Bakan Yerlikaya, "10 Ocak Ýdareciler Günü" dolayýsýyla Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde düzenlenen "Valiler Buluþmasý"nda konuþtu.
Kadim devlet geleneðine, 100 yýllýk Cumhuriyet tecrübesine sahip büyük bir medeniyetin temsilcileri olduklarýný belirten Yerlikaya, toplumsal barýþ ve adaletin tesisinde, kamu düzeninin korunmasýnda, vatandaþlarýn Anayasal haklarýndan yararlanmasýnda idarecilere büyük görev ve sorumluluklar düþtüðüne dikkati çekti.
Büyük Selçuklu Devleti baþ veziri Nizamülmülk'ün "Siyasetname" eserinde "Yönetici yapacaðý her iþte Allah rýzasýný gözetmeli, onun emrine boyun eðerek yoluna ve halka hizmet etmelidir. Zira makam ve mevkii geçidir, kalýcý olan insanlýk ve hayýrseverliktir." dediðini ifade eden Yerlikaya, "Ýþte tam da bu anlayýþtan dolayý bizim devlet geleneðimizde insanlara en güzel þekilde hizmet etmenin aracý olan idareciliðin çok ama çok müstesna yeri vardýr." diye konuþtu.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn "Biz bu millete efendi olmaya deðil, hizmetkar olmaya geldik" sözünü temel düstur edindiklerini söyleyen Yerlikaya, makam ve mevki sahiplerinin ehliyet, liyakat, istiþare, hukuka uymak, basiretli olmak ve fedakarlýk yapmak gibi vasýflara sahip olmasý gerektiðini vurguladý.
Yerlikaya, "Þeyh Edebali, Osman Bey'e nasihatinde ne diyordu, 'Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn. Sevgi davanýn esasý olmalýdýr, sevmek ise sessizliktedir. Baðýrarak sevilmez. Milletin kendi irfaný içinde yaþasýn, ona sýrt çevirme. Her zaman duy varlýðýný. Toplumu yöneten de dili tutan da bu irfandýr. Durmaya, dinlenmeye hakkýmýz yok. Çünkü zaman yok, süre az.' Ecdadýmýzýn bizlere çizdiði bu ufuk, yüzyýllar öncesinden gelen bu satýrlar, bugün de bizler ve valilerimiz için bir rehber, bir yol haritasý olmaya devam ediyor." ifadesini kullandý.
- "MÝLLETÝMÝZ VE DEVLET ARASINDA BÝR KÖPRÜ VAZÝFESÝ GÖRÜYORSUNUZ"
Ýçiþleri Bakaný Yerlikaya, þunlarý kaydetti:
"Valilerimiz, mülki idare amirlerimiz, bulunduðu yerde hiçbir ayrým gözetmeksizin her bir vatandaþýmýzýn huzurla sürdüreceði bir hayatýn sorumluluðunu taþýyor. Sokak sokak, mahalle mahalle, kimin bir derdi var, bu derde nasýl derman olabiliriz, nasýl hayýrda yarýþabiliriz diye hepsi, büyük bir gayret içinde. Çünkü 'Halka hizmet, Hakk'a hizmet' sözü bizim valilerimizin baþucu sözüdür. Ýþte sizler her anýnýzda çalýþmalarýnýzý bu bilinçle yürütüyorsunuz ve yürütmeye de devam edeceksiniz inþallah.
Ýbn Haldun, mülk ile devlet kelimesini hep ayný anlamda kullanmýþtýr. Bu yüzden valiler olarak sizler, milletimiz ve devlet arasýnda bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Milletimizin derdine, sýkýntýsýna, talebine kulak veriyorsunuz, vermeye de devam edeceksiniz."
Eser ve hizmet anlayýþýyla milletin hizmetkarý olmaya devam edeceklerini vurgulayan Yerlikaya, Cumhuriyet'in ikinci asrýnda millet olarak el birliðiyle inþa ettikleri "Türkiye Yüzyýlý"nýn ayný zamanda "Huzurun Yüzyýlý" olduðunu söyledi.
Yerlikaya, yaptýðý görevin hakkýný veren, fedakarca çalýþan, vatandaþlarýn sorunlarýna duyarsýz kalmayan, cesur, samimi, basiretli, çalýþkan ve mütevazý valilerle büyük ve güçlü Türkiye hedefi için canla baþla çalýþtýklarýný ve çalýþmaya da devam edeceklerini dile getirdi.