Ýpsala ilçesinde düzenlenen Çeltik Festivali'ne katýlan Yumaklý, Edirneli çiftçilerin tarýmsal üretimi bilinçli yaparak iþlerine sahip çýktýðýný söyledi.
Çeltik hasadýnýn hayýrlý olmasýný dileyen Yumaklý, üreticilere sorunsuz ve güzel hasat sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu.
Edirne'nin çeltiðin baþkenti olduðunu belirten Yumaklý, "Edirne Türkiye'deki toplam çeltiðin yüzde 44'ünü üretiyor, bunun yarýsý da Ýpsala'da üretiliyor." dedi.
Yumaklý, son 22 yýlda güçlü bir altyapý kurarak Türkiye'nin gýda arz güvenliðine ve tarýmýna en önemli katkýyý yaptýklarýný vurguladý.
Tüm tarým topraklarýnýn üretime kazandýrýlmasý için gayret gösterdiklerinin altýný çizen Yumaklý, üretim potansiyelini yukarýya çekmek için mevcut sorunlarý tespit ederek bunlara göre politikalar geliþtirdiklerini dile getirdi.
Dünyadaki tüm ülkelerin gýda arz güvenliði konusu üzerinde durduðunu anlatan Yumaklý, þunlarý kaydetti:
"Þunu gururla söyleyebilirim ki bütün çiftçilerimizle gurur duyuyorum. Türkiye'nin üreticileri dünyadaki birçok ülkeden çok çok daha iyi seviyede. Hem bilinç hem üretim kabiliyeti ve kapasitesi olarak. Tarýmsal üretimin planlanmasý konusunda, nerede, neyi ve ne kadar ekeceðiz konusunu eðer bu 1 Eylül'den baþlattýðýmýz þekilde uygulayabilirsek gerçekten çok çok büyük bir avantaj saðlamýþ olacaðýz inþallah.
Ama tek bu deðil, sözleþmeli üretim bunun en önemli ayaklarýndan bir tanesi. Bizler de artýk önümüzdeki sene en çok herhalde bu konunun üzerinde duracaðýz. Çünkü sadece üretmek yetmiyor malumunuz, bunlarýn ayný zamanda pazara deðerinde gitmesini de saðlamak gerekiyor. Bu konunun en önemli durumu ise baþta sözleþmeli üretim. Yine iþlenmeyen tarým arazilerinin tarýma kazandýrýlmasý vardý. Bütün üretim alanlarýnýn kayýt altýna alýnmasý vardý. Bunlarý da inþallah peyderpey tamamlayacaðýz. Yani velhasýl devrim niteliðindeki çalýþmalarý yapýyoruz. Ben bu çalýþmalarda bu zamana kadar katkýda bulunmuþ olan geçmiþ bakanlar, bürokratlar, kimler varsa üreticiler, üretici birlikleri ben hepsine tekraren teþekkür ediyorum."
Yumaklý, dünyada çeltik üretiminin dekarda ortalama 471 kilogram, Türkiye'de ise bu rakamýn 803 kilogram olduðunun altýný çizdi.
Türkiye'de 2002 yýlýnda 360 bin ton çeltik üretilirken, 2023 yýlýnda yüzde 150'lik artýþla bu rakamýn 900 bin tona çýktýðýný ifade eden Yumaklý, "2024 yýlýnda çeltik üretimimizde 980 bin ton rekolte bekliyoruz. Böylece halkýmýzýn ihtiyaç duyduðu çeltiðin yüzde 75'ini bu topraklarda üretmiþ olacaðýz. Demek ki ne kaldý geriye? Yüzde 25, inþallah onu da baþaracaðýz." dedi.
Edirne'nin çeltik üretiminde dünyada marka bir þehir olmasý için hiçbir zorluktan kaçmadýklarýný anlatan Bakan Yumaklý, Tarým Kredi Kooperatifi tarafýndan Trakya'nýn önemli çeltik iþleme ve pirinç paketleme fabrikalarýndan birini Ýpsala'ya kazandýracaklarýný söyledi.
Yumaklý, Edirne'nin hem çeltik üretiminde hem de diðer tarýmsal üretim faaliyetlerinde ön plana çýkmasý için var güçleriyle çalýþmaya devam edeceklerini vurguladý.
Bu sene çeltik sezonunun kuraklýk nedeniyle üreticiler açýsýndan çok kolay geçmediðini aktaran Bakan Yumaklý, özellikle su sýkýntýsý konusunda yaþanan süreci Edirne Valisi Yunus Sezer ile yakýndan takip ettiklerini söyledi.
Gelecek yýl alacaklarý önlemlerle sulamayla ilgili sorunlarý þansa býrakmayacaklarýný vurgulayan Yumaklý, çalýþmalara bugünden baþlayacaklarýný dile getirdi.
Edirne'deki sulama yatýrýmlarýyla ilgili bilgiler veren Yumaklý, þöyle devam etti:
"2030 yýlýnda tüm dünyada ve ülkemizde çeltik üretiminin yüzde 50 daha fazla arttýrýlmasý yönünde bir beklenti var nüfus artýþ hýzýna göre. Dolayýsýyla suyu baz alarak tarýmsal üretimi de planlayarak bunu baþarmak zorundayýz. Bu kapsamda su ve sulama yatýrýmlarýna önem verdiðimizi bir kere daha söylemiþ olayým. 15 tane projemiz var Edirne için. Bunlarýn rakamý yaklaþýk 14 milyar lira civarýnda, hatta 14 milyarý bir miktar geçiyor.
Edirne'de sulamaya açýlacak olan alanýn toplam miktarý 525 bin dekar. Bu kadar alaný daha inþallah sulamaya açmýþ olacaðýz. Özellikle 11 milyarlýk kaynaðý biz Hamzadere Barajý'nýn sulamasýna, Çakmak Barajý'nýn sulamasýna, Subaþý sulamasýna ve Bülbüldere regülatörü ve sulamasýna ayýrmýþ durumdayýz. Ýnþallah bunlarý da çok hýzlý bir þekilde hayata geçirmiþ olacaðýz. Bunlarýn da tekrar bütün çiftçilerimize, üreticilerimize hayýrlý olmasýný diliyorum."
Yumaklý, iklim deðiþikliðiyle ilgili önlemler alarak iklim deðiþikliðine uyumlu tohumlarýn AR-GE çalýþmalarýnýn yapýlmasý gerektiðini sözlerine ekledi.
Edirne Valisi Yunus Sezer de Edirne'nin Türkiye'nin çeltik üretim merkezi olduðunu söyledi.
AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Edirne'nin tarih ve turizm kenti olduðu kadar ayný zamanda tarým kenti de olduðunu belirtti.
Ýpsala Belediye Baþkaný Mehmet Kerman, Ýpsala Ticaret Borsasý Baþkaný Necmi Sezer ve Ýpsala Ziraat Odasý Baþkaný Hüseyin Darcan da programda birer konuþma yaptý.
Konuþmalarýn ardýndan pilav kazanýnýn baþýna geçen Yumaklý, basýn mensuplarý ve üreticilere pilav ikram etti.
Bakan Yumaklý, daha sonra biçerdövere binerek çeltik hasadý gerçekleþtirdi.