Yerlikaya, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi Yemek ve Sergi Salonu'nda düzenlenen "Ailenin Korunmasý ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantýsý"ndaki konuþmasýnda, Türk milletinin temel dayanaðý ve toplumsal omurgasý olan ailenin yapýsýný koruma ve güçlendirmenin hayati önem taþýdýðýný belirtti.
Ailenin, insanlýðýn varoluþundan bu yana toplum olmanýn en temel unsuru olduðunu ifade eden Yerlikaya, "Milletlerin varlýk ve birliðini sürdürmesinde de en önemli dayanak þüphesiz ailedir. Millet olarak, tarihin önümüze koyduðu her türlü zorluðu güçlü aile yapýmýzla aþtýk. Büyük medeniyetlere ev sahipliði yapmýþ bu coðrafyada bizler için aile, sadece biyolojik bir baðý ifade etmez. Birliði, beraberliði, müþterek hayatý, bir arada yaþama kültürünü, birlikte mücadele etmeyi, birlikte var olmayý, medeniyetimize, tarihimize ve coðrafyamýza ait olmayý ifade eder." diye konuþtu.
Yerlikaya, gelinen aþamada ideolojik mahiyet kazanan küreselleþmenin, aile kurumunu parçalamaya yönelik çok ciddi tehditleriyle karþý karþýya olunduðunu dile getirdi. Deðerleri aþýndýrmaya çalýþan bu akýmlarýn, büyük finans kaynaklarýndan beslendiði ve uluslararasý kurumlar tarafýndan da desteklendiðinin acý bir gerçek olduðunu söyleyen Yerlikaya, þöyle devam etti:
"Maddenin manaya tahakkümünü, 'aydýnlanma' olarak gören zihniyetin, çürümüþlüðünü dayatmaya çalýþtýðý bir dönemden geçiyoruz. Bilhassa gençlerimizi hedef alan bu kirli zihniyet, çeþitli sapkýn ideolojilerin, gençlerimizi kýskacýna almasýna zemin hazýrlamaktadýr. Özellikle LGBT gibi sapkýn oluþumlar, cinsiyetsizlik kavramlarý, aile yapýmýzý tehdit eden en büyük tehlikelerdendir. Tarihi ve kültürel müktesebatýmýzýn da ötesinde, insan varoluþuna, fýtri doðamýza aykýrý olan bu sapkýn akýmlara karþý, gençlerimizi ve aile yapýmýzý her türlü tehditten korumak adýna kararlýlýkla mücadele etmek bizim için bir beka ve ikbal meselesidir."
- "AÝLE, BÝZÝM CANLILIK HÜCREMÝZ, ÝLK MEKTEBÝMÝZ, VARLIK EVÝMÝZDÝR"
Bakan Yerlikaya, büyük ve güçlü Türkiye'nin geleceðinin, güçlü aile ile mümkün olduðuna iþaret ederek, "Aile, bizim canlýlýk hücremiz, ilk mektebimiz, varlýk evimizdir. Cumhurbaþkanlýðýmýz tarafýndan yayýmlanan genelge ile yürürlüðe giren Ailenin Korunmasý ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planý çerçevesinde Ýçiþleri Bakanlýðý olarak, bizlere de önemli görevler düþmektedir." ifadelerini kullandý.
Bu kapsamda bakanlýðýnýn, üç ana faaliyet alanýndan doðrudan sorumlu olduðunu, 7 faaliyette de ilgili kurum olarak yer aldýðýný anlatan Yerlikaya, ana faaliyette ilk olarak, "Afete Hazýr Aile Eðitimlerinin" yaygýnlaþtýrýlmasýnýn hedeflendiðini kaydetti.
Yerlikaya, mahalle muhtarlarý ve apartman yöneticilerine, afet bilinci ve toplanma alanlarýna iliþkin eðitimlerin verilmesinin planlandýðýný da aktararak, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Son ana faaliyetimizde de kaymakam adaylarý ile kolluk personelimiz, yardýmcý yargý personelimiz ve adli destek ve maðdur hizmetleri müdürlüklerindeki uzmanlarýmýza aile ve sosyal hizmet temelli dersler verilecektir. Bakanlýðýmýzýn ilgili kurum olarak yer aldýðý diðer 7 faaliyette ise AFAD'ýn öncülüðünde yürütülecek çalýþmalarda afet ve acil durumlara iliþkin afet okuryazarlýðý eðitim modülleri oluþturulacaktýr. Okullarda velilere yönelik, afet farkýndalýk programlarý yürütülecek ve afet müdahalesindeki yerel mekanizmalarýn aile odaklý yaklaþýmlarý güçlendirilecektir."
Yerlikaya, aile içi þiddet ve aile düzenine karþý iþlenen suçlarla, bu suçlarýn nedenlerinin analiz çalýþmalarýný yapmanýn, nüfus yapýsýndaki deðiþimlere uyum adýna hukuki düzenlemelerin gözden geçirilmesinin, yabancý uyruklu ailelerin uyum süreçlerini destekleyecek rehberlik hizmetlerinin artýrýlmasýnýn, þehit ve gazi ailelerine psikososyal destek hizmetlerinin geniþletilmesinin hedeflenmesinin, bakanlýðýnýn diðer görev alanlarýndan olduðunu anlattý.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde yürütülen "Türkiye Yüzyýlý" vizyonu çerçevesinde, aileyi tehdit eden unsurlara karþý, koruyucu, önleyici ve güçlendirici faaliyetleri aralýksýz yürüttüklerinin altýný çizen Yerlikaya, bu kapsamda önemli adýmlar attýklarýna dikkati çekti.
Bakan Yerlikaya, AFAD'ýn koordinasyonunda "Afete Hazýr Aile Eðitimleri" çerçevesinde 1 milyon 830 bin 368 aileye, afet bilinci eðitimi verildiði bilgisini paylaþarak, "Okullarda 3 milyon 223 bin 793 öðrencimize afet ve acil durum farkýndalýðý kazandýrýldý. 1903 muhtarýmýza afet ve toplanma yeri eðitimleri verildi. 25 bin 242 personelimize aile içi ve kadýna yönelik þiddetin önlenmesi eðitimi, 18 bin 88 personelimize ise aile içi iletiþim eðitimi verildi. Emniyet ve jandarma teþkilatýmýz bünyesinde toplam 1287 Aile Ýçi ve Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Büro Amirliði oluþturulmuþ olup, ülkemizin her bölgesinde çalýþmalarýmýz devam etmektedir." dedi.
- "TOPLUMUN HUZUR VE GÜVENÝ, AÝLENÝN HUZUR VE GÜVENÝNE BAÐLIDIR"
Deprem felaketi sonrasý AFAD koordinasyonunda kurulan konteyner kentlerde 131 bin 508 aileye geçici barýnma imkanýnýn saðlandýðýný ve ihtiyaç sahibi ailelere gýda ile temel ihtiyaçlarýný karþýlayabilmeleri adýna ESEN Kart üzerinden destek verildiðini dile getiren Yerlikaya, þunlarý kaydetti:
"KADES uygulamasý þimdiye kadar 7 milyon 365 bin 755 kiþi tarafýndan indirilmiþtir. Bugüne kadar bu aplikasyondan 862 bin 207 asýllý ihbar alýnmýþtýr. Aile yapýmýzý korumak, toplumsal huzur ve istikrarýmýzý saðlamak için elzemdir. Dünyanýn her yerinde, toplumun huzur ve güveni, ailenin huzur ve güvenine baðlýdýr. Toplumun ve ailenin huzurunu kaçýracak her türlü etki ve etkileþimin karþýsýnda olduk ve olmaya devam edeceðiz.
Kimlik karmaþasýnýn ve kültürel yozlaþmanýn dayattýðý küreselleþme çaðýnda, ailemize ve aile deðerlerine sahip çýkmak zorundayýz. Ýnsan neslini yok etmeyi amaçlayan sapkýnlýklara yol vermeyeceðiz. Gençlerimizi, kültürümüzü tehdit eden zararlý etkilerden korumak için her türlü mücadeleyi kararlýlýkla sürdüreceðiz. Dijitalleþmenin ve sosyal medya platformlarýnýn olumsuz etkilerine karþý mücadelemiz devam edecek. Büyük ve güçlü Türkiye yolunda, aile yapýsýný güçlendirme hedefiyle hareket edeceðiz."