Bakan Varank: Milletimizin Cumhurbaþkanýmýzý tekrar Türkiye gemisinin kaptan köþküne oturtacaðýna inanýyoruz
ABONE OL

Bakan Varank, Esenyurt ziyareti kapsamýnda, Esenyurt Sanayici ve Ýþ Ýnsanlarý Ýstiþare Toplantýsý'na katýldý.

Toplantýda konuþan Varank, Türkiye'nin ve dünyanýn zorlu süreçlerden geçtiðine iþaret ederek, Kovid-19 salgýný sonrasý küreselde yaþanan sýkýntýlarý anýmsattý.

Pandemi sonrasý yaþanan tedarik zincirindeki sýkýntýlar, dünyanýn doðuyla batý arasýnda yeni tedarik zinciri arayýþlarýna girmesi, arkasýndan yaþanan Rusya-Ukrayna savaþý ve enerjideki sýkýntýlarýn yol açtýðýný sorunlara dikkati çeken Varank, þunlarý kaydetti:

"Þimdi halen yaþamakta olduðumuz, ülkemizin 11 þehrini etkileyen, hepimizin içini acýtan deprem ve bunun getirdikleri... Bunlarla ilgili hayata geçirmeye çalýþtýðýmýz uygulamalar dediðimizde aslýnda son 5 yýl, gerçekten hem Türkiye hem dünya açýsýndan çok zorlu bir 5 sene oldu. Biz de bu zorlu dönemde Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, bir yandan Türkiye gemisini nasýl rotasýnda tutarýz, bu dalgalý denizde, bu fýrtýnalý atmosferde Türkiye gemisini nasýl salimen yüzdürmeye devam ederiz konusu üzerinde çalýþtýk. Bunun yanýnda geleceði hedefliyorsak, Türkiye Yüzyýlý diyorsak, bu Türkiye Yüzyýlý'na giden yolda özellikle sanayi ve üretim anlamýnda neler yapmamýz gerekiyor konusunu ihmal etmeden yolumuza devam ediyoruz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak, her zaman üreticilerimizle beraberiz. Gerek teþviklerimizle gerek KOSGEB desteklerimizle gerek planlý sanayi alanlarýnýn hayata geçirilmesiyle, verimlilik anlamýnda yaptýðýmýz farklý uygulamalarla, yalýn üretimle, verimliliði arttýracak model fabrikalarýmýzla üretim ekosistemini farklý bir boyuta taþýmak için gayret gösteriyoruz. Türkiye'nin sürdürülebilir ve saðlýklý kalkýnmasýnýn yolu katma deðerden geçiyor."

Bunun yolunun da AR-GE'ye, inovasyona yatýrým yapmaktan geçtiðine iþaret eden Varank, tüm bunlarýn hamisi olan bir Bakanlýk olduklarýný söyledi.

Varank, iþ dünyasýný AR-GE'ye, inovasyona ve katma deðere yönlendirmeye çalýþtýklarýný ifade ederek, "Sanayimizin son 2 yýllýk performansý ve ihracatta yakaladýðýmýz baþarý da aslýnda doðru yolda olduðumuzu gösteriyor. Ýnanýyoruz ki bu formül üzerine devam edersek, Türkiye'nin rotasýný yatýrým, üretim, ihracat ve istihdamda tutmaya devam edersek Türkiye farklý bir ülke olma yolunda hýzla ilerleyecek ve inþallah o hep hedeflediðimiz, üreterek büyüyen ve dünyanýn 10 büyük ekonomisinden biri olan Türkiye hedefine varabiliriz." dedi.

"EN YAKIN RAKÝBÝMÝZ BÝZÝM ÇOK AÞAÐIMIZDA, 2,5 MÝLYON OY FARKIYLA BÝZÝM GERÝMÝZDE KALDI"

Mustafa Varank, konuþmasýnda, 14 Mayýs seçimlerine de deðindi. Ýlk tur seçimlerin tamamlandýðýný, Meclis'te Cumhur Ýttifaký'nýn kahir ekseriyeti ile seçimi tamamlamayý baþardýklarýný ifade eden Varank, Cumhur Ýttifaký'nýn 323 milletvekili ile Meclis'te temsil edileceðini söyledi.

Bu durumun, yürütmenin en önemli yol arkadaþý olan, saðlýklý bir Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'nin ilk ayaðý olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde baþarýyý yakaladýklarý anlamýna geldiðini vurgulayan Varank, "Önümüzdeki süreçte bu destekle aslýnda yolumuza devam edeceðiz. Tabii Cumhurbaþkanlýðý seçiminde ise 250 bin oyluk bir farkla yüzde 50 oranýný yakalayamadýk ama baktýðýmýzda en yakýn rakibimiz bizim çok aþaðýmýzda, 2,5 milyon oy farkýyla bizim gerimizde kaldý. 28 Mayýs'ta Türkiye'nin, vatandaþlarýmýzýn, aziz milletimizin doðru tercihi yapacaðýna ve 28 Mayýs'ta Sayýn Cumhurbaþkanýmýzý tekrar Türkiye gemisinin kaptan köþküne oturtacaðýna inanýyoruz." diye konuþtu.

"BÝR SÝYASÝ PARTÝNÝN BELEDÝYESÝNÝN BUNU YAPMASI ASLA KABUL EDÝLEBÝLÝR DEÐÝL"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Varank, seçim gündemiyle Türkiye'nin daha fazla enerji kaybetmemesi gerektiðini belirterek, 28 Mayýs'ta yollarýna hýzla ve kararlýlýkla devam edeceklerini söyledi.

Kahramanmaraþ ve Hatay merkezli depremlere deðinen Varank, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Hepimizin gerçekten yüreði yandý, 11 þehrimiz büyük yýkýma uðradý. Ýlk günden itibaren özellikle sanayici arkadaþlarýmýzýn deprem bölgesine yönelik destekleriyle ilgili çok güzel katkýlar aldýk. Bizim Bakanlýðýmýz bu iþleri koordine etmeye çalýþtý. Gerçekten sanayici bu dönemde elini taþýn altýna koydu. Deprem bölgesine yetiþebilmek, oradaki vatandaþlarýmýzýn acýlarýný, yaralarýný sarabilmek için büyük bir gayret gösterdi. Ben hepinize çok teþekkür ediyorum ama 14 Mayýs'ta baktýk, gördük ki bu ülkede maalesef dayanýþma ne demek, yardýmlaþma ne demek, bunun þuurunda olmayan insanlar da var. Yani o bölgedeki vatandaþlarýmýz siyasi anlamda Sayýn Cumhurbaþkanýmýzý tekrar desteklediler diye depremzede kardeþlerimize olmadýk hakaretleri yapanlar, verdikleri desteði ki ne kadar verdikleri de meçhul, haram etmeye çalýþanlar, onlarý aþaðýlayanlar... Gerçekten kabul edilebilir bir husus deðil."

Birlik, beraberlik, acýlarý paylaþma kavramlarýnýn önemine iþaret eden Varank, bir seçim sonrasýnda bu anlayýþýn gündeme gelmesinin çok yanlýþ olduðunu söyledi.

Varank, "Peki bunu yapan normal sivil vatandaþlar mý? Maalesef hayýr. Bakýyorsunuz, Cumhuriyet Halk Partili Tekirdað Belediyesi, seçimin hemen ertesinde depremzede vatandaþlarýmýzý otellerden çýkarmaya çalýþýyor, 'Siz niye Recep Tayyip Erdoðan'a oy verdiniz' diye adeta cezalandýrmaya çalýþýyor. Bir siyasi partinin belediyesinin bunu yapmasý asla kabul edilebilir deðil. Biz bu anlayýþý da vatandaþýmýzýn takdirine býrakýyoruz. Bu anlayýþýn da bu ülkede neþv-ü nema bulamamasý lazým." ifadelerini kullandý.

"ÝNSANLARIN OY VERME ORANLARINA GÖRE HÝZMET GÖTÜRECEK OLURSANIZ BU ÜLKEDE ZATEN YAÞAYAMAZSINIZ"

Mustafa Varank, siyasi partizanlýkla konulara yaklaþmanýn yanlýþlarýna iþaret ederek, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn dün Defne Devlet Hastanesi'ni ziyaret ettiðini anýmsattý.

Varank, "60 günde yapýlan, ilk temeli atýldýðýnda açýkçasý herkesin dalga geçmeye çalýþtýðý ve oradaki vatandaþlarýn yüzde 90'ýnýn baþka partiye, baþka adaya oy verdiði bir ilçeden bahsediyoruz. Ama biz orada bir devlet hastanesi ihtiyacý olduðunu biliyorduk, Sayýn Cumhurbaþkanýmýz da bunun yapýlmasýyla ilgili inisiyatifi aldý, o hastaneyi oraya kavuþturdu. Yoksa insanlarýn oy verme oranlarýna göre hizmet götürecek olursanýz bu ülkede zaten yaþayamazsýnýz. Bunu da biz vatandaþlarýmýzýn takdirine býrakýyoruz. Seçim dönemi sonrasýnda biz kararlýlýkla yolumuza devam edeceðiz." þeklinde konuþtu.

Sanayicinin sorunlarýný sürekli dikkate aldýklarýný belirten Varank, "Ýnþallah 28 Mayýs'tan sonra sizin de gündeminizde olan konularýn birçoðunu yine beraberce, ortak akýlla, en güzel neticeyi alacak þekilde, en verimli þekilde sizlerle beraber baþaracaðýz." dedi.

Varank, konuþmasýnýn ardýndan sanayicilerin sorularýný yanýtladý.