Bakan Yardýmcýsý Þatýroðlu: Köklü bir enerji sektöründe dönüþüme geçmiþ bulunmaktayýz
ABONE OL

Þatýroðlu, Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Daðýtým Hizmetleri Derneði (Elder) koordinatörlüðünde, ÝTÜ ARI Teknokent iþbirliðiyle düzenlenen "Enerjim Sensin Hýzlandýrma Programý"nda yaptýðý konuþmada, giriþimcilerin ürettikleri yenilikçi çözümlerle enerji deðer zincirinde verimliliðin artýrýlmasýndan kesintili enerji kaynaklarýnýn daha etkili kullanýlmasýna ve akýllý þebekelerde elektriklendirmenin yaygýnlaþtýrýlmasýna kadar pek çok alanda sektöre yön verdiklerini vurguladý.

Bakanlýk olarak, AR-GE alanýnda atýlan her adýmý ve yapýlan her harcamayý, Türkiye'nin geleceðine yapýlan yatýrým ve deðer katan pay olarak gördüklerini söyleyen Þatýroðlu, þunlarý kaydetti:

"Teknoloji perspektifinde, güneþ ve rüzgar santralleri, elektrikli araçlar, þarj istasyonlarý ve son olarak enerji verimliliði ve depolama sistemleri gibi günümüzün teknolojilerine odaklanýrken ayný zamanda yeþil hidrojen, karbon yakalama ve depolama gibi geleceðin üretim teknolojilerine yönelik AR-GE faaliyetlerinde de bulunmaktayýz. Bununla birlikte, her vesileyle dile getirdiðimiz gibi, en deðerli sermayemiz insan kaynaðýmýzdýr. Ýnsanýmýzýn zekasý ve giriþimcilik ruhu, bizleri her defasýnda cesaretlendirirken birçok fýrsatý da beraberinde getirmektedir. Bugün, enerji sektöründeki pek çok geliþtirici, devletimizin saðladýðý teþvikler, AR-GE destekleri ve vergi avantajlarýyla projelerini hayata geçirme imkaný bulmaktadýr. Bu güç birliði ülkemizin enerji sektöründeki dönüþümünün hýz kazanmasýna ve dünya çapýnda rekabetçi oyuncu olmasýna olanak tanýyacaktýr."

Þatýroðlu, enerji sektörünün her zamankinden daha dinamik ve dönüþtürücü bir süreçten geçtiðini belirterek, "Yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn artan payý, dijitalleþme, yapay zeka uygulamalarý ve enerji depolama alanýnda çýðýr açacak fikirler ile cesur giriþimcilik ruhunun bu sektörde aktif bir þekilde devreye girmesi mümkün olabilecektir." dedi.

- "10 YILDIR KÖKLÜ BÝR ENERJÝ SEKTÖRÜNDE DÖNÜÞÜME GEÇMÝÞ BULUNMAKTAYIZ"

EPDK Baþkan Yardýmcýsý Hacý Ali Ulutaþ, etkinliðin, Türkiye'nin enerji alanýndaki vizyonunu daha ileriye taþýmak için önemli bir fýrsat sunduðunu ifade etti.

Ulutaþ, giriþimcilik ekosistemine destek sunmak ve elektrik daðýtým sektörüyle giriþimcileri buluþturmak amacýyla baþlatýlan bu programda bugüne kadar 600'ün üzerinde giriþimciyle bir araya gelindiðini kaydetti.

Elektriðin kesintisiz, kaliteli, sürekli, çevreyle uyumlu ve en önemlisi de ekonomik þekilde tedarik edilmesinin temel amaç olduðunu vurgulayan Ulutaþ, "Bunun için hepimiz çalýþýyoruz.
Bu kapsamda yaklaþýk 10 yýldýr enerji sektöründe köklü bir dönüþüme geçmiþ bulunmaktayýz. Yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn üretimini ve tüketim sürecindeki payýný artýrmak için uðraþýyoruz. Tabii, bunlarý saðlamak için en önemli þeylerden biri, yenilenebilir baðlantý kapasitesini artýrmak ve bunu yönetip ölçebilmektir. Bunu da teknolojiyle yapabiliyoruz. Teknoloji geliþtirebilmek için de yenilikçi olmamýz lazým. Bu noktada AR-GE faaliyetlerinin önemi artýyor. Bizim sektörümüz için özellikle daðýtým sektörü için AR-GE faaliyetinin ne kadar kritik olduðunu burada görebiliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "DESTEKLENEN 182 GÝRÝÞÝMCÝ ÞU ANDA 1200 KÝÞÝLÝK ÝSTÝHDAM SAÐLIYOR"

Elder Yönetim Kurulu Baþkaný Barýþ Erdeniz de enerji sektöründe uzun süredir gündemde olan konular arasýnda elektrifikasyon, yeþil dönüþüm ve karbon hedefleri, dijital dönüþüm ve akýllý þebekelerin öne çýktýðýný belirterek, "Bu küresel dönüþüm, 'Büyük Enerji Dönüþümü' olarak adlandýrýlýyor. Bu süreçte dönüþüme ayak uydurabilmek ve rekabet avantajýný koruyabilmek için üretim teknolojileri, yenilenebilir enerji çözümleri, akýllý þebeke sistemleri ve dijital uygulamalarda yenilikleri hýzla hayatýmýza entegre etmemiz gerekiyor." diye konuþtu.

Erdeniz, elektrik daðýtým sektörünün bu dönüþüm sürecinde stratejik bir sorumluluða sahip olduðunu belirterek, bu bilinçle inovatif ve yenilikçi projelere yatýrým yaparak gençlerin enerjisini yanlarýna aldýklarýný ifade etti.

"Enerjim Sensin" etkinliðinin bir marka haline gelmesinden ve 5'incisini hayata geçirmekten dolayý heyecan duyduklarýný dile getiren Erdeniz, þunlarý kaydetti:

"Önceki dört program kapsamýnda toplam 600 baþvuru alýndý, bu baþvurulardan 182'si desteklendi. Desteklenen 182 giriþimci þu anda 1200 kiþilik istihdam saðlýyor ve 34 giriþimci yurt dýþýna açýlma baþarýsý gösterdi. Bu giriþimler, yýlda 145 milyon dolar ciro yaparak þirket deðerlerini 400 milyon dolar seviyesine çýkarmayý baþardý. Bu veriler, ne kadar doðru bir iþ yaptýðýmýzý bizlere gösteriyor. Bu giriþimcilik ekosistemini geniþleterek sektöre daha fazla yenilikçi giriþimin katýlmasýný saðlamayý hedefliyoruz. Bu yýl aldýðýmýz 180 baþvuru arasýndan seçilen 15 finalistin bugün sunumlarýný dinleyeceðiz. Finalistler, 'Geleceði Þekillendirenler' ve 'Gelecek Vadedenler' olarak iki ayrý sahnede yer alacak. Gelecek Vadedenler sahnesinde ilk üç giriþimcimize toplam 1,5 milyon lira ödül vereceðiz. Geleceði Þekillendirenler sahnesinde ise birinci olan giriþime elektrik daðýtým sektörüne doðrudan katýlma ve iþbirliði imkaný sunacaðýz."

  • Nevzat Þatýroðlu
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý
  • Enerjim Sensin Hýzlandýrma Programý