Bakan Tekin CHP ikiyüzlülüðünü deþifre etti! ''Mülakatlara karþýsýnýz ama...''
ABONE OL

Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesi üzerindeki görüþmelerde milletvekillerinin sorularýný yanýtladý.

Tekin, CHP grubundan öðretmen atamalarýndaki mülakatlarla ilgili yoðun eleþtiriler geldiðini ifade ederek, mülakatlarda kamera kaydýndan tutanaða kadar birçok baþlýkta tedbirler aldýklarýný söyledi.

CHP'li vekillerin mülakatlara karþý olmasýna raðmen partilerinin yönetimindeki belediyelerin mülakatlarla iþçi ilanlarýna çýktýðýný ifade eden Tekin, "Eðer 'itfaiye memurluðu öðretmenlikten daha önemlidir' diyorsanýz bir þey demeyeceðim. Benim öðretmenlik mülakatýyla ilgili yaptýðým þey bu." dedi.

- "60 BÝN KÝÞÝDEN 1100 KÝÞÝNÝN YERÝ DEÐÝÞMÝÞ"

Çok sayýda adayýn KPSS'deki baþarý sýralamasýnýn, sözlü mülakat sonuçlarýnýn ardýndan düþtüðüne ve illerdeki komisyonlarýn farklý puanlar verdiðine yönelik iddialara cevap veren Tekin, þu bilgileri verdi:

"Benim elimde bütün komisyonlarýn raporlarý var. Benimki, sizinki gibi istatistiksel anlamý olmayan rakamlar deðiller. Mesela bir komisyonda 193 kiþi mülakata girmiþ, 3 kiþinin yeri deðiþmiþ. Bir baþka ilimizde 682 kiþi girmiþ, 11 kiþinin yeri deðiþmiþ. Bunlarýn hepsinin istatistikleri elimizde var. 60 bin kiþiden toplam 1100 kiþinin yeri deðiþmiþ."

Tekin, bazý milletvekillerinin sýralamasý deðiþen kiþi sayýsýnýn 5 bin olduðunu söylemesi üzerine, "Yanlýþ. Benim elimde il bazlý rakam var." karþýlýðýný verdi.

Bursa ve Ýstanbul'daki sözlü mülakatlarýn sýkýntýlý olduðunun ifade edilmesi üzerine Tekin, "Din kültürü konuþulduðu için onu söylüyorum; din kültüründe Bursa'da 197 kiþi mülakata girmiþ, Ýstanbul'da 688 kiþi. Bursa'da mülakata girip sýralamanýn dýþýnda kalan kiþi sayýsý 23. 688 kiþinin girdiði Ýstanbul'da ise 51 kiþi." dedi.

- "YENÝ BÜTÇEMÝZLE ÝNÞALLAH BU SIKINTIYI AÞMIÞ OLACAÐIZ"

Halk Eðitim Merkezlerindeki usta öðreticilerin ücretlerine iliþkin soru üzerine Tekin, CHP'li milletvekillerin tasarruf tedbirleri kapsamýnda usta öðreticilerin halk eðitim merkezlerinde görevlendirilmediklerini söylediðini belirtti.

CHP'nin geçen yýl bütçeyle ilgili Anayasa Mahkemesine açtýðý iptal davasýnýn ardýndan bütçe üstü ödeme konusunda sýkýntýya girdiklerini dile getiren Tekin, þöyle konuþtu:

"Özellikle özel eðitime ihtiyaç duyan, 'gölge öðretmen' diye tanýmlanan kiþiler açýsýndan veyahut okullarýmýzda Destekleme ve Yetiþtirme Kurslarý kapsamýnda bizim kullandýðýmýz bir marj var, yýl içerisinde. Her yýl bütçe kanununa tahmini bir rakam konulur saat bazlý olarak, 64 milyon saat, 65 milyon saat ve benzeri. Biz yýl içerisinde kaç saat kurs açýlacaðýný bilemediðimiz için veya kaç öðrencimiz kursa devam edeceðini bilemediðimiz için bu bir bazdýr. Her yýl Cumhurbaþkanlýðý Strateji Baþkanlýðýmýz ile Hazine ve Maliye Bakanlýðýmýz bize açýlan kurslarda görevliler için ödemelerimizi yaptý. Kurslar açýldýkça da ödemeler yapýldý. Fakat Anayasa Mahkemesinin iptal kararý sonrasýnda 2 ay yaz aylarýnda usta öðreticilerimizin maaþlarýný ödeyemedik, çünkü bu kota dolmuþ oldu. Þu an itibarýyla biz yeni bütçemizle inþallah bu sýkýntýyý da aþmýþ olacaðýz."

- "BÜTÜN PROTOKOLLERDE, PROTOKOLLERÝ TEK TARAFLI FESÝH HAKKI BÝZDEDÝR"

Bakan Yusuf Tekin, tarikat veya cemaat vakýflarýna bütçeden para aktarýlýp aktarýlmadýðýna iliþkin soruya, bu konuda daha önce birçok kez açýklama yaptýklarý karþýlýðýný verdi.

Bakanlýðýn 5 bin civarýnda farklý sivil toplum örgütleriyle protokolü bulunduðunu, bunlarýn hiçbirisinde protokol imzalarken siyasi veya ideolojik olarak bakmadýklarýný ifade eden Tekin, "Bir tek þeye bakýyoruz. Ýçiþleri Bakanlýðý Dernekler Masasý tarafýndan legal olarak, hukuki olarak kabul edilmiþ bir STK mýdýr? Vakýflar Genel Müdürlüðü tarafýndan onaylanmýþ bir vakýf mýdýr? Onun dýþýndaki konular beni ilgilendirmez." dedi.

"Herhangi bir sivil toplum örgütüyle imzaladýðýmýz protokolde hiçbir tüzel kiþiliðe ödenmiþ bir tek kuruþ kamu kaynaðý yoktur." diyen Tekin, ýsrarla bunu açýklamasýna raðmen birçok kiþinin bütçede kullanýlan "kar amacý gütmeyen kuruluþlara yapýlan transferler" baþlýðýnda yaptýklarý ödemelerin bu tür vakýf veya derneklere yapýldýðýný söylediðini ifade etti.

Bütçedeki 5 milyar 895 milyon liranýn nerelere aktarýldýðýna iliþkin soru üzerine Tekin, paranýn aktarýldýðý yerleri sýralayarak, þöyle konuþtu:

"Þimdi bunu söyledikten sonra hala ýsrarla 5 milyar 895 milyon lirayý cemaatlere, derneklere aktardýnýz mý derseniz, bunu duyduðumda benim rahatsýz olmam çok doðal. Bu konularla ilgili olarak yaptýðýmýz bütün protokollerde, protokolleri tek taraflý fesih hakký bizdedir. Protokolde yazýlan ilkelere aykýrý davranan bir sivil toplum örgütü varsa protokolümüzü hemen iptal ederiz, örnekleri var.

Bu protokol kapsamýnda protokol yaptýðýmýz kuruluþlar eðer okullarýmýzda bir eðitim verecekse bu eðitimleri kimin vereceði, hangi diplomaya sahip kiþilerin vereceði ve hangi içerik eðitim verecekleri bizim protokolümüzde tanýmlanmýþtýr."

- OKULLARDAKÝ TEMÝZLÝK PERSONELÝ ÝSTÝHDAMI

Okullarda temizlik personeli istihdamýna iliþkin de Tekin, ülkede yaklaþýk 55 bin civarýnda kadrolu temizlik elemanýnýn bulunduðunu söyledi. Tekin, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Kadrolu temizlik elemanlarýmýz bu okullarýmýzdaki temizlik açýsýndan yeterli olmadýðýndan biz, her yýl Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn 'TYP' diye tanýmladýðý istihdam türüyle bakanlýðýmýza personel istihdam ediyoruz. Yaz aylarýnda Çalýþma Bakanlýðý, TYP kapsamýndaki istihdam türüyle ilgili özellikle Kovid-19'dan sonra geliþen istihdam türleri açýsýndan farklý bir model deneyeceklerini ifade etti. Biz de bu konuda kendisiyle konuþtuk. Bize dedi ki 'Kýsmi zamanlý çalýþma usulü getireceðiz. Bu yýl size toplam 120 bin kadro vereceðiz. Haftada 3 gün çalýþacaklar.' Biz de kendileriyle bu konuda uzlaþtýk. Nihayetinde Ýþgücü Uyum Programýyla ilgili baþvurular istediðimiz gibi olmayýnca Çalýþma Bakanlýðýmýzdan ilave kadro istedik ve bu mevzu çözülmüþ oldu."

Bazý belediyelerin okullarý temizlemeye çalýþmasýyla ilgili konuþan Tekin, Ankara'da yaklaþýk 2 bin 300 okul olduðunu dile getirerek, "Ankara Büyükþehir Belediye Baþkaný, bu okullardan 13'ünü sadece bir gün temizliyor, sonra ekrana çýkýp diyor ki 'Ben Ankara'daki bütün okullarý temizledim.' Arkadaþlar bu olmaz. Bu iyi niyetli bir þey deðil." ifadesini kullandý.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eðitim Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesinin yaný sýra Yükseköðretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) Baþkanlýðý, Yükseköðretim Kalite Kurulu ve üniversitelerin özel bütçe, bütçe ve kesin hesaplarý ile Sayýþtay raporlarý kabul edildi.

1 milyon 29 bin 250 öðrenciye ücretsiz öðle yemeði hizmeti! Bakan Tekin rakamlarý paylaþtý

Bakan Tekin'den CHP'li vekillere tepki

  • Yusuf Tekin