Bakan Özhaseki: Kentsel dönüþüm elzemdir
ABONE OL

Özhaseki, Bursa Büyükþehir Belediyesince inþa edilen Türkmenbaþý-Erdoðan Caddesi Baðlantý Yolu'nun açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, gün içinde Bursa'da bazý açýlýþ, anahtar teslim ve temel atma törenlerine katýldýðýný anýmsattý.

Anadolu coðrafyasýnda tüm güzelliklerin toplandýðýný belirten Özhaseki, "Bu coðrafyanýn da bir kusuru var. Hatta bir deðil iki tane kusuru var. Birisi fitne odaklarý bir türlü bitmek bilmez. Yerin altýnda gözükürler. Yurt dýþýndan da tahrik ederler onlarý ve bunun neticesinde de baþýmýza bela olur. Ýkincisi de depremsellik. Böyle iki kusurumuz var." ifadelerini kullandý.

Bu coðrafyada binlerce yýldýr beraber yaþanýldýðýný vurgulan Özhaseki, "Hiç kimsenin yaþam tarzý bizi ilgilendirmiyor. Ýnsanlar ister modern bir yaþamý tercih etsinler, isterse muhafazakar bir yaþamý tercih etsinler, baþýmýzýn üstünde yeri var. Ayný gemide yaþadýðýmýz için birbirimizi sevmekten, kol kola girmekten baþka da çaremiz yok." diye konuþtu.

Türkiye'nin deprem gerçeðine iþaret eden Özhaseki, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Þu anda bile hareketli 500'e yakýn fay hattý var. En önemli fay hattý Kuzey Anadolu Fay Hattý. Van civarýndan baþlýyor, yaklaþýk 80 senelik bir süre içerisinde önce Niksar, Tosya, Bolu, Abant, Gölcük'e kadar gelmiþ. Þimdi Adalar segmentinde bekliyor. Allah korusun bu kýrýlýrsa ki tarihsel geçmiþ ve gerçeklik kýrýlacak gibi gözüküyor. Ne zaman kýrýlacaðýný hiçbirimiz bilemiyoruz. Ýþte o zaman çok acý çekeriz. Çok dizimize vururuz, çok ah ederiz. Binlerce yýldýr hareketli olan bu hattýndan dolayýdýr ki bizim bir an önce yenilenmemiz lazým. Bir an önce evlerimizi dönüþtürmemiz lazým. Kentsel dönüþüm bunun için elzemdir. Biz deprem ülkesiyiz, bunu bilelim. Her deprem olduðunda dizimize vurup ah edip devam edemeyiz."

- "BÝRBÝRÝMÝZÝ YÝYEREK BÝR YERE VARAMAYIZ"

Bakan Özhaseki, yaklaþan depremler karþýsýnda herkesin çok ciddi adým atmasý gerektiðini vurguladý.

Kentsel dönüþümü doðru yapmanýn tek yolunun, bakanlýk, belediye ve vatandaþýn el ele vermesi, anlaþýp beraber çalýþmasý olduðunu dile getiren Özhaseki, "Vatandaþa en az þekilde külfet getirecekler. Bazen de hiç gelmeyecek belki, hesaplar neticesinde ama eðer bir belediye kendi bölgelerini hesaplayýp oradaki vatandaþlarla görüþüp, ikna edip, Bakanlýk tarafýna geliyor, 'Elinizde hangi imkanlar varsa gelin beraber yapalým' diyorsa en baþarýlý belediye baþkaný o." deðerlendirmesinde bulundu.

Özhaseki, iki gün önce Ýzmir'de olduðunu hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:

"25 senedir Cumhuriyet Halk Partili bir idare var orada. O gördüðünüz kordonun 200 metre gerisine gidin. Emin olun köylerimizden daha geri. Briketten yapýlmýþ evler, rastgele yýðýnlar, en ufacýk deprem olduðunda yerle bir olacak binlerce ev var. Çýrpýnýyoruz, yýrtýnýyoruz. 'Türkiye deprem ülkesi. Bir an önce kentsel dönüþüm yapalým. Eþlerimizi, yavrularýmýzý kaybetmeyelim' diye dillerimizde tüy bitti. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz uykusunu yitiriyor. Bizler gece gündüz her yerde seferberlik ilan ettik ama ne yazýk ki bu arkadaþlarýn hiçbirisinin kentsel dönüþüme girmeye niyeti yok."

Kentsel dönüþümün önemine dikkati çeken Özhaseki, "Birbirimizi yiyerek bir yere varamayýz. Birbirimizin ayaðýna çelme atarak bir yere varamayýz. Hasetlikle bir yere varamayýz. Bir araya gelerek akýl ne icap ediyorsa, doðruluk neyse, iyilik neyse, kol kola girerek ve yardýmlaþarak iþi çözebiliriz. Kentsel dönüþüm de böyle bir þey." dedi.

Bursa Büyükþehir Belediye Baþkaný Alinur Aktaþ da açýlan baðlantý yolunun kent trafiðini rahatlatacak önemli adýmlardan olduðunu belirterek, yeni dönemde kentsel dönüþümde de önemli projeleri hayata geçireceklerini ifade etti.

Konuþmalarýn ardýndan Türkmenbaþý-Erdoðan Caddesi Baðlantý Yolu'nun açýlýþý gerçekleþtirildi.

Törene, Bursa Valisi Mahmut Demirtaþ, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baþkaný ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti Bursa Ýl Baþkaný Davut Gürkan, ilçe belediye baþkanlarý ile çok sayýda partili katýldý.

  • Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki
  • Bakan Özhaseki
  • Mehmet Özhaseki