Bakan Özhaseki: Ülke genelinde 1240 yerde þantiyemiz var
ABONE OL

Özhaseki, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapýlan Ýl Koordinasyon Toplantýsý'na katýldý.

Bakan Özhaseki, buradaki konuþmasýnda, toplantýda Hatay'da neler yapýlmasý gerektiðine dair fikirlerin ele alýnacaðýný söyledi.

6 Þubat 2023'te meydana gelen deprem felaketinden 14 milyon insanýn dolaylý veya doðrudan etkilendiðini belirten Özhaseki, devlet ve millet olarak o yaralarý sarma adýna çok iþler yapýldýðýný dile getirdi.

Þu ana kadar AFAD'ýn deprem bölgelerinden kendilerine bildirdiði hak sahipliði sayýsýnýn 400 bin civarýnda konut, 40 bin civarýnda da iþ yeri olduðunu belirten Özhaseki, "Fakat mahkemelik durumlar var, ara ara sayýlar deðiþiyor veya süreler uzatýlýp yeni müracaatlar alýnýyor derken bu sayýnýn 500 bine doðru yaklaþacaðýný kabul ediyoruz. Biz Bakanlýk olarak '500 bin civarýnda konut ve iþ yeri yapalým' diye planlamalarýmýzý sürdürüyoruz. Þu anda ülke genelinde 1240 yerde þantiyemiz var, 110 bin kiþilik bir çalýþan ordusuyla bu iþleri sürdürmeye gayret ediyoruz." diye konuþtu.

Þu ana kadar 76 bin kadar konutu teslim ettiklerini ifade eden Özhaseki, gelecek yýlýn ortasý veya güz döneminde tüm konut ve iþ yerlerini hak sahiplerine teslim etmeyi planladýklarýný dile getirdi.

Bakan Özhaseki, yurt dýþýndan elde edilen kredi kapsamýnda deprem bölgelerinde altyapý yapmak için proje geliþtirdiklerini belirterek þunlarý kaydetti:

"Bununla da özellikle 11 deprem bölgemizdeki belediye baþkanlarýmýzla, bundan 3 ay kadar önce, bazýlarý devam ediyor, bazýlarý eski belediye baþkanlarýmýz, 'ihtiyaçlarý nedir?' diye sorup tespit ettiðimizde, karþýmýza çýkan bu bölgelerin tamamýnýn altyapýsýný yapmak üzere de bir proje geliþtirdik. Hatay'ýmýz için 1107 kilometre su borusu, 800-900 kilometre kadar kanalizasyon hattý, 5 tane arýtma tesisi benim hatýrladýðým, 19 depo vardý galiba, bunlar hasar görmüþtü, bunlarýn yapýmýný da programa aldýk. En yüksek bedel, altyapý için ayýrdýðýmýz bedel Hatay'ýmýz için 14,2 milyar lira, Malatya için 6 milyardý hatýrladýðým, Kahramanmaraþ için 10 milyar civarýndaydý. Yani oralardan gelen talep neyse, eksik neyse altyapýda tamamýný projelendirip parasal olarak da öyle bir rakama ulaþtýk. Bugünlerde Ýller Bankasý zaten ilan ediyor, açýk ihaleler yapýlýyor, yeterli olan firmalar gelip onlar da bir taraftan altyapý yapmak için de iþe baþlayacaklar, böyle bir çalýþma."

Daha sonra Vali Mustafa Masatlý, kentte sürdürülen çalýþmalara iliþkin bilgi verdi.

Basýna kapalý devam eden toplantýya, milletvekilleri, belediye baþkanlarý, siyasi partilerin temsilcileri, kamu kurumu yöneticileri, sivil toplum kuruluþu temsilcileri, oda baþkanlarý ve depremzede vatandaþlar katýldý.

  • Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki
  • Bakan Özhaseki
  • hatay