Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu'nun yargýlandýðý davadaki hakimin tayin edilmesi ile ilgili "sürgün" eleþtirilerine, "Bu hakim bizim davamýza bakmasýn' dedikleri hakimi 'Hakimler ve Savcýlar Kurulu baþka bir yere tayin edip sürdü' þeklinde, 'sürgün' þeklinde yorumlamak, mantýk dýþý bir yorum" dedi.
Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Bartýn'da katýldýðý AK Parti 8. Amasra Ýlçe Kongresi sonrasý gazetecilerin sorularýný cevapladý. AK Parti Beylikdüzü Ýlçe Baþkanlýðý'na maskeli bir kiþi tarafýndan gerçekleþtirilen taþlý saldýrý ile ilgili soru üzerine Bakan Tunç, "Öncelikle Beylikdüzü Ýlçe Teþkilatýmýza yapýlan saldýrýyý kýnýyoruz, lanetliyoruz. Þiddeti önlemek, teröristleri bu ülkeden temizlemek için üstün bir gayret söz konusu. Güvenlik güçlerimiz þu anda saldýrganý yakalamak için çalýþma yapýyorlar. Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýmýz tarafýndan soruþturma baþlatýldý hýzlý bir þekilde. Kýsa süre içerisinde yakalanacaðýný tahmin ediyoruz. Ben buradan Ýstanbul teþkilatýmýza, Beylikdüzü ilçe baþkanýma, tüm teþkilat mensuplarýmýza, Beylikdüzü halkýna geçmiþ olsun dileklerimi iletiyorum. Adli soruþturmayý da takip ediyoruz" ifadelerini kullandý.
Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu'nun yargýlandýðý davanýn hakiminin deðiþmesinin "sürgün edildiði" þeklinde deðerlendirilmesine de tepki gösteren Bakan Tunç, "Bunlarýn ne söylediklerinden kendilerinin de haberi yok. Yani baþka þeyler söyleyeceðim ama bulunduðum makam buna el vermiyor. Söylediði hakim, sürüldüðünü iddia ettiði hakim, o mahkemede, yüksek seçim kurulu üyelerine 'ahmak' dediði iddiasýyla yargýlandýðý mahkemede, hakimin reddi talebinde bulunduklarý hakim. Yani 'Bu hakim bizim davamýza bakmasýn' diye dilekçe verdikleri, reddi hakim yaptýklarý hakimin baþka bir sebeple Hakimler ve Savcýlar Kurulu tarafýndan baþka bir yere tayinini, sanki davanýn mahkeme hakimini sürdüler þeklinde deðerlendirmek tamamen abesle iþtigal. Yani buna cevap vermeye bile deðer bulmuyorum ama maalesef kendi reddi hakim talebinde bulunduklarý, 'Bu hakim bizim davamýza bakmasýn' dedikleri hakimi 'Hakimler ve Savcýlar Kurulu baþka bir yere tayin edip sürdü' þeklinde, 'sürgün' þeklinde yorumlamak, mantýk dýþý bir yorum. Maalesef bunlar oluyor. Bu arkadaþýn saða sola sataþacaðýna Ýstanbullularýn sorunlarýyla ilgilenmesi lazým. Seçildiði günden bu yana maalesef bu tür abes ve iþtigalleri görüyoruz. Özellikle yargýya yönelik en son söyledikleri sözleri reddediyoruz. Türk yargýsýna kimse hakaret edemez. Yargýmýz tarafsýz ve baðýmsýzdýr. Anayasamýzýn 138. maddesi çerçevesi içerisinde yargý makamlarýna hiç kimse talimat veremez, emir veremez. Yargý makamlarý da hiçbir talimatý dikkate almaz. Baðýmsýz ve tarafsýz yargýmýz, kararlarýný hukuk çerçevesi içerisinde, anayasa ve kanunlar çerçevesinde kendi vicdanlarýna göre karar verirler ki son verdiði örnek hakimi reddedeceksin, bu hakim benim davama bakmasýn diyeceksin, reddi hakim talebinde bulunduðunu unutacaksýn, sonrasýnda da hâkimin tayini çýktýðýnda bu hakimi niye sürdün diyeceksin. Böyle bir saçmalýk olabilir mi? Bir kere ne söylediklerinden haberleri yok bunlarýn" dedi.
Muhalefetin Türkiye'nin hukuk endeksi sýralamasýnda en altta olduðu eleþtirilerine iliþkin de Bakan Tunç, "Bu hukuk endeksleri maalesef objektif kriterlere göre oluþturulmuþ endeksler deðil. Hukuka güven endeksi dediðimiz özellikle muhalefetin sürekli ýsýtýp ýsýtýp gündeme getirdiði, Türkiye'nin hukuk endeksinde dünyanýn geri sýralarýnda olduðunu söylemeleri bir kere Türkiye gerçekleriyle baðdaþýr bir durum deðil. Bu endeksleri düzenleyenlerin masa baþýnda nasýl bu endeksleri düzenlediðini, Türkiye'de kimlerle konuþtuðunu, Türkiye'de hangi anketlere dayandýklarýný biz çok iyi biliyoruz. Dlayýsýyla Amerika Birleþik Devletleri eski barolar baþkanýnýn oluþturduðu bir dernek, dünya adalet projesi. Bu dernek baðýþlarla yürüyor, baðýþlarý yapanlar da ilgili kurum ve kuruluþlar. Birinci baðýþçý, America Birleþik Devleti Dýþiþleri Bakanlýðý ve ikinci, üçüncü, dördüncü baðýþçýlar, ilk 20, ilk 50'ye baktýðýnýz zaman baðýþ yapanýn daha ön sýralarda olduðunu görüyoruz. Dolayýsýyla parayla sýralama belirleyen bir endeksi burada baz alýp Türk yargýsýný karalamaya çalýþmak bir kere hadsizliktir. Biz buna müsaade etmeyiz. Türk yargýsý 15 Temmuz'da da göstermiþtir nasýl bir yargý olduðunu. Nasýl milletin yargýsý olduðunu göstermiþtir, nasýl birilerinin bazý o vesayetçi anlayýþýn arka bahçesi olmaktan kurtulduðunu göstermiþtir. O nedenle o Yassýada yargýsýný özleyenler, 27 Mayýs yargýsýný, 12 Eylül yargýsýný, 28 Þubat yargýsýný özleyenler, bu endeksleri baz alarak Türk yargýsýný yýpratamazlar, millet de buna müsaade etmez" þeklinde konuþtu.
Basýn özgürlüðü endeksinde de Türkiye'nin sýralamasýna dikkat çeken Tunç, "Ayný þekilde dünya basýn özgürlüðü endeksinde Türkiye'nin Ýsrail'den daha geride olduðunu söyleyebiliyorlar. Ya el insaf, 7 Ekim'den bu yana çocuklarý katleden, kadýnlarý katleden, 50 bine yakýn insaný þehit eden, 100 binden fazla insaný yaralayan, yerinden yurdundan eden ve orada gazetecilik faaliyeti yapan 170 gazeteciyi öldüren Ýsrail, basýn özgürlüðünde Türkiye'nin önünde olacak öyle mi? Böyle bir þey var mý? Böyle bir saçmalýk olabilir mi? Bu endeksler, maalesef masa baþýnda objektif kriterlere dayanmayan, tamamen metodolojisi farklý, sadece Türkiye üzerine, Türkiye'yi karalamaya yönelik sýralamalar yaparak bir algý oluþturmaya yönelik endeksler. Biz milletimizin refahý, adalet hizmetlerinden daha fazla yararlanabilmesi için çalýþmalarýmýzý sürdürmeye devam edeceðiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir hukuk devleti ve Türk yargýsýný da hiç kimse bu þekilde hadsiz sözlerle karalayamaz. biz Buna müsaade etmeyiz" dedi.
Bakan Tunç, yenidoðan çetesi üyelerinin hafta içerisinde yargýlanmaya baþlanacaðýnýn hatýrlatýlmasý üzerine ise, "Yenidoðan çetesiyle ilgili soruþurma davaya dönüþmüþ durumda. Ýlk duruþmasý bu hafta gerçekleþecek. Burada özellikle iddianamede ortaya çýkan bazý hususlar var. Mahkeme tarafýndan iddianame kabul edildi. Þimdi yargýlama süreci baþlýyor. Hep beraber yargýlama sürecini takip edeceðiz" diye konuþtu.