Bakan Tekin: Yapay zeka uygulamasýyla geliþtirilmiþ bir modeli tanýttýk
ABONE OL

Bakan Tekin, Gazi Anadolu Lisesi'nde düzenlenen Bireysel Öðrenme Platformu Tanýtým Programý'nda yaptýðý konuþmada, eðitim-öðretim ortamlarýný hem fiziki anlamda hem de içerik olarak dünyanýn en geliþmiþ ülkeleriyle rekabet edebilecek altyapýya kavuþturmak istediklerini ve bunun için çok yoðun bir çaba içerisinde olduklarýný belirtti.

Bu yýl 9. sýnýf öðrencilerinin muhatap olduklarý Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli'nin böyle bir çabanýn ürünü olduðunu dile getiren Tekin, eðitimde dünyada ve televizyonlarda örnek gösterilenleri yaptýklarýný ifade etti.

Þu anda tüm okullarýn fiziki yapý itibarýyla dört dörtlük hale dönüþtüðünü söyleyen Tekin, "Ama bunlarý da yeterli bulmadýk. Teknolojik altyapýmýzý geliþtiriyoruz. Þu anda en ücra köþedeki okullarýmýz dahil internet altyapýsýna kavuþmuþ durumda." diye konuþtu.

Ýnternet altyapýsýna kavuþturduklarý okullara internet eriþimi de sunduklarýný aktaran Tekin, sýnýflarýn tamamýna etkileþimli tahtalar koyduklarýný, dünyada bütün sýnýflarda akýllý tahta bulunan tek ülkenin Türkiye olduðunu belirtti.

EBA platformuyla istenilen bütün bilgilere ulaþýlabildiðini vurgulayan Tekin, bazen okul dýþýnda paylaþýlanýn yanýnda yardýmcý kaynaklara müracaat edildiðini gördüklerini dile getirerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu yardýmcý kaynaklar bizim açýmýzdan sýkýntýlý. Altýný çizerek söylüyorum bu yardýmcý kaynaklar yani Bakanlýðýn bastýklarý dýþýnda hiçbirisi Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan onaylanmýþ deðildir. Talim Terbiye Kurulu Baþkanlýðýmýz bunlarýn hiçbirisini görmemiþtir. Siz þöyle zannediyorsunuz, 'O kitaplar Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan incelenmiþ, dolayýsýyla bizim sýnava hazýrlýk sürecimizde bize katký verecekler' zannediyorsunuz, onlarýn hiçbirisini biz onaylamadýk. Sizi süreç içerisinde yanlýþ yönlendirebilir o kitaplar. Bizim okullarýmýzdaki öðretmenler, sizin derslerinize giren öðretmenler, dýþarýda gidip merdiven altýnda kurs aldýðýnýz diðer öðretmenlerle asla kýyaslanacak kiþiler deðillerdir. Size bu konuda en doðru bilgi verecek bizim okullarýmýzdaki öðretmenlerimiz."

- "YAPAY ZEKA UYGULAMASIYLA GELÝÞTÝRÝLMÝÞ BÝR MODEL"

Liselere geçiþ sýnavýný Bakanlýðýn, üniversiteye geçiþ sýnavýný ise ÖSYM'nin yaptýðýný anýmsatan Tekin, sýnavlarda sorulacak sorularýn tamamýnýn müfredatta yer aldýðýný bildirdi.

Yaklaþýk 1,5 yýldýr eðitim teknolojilerindeki yeni geliþmelerin sisteme adapte edildiði bir uygulama için çalýþmalar yürüttüklerini ifade eden Tekin, "Tanýtýmýný yaptýðýmýz þey aslýnda yapay zeka uygulamasýyla geliþtirilmiþ bir model. Ýnanýyorum ki size gerçekten çok faydasý olacak. 10, 11 ve 12. sýnýftaki öðrencilerimizin YKS sýnavlarýna yönelik yoðun bir biçimde kullanacaðýný tahmin ediyorum." dedi.

Bakan Tekin, bütün bu çalýþmalarý yaparken eðitimde fýrsat eþitliliðini maksimum düzeye çýkarmak istediklerini, öðrencilere-velilere ilave külfet oluþturmadan hizmetleri bu site içinde vereceklerini belirtti.

Uygulamayý sürekli geliþtireceklerini vurgulayan Tekin, þu anda uygulamada 250 öðretmenin yer aldýðýný ve Bakanlýk bünyesinde gönüllülük esasýyla yürüyen projeye katýlmak isteyen öðretmenleri de sürece dahil etmeyi beklediklerini söyledi.

Programda, Ortaöðretim Genel Müdürü Halil Ýbrahim Topçu da konuþma yaptý.