Bakan Özhaseki: Önceden yapabileceðimiz ne varsa onu yapmaya çalýþýyoruz
ABONE OL

Özhaseki, Ýskenderun Belediyesi tarafýndan yaptýrýlan Sakarya Mahallesi'ndeki Ziraat Park'ta incelemelerde bulunarak golf aracýyla parký gezdi, Belediye Baþkaný Fatih Tosyalý'dan çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý.

Daha sonra açýlýþta konuþan Özhaseki, parkýn yapýmýnda emeði geçenlere teþekkür etti.

Bakanlýklarýnýn "çevre", "þehircilik" ve "iklim deðiþikliði" gibi üç özel ismin bulunduðunu ve iþ yükünün çok fazla olduðunu belirten Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Bu iþ yoðunluðu içerisinde doðrusu bizi meþgul eden, gece gündüz üzerinde hassasiyetle çalýþtýðýmýz iki konu daha var. Birisi hepimizin bildiði 6 Þubat'ta meydana gelen o afetler. 2 tane üst üste 9 saat arayla yaþadýðýmýz deprem hadisesi. Burada meydana gelen hasarlar, bunlarýn giderilmesi. Bununla ilgili emin olun ne cumartesi var, ne pazar, ne akþam, ne sabah var, gece gündüz demeden çalýþýyoruz, uðraþýyoruz, elimizden geleni yapýyoruz. Bir de bilim adamlarýnýn durmadan tekrarladýðý, Ýstanbul açýklarýnda bekleyen bir deprem tehdidi var ve o depremden etkilenecek illerimizin durumu, orada meydana gelebilecek hasarlar için önceden yapabileceðimiz ne varsa onu yapmaya çalýþýyoruz. Bu iki konu bizi biraz daha fazla meþgul ediyor."

Depremler sonrasý yapýlan çalýþmalarý anlatan Özhaseki, bugünkü törenlerle 76 bin konutu daðýttýklarýný, bundan sonra da her ay 10-15 bin konutu sahiplerine vermeye devam edeceklerini söyledi.

Özhaseki, deprem bölgesinde yaralarý sarabilmek adýna ne kadar fedakarlýk gerekiyorsa Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatýyla yapmaya devam ettiklerini bildirdi.

- KÜRESEL ISINMA

Dünyada baþka bir felaketle de karþý karþýya olduklarýný belirten Özhaseki, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Bilim adamlarý diyorlar ki 'Son yüzyýl içerisinde dünyanýn ýsýsý 1,1 derece arttý, Akdeniz Havzasý ise 1,5 derece arttý, bu eðer 2 dereceye çýkarsa kuraklýk baþlar, gýda krizi baþlar, millet göç etme derdine düþer.' Allah korusun göçler de bir savaþ sebebidir. O yüzden 'Bir an önce bunun tedbirinin alýnmasý lazým' diye ifade ediyorlar. 2050 yýlýna kadar 216 milyon insanýn da Birleþmiþ Milletler raporlarýna göre kuraklýktan dolayý göç edeceði ve sýkýntýlarýn, harplerin baþlayacaðýyla ilgili de elimizde ciddi belgeler var, bilgiler var. Cenabý Allah dünyayý bir denge üzerine yaratmýþ. Ne fazla var, ne eksik var. Bu insanoðlu ama bu dengeyi bozduðunda, tabiat sizden intikam almaya baþlýyor Bir taraftan müsilajlar çýkýyor denizlerden, bir taraftan heyelanlar oluyor, bir taraftan kuraklýk, yangýnlar baþlýyor, felaketler üst üste geliyor. Sanayi devrimiyle birlikte insanoðlu çok üretmeye baþladý, çok ürettiði gibi çok tüketmeye baþladý. Bunun da mahsuru yok fakat çok kirletmeye baþladý, topraðý, suyu, havayý o kadar çok kirletiyoruz ki dengeyi o kadar çok bozuyoruz ki iþte bundan dolayýdýr ki felaketler ardý arkasýna geliyor."

Özhaseki, Bakanlýk ve hükümetin bir parçasý olarak iklimle ilgili mücadelede dehþet bir gayret içerisinde olduklarýnýn altýný çizdi.

Paris Ýklim Anlaþmasý'na taraf olduklarýný hatýrlatan Özhaseki, "Orada özellikle karbon emisyonlarýný geriye çekebilme adýna taahhütlerimiz var, bunlarý yerine getirmeye çalýþýyoruz. Bir taraftan millet bahçeleri yapýyoruz, 500'ün üzerinde millet bahçesi projemiz var, 235'ini bitirdik, geriye kalan 275'ini de inþallah önümüzdeki günlerde bitireceðiz. 100 milyon metrekare yeþil alan projemiz var, bu yeþil alanlar, evet nefes aldýðýmýz yerler ama bir taraftan depremlerde toplanma alanlarý, bir taraftan da tabiatý temizleyen, karbonu emen alanlar buralar." dedi.

- "SADECE KAÐIT ATIKLARINDAN 430 MÝLYON AÐACI KESÝLMEKTEN KURTARDIK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn baþlattýðý Sýfýr Atýk Projesi'ni de devam ettirdiklerini vurgulayan Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Burada hanýmefendiler var, onlara söylemek istiyorum. Belki seçimlerden sonra Bakanlýðýmýzýn ilgili birimi, bütün evlerimize çöp poþetlerini ayrý ayrý koymak üzere daðýtacak. Artýk kaðýtlarý ayrý bir poþete atacaðýz, camlarý, petleri ayrý bir þiþeye atacaðýz ve organik atýklarýnýzý da ayrý bir þeye koyacaðýz. Böyle baþlattýðýmýz hareket nihayetinde ekonomiye bir döngü olarak da gelecek. Biz bunu baþlatalý 6 yýl oldu, 95-96 milyar lira kadar atýk, çöp diye beðenmediðimiz, dýþarýya attýklarýmýzdan bir gelir elde ettik, sadece kaðýt atýklarýndan 430 milyon aðacý kesilmekten kurtardýk."

Kendisinin yýllarca belediye baþkanlýðý yaptýðýný ve o dönemde hayata geçirdiði projeleri anlatan Özhaseki, iktidarýn gücünün bir baþka olduðunu vurgulayarak Hatay'a yaptýklarý çalýþmalarda bir gün olsun Hatay Su ve Kanalizasyon Ýdaresini (HATSU) göremediklerini anlattý.

Önlerindeki dönemde çok iþlerinin olduðunun altýný çizen Özhaseki, "Lütfen büyükþehirde de ilçemizde de sizler oylarýnýzý saðduyuyla kullanýn da þu iki elimizle, ayaðýmýzla birlikte rahmet olsun, beraberce çalýþalým ve inþallah sizlere hizmet edelim. Yok eðer yine ayný arkadaþlarýn devamý gibi olursa emin olun ayak oyunlarýndan usandýk bu arkadaþlarýn, hiç bilemediðimiz ayak oyunlarý yapýyorlar, hiç bizim aslýmýzdan geçmeyen iþler yapýyorlar, hayretler içerisinde de izliyoruz, biz sade insanlarýz, özümüz bir, sözümüz bir." þeklinde konuþtu.

- DÝÐER KONUÞMACILAR

Hatay Valisi Mustafa Masatlý da parkýn ilçeye kazandýrýlmasýnda emeði geçenlere teþekkür etti.

AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, açýlýþý yapýlan parkýn ilçeye hayýrlý olmasýný diledi.

Cumhur Ýttifaký Hatay Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Mehmet Öntürk'ün kazanmasýyla Hatay'a en güzel hizmetlerin nasýl yapýlacaðýný göstereceklerini ifade eden Özel, "Kimsenin þüphesi olmasýn. Þantajlarla, montajlarla, ayak oyunlarýyla birbirlerine kurduklarý tuzaklarla, muhalefet bloku oyalanadursun, bizler sokaklardayýz, caddelerdeyiz, bulvarlardayýz, tarlalardayýz, fabrikalardayýz, açýlýþ, kura törenlerindeyiz, milletimizle beraberiz, halkýmýzla iç içeyiz. Cumhur Ýttifaký olarak da 1 Nisan sabahýndan itibaren büyükþehir belediyesindeyiz." dedi.

Ýskenderun Belediye Baþkaný Fatih Tosyalý da 250 dönüm arazi üzerine kurulan parkýn herkese hayýrlý uðurlu olmasýný temenni ederek, parkla ilgili bilgi verdi.

Konuþmalarýn ardýndan kurdele kesilerek parkýn açýlýþý yapýldý.

  • Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki
  • Bakan Özhaseki
  • iskenderun
  • hatay