Bakan Tunç: Yeni anayasa ile vesayetçi ruhun tamamen arýndýrýlmasý mümkün
ABONE OL

Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde gerçekleþen Ýstanbul 2 Nolu Baro Genel Kurulu'nda konuþan Tunç, gelecek süreçte avukatlarla ilgili yapacaklarý birçok çalýþma olduðunu kaydetti.

Tunç, þu anda Avukatlýk Kanunu'yla ilgili çalýþmalar olduðunu belirterek, bilim komisyonunun konuyla ilgili çalýþmalarýný sürdürdüðünü, çalýþmalarýn belli bir aþamaya geldiðinde kamuoyunun tartýþmasýna açýlacaðýný söyledi.

Yargý Reformu Strateji Belgesi'nin 4'üncüsünün hazýrlýklarýnýn yapýldýðýný, son þekli verildikten sonra Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 4'üncü Yargý Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyuyla paylaþacaðýný ifade eden Tunç, þöyle konuþtu:

"Orada, özellikle yargýnýn günümüzdeki sorunlarýný çözmeye yönelik çok önemli düzenlemeler olacak. Bir kere geciken adalet, adalet deðildir. Davalarýn uzun sürmemesi lazým. Duruþmalarýn uzun günler verilerek aylar sonrasýna býrakýlmamasý lazým, ara kararlarýnýn çabuk tamamlanmasý lazým. Cevap beklenen yerler, gerek kamu kurumlarýndan, gerek bilirkiþilerden, bunlarýn sürelerinin net olmasý lazým. O süre içinde verilmemiþse bunlarýn yaptýrýmý olmasý lazým. Duruþma baþladý mý karar verinceye kadar kesintisiz sürmesi lazým."

Tunç, "Ceza adalet sistemiyle ilgili, özellikle son günlerde gündem olan, suç iþleyenin yanýna kar kalmamasýyla ilgili bir algý, bunu ortadan kaldýrmamýz lazým." diye konuþtu.

Yaptýrým uygulanan sanýðýn cezasýný çekerken bir daha suç iþlemeyecek hale getirilmesi gerektiðini vurgulayan Tunç, cezaevlerinde ýslaha yönelik yapýlan çok önemli çalýþmalar olduðunu dile getirdi.

Tunç, toplumdaki eleþtirilere de deðinerek, "2 yýlýn altýndaki suçlar bakýmýndan da denetimli serbestlik süresinden yararlanabilmesi için belli bir süre cezaevinde kalabilmesiyle ilgili çalýþmalarýmýz var. Bu sürenin takdiri, elbette milletvekillerimizin takdirinde." ifadelerini kullandý.

"TÜRKÝYE'NÝN ARTIK DEMOKRATÝK, KATILIMCI BÝR ANAYASAYA SAHÝP OLMASI LAZIM"

Biliþim suçlarýný önleyici tedbirler alýnmasý gerektiðini vurgulayan Tunç, bunlarýn da gündemlerinde olduðuna dikkati çekti.

Tunç, "Türkiye'nin artýk demokratik, katýlýmcý bir anayasaya sahip olmasý lazým. Bu anlamlý dönemde bir darbe anayasasýyla yolumuza devam etmek Türkiye'mize yakýþmýyor. Ýnþallah darbe anayasasýndan kurtulmayla ilgili de mücadelemizi sürdürüyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkaný'mýz bu konuyla ilgili de bir çalýþma baþlattý. Siyasi partilerle de görüþmelerini devam ettiriyor ve inþallah baþarýya ulaþýr." ifadelerini kullandý.

Anayasada bugüne kadar yüksek standartlý bir demokrasiyi yakalayabilmek, Türkiye'nin 10 yýlda bir darbeyle, 10 yýlda bir muhtýrayla önünün kesilmesini önleyebilmek için önemli reformlar yapýldýðýný kaydeden Tunç, sessiz devrim sayýlabilecek reformlara imza attýklarýný belirtti.

Hak arama yollarýný artýran önemli deðiþiklikleri hayata geçirdiklerini belirten Tunç, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Anayasamýzý tümüyle vesayetçi ruhtan arýndýrabilmek yeni anayasayla mümkündür. Sadece darbeciler tarafýndan yazdýrýlmýþ olmasý bile anayasayý deðiþtirmek için yeterli bir sebeptir. Bunu ülkemiz baþarýrsa, geleceðimize, Türkiye Yüzyýlý'nýn baþlangýcýnda bu uzlaþmayý saðlayabilirsek, büyük bir toplumsal sözleþmeyi kurmuþ oluruz. Temel hak ve özgürlükleri öne alan, devletin görevlerini net þekilde ortaya koyan, her görüþün kendisini içinde bulduðu bir demokratik anayasayý bu millet hak eder ve millete olan bu borcumuzu da inþallah yerine getiririz."

Tunç, Yeni Yargý Reformu Strateji Belgesi'nin mottosunu, hukukun üstünlüðünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemi olarak koyduklarýný söyledi.

"SOKAKLARIN GÜVENSÝZ OLDUÐU YÖNÜNDE BÝR ALGI OLUÞTURMAYA ÇALIÞANLARA BÝZ FIRSAT VERMEYÝZ"

Bakan Tunç, 2 Nolu Barolarýn demokrasiyi güçlü bir þekilde savunduðunu, Filistin, Gazze meselesinde, orada iþlenen soykýrýmla ilgili hem Uluslararasý Adalet Divaný'nda hem de Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nde nasýl bir çaba içerisinde olduklarýný hep beraber gördüklerini belirterek, her birine teþekkür etti.

Filistin'de, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana bütün dünyanýn gözü önünde soykýrým iþlendiðini kaydeden Tunç, kadýn ve çocuklarýn katledildiðini ama çocuk haklarýyla ilgili birçok uluslararasý dernek ve sözleþmeler olmasýna karþýn kimsenin sesinin çýkmadýðýný ifade etti.

Tunç, soykýrýma iliþkin Güney Afrika'nýn baþvurusuyla Uluslararasý Adalet Divaný'nda bir dava baþladýðýný, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ilk duruþmada beyanda bulunduklarýný ve delillerini sunduklarýný anýmsattý.

Uluslararasý Adalet Divaný'nýn ateþkes saðlanmasýna ve yardýmlarýn engellenmemesine iliþkin tedbir kararý verdiðini ifade eden Tunç, bu kararlarýn Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyince uygulanmadýðýný kaydetti.

Tunç, Meclis Hukuk Komisyonu'nun delillerini Uluslararasý Ceza Mahkemesi'ne sunduðunu belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Orada büyük bir mücadele yaptýlar. TRT'miz orada þehit verdi. Muhabirimiz orada öldürüldü. Anadolu Ajansýmýzýn toplanan delilleri, canlý görüntüleri, video görüntüleri ve röportajlarý tam anlamýyla birer delildi ve bu deliller Uluslararasý Ceza Mahkemesi'ne de Uluslararasý Adalet Divaný'na da sunuldu. Temennimiz bu mahkemelerin iþlerliðinin kazandýrýlmasý. Ama maalesef þu andaki yapýda bunun mümkün olamadýðýný üzülerek görüyoruz. Biz Türkiye olarak hakkaniyeti, adaleti, uluslararasý hukuku, insan onurunu, mazlumun hakkýný savunmaya devam edeceðiz."

Yargý baðýmsýzlýðý ve tarafsýzlýðý konusunda eleþtiride bulunanlarýn geçmiþ hukuk tarihine bakmasý gerektiðini kaydeden Tunç, "Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý içerisinde sokaklarýn güvensiz olduðu yönünde bir algý oluþturmaya çalýþanlara biz fýrsat vermeyiz. Suç ve suçluyla mücadelede kararlýlýðýmýzý sonuna kadar sürdürürüz." dedi.

Bakan Tunç, yargýnýn hýzlandýrýlmasýyla ilgili sadeleþtirmenin yapýlmasý gerektiðini belirtti.

Genç meslektaþlarýnýn kendileri için önemli olduðunu ifade eden Tunç, topyekün, vatandaþlarýn yargý hizmetlerinden en kaliteli hizmeti alabilmeleri için mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Ýstanbul 2 Nolu Baro'nun kendilerine desteði için de teþekkür eden Tunç, baro seçimlerinin hayýrlar getirmesini temenni etti.

  • yýlmaz tunç
  • adalet bakaný
  • Baro Genel Kurulu