Bakan Yumaklý: Bunlarý çözmek de bizim boynumuzun borcudur
ABONE OL

Çeþitli programlarý kapsamýnda Rize'ye gelen Bakan Yumaklý, Rize Ticaret Borsasý'nda düzenlenen Tarým ve Orman Bakanlýðý Sektör Paydaþlarý Toplantýsý'na katýldý.

Yumaklý, burada yaptýðý konuþmada, Tarým Kanunu'nda geçen yýl deðiþiklikler yapýldýðýný ve düzenlemenin sektördekiler tarafýndan devrim niteliðinde kabul edildiðini söyledi.

Türkiye'nin tarýmsal potansiyelini daha da ileri taþýmayý amaçladýklarýna iþaret eden Yumaklý, "Neydi bu? Tarýmsal üretim planlamasý. Yani bunlarla ülkemizin en çok etkileneceði iklim deðiþikliði baþta olmak üzere su ile ilgili konuyu bu iþin merkezine oturtarak üretim planlamasý yapmak. Ýþlenmeyen tarým arazilerini üretime kazandýrmak, kayýtlýlýðý artýrarak özellikle bu konuda bazý desteklerden faydalanamayan üreticilerimizin bunlardan faydalanmasýný saðlamak." diye konuþtu.

- "Sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayýtlý yatýrým yapýlan tarým sektörü oluþturmak için uðraþýyoruz"

Bakan Yumaklý, tarým sayýmý hazýrlýklarýnýn devam ettiðini, takviminde hiçbir gerileme olmadýðýný belirterek, sözlerine þöyle sürdürdü:

"Sözleþmeli üretim, hep bunu konuþuyoruz. Sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayýtlý yatýrým yapýlan tarým sektörü oluþturmak için uðraþýyoruz. Son dönemde özellikle birkaç ilimizde sözleþmeli üretim yapýlan bazý ürünlerde, domates ve süt gibi bazý ürünlerde üretim yapanlarla bunlarý alan sanayici arasýnda birtakým sorunlar olduðunu tespit ettik ve çalýþmaya baþladýk. Daha ortada üreticinin sorunlarýyla ilgilendiðini söyleyenler yokken bununla ilgili her il için farklý çözümleri gündeme getirdik. Son dönemde görüyoruz ki sadece üreticiyi manipüle etmek yolunda bir amaç gütme var. Bunun hiç kimseye faydasýnýn olmadýðýný, olmayacaðýný da buradan belirtmek istiyorum."

Tarýmýn siyaset üstü bir mesele olduðunu vurgulayan Yumaklý, "Elbette ki sorunlarý vardýr, olacaktýr. Bunlarý çözmek de bizim boynumuzun borcudur. Ancak üreticilere þöyle bir haksýzlýk yapýlmasý da doðru deðildir, 'Her þey öldü, bitti, mahvoldu.' Böyle bir þey yapmak Türkiye'ye ve Türkiye'nin üreticisine haksýzlýktýr." ifadelerini kullandý.

Yumaklý, özellikle Rize'nin yüzde 70'e yakýn üretimini yaptýðý çayýn hem sosyolojik hem ekonomik tarafýnýn olduðunu her zaman söylediklerini kaydederek, "Sadece 4 ille sýnýrlanmýþ bu ürünün üretimi. Elbette her türlü sorununda, her türlü probleminde yanýnda olacaðýz. Türkiye'nin dört tarafýnda üretimi yapýlan tarýmsal ürünlerde olduðu gibi. Bununla alakalý daha çok üretmek, daha kaliteli, daha verimli üretmek ve katma deðer oluþturarak bunu markalaþtýrma konusu." dedi.

Çay üretimine deðinen Yumaklý, "Yaþ çay üretiminin son 22 yýlda artýþý yüzde 72, dekar baþýna verim yüzde 66. Kuru çay üretimindeki artýþ yüzde 100. Kendi kendine mi oldu bunlar? Elbette deðil. Siz üreticilerimizin gayretleriyle ve hükümetimizin politikalarýyla oldu elbette." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yumaklý, üretim arttýkça hem ÇAYKUR hem de özel sektörde alýmýn da arttýðýna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Özel sektörün alýmý 3 kat artmýþ vaziyette. Bu sektöre yatýrým yapýlmasý çok önemli. ÇAYKUR'un biri paketleme, 49 fabrikasý var. Özel sektörün de 135 iþleme fabrikasý var. Birinci sürgünde ÇAYKUR'un almýþ olduðu ürün yaklaþýk 213 bin ton. Ýkinci sürgünde 279 bin ton. Üçüncü sürgün birkaç gün sonra baþlayacak. Burada dekar baþýna kotanýn 600 kilogram olarak uygulanacaðýný belirtmek istiyorum."

- "Çayýmýzýn deðerine deðer katmak için gücümüzün son damlasýna kadar çalýþmaya devam edeceðiz"

Çay alým fiyatlarýyla ilgili çalýþýrken kýlý kýrk yardýklarýný ifade eden Yumaklý, üreticilerin maðdur olmamasýnýn, bütün amaçlarý olduðunu söyledi.

Yumaklý, son dönemde özellikle simsarlýk müessesesinin ne üreticiye ne de sanayiciye bir fayda saðlamadýðýný belirterek, "Baþka ürünlerde olduðu gibi bunlarý da bir lisanslama kategorisine alarak kayýt altýna alýp faaliyetlerinin mutlaka takibi çok önemli." diye konuþtu.

Çay üreticisinin emeðini korumak adýna yapýlan çalýþmalara deðinen Yumaklý, "Kamu ve özel sektör yaþ çay iþleme tesislerine prim desteði, Ulusal Çay Konseyi, çay üzerine Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesinin ihtisaslaþmasý artýk, yaþ çay alýmý prim uygulamasýyla alakalý 2,6 milyarlýk ödeme, 2011-2024 yýllarý arasýnda sadece organik üretim için 1 milyar liralýk destekleme. Budama tazminatý, bu da yaklaþýk 5 milyar. Bütün bu konular çay üreticimizin emeðini korumak adýna yapýlan hususlar. Çayýmýzýn deðerine deðer katmak için gücümüzün son damlasýna kadar çalýþmaya devam edeceðiz." dedi.

- "Hamsiyle birlikte 7 tür için avlanýlabilir miktarlarý oluþturduk"

Yumaklý, bölgede ayný zamanda balýkçýlýðýn da önemli olduðuna iþaret ederek, þöyle konuþtu:

"Ticari ve amatör amaçlý su ürünleri avcýlýðýyla ilgili tebliðimizi yayýmlandýk. Su ürünleri kaynaklarýmýzýn korunmasý ve sürdürülebilirliði ve bir standart getirilmesi için bu düzenlemeyi gerçekleþtirdik. Hamsiyle birlikte 7 tür için avlanýlabilir miktarlarý oluþturduk. Bunlarý oluþtururken sektörün kendisiyle defalarca bir araya gelerek yaptýk bu iþi. Ülkemizde avlanýlan balýðýn 3'te biri hamsi. Vatandaþýmýz pek hissetmiyor ama çok özel balýðýný gelecek nesillere aktarýlabilmesi için bu iþin ticaretini yapanlarýn da etkilenmemesi için bu düzenleme çok önemliydi. Korunmasý gereken diðer türlerle alakalý da bazý yasaklar getirerek korumacýlýk görevimizi yerine getirmiþ olduk. Özellikle leopar sazaný ve Batman bantlý çöpçü balýðý gibi biyoçeþitlilik açýsýndan önemli. Biyoçeþitlilik ülkemizin ayný zamanda prestijidir. Bizim ülkemiz bu açýdan dünyada sayýlý ülkeler arasýndadýr. Bizim görevimiz ayný zamanda bu zenginlikleri de korumaktýr. Bunu da tamamen yasakladýk."

- Orman yangýnlarýyla mücadele

Türkiye'nin orman yangýnlarýyla mücadele konusunda çok ciddi kapasiteye ulaþtýðýnýn altýný çizen Yumaklý, sözlerini þöyle tamamladý:

"Son olarak Yunanistan, komþu ülkenin, haftalardýr, günlerdir belirli bölgeleri yanýyor. Türkiye'nin bu konudaki gücünü anlatýrken bazý hususlarý olduðundan farklý veya çok daha manipüle edilebilir bir duruma getirerek perdelemek isteyenlere karþý bunu da söylemek istiyorum. Geçen yýla göre orman yangýnlarýmýz daha fazla. Ancak bu konudaki baþarý çok daha yüksek. Çýkan yangýn baþýna yanan alan mertebesinde. Bu neden önemli? Çünkü hamdolsun ki ülkemiz bu konuda çok ciddi kabiliyete ve kapasiteye ulaþmýþ vaziyette. Hem ekipman olarak, insansýz hava araçlarýndan helikopterlere, uçaklara kadar, insan kabiliyeti ve kapasitesi olarak bugün dünyanýn sayýlý ülkelerinden biriyiz. Geçtiðimiz ay Makedonya yardým istemiþti, göndermiþtik. Dün de Yunanistan'ýn talebiyle bu sabah 2 uçak ve 1 helikopteri gönderdik. Bu güçlere ulaþma konusunda destek veren Cumhurbaþkaný'mýza tekrar teþekkür ediyorum. Bu konuda þu anda problem yaþayan ülkelere geçmiþ olsun. Her þeyden önemlisi Rabb'im ülkemizi her türlü afetten korusun."

Bakan Yumaklý, daha sonra Rize Valisi Ýhsan Selim Baydaþ ve Belediye Baþkaný Rahmi Metin'i ziyaret ederek kentte yapýlan çalýþmalarla ilgili bilgi aldý.

AK Parti Ýl Baþkanlýðýnda partililerle bir araya gelen Yumaklý, Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðünü de ziyaret ederek kurum personeliyle görüþtü.

  • Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý
  • Bakan Yumaklý
  • Ýbrahim Yumaklý