Bakan Özhaseki'den Ýstanbul ilçe belediyelerine davet: Vatandaþla görüþmeler yapýn
ABONE OL

Özhaseki, Ýller Bankasý Sosyal Tesisleri'nde medya kuruluþlarýnýn Ankara temsilcileri ile buluþtuðu toplantýda, gazetecilerin sorularýný cevapladý.

Fay hatlarýyla ilgili koruma tedbirinin nasýl yapýlacaðý ve buralara konut yapýlmasýnýn nasýl önleneceði sorusuna Özhaseki, fay hatlarýnýn imar planlarýna iþleneceðini ve buralarda yapýlaþmaya izin verilmeyeceðini ve cezai müeyyidelerin geleceðini söyledi.

Özhaseki'ye "Yerinde Dönüþüm Kampanyasý"ndan yararlanacak binalarda yüzde 50 artý 1 ile kabul kararý alýnabildiði, kabul kararý alýnmayan binalarýn TOKÝ'nin kendi kampanyasýndan faydalanma imkanlarýnýn olup olmadýðý sorusu yöneltildi.

Bakan Özhaseki, 10 kiþinin yaþadýðý bir binada en azýndan 5 kiþinin bir araya gelmesini istediklerini belirterek, sürece iliþkin þu bilgileri paylaþtý:

"Biz ortak bir hesaba, inþaat baþladýðýnda, hak ediþ karþýlýðýnda paralarý yatýrmaya baþlarýz. Vatandaþtan da daha sonra, kredi miktarýný tapusuna þerh koyarak isteriz, ki zaten onu ödemekte güçlük çekilmez. Neredeyse 2 sene sonra, 10 yýl vadeyle, 3 bin küsur lira aydan aya ödeyeceði para da herhalde çok ciddi bir rakam olarak vatandaþý yormaz diye düþünüyorum. Orada kimsenin gönlüne býrakacak halimiz yok, bir an önce hayatý normalleþtireceðiz. Eðer vatandaþ orada kalmak istemezse, doðru, rezerv alandan verebiliriz hiçbir problem yok. Bazen fay kýrýklarý üzerinde yerler var, oralara yapý yasaðý geldiði için, vatandaþýn hakkýný nereden vereceðiz, rezerv alandan vereceðiz. Bizim yaptýrdýðýmýz konutlar en fazla 5 katlý olacak. Peki, 7-8 katlý yerler var, oradaki vatandaþýn hakkýný nasýl koruyacaðýz? Eðer zemin müsaitse, taban alanýný geniþleteceðiz. Buna þehircilikte taks diyoruz. Taban alanýný geniþleterek, yine 5 katta çözmeye çalýþacaðýz. Deðilse, en son çare olarak, vatandaþlar arasýnda kura çekip, kalan kýsmý rezerv alanlardaki yapý konutlarýna taþýyacaðýz."

MALATYA, KAHRAMANMARAÞ VE HATAY'DA ÝNÞAATLAR BAÞLIYOR

Bakan Özhaseki, Hatay merkez, Adýyaman merkez, Kahramanmaraþ ve Malatya'da, kentin "birinci ring" diye tarif edebilecekleri meydanýndan baþlayan, herkesin dikkat kesileceði alanlardaki inþaatý, Bakanlýðýn yöresel mimariye uygun yapacaðýný söyledi.

Haftaya Malatya, bir sonraki hafta Kahramanmaraþ, daha sonra da Hatay merkezde inþaatlara baþlayacaklarýný ifade eden Özhaseki, inþaatlarý kýsa süre içerisinde tamamlamayý hedeflediklerini söyledi.

"ÝÞÇÝLÝKTEN YANA BÝR SIKINTI DOÐACAK GÝBÝ GÖZÜKÜYOR"

Özhaseki, deprem bölgesinde baþlayacak inþaatlar nedeniyle sektörün buna gücünün yetip yetmeyeceði sorusunu yanýtlarken, inþaat sektörünün Türkiye'de çok güçlü olduðunu, dünyanýn dört bir tarafýndan iþ aldýklarýný söyledi.

Bakan Özhaseki, malzemeden yana sýkýntý doðmayacaðýný belirterek, "Ama iþçilikten yana bir sýkýntý doðacak gibi gözüküyor. Ýstanbul'da bile inþaatlarda birtakým usta sýkýntýlarýnýn doðduðunu da duyuyoruz. Kýsa süreli sertifika vermek üzere herhalde Milli Eðitim Bakanlýðý ile anlaþýp bölgede kurslar düzenleyerek, bölgede çalýþmak isteyenler için yeni imkanlar da saðlamýþ olacaðýz ki, bu açýðý giderelim." dedi.

"VATANDAÞLA GÖRÜÞMELERÝ, ÝLÇE BELEDÝYELERÝNÝN YAPMASI LAZIM"

"Ýstanbul Büyükþehir Belediyesinin ilçe belediyeleriyle kentsel dönüþüm noktasýnda nasýl çalýþacaksýnýz? Sayýn Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu ile görüþmenizde nasýl bir izlenim edindiniz?" sorusuna Özhaseki, iyi niyetle herkese elini açtýðýný ve davetini yaptýðý yanýtýný verdi.

Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Vatandaþla görüþmeleri, ilçe belediyelerinin yapmasý lazým. Birebir görüþmeleri lazým. Vatandaþýn bu iþi anlayýp saðduyuyla yaklaþýp yardýmcý olmasý lazým. Eðer bu ayaklardan herhangi birisi aksarsa biz bu iþi yapamayýz. Ýlçe belediyeleri eðer gerçekten deprem riski taþýyan yerlerin belediyeleri iseler, vazifelerini hakkýyla yapmak istiyorlarsa vicdan huzuruyla ayrýlmak istiyorlarsa bir an önce vatandaþla görüþmeye baþlamalarý lazým. Planlar yapmalarý lazým. 'Bize lütfen yol gösterin, yardýmda bulunun, bu iþe baþlayalým' demeleri lazým. Çünkü vatandaþlarý tanýyan onlar zaten. Onlarýn isteklerini bilen onlar zaten. Biz, para verebiliriz, rezerv alan tahsis edebiliriz, kiralarýný verebiliriz. Her türlü yardýmcý olmaya hazýrýz, hangi partiden gelirse gelsin, hele hele Ýstanbul için... O yüzden önümüzdeki dönemde de þartlarý zorlayacaðým ve herkesi davet edip ýsrar edeceðim. Ama kendileri bilir. Nasýl davranacaklarýný ben bilemem. Hatay'da bu daveti yaptým. Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili arkadaþlarý da davet ettim. Belediye baþkanlarýný da davet ettim. Sivil toplum örgütlerini de çaðýrdým. Hatta parantez içinde 'En aðýr sözleri söyleyebilecek kim varsa lütfen davet edin' dedim. Biz, doðru þekilde anlaþalým istedik.

Ýstanbul için de bu duyuruyu yaptým. Onlar da çalýþmalarý olduðunu söyledi. Önümüzdeki hafta büyük ihtimalle bir komisyon kurup oradaki çalýþmalarýn ne olduðunu da göreceðiz. Bizim atladýðýmýz, görmediðimiz, onlarýn tescil ettiði, oradaki bilim adamlarýnýn hazýrlamýþ olduðu raporlarda daha baþka þeyler çýkar, onlardan da istifade ederiz. Ben açýk duyuruda bulunuyorum. O yüzden de bu konunun herhalde siyasi istismar yapýlmamasýný ümit ediyorum."

Ýstanbul depremine hazýrlýk noktasýnda Bakanlýðýn ne kadar konutu dönüþtürebileceðine yönelik soru üzerine Özhaseki, kabinede bu konuya iliþkin brifing verdiðini söyledi.

Özhaseki, Kanal Ýstanbul çevresinde Bakanlýðýn büyük bir alaný, rezerv alan olarak ayýrabileceklerini ve 600 bin konutu yapabilecek kabiliyette olduklarýný belirterek, "Büyük ihtimalle yaklaþýk bir sene sonra inþaatlara baþlarýz. Artýk o günkü gidiþata göre de kýsa süre içerisinde bitirmek için elimizden geleni yaparýz." dedi.

Ýstanbul'daki toplanma alanlarýna yönelik çalýþmalarýn neler olduðu sorusuna Özhaseki, þu yanýtý verdi:

"Toplanma alanlarýyla ilgili ara ara söylentiler çýkýyor. Ýlk bulunan boþluklar bile toplanma alanlarýna dahil edilerek yapýlýyor ve sonra toplanma alaný ilan ediliyor. Bir müddet sonra oranýn sahibi gelip imarda hakký neyse onu alýp kullanmaya baþladýðýnda 'Burada bina çýktý' deniliyor. Ama bunlar devamlý güncelleniyor, yenileniyor oralar insanlarýn ilk etapta çýkýp gidebilecekleri, bekleyebilecekleri yer olarak gözüküyor. Belki de orayý, her türlü imkanýn seferber edileceði lojistik alan gibi görmek lazým. O tür alanlarý Ýçiþleri Bakanlýðýmýz ve belediyelerimiz güncelliyorlar devamlý."