Bakan Özhaseki: Hangi partili gelirse gelsin, yeter ki kentsel dönüþüm yapsýn
ABONE OL

Temaslarda bulunmak üzere Karabük'e gelen Bakan Özhaseki, Valiliði ziyaretinde Vali Mustafa Yavuz, AK Parti Karabük milletvekilleri Cem Þahin ve Durmuþ Ali Keskinkýlýç, Belediye Baþkaný Rafet Vergili, AK Parti Ýl Baþkaný Ferhat Salt, AK Parti Karabük Belediye Baþkan adayý Özkan Çetinkaya, daire amirleri ve ilgili kurum müdürleri tarafýndan karþýlandý.

Kentte yürütülen çalýþmalar hakkýnda brifing alan Özhaseki, daha sonra Kent Meydaný'ndaki Millet Bahçesi þantiyesi ile Kartaltepe Mahallesi'nde "Ýlk Evim Ýlk Ýþ Yerim" proje alanýný inceledi.

Özhaseki, Kemal Güneþ Caddesi'nde esnaf ziyaretinde bulunduktan sonra AK Parti Ýl Baþkanlýðýný ziyaret etti.

Burada konuþan Özhaseki, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduðunun unutulmamasý gerektiðini belirterek, þehirleri olasý depreme hazýrlýklý hale getirmek için çalýþmalar yürüttüklerini söyledi.

Özhaseki, 6 Þubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan devletin kurumlarý ve vatandaþlarýn bir araya gelmesiyle dayanýþma örneði sergilendiðini dile getirerek, "Þimdi de zaten 300 bin civarýnda binanýn yapýmý devam ediyor. Ýnþallah 1-1,5 sene içerisinde bütün hak sahiplerinin tamamýnýn hakkýný vermiþ oluruz diye düþünüyorum. 4 bin 333 köyde þu anda çelikten köy evleri yapýlýyor. 1000'den fazla þantiyemiz var, 110 bin kiþilik orduyla çalýþýyoruz orada. 46 bin konut teslim ettik. Ýnþallah ayýn 19'unda kura çekimiyle 30 bini daha hak sahiplerine daðýtacaðýz. 76 bin teslim edilmiþ olacak. Sonra bir ay sonrasýndan baþlamak üzere de her ay 10-15 bin konutu hak sahiplerine vermeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

Kentsel dönüþümün önemine deðinen Özhaseki, "Her yerde kentsel dönüþümü anlatýyoruz ve bu iþin de hýzlanmasý gerektiðini ifade ediyoruz. Kentsel dönüþümün doðru yapýlabilmesi, hýzlý yapýlabilmesi, bir an önce sonuca ulaþýlabilmesi için üç ayaðý var. Birincisi bakanlýk, ikincisi belediye baþkanlýðý, üçüncüsü de vatandaþ tarafý. Bu üç temel ayak bu konuda anlaþýr, doðru adým atarsa emin olun önümüzde daðlar durmaz. Çok hýzlý bir þekilde kentsel dönüþümü yaparýz. Ama bunlardan biri eksik olursa doðrusu yapacak hiçbir þeyimiz kalmýyor." ifadelerini kullandý.

Özhaseki, kentsel dönüþümün tüm Türkiye'de hýzlý þekilde yapýlmasý için Bakanlýk olarak her türlü desteði vermeye hazýr olduklarýný vurgulayarak þöyle devam etti:

"Kapýyý açtýk. Hangi partili gelirse gelsin, yeter ki kentsel dönüþüm yapsýn. Baþýmýzýn üstünde yeri var. Para vermeye hazýrýz. Hazine arazisi vermeye hazýrýz. TOKÝ'miz emrinde. Sonuna kadar beraber çalýþalým diye de zaten ilan ediyoruz.

Buna mani olan insanlar zamanýnda çok oldu. Bazen anlatýyorum. Hatay'da bir evvelki bakanlýk döneminde gittim kentsel dönüþüm yapmaya, þimdi oradaki CHP'li belediye buna mani oldu ve yaptýrmadýlar. Üstelik de Hatay'a kadar gidip orada iþi baþlatmak üzere çok da emek vermiþtim. Çok kýsa bir süre sonra deprem oldu. Emek Aksaray Mahallesi'nde bir tek kardeþimiz dahi yaþamýyor þimdi. Mani olanlar bilmiyorum ki vicdaný var mý? Özellikle bunu vurgulamak istiyorum."

Kentsel dönüþümde belediyelerin rolünden bahseden Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Hangi mahallede kentsel dönüþüm yapýlmasý icap ediyor, onu daha iyi bilir. Bunu belediyelerimizin hazýrlamasý lazým. Oradaki hazýrlýklarý yaptýktan sonra Bakanlýða gelip müracaat edip, 'Gelin beraberce bu iþi yapalým.' demesi lazým. Ama bizim tembel belediye baþkanlarý suçu atmak için þöyle yapýyorlar; 'Efendim Bakanlýk gelsin, bu iþleri yapsýn.' Tamam zaten onun için oradayýz da 250 kiþilik kadromuz var. 10 binden fazla mahalle var. Sizin binlerce elemanýnýz var. Kendi mahallenizi daha iyi biliyorsunuz. Oy istemeye gelince istiyorsunuz insanlardan. Büyük vaatlerde bulunmaya, uydurmaya gelince uyduruyorsunuz, bir sürü laflarý arka arkasýna sýralýyorsunuz. Gidin o mahallelerde bir çalýþýn. Ýnsanlarla bir görüþün. Alaný bir hazýrlayýn. Bizim istediðimiz hale getirin. Biz para vermeye de hazýrýz, arazi vermeye de hazýrýz, TOKÝ'yle gelip yapmaya da hazýrýz. Özellikle bizim CHP'li belediyeler; Ýzmir'deydim geçen gün. '25 senedir buradasýnýz. 25 tane binayý dönüþtürdünüz mü?' Cevap yok."

- "DEPREM SÝYASET ÜSTÜ BÝR MESELEDÝR"

Özhaseki, kendilerine gelen herkese tüm imkanlarý sonuna kadar seferber edeceklerinin altýný çizerek sözlerini þöyle sürdürdü:

"Deprem siyaset üstü bir meseledir. A partisi, B partisi, C partisi olmaz. Yani þimdi AK Parti iktidarda ve ben Bakanlýðý temsil ediyorum. A'dan Z'ye hangi partili belediye baþkaný varsa lütfen mahallelerini çalýþsýn. Çöküntü alanlarýný belirlesin. Depremde ilk yýkýlacak yerleri ortaya koysun. Vatandaþla görüþsün. Sonra gelsin bize desin ki 'Buraya gelin, beraber bir çalýþma yapalým'. Elimizde imkan neyse sonuna kadar seferber etmeye hazýrýz."

Daha sonra AK Parti Ýl Baþkanlýðýnca düzenlenen iftar programýna katýlan Bakan Özhaseki, yaptýðý konuþmada, dünyada deprem riski taþýyan ülkelerden birinin de Türkiye olduðunu söyledi.

Evlerin bir an önce dönüþtürülüp depreme dirençli hale getirilmesi gerektiðini vurgulayan Özhaseki, "Bakanlýk olarak biz hazýrýz. Elimizde ne kadar imkan varsa bunu seferber etmeye hazýrýz." dedi.

Özhaseki, Karabük'ü geleceðe hazýrlamaya hazýr olduklarýný dile getirerek, "Biz varýz. Ýnþallah sizler de önümüzdeki seçimlerde sizin için çalýþacak, kentsel dönüþümü birinci iþ edinecek Özkan (Çetinkaya) kardeþimizi seçerseniz ben de sonuna kadar ona destek vermeye hazýrým." diye konuþtu.

Millet Bahçesi ve TOKÝ konutlarýnýn yapýmýnýn devam ettiði alanda incelmelerde bulunduklarýný anlatan Özhaseki, çalýþmalar hakkýnda bilgi verdi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn verdiði her sözü yerine getirdiðinin altýný çizen Özhaseki, kendilerinin de bu doðrultuda çalýþtýklarýný sözlerine ekledi.

- "KARABÜK'TE YEREL BÝR KALKINMA HAMLESÝ BAÞLAYACAK"

AK Parti Karabük Belediye Baþkan adayý Özkan Çetinkaya da 22 yýldýr Cumhurbaþkaný Erdoðan'a verdikleri desteklerden dolayý Karabüklülere teþekkür etti.

Ýlde hükümetin yatýrýmlarýnýn paralelinde yerel kalkýnma hamlesinin baþlayacaðýný belirten Çetinkaya, "Karabük'e ilk çýktýðýmýz günde dediðimiz gibi þehri imar, gönülleri ihya edeceðiz. Karabük'ü hak ettiði yere hep beraber getireceðiz. Desteklerinizle inþallah en genç belediye baþkaný olacaðým. Sizlere söz veriyorum; en genç ama en çok çalýþan, en çok hizmet üreten, en çok proje ortaya koyan ve hemþehrilerimin gönlüne en çok dokunan belediye baþkaný olacaðým." ifadelerini kullandý.