Bakan Varank'tan Kýlýçdaroðlu'nun '300 milyar dolarlýk' vaadine yorum: Kuru sýký
ABONE OL

BTSO meclis toplantýsý, oda hizmet binasýnda 2. bölge 1. sýra AK Parti Bursa milletvekili adayý ve Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank'ýn katýlýmýyla gerçekleþti. Meclis salonunu dolduranlara seslenen Bakan Varank, "Ekonomik ve ticari açýdan Türkiye'nin en geliþmiþ þehirlerinden bir tanesinde bulunuyoruz. Bursa'nýn bölge ve ülke ekonomisine çok ciddi katkýlarý var. Renault, Tofaþ ve Karsan burada. Þimdi yerli ve milli otomobilimiz Togg da burada. Tabi Togg aslýnda ayrý bir parantez açmamýz lazým. Togg, bu þehre kazandýrdýklarýný en iyi iþ dünyamýz, otomotiv endüstrisi, tedarikçi firmalarýmýz bilir. Biz Togg ile büyük bir deðiþim ve dönüþümü bu þehre kazandýrdýk. Þimdi inþallah iþte batarya teknolojilerini de bu þehre getirerek aslýnda Bursa'nýn sanayisinde bir sýçrama oluþturacaðýz. Bursa sanayisini çok daha katma deðerli bir hale getirmiþ olacaðýz. Ýnþallah yani batarya yatýrýmýmýzda biz bu þehri çok daha farklý bir noktaya getireceðiz. Bursa, ihracatta Türkiye'nin lokomotifi bir þehirdir. Benim bu noktada Bursa için tabii ki en büyük hayalim Bursa sanayisinin orta yüksek ve yüksek teknolojili üretimdeki payýný arttýrabilmektir" dedi.

"TEKNOSAB DA BURSA'NIN SANAYÝDEKÝ DÖNÜÞÜMÜNE LÝDERLÝK ETMEYÝ HEDEFLEYEN BÝR PROJEDÝR"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak Bursa sanayisini güçlü bir þekilde desteklediklerini belirten Bakan Varank, "Bundan sonra da desteklemeye devam edeceðiz. Þehrimizde 2022 yýlý sonu itibariyle desteklerimiz yararlanmak için 917 þirket yatýrým teþvik belgesi aldý. 21 milyar liranýn üzerinde sabit yatýrýmýn ve 14 bine yakýn istihdamýn önünü açtýk. Organize sanayi bölgelerinin sayýsýný 9'dan 17'ye yükselttik. 3 endüstri bölgesi ilan ettik. Sanayi siteleri kurduk. Giriþimcilerimize ve ARGE yapan iþletmelerimizi ev sahipliði yapan iki teknoparkýmýzý destekledik. Þu anda teknoparklarýmýzýn ful olmasýnýn da farkýndayýz. Kendi bünyesinde AR-GE ve tasarým merkezine sahip iþletme sayýsýný 158'e yükselttik. Güçlü, saðlýklý ve sürdürülebilir büyüme için yüksek teknolojiye dayalý katma deðeri yüksek üretim yapmak mecburiyetindeyiz. Bu manada daha fazlasýna ihtiyacýmýz var. AR-GE merkezleri sayýsýnda Kocaeli'nden sonra 4'üncü, tasarým merkezlerinde de Ankara'dan sonra 3'üncü sýrada yer alýyoruz. Þimdi biz bu noktada sanayicilerimizle el ele verip Bursa'yý AR-GE ve tasarýmda çok daha yukarýlara taþýyabiliriz. Ben buna yürekten inanýyorum. Bilhassa, Togg ile birlikte bu konuda önemli bir ivmelenme olacaðýný da düþünüyorum. Togg'un teknolojik donanýmýna katký saðlamak üzere AR-GE ve inovasyon alanýnda da önemli atýlýmlar olacaktýr. Burada Bursa Ticaret ve Sanayi Odasý'nýn öncülük ettiði TEKNOSAB'tan da bahsetmemiz lazým. TEKNOSAB da Bursa'nýn sanayideki dönüþümüne liderlik etmeyi hedefleyen bir projedir. Tabii þu anda Bursa'nýn sanayisiyle ilgili, lojistiðiyle ilgili burada üretimi önceleyecek projelerle, yatýrýmlarla ilgili birtakým eksikliklerin olduðunun da farkýndayýz. Çevre planlamasý, yollar, ilave alan ihtiyacý, iþ gücü teminindeki sýkýntýlar, tren, liman ve otoyol baðlantýlarý bunlarýn hepsinin biz farkýndayýz. Bunlarýn hepsini de ortak akýlla, el ele vererek, samimiyetle beraber çözeceðiz bundan hiç endiþeniz olmasýn. Çünkü biz þuna inanýyoruz. 21 yýldýr biz hep taþ üstüne taþ koymanýn derdinde olduk. Hep üretmenin derdinde olduk. Projelerin peþinden gittik. Asla olmaz, asla biz bunu yapmayacaðýz demedik. Ama doðrusunu yapmamýz için mutlaka ortak akla ihtiyacýmýz var. Ýnþallah önümüzdeki dönemde her bir arkadaþýmýz, bu þehrin her bir ileri gelen kurumu, kuruluþu, paydaþý el ele vereceðiz. Ýnþallah þehrimizi ortak akýlla çok daha ileri noktalara taþýmýþ olacaðýz. Bunu yapmak için de emin olun bizim kararlýlýðýmýz var. Bizim gayretimiz var. Bununla ilgili yapmamýz gerekenleri biliyoruz."

"ÝHRACATTA CUMHURÝYET TARÝHÝNÝN REKORLARINI KIRDIK"

Sanayicilerin kendi tüketimleri için bir yenilenebilir enerji ihtiyacý olduðunu herkesin iyi bildiðini ifade eden Bakan Varank, "Ýþte ticaret sanayi odasýyla birlikte buna bir çözüm bulabilmek þu anda biz o adýmlarý atýyoruz. Ýnþallah Bursalý sanayicinin yenilenebilir enerji ihtiyaçlarýný Türkiye'nin baþka noktalarýndan da karþýlamalarý hususunda bir adýmý önümüzdeki dönemde atmýþ olacaðýz. Sizlerin rekabetçiliðini çok daha farklý bir noktaya taþýmýþ olacaðýz. Lojistik merkezleri, ilave alanlar, þehrin içerisinde sýkýþýp kalmýþ sanayi tesisleri, bunlarýn hepsi bizim gündemimizde olan baþlýklar. Oturup, çalýþacaðýz. Bu manada önemli bir seçimin arefesinde sizlerin vereceði kararýn da gerçekten çok önemli olacaðýna inanýyorum. Biz sizler son 21 seneyi samimi bir þekilde düþünmenizi istiyorum. 21 yýlda bu ülke nereden nereye geldi? Bursa nereden nereye geldi? Sizlerin firmalarý ve þirketleri nereden, nereye geldi? Kiþi baþýna düþen milli geliri 3 bin 500 dolardan 10 bin 600 dolara yükselttik. Ýhracatta cumhuriyet tarihinin rekorlarýný kýrdýk" dedi.

"ÝSTÝHDAM SAÐLAYAN ÝÞLETMELERÝMÝZÝ KILIÇDAROÐLU GÝBÝ TEHDÝT ETMEDÝK"

Yurt dýþýna gidildiðinde Türkiye'nin itibarýnýn da nereden nereye geldiðine ihracatçý firmalarýn þahit olduðunu belirten Bakan Varank, "Belki de ilk defa bu dönemde uzun dönemli planlar yapmaya baþladýnýz. Yatýrým yapan, üreten, istihdam saðlayan iþletmelerimizi CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu gibi tehdit etmedik. Çete olarak nitelendirmedik. Birileri gibi kuru sýký da atladýk. Þimdi biliyorsunuz 7'li koalisyonun cumhurbaþkaný ortaðý Kýlýçdaroðlu var. Ne diyor? Türkiye'ye 300 milyar dolar getireceðim. Sonra dedi ki ben 300 milyar dolarý getirdim. Nerede bu para? Emin olun iþ dünyasý bunun doðru olmadýðýnýn bir kuru sýký atma olduðunun farkýnda. 300 yüz milyar dolarý Türkiye'ye nasýl getireceksiniz? Çýkar bunu açýklarsýnýz. Kredi anlaþmalarý mý imzalayacaksýnýz? Doðrudan yatýrýmcýlarýmý ikna ettiniz. 300 milyar dolarlýk krediye hazineden bir garanti mi vereceksiniz? Ortada hiçbir þey yok. Emin olun çocuk bu ifadeleri kullanmaz. Ýþ dünyasý burada nasýl bir kuru sýký atma olduðunu gayet iyi biliyor" diye konuþtu.

"BÝZÝM YAPTIKLARIMIZ, YAPACAKLARIMIZIN TEMÝNATIDIR"

Togg'a yapamazsýnýz diyenlerin, ÝHA'lara oyuncak diyenlerin, iki bomba atsan TCG Anadolu batar diyenlerin yurt dýþýndan böyle bir kaynak getirip sanayiyi ihya edebileceðini sanayicilerin de inanmayacaðýný belirten Bakan Varank, "Bizim yaptýklarýmýz, yapacaklarýmýzýn teminatýdýr. Sadece son bir ayý gözünüzün önüne getirin. Ýstikrar olmasa güçlü bir siyasi irade olmasa bunlar emin olun hayata geçmezdi. Bakýnýz þimdi savunma sanayiyle ilgili köþelerinden yazanlar var. Diyorlar ki bu iþler AK Parti döneminde baþlamadý. AK Parti'den önce de bu iþler savunma sanayi yapýlýyordu. Ben sadece size bir örnek vermek istiyorum. Burada sanayici arkadaþlarýmýz bunu gayet iyi anlayacaklardýr. Bu ülke kendi milli piyade tüfeðine kaç yýlýnda kavuþtu biliyor musunuz? 2017 senesinde kavuþtu. Ben size desem ki milli piyade tüfeði yapmak çok zor iþ, bunun üstesinden gelmek çok zor iþ, siz dersiniz ki, 'Ya sayýn bakaným lütfen sallamayýn. Milli piyade tüfeði yapmak nedir ki. Elinizde tezgahýnýz varsa bunu çok kolay bir þekilde yaparsýnýz.' Ama bu kolay iþ. Neden 2017 senesine kadar yapýlmamýþ? Çünkü birileri hep bu milli projeleri durdurmaya, akamete uðratmaya çalýþmýþ. Ýþte siyasi irade arkasýnda durunca siz ancak bu iþleri yapabiliyorsunuz. Eðer Türkiye'yi kalkýndýrmak istiyorsak, eðer Türkiye yoluna ayný kararlýlýkla devam etsin istiyorsak buradaki tek alternatif, Cumhur Ýttifaký ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'dýr. Herkesin bir iþletmesi veya þirketleri var. Ben size desem ki 'þirketlerinize bir tane genel müdür atayacaksýnýz. Yanýna da 7 tane genel müdür yardýmcýsý koyacaksýnýz. O 7 tane genel müdür yardýmcýsý onaylarsa sizin genel müdürünüz karar alabilecek.' Sizin þirketiniz çalýþýr mý? Siz böyle bir yönetimi þirketinizde oluþturur musunuz? Ýþte þirketinizi oluþturmayacaðýnýz yönetimi evelallah memleketinize de layýk görmeyeceksiniz diye düþünüyorum. Onun için biz sizlerden samimiyetle destek bekliyoruz. Ýnþallah bu yolda beraber hareket etmek istiyoruz" þeklinde konuþtu.

"DEPREMZEDELERÝMÝZ ÝÇÝN KALICI KONUT PROJESÝNÝN STARTINI VERDÝK"

BTSO Yönetim Kurulu Baþkaný Ýbrahim Burkay ise, afet bölgesinde 4 bin kiþiye yuva olacak bin konteynerin yer alacaðý geçici yaþam merkezi kurmak için çalýþmalarý sürdürdüklerini söyledi. Burkay, TOBB öncülüðünde baþlatýlan Kalýcý Konut Kampanyasý için çaðrýda bulundu. Baþkan Burkay, "Ýþ dünyasý olarak çatý kuruluþumuz TOBB öncülüðünde bu tarihi kampanyayý tüm imkanlarýmýz ve kaynaklarýmýzla destekliyoruz. Bu kapsamda 'El Verin Ev Yapalým Konut Seferberliði' kampanyasýyla depremzedelerimiz için kalýcý konut projesinin startýný verdik. Bursa iþ dünyasý, gönül seferberliði olarak tanýmladýðýmýz bu anlamlý kampanyaya ister bir blok, ister bir daire bedeli olarak katýlabileceði gibi, imkânlarý ölçüsünde bir oda veya bir metrekarelik inþaat bedeli baðýþýyla da destekte bulunabiliyor" þeklinde konuþtu.

"MÝLLÝ TEKNOLOJÝ GÜÇLÜ SANAYÝ"

Baþkan Burkay, ülke olarak son yýllarda baþta pandemi, küresel kriz, asrýn felaketi olarak nitelendirilen depremler ve sýnýrlarýn hemen ötesinde geliþen savaþlar yüzünden büyük zorluklarla mücadele ettiklerini söyledi. Buna karþýn 'Milli Teknoloji Güçlü Sanayi' atýlýmýyla tarihi kazanýmlar elde etmeyi baþardýklarýný ifade eden Baþkan Burkay, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýmýzýn yerlileþtirme ve millileþtirme hamlesi, baþkalarýnýn ürettiði teknolojiyi tedarik eden deðil, kendi yüksek milli teknolojisini geliþtiren bir Türkiye idealini ortaya çýkardý. Baþta ülkemizin hayallerini süsleyen ve Bursa'mýzda gerçeðe dönüþen yerli ve milli otomobilimiz Togg olmak üzere, yine enerji depolama çözümleri geliþtirmek üzere Gemlik'te kurulan SÝRO batarya geliþtirme ve üretim kampüsü de hücre üretme ve yetkinliði ile sektörlerimizin dönüþümünde stratejik bir adýmdýr" ifadelerini kullandý.

"ORTAK AKILLA DAHA GÜÇLÜ BÝR BURSA"

Baþkan Burkay, BTSO'nun Bursa'da 10 yýl önce baþlattýðý dönüþüm hamlesiyle küresel deðer zinciri içinde her durumda ve her senaryoda pozisyonu güçlendirecek projeler geliþtirdiklerini ifade ederek, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýmýzýn öncülüðünde Bursa'mýza ve ülkemize kazandýrdýðýmýz TEKNOSAB, yeni nesil araþtýrma ve mükemmeliyet merkezleriyle katma deðer üreten BUTEKOM, firmalarýmýzýn dijital dönüþüm, yetkinlik ve verimliliðine rehberlik eden Bursa Model Fabrikamýz, dünyanýn uzay ve havacýlýk temalý sayýlý interaktif ve deneyim merkezlerinden biri olan GUHEM gibi kent ve ülke ekonomimizin tarihine iþlenen dev projeler, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn ve Bakanlýðýmýzýn Bursa'mýza duyduðu güven ve destekleri sayesinde hayata geçti. Oda olarak katma deðerli üretimi ve ihracatý, teknolojik dönüþümü ve nitelikli istihdamý geliþtiren, kentin deðerlerini büyüten makro düzeyde 60'tan fazla proje geliþtirdik. Ortak akýlla hayata geçirdiðimiz tüm bu projeler, Bursa'mýzý ve bölgemizi çok daha rekabetçi bir kimliðe kavuþturdu" dedi.

"ORTA ÝHRACAT TUZAÐININ REÇETESÝ MEKANSAL PLANLAMADIR"

Baþkan Burkay, sanayideki dönüþümünü büyük ölçüde tamamlayan, tarihi projelerle milli teknoloji hamlesinin en önemli aktörleri arasýnda bulunan Bursa'nýn son yýllarda hizmete açýlan dev ulaþým projeleri sayesinde de küresel ticaret aðýnda artýk çok daha güçlü bir çekim merkezi potansiyeline sahip olduðunu ifade etti. Bursa'nýn son 4-5 yýldan bu yana 25 milyar dolarlýk dýþ ticaret barajýný aþmakta zorlanan bir kent olduðunu dile getiren Burkay, bunun temel nedeninin planlý sanayi alanlarýnýn yetersizliði olduðunun altýný çizdi. Baþkan Burkay, þöyle devam etti:

"Rekabet içinde olduðumuz þehirler aldýklarý sanayi yatýrýmlarýyla Bursa'yý 2022 yýlýnda ihracat sýralamasýnda üçüncülüðe hatta bazý aylarda dördüncülüðe kadar çekti. Bugün gereken adýmlarý atmazsak Bursa, birçok þehrin yaþadýðý kaderle baþ baþa kalacak ve gelecek 10-15 yýl içinde ihracatta belki ilk 10 sýraya bile girmeyi baþarý sayacaktýr. Bu da her birimize, bu þehre ve gelecek nesillere karþý tarihi bir sorumluluk yüklemektedir. Orta ihracat tuzaðý olarak tanýmladýðýmýz bu kronik sorundan kurtulmanýn yolu ise mekânsal planlamadýr. Kentin tüm dinamiklerini harekete geçirerek daha yaþanýlabilir bir þehir ve rekabetçi kimliðini geliþtiren ve fýrsatlara odaklanan firmalarýmýzla çok daha güçlü bir bursa hedefliyoruz."