Bakan Varank: Togg gibi nice projeleri kazandýracaðýz
ABONE OL

Varank, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Bursa Büyükþehir Belediyesinin yürüttüðü B-Cube Akýllý Þehircilik ve Ýnovasyon Merkezi Tanýtým Programý'nda yaptýðý konuþmada, dünyada artýk teknolojinin her alana dahil olduðunu söyledi.

Bütün iþ yapma þekillerinin teknolojiyle farklýlaþtýðýný, daha verimli hale geldiðini belirten Varank, bu manada akýllý þehirciliðin de aslýnda bir þehirde verimi ve konforu artýrmak, þehirleri ileriye taþýyacak en önemli konulardan biri haline geldiðini kaydetti.

Varank, bir zamanlar akýllý þehirciliðin sadece sinyalizasyon sistemlerinin otomasyonu olarak görüldüðünü anlatarak, þöyle konuþtu:

"Hayatýn her alanýna akýllý þehir uygulamalarý, teknolojileri deðmeye baþladý. Ýþte sayaç okuma okumalarýndan farklý verimlilik uygulamalarýna hatta artýk þehrin dahil olduðu plebisit seçimlerinin bile yapýlabildiði farklý uygulamalar artýk teknolojiyle beraber akýllý þehircilik anlamýnda gündeme gelmeye baþladý. Benim açýmdan ne ifade ediyor? Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak Türkiye'de AR-GE'nin, inovasyonun hamisi bir bakanlýk olarak elbette biz de akýllý þehirciliði çok önemsiyoruz. Türkiye'den hem akýllý þehircilik teknolojileri geliþtiren yeni þirketler çýkmasýný, start-uplar çýkmasýný saðlamaya ama ayný zamanda bu yapýlan uygulamalarýn da Türkiye'de belediyeler tarafýndan kullanýlmasýna destek vermeye çalýþýyoruz. Ýþte farklý büyükþehir belediyelerimizle yaptýðýmýz akýllý þehircilik uygulamalarý var, desteklerimiz var ama Türkiye'nin ilk akýllý þehircilik odaklý teknoparkýnýn da Ýstanbul'da Esenler Belediyemizle beraber temelini attýk. Burada özellikle genç kardeþlerimizin, teknoloji tabanlý giriþimcilerin yeni ürünler geliþtirip bunlarý pazarlamasýný, bunlarý biraz da iddia olarak yurt dýþýna da taþýyacak þekilde geliþtirmesini istiyoruz."

"GENÇLERÝ YAZILIM KONUSUNDA DESTEKLÝYORUZ"

Her þeyin temelinde insanýn olduðunu vurgulayan Varank, "Akýllý þehircilik teknolojileri, ürünleri kendi kendine ortaya çýkmýyor, uzaydan da gelmiyor. Dolayýsýyla bunlarý geliþtirecek olan yeni insan. Burada insan kaynaðýna yatýrým yapmak üzere de çok farklý uygulamalarýmýz var." deðerlendirmesinde bulundu.

Varank, Türkiye'de daha fazla yazýlýmcý yetiþtirebilmek için farklý uygulamalarýn olduðuna iþaret ederek, "Bunlardan biri 42 okullarý. Tamamen bir eðitmen olmadan kendi kendinize sýfýrdan yazýlým öðrendiðiniz, hiçbir okul mezunu olmasanýz bile ilkokul diplomasý da dahil sadece matematik zekanýzý ölçen, algoritmik zekanýzý ölçen bir teste girerek katýlabildiðiniz bir okulla biz 3 senede sizi yazýlýmcý olarak yetiþtiriyoruz. Hoca yok, eðitmen yok. Ders saatiyle ilgili yoklama yok ama gençlerimiz kendinden beraber öðrenme, birbirinden öðrenme metoduyla ve oyunlaþtýrýlmýþ bir sistemle, proje bazlý bir sistemle yazýlým öðreniyorlar. Ortalama 2,5 senede mezun olan arkadaþlarýmýzýn iþ bulma garantisi de yüzde 95. Ýþte bunun gibi çok farklý destekleri biz gençlerimize veriyoruz." ifadesini kullandý.

Açýk kaynak platformuyla Türkiye'nin ihtiyacý olan yazýlýmlarýn açýk kaynak temelli geliþtirilmesini saðladýklarýný aktaran Varank, gençleri bu iþlerin odaðýna çekmeye çalýþtýklarýný dile getirdi.

Varank, þehir kuluçkalarýnýn önemine deðinerek, þunlarý kaydetti:

"Kuluçkalar, ön kuluçkalar, bunun gibi mekanlarý kurarak gençleri buraya çekmek, ticarileþebilecek fikri olan gençleri desteklemek, onlara bir masa vermek, bir bilgisayar vermek ama bunun yanýnda onlarý yönlendirecek, liderlik edecek. Bir þirket nasýl kurulur, bir iþ nasýl iþ planý çýkarýlýr; bunlarý öðretecek. Kaynak nasýl bulunur, fon nasýl bulunur, projelere nasýl baþvurulur, bunun gibi bir iþ nasýl aslýnda farklý paketlenirse daha iyi satar? Bunlarý da gösterecek mentorlarla bu tip þehir kuluçkalarý gençleri bu iþlere yönlendirmek için en önemli alanlardan biri. Ýþte biz aslýnda 21 senedir bunu yapmaya çalýþýyoruz. Biz iktidar olduðumuzda bu ülkede sadece 2 teknopark vardý. Bu 2 teknoparkta sadece 680 kiþi çalýþýyordu. Bugün Türkiye'de 98 teknopark var, 8 binden fazla firma var, 90 bin araþtýrmacý teknoparklarda çalýþýyor. Ýþte bir yandan bu altyapýlara yatýrým yaparken ama ayný zamanda iþte gençleri bu alanlara yönlendirecek faaliyetler yapýyoruz."

Bakan Varank, TEKNOFEST yarýþmalarýna 1 milyon gencin katýldýðýný, bunun dünyada örneðinin az bulunduðunu belirtti.

"TOGG GÝBÝ NÝCE PROJELERÝ BURSA'YA KAZANDIRACAÐIZ"

Türkiye'nin otomobili Togg'a milletin yoðun ilgi gösterdiðini dile getiren Varank, "Yaklaþýk 1 aydýr arabaya yüzlerce genç bindirdim. Zaten bir rekor kýrmýþýz, dünyanýn en çok ellenen arabasý benim arabam olmuþ." dedi.

Varank, teknolojinin yakýndan takip edilmesi gerektiðini ifade ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Geleneksel olarak bir otomobil firmasý olarak yolumuza artýk devam etme þansýnýz yok. Ortaya bir yenilik koymanýz lazým. Peki 100 yýldýr var olan bir þirket artýk neredeyse devletten daha fazla bürokrasi içeren bir þirket bu yeniliði ortaya koyabilir mi? Ýnovasyonu ortaya koyabilir mi? Mümkün deðil. Ýþte giriþimcilik aslýnda þirketlerin ihtiyaç duyduðu yeni teknolojileri inovasyonu elde etmeleri için de kullanacaklarý ana unsur. Togg'da böyle bir proje aslýnda. Start-uplarýn geliþtirdikleri teknolojileri araçlarýna entegre ederek daha katma deðer üretecekler. Ürünlerini daha cazip hale getirecekler. Belki çok müzik sevmeyi, dinlemeyi seven bir insan sadece TRT Dinle'yi indirebildiði için bu arabayý alýrken bunu tercih edecek. Onun için katma deðer teknolojide, inovasyonda bunu da iþte Türkiye'nin otomobili güzel bir þekilde baþaracak."

Togg'un özellikle yerlilik konusunda eleþtirildiðine deðinen Varank, "Asýl önemli olan bunun Türkiye'nin fikri mülkiyet haklarý bize ait olan bir projesi olmasý. Ýstediðin teknolojiyi getirip bu araca entegre edebilirsin. Kimseden izin almana gerek yok. Siz dünyanýn diyelim ki en iyi dikiz aynasýný da yapsanýz Renault'ya bu dikiz aynasýný satabilmeniz için genel merkezinden izin almanýz lazým. Türkiye'nin otomobili fikri mülkiyet haklarý yüzde 100 bize ait olduðu için bu teknolojileri alýp kendine entegre edecek ve otomotiv endüstrisi deðiþirken, dönüþürken çok farklý bir boyutta rekabetçi özelliklerini ön plana çýkaracak. Bunun gibi nice projeleri biz Bursa'ya kazandýracaðýz." deðerlendirmesini yaptý.

Varank, Togg gibi projelere siyasi hasým olarak bakýlmamasý gerektiðini belirterek, "Bunlar Türkiye'nin projeleri, deðerleri. Hepimiz öleceðiz. Bizim çocuklarýmýza, torunlarýmýza geride býraktýklarýmýz bu iþler olacak. Bu vizyonu býrakýrsak netice elde ederiz. 'Bunu Ýtalya'dan getiriyorsun' dediklerinde buna ne cevap verebilirsin ki Ýtalya'dan getirmiyorum. Bu tartýþmalarla bu projeleri gölgelemek hiç hoþ deðil ama yeni nesil bu tartýþmalara takýlmýyor, onu da görebiliyorum." ifadesine yer verdi.

Seçimlere de deðinen Varank, 14 Mayýs'ta milletin doðru tercihi yapacaðýna inandýðýný söyledi. Bakan Varank ayrýca, programa katýlan gençlere 10 gigabayt internet hediye etti.

Bursa Büyükþehir Belediye Baþkaný Alinur Aktaþ tarafýndan B-Cube Akýllý Þehircilik ve Ýnovasyon Merkezi hakkýnda bilgi verilen program, merkezin açýlýþýnýn gerçekleþtirilmesiyle sona erdi.