Bakan Yerlikaya: Kadýnlara yönelik þiddeti deðerlerimize yapýlmýþ bir saldýrý olarak kabul ediyoruz
ABONE OL

Bakan Yerlikaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ ve Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç ile birlikte Ankara'da bir otelde düzenlenen Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantýsý'na katýldý.

Burada konuþan Yerlikaya, þiddetin her türlüsü gibi kadýna yönelik þiddeti de asla kabul etmediklerini belirtti.

Bu sorunun çözümüne yönelik her türlü çalýþmayý, giriþimi en güçlü þekilde desteklerini dile getiren Yerlikaya, "Bizim kültürümüzde, örf ve adetlerimizde, devlet anlayýþýmýzda, toplumun en temel yapý taþý ailedir. Aileyi kuran da ayakta tutan da kadýndýr. Saðlýklý bir aile kurumu olmadan gerçek manada bir milletin varlýðýndan söz edemeyiz. Dolayýsýyla aile varsa, millet vardýr, millet varsa devlet vardýr. Bu anlayýþla, kadýnlara yönelik her türlü þiddeti, olumsuz tavrý ve davranýþý sadece o kadýnýn þahsýna deðil, milletimize, devletimize ve binlerce yýldýr sahip olduðumuz deðerlerimize de yapýlmýþ bir saldýrý olarak kabul ediyoruz." diye konuþtu.

Yerlikaya, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde, 2011'de, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýnýn kurulduðunu hatýrlatarak, kadýna þiddetin önüne geçmek için aileye ve kadýnlara yönelik politikalarýn en üst seviyede etkin kýlýnmasýnýn hedeflendiðini aktardý.

- "KADINLARIN BAÞARILARIYLA GURUR DUYUYORUZ"

Yine bu kapsamda 2012'de çýkarýlan Ailenin Korunmasý ve Kadýna Karþý Þiddetin Önlenmesi Kanunu'nun yeni bir çýðýr açtýðýný anlatan Yerlikaya, þöyle devam etti:

"Evde, fabrikada, tarlada, ofiste, maruz kaldýklarý ayrýmcýlýklarý elinin tersiyle iten, bu anlayýþlarýn üstesinden gelen tüm kadýnlarýn baþarýlarýyla gurur duyuyoruz. Kadýn ve erkek, birey olarak gönül dünyamýzda da fikir dünyamýzda da yasalarýmýzda da hür ve eþittir ve böyle olmaya da devam edecektir. Üstünlük üretkenliktedir, gayrettedir, verilen emektedir, erdemdedir. Peygamber Efendimiz, kadýnlarla ilgili çaðlarý aþan mesajýný, Veda Hutbesi'nde þu sözlerle vermiþti, 'Ey insanlar, kadýnlarýn haklarýný gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanýzý tavsiye ederim'."

Milli Mücadele'nin en ateþten günlerinde o büyük destanýn, Türk kadýnlarýnýn, Þerife Bacýlarýn, Nene Hatunlarýn, Gördesli Makbulelerin insanüstü gayret ve çabalarýyla yazýldýðýný vurgulayan Yerlikaya, o isimlerin her birinin, milletin vicdanýnda ve tarihin altýn sayfalarýnda yerini aldýðýný belirtti.

Yerlikaya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, kadýnlar için söylediði "Dünyada her þey kadýnýn eseridir" sözünü anýmsatarak, kadýnýn hak ettiði deðere vurgu yaptýðýný, bu düþünceden hareketle yine kadýnlar için hayatýn her alanýnda önemli reformlara imza attýðýný söyledi.

Kadýný dýþlayan bir anlayýþýn, sahip olunan insan zenginliðinin yarýsýndan vazgeçmek olduðuna dikkati çeken Yerlikaya, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlýnda, Türkiye Yüzyýlý olarak isimlendirdiðimiz yeni dönemde, hedeflerimize ulaþmakta yine kadýnlarý baþ aktör olarak görüyoruz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn ifadeleriyle, 'Türkiye Yüzyýlý, kadýnlarýn yüzyýlý olacaktýr'. Türkiye Yüzyýlý vizyonumuzu, kadýný erkeði, genci yaþlýsýyla aziz milletimizle birlik ve beraberlik içinde hayata geçiriyor, kadýna þiddetin adýnýn dahi anýlmadýðý bir Türkiye'yi birlikte inþa ediyoruz. Bu hedefe doðru emin adýmlarla ilerlerken, Ýçiþleri Bakanlýðý olarak bizler de kadýna yönelik þiddetle mücadelemizi kararlýlýkla sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceðiz." ifadesini kullandý.

- "MAALESEF 300 KADIN ÞÝDDET KURBANI OLDU"

Ali Yerlikaya, asayiþ baþlýðýnýn içinde en önemli çalýþma alanlarýnýn baþýnda aile içi ve kadýna yönelik þiddetle mücadelenin geldiðine vurgu yaptý.

Bu alanda birçok proje ve yenilikleri hayata geçirdiklerini hatýrlatan Yerlikaya, þunlarý kaydetti:

"Elektronik kelepçe projesiyle yüksek riskli pek çok olasý þiddet vakasýný önlemeyi baþardýk. Þu an itibarýyla aktifte 720 elektronik kelepçe uygulamamýz var ve bu kapasiteyi 1500'e çýkardýk. KADES uygulamamýz da bu alanda verdiðimiz mücadelede çok önemli bir yere sahip. Hayata geçirildiði günden bugüne 6 milyona yakýn kiþi tarafýndan indirilen KADES uygulamasýnda bugüne kadar 1 milyonu aþkýn ihbar geldi. Bu ihbarlar en hýzlý þekilde deðerlendirildi ve en yakýn güvenlik birimlerimizce müdahalede bulunuldu. Emniyet ve jandarma teþkilatýmýzda kadýna yönelik þiddetle mücadele alanýnda faaliyet gösteren birim sayýmýz 1267'ye yükseltildi.

Bu mücadeleyi verirken þiddeti doðuran sebepleri ortadan kaldýrmak ve farkýndalýk programlarýný yaygýnlaþtýrmak da en temel önceliklerimiz arasýnda yer alýyor. Son bir yýl içerisinde 250 bini aþkýn kolluk personelimize, kadýna yönelik þiddetle mücadeleye yönelik eðitimler verdik. 65 binin üzerinde koruyucu tedbir, 684 binin üzerinde önleyici tedbir kararý alýndý. Fakat tüm bu çalýþmalarýmýza ve mücadelelerimize raðmen, 2023 yýlýnda, çok üzülerek ifade ediyorum ki maalesef 300 kadýn, þiddet kurbaný oldu. Bu cinayetlerdeki toplam þüpheli sayýsý 284'tü. Bu þüphelilerden 208'i tutuklandý, 71'i intihar etti. Firarda olan 5 þahsý yakalama çalýþmalarýmýz da devam ediyor."

Bakan Yerlikaya, Türkiye'de bir kadýn huzurlu deðilse, yaþamýndan endiþe duyuyorsa, bunu ortadan kaldýrmanýn sadece kendilerinin deðil, herkesin en büyük görev ve sorumluluðu olduðunu belirtti.

Yerlikaya, bu noktada kadýna þiddeti bir insanlýk suçu olarak gördüklerini ve mücadelelerini "sýfýr tolerans" ilkesiyle en üst seviyede sürdürdüklerini ifade etti.

  • Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya
  • Bakan Yerlikaya
  • Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantýsý