Yumaklý, TOBB Geniþletilmiþ Ticaret Borsalarý Konsey Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada, sektörün geliþmesi ve rekabet gücünün artmasýnýn birçok etkene ve dinamiðe baðlý olduðunu belirtti.
Sektör temsilcilerinin 81 ilde büyük emekle ekip, biçip, iþleyerek, markalaþtýrdýðýný dile getiren Yumaklý, Bakanlýk olarak bu süreçte üreticilere ellerinden gelen desteði saðladýklarýný, sektörün geliþmesi için tüm imkanlarý seferber ettiklerini söyledi.
Yumaklý, çiftçilerin alýn teri ve emeðiyle ülke tarýmýnýn her geçen gün daha da büyüdüðünü belirterek þöyle devam etti:
"Tarým sektörüne stratejik olarak yaklaþtýk. Son 22 yýlda tarým sektörüne aktarýlan destek 1 trilyon 365 milyar lira. Bitkisel üretim miktarýmýzý yýllýk 139 milyon tona çýkararak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kýrdýk. Büyükbaþ hayvan varlýðýmýzý yüzde 67, küçükbaþ hayvan varlýðýmýzý yüzde 64, süt üretimimizi yüzde 155, kýrmýzý et üretimimizi ise yüzde 206 artýrdýk, 782 baraj inþa ettik, 24 milyon dekar araziyi sulamaya açtýk. Kýrsal kalkýnma alanýnda 95 bin projeye yaklaþýk 120 milyar lira kaynak saðladýk. Tohumluk üretimimizi 9 kat, tohumluk ihracatýmýzý 10 kat artýrdýk. Tarýmsal hasýlamýz da 68,5 milyar dolara çýkardýk. Ayrýca 31 milyar dolarlýk tarýmsal ihracatýmýzla net ihracatçý konumdayýz. Þimdi yeni hedefler için çalýþýyoruz."
Bütün ülkeler için gýda arz güvenliði konusunun milli güvenlik meselesi olduðunu ifade eden Yumaklý, ülkelerin kendi kaynaklarýný gözeterek daha korumacý davrandýðýný söyledi.
Yumaklý, ülke kaynaklarýný en verimli þekilde kullanmanýn önemine iþaret ederek, "Bu kapsamda bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünlerinde planlamayý hayata geçirdik. Ýþlenmeyen arazilerin üretime kazandýrýlmasý, tarýmsal alanlarýn kayýt altýna alýnmasý, sözleþmeli üretimin yaygýnlaþtýrýlmasý ve tarým sayýmýyla ilgili çalýþmalarýn baþlatýlmasý, tarýmda devrim niteliðinde uygulamalar oldu." dedi.
IPARD desteklerinin verildiði il sayýsýný 42'den 81'e çýkardýklarýný anýmsatan Yumaklý, þöyle konuþtu:
"Ýstiyoruz ki üretilen ürünlerin katma deðerli hale dönüþmesi çok daha hýzlý olsun. IPARD I ve II programlarý çok baþarýlý þekilde gerçekleþti, IPARD III'ün de çaðrýsýna baþladýk. IPARD III'te birinci baþvuru çaðrý ilaný kapsamýnda gýda iþleme ve pazarlama sektörlerine yönelik deðerlendirme sürecinin tamamlandýðýný sizlerle paylaþmak istiyorum. Bu manada 39 proje, 635 milyon lira hibe desteði almaya hak kazandý. Projelerin yatýrým süreci tamamlandýðýna ülke ekonomisine katkýsýnýn 1,3 milyar liraya ulaþacaðýný öngörüyoruz."
Bakan Yumaklý, kýrmýzý etle ilgili yeterlilik oranýnýn yüzde 95 olduðunu belirterek þunlarý kaydetti:
"Kalan yüzde 5'lik kýsmý yerli imkanlarla karþýlayabilmek için ihtiyaç olan besilik dananýn üretilmesi seferberliðini baþlatýyoruz. Bu kapsamda Iðdýr ve Ceylanpýnar tarým iþletmelerimizde damýzlýk etçi ýrk sýðýr yetiþtiriciliðini baþlattýk. Önümüzdeki ay Iðdýr iþletmemiz tam kapasiteyle çalýþmaya baþlayacak. Ceylanpýnar iþletmesinin ise Haziran 2025'e kadar tam kapasiteyle çalýþmasýný bekliyoruz. Bu iki iþletmede ilk amacýmýz 70 bin baþlýk kapasiteye ulaþmak. Onun için damýzlýk hayvanlardan doðan diþileri damýzlýk kadromuza katacaðýz. Erkekleri de besiye alýp, kesim döneminde Et Süt Kurumunun regülasyon faaliyetinde deðerlendireceðiz. Bu tür iþletmelerin artmasýný önemsiyoruz. Sizlerin de imkanlarýnýz ölçüsünde 100, 500 ya da 1000 baþlýk damýzlýk etçi ýrk iþletmesi kurdurmanýz, ülkemiz açýsýndan önemli. Bu tür iþletmelerin TOBB üyesi müteþebbisler tarafýndan kurulmasý bizim için memnuniyet verici olur. Bu konuda Bakanlýk olarak sadece elimizi deðil, vücudumuzu bu iþin altýna koymuþ durumdayýz. Bu baðlamda gerekli destek çalýþmalarýnýn yapýlmasý için ekibime de talimat verdim, onlar da takip edecek."
Bu arada, Bakan Yumaklý ile TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu, Su Verimliliði Protokolü'nü imzaladý.