikleri ve teslim aþamasýna gelen 15-20 bin konutu teslime devam edeceklerini bildirdi.

Özhaseki, bütün hak sahipleri evlerine oturuncaya kadar ekip olarak gece gündüz çalýþacaklarýný vurguladý.

Zaman zaman üzücü þeyler de olduðunu belirten Özhaseki, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Düþünün þimdi deprem olmuþ bizim anlý þanlý muhalefetteki partilerimizin genel baþkan yardýmcýlarý konuþuyorlar, televizyonlara yansýdý, 'Hükümet bunun altýnda kalýr, bunun hesabýný veremezler, bu millet bunlarý siler atar'. Allah sizin iyiliðinizi versin ya. Millet can derdinde, siz hesap peþindesiniz. Ne biçim insansýnýz ya? Nasýl bir insanlýktýr bu böyle? O günlerde bir ay içerisinde sert zeminleri arkadaþlarýmýz tespit ettiler, 2 ay içerisinde o konutlarýn temellerini attýk. 'Niye acele ediyorsunuz ya? Durun bakalým, daha sallanýyor, görmüyor musunuz?' falan filan... Onu söyleyenler bugün çýkýyorlar diyorlar ki 'Aradan bir sene geçti, niye evleri teslim etmiyorsunuz?'. Yahu kardeþim bu akþam sabaha kadar boya kutusuna sokup da çýkarýlan bir þey deðil ki."

- "NE OLUR DEPREM ÜZERÝNDEN SÝYASET YAPMAYIN"

Dün "Niye erken baþlýyorsunuz?" diyenlerin bugün "Hiç kimseye bir þey vermedi." dediðini belirten Özhaseki, eleþtirilere karþý þöyle konuþtu:

"Ayný adamlar sonra çýkýyor diyor ki 'Ýçinizde alan var mý?', demek ki bunlar akrabalarýna daðýtýyorlar, bunlar demek ki AK Partili'lere daðýtýyorlar'. Ne diyeyim ya arkadaþlar? Allah ýslah etsin demekten baþka emin olun söz bulamýyorum. Ne olur deprem üzerinden siyaset yapmayýn. Hiç deðilse þu kirli dilinizi, insanlara acýlarý üzerinden yapmayýn. Arayýn beni telefonunuza çýkayým, nerede kaç konuta baþladýk anlatayým, görmek istiyorsanýz yanýnýza düþeyim tek tek gezdireyim ben sizi ama lütfen insanlarýn acýlarý üzerinden, deprem üzerinden hiç deðilse siyaset yapmayýn. Kimisi kýskançlýktan kimisi zamanýnda beraber olmuþuz, dýþarýya çýkmýþ haset duygusundan ne yapacaðýný þaþýrmýþ vaziyette. O kirli dilleriyle, ortalýðý hakikaten velveleye verirken onlar da üzüntü sebebi."

- "KÖY EVLERÝ VE DEPREM KONUTLARIMIZIN YAPIMLARI DEVAM ETMEKTEDÝR"

Osmaniye Valisi Erdinç Yýlmaz da kentte yýkýma yol açan depremlerin, en büyük felaketlerden biri olarak tarihteki yerini aldýðýný belirtti.

Kentte, depremler nedeniyle 1010 kiþinin hayatýný kaybettiðini ve 2 bin 584 kiþinin yaralandýðýný anýmsatan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Depremin ilk anýndan itibaren çadýr kentlerimiz hýzlý bir þekilde kurulmuþ ve vatandaþlarýmýzýn temel ihtiyaçlarý karþýlanmýþtýr. Türkiye'nin en büyük ve en rahat konteyner kenti, ilimizde hemþehrilerimizin hizmetine sunulmuþtur. Ayrýca köy evlerimizin ve deprem konutlarýmýzýn yapýmlarý da hýzlý bir þekilde devam etmektedir. Bir an evvel bitmesi için yoðun bir gayret içinde çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Bütün mücadelemiz, benzer acýlarýn tekrar etmemesi ümidiyle, vatandaþlarýmýzýn daha saðlýklý ve daha güvenli binalarda yaþamalarý yönündedir. En büyük temennimiz ve duamýz böyle acýlarýn felaketlerin bir daha yaþanmamasýdýr."

Konuþmalarýn ardýndan Bakan Özhaseki, Vali Yýlmaz, AK Parti Osmaniye Milletvekilleri Seydi Gülsoy ve Derya Yanýk, Osmaniye Belediye Baþkaný Kadir Kara ile diðer protokol üyeleri, hak sahiplerine evlerinin anahtarýný teslim etti.

Bakan Özhaseki'nin çocuklara çeþitli hediyeler verdiði tören, Ýl Müftüsü Ali Çakmak'ýn duasýyla tamamlandý.

  • Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki
  • Bakan Özhaseki
  • osmaniye