Baþkan Erdoðan BM Genel Kurulu'na 14'üncü kez hitap edecek! Dünyaya Gazze ilaný
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kuruluna 24 Eylül Salý günü 14'üncü kez hitap edecek.

AA muhabirinin derlediði bilgilere göre, Cumhurbaþkaný Erdoðan, baþbakanlýk görevinde bulunduðu 2005'te ilk kez BM 60. Genel Kurulu görüþmelerine katýldý.

Erdoðan, Genel Kuruldaki hitabýnda, "Her þeyden önce kendini yenileyen, daha demokratik ve þeffaf, tüm üyelerin ortak iradesini temsil kabiliyetine sahip, uluslararasý ihtilaflarýn çözüm zemini olan, dünya barýþýnýn teminatý olarak görülen, saygýnlýðý, tüm üyeleri tarafýndan yüceltilen, daha aktif ve daha dirayetli bir BM teþkilatý, insanlýðýn ortak yararýnadýr." mesajýný verdi.

Erdoðan'ýn katýldýðý sonraki BM Genel Kurulu ise 2007'deki 62. Genel Kurul görüþmeleri oldu.

Konuþmasýnda terörle mücadele konusuna vurgu yapan Erdoðan, "Dünyanýn herhangi bir köþesinde yaþanan terör eylemi hepimizi hedef alan bir insanlýk suçudur. Sýnýr tanýmayan terörü lanetliyor, terörün acý tecrübesini bizzat yaþamýþ bir ülkenin baþbakaný olarak tüm insanlýða yönelik bu tehditle mücadelede dayanýþma ve daha etkin iþbirliði çaðrýsýný buradan yineliyorum." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, 2009'da katýldýðý BM 64. Genel Kurulunda ise BM'nin yapýsýnýn reforme edilmesi gerektiðine dikkati çekti.

Adil ve katýlýmcý bir küresel düzenin kurulmasý için Birleþmiþ Milletlerin etkinliðinin artmasý gerektiðini dile getiren Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Temsil kabiliyeti güçlendirilmiþ, demokratik, þeffaf, adil ve etkin bir Birleþmiþ Milletlerin, küresel barýþ ve istikrara daha fazla katký yapacaðýna inanýyoruz. Birleþmiþ Milletler, iklim deðiþikliði, sürdürülebilir kalkýnma, yoksullukla mücadele, kadýn-erkek eþitliði, insan haklarý ve insan onurunun korunmasý konularýnda, daha etkin bir kurum haline gelmelidir. Bu amaca matuf reform giriþimlerine tam destek veriyoruz. Fakat Birleþmiþ Milletler sistemindeki reformun, Güvenlik Konseyi de reforma tabi tutulmadýðý müddetçe baþarýlmýþ sayýlamayacaðý muhakkaktýr."

2011'deki BM 66. Genel Kurulunda bölgesel konularý deðerlendiren Erdoðan, Suriye, Libya, Somali, Filistin'e iliþkin mesajlar verdi, Azerbaycan topraklarýnýn yýllardýr süren haksýz iþgalinin sona ermesi gerektiðini kaydetti.

Erdoðan, "Karabað sorununun bu þekilde çözümsüz kalmasý asla kabul edilemez, uluslararasý sorunlara, kangren haline gelmeden çözümler bulunmasý, hepimizin siyasi ve ahlaki sorumluluðudur." diye konuþtu.

- "DÜNYA BEÞTEN BÜYÜKTÜR"

Erdoðan, cumhurbaþkaný sýfatýyla ilk kez 2014 yýlýndaki BM 69. Genel Kuruluna hitap etti.

BM'nin reform ihtiyacýný "Dünya beþten büyüktür" ifadesiyle dile getiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Daha fazla gecikmeden, daha fazla mazlum insan, masum insan hayatýný kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleþmiþ Milletler sorunlara aðýrlýðýný koymalýdýr. Altýný çizerek ifade etmek isterim ki, dünya beþten büyüktür. Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleri ile baðdaþmayacak þekilde Birleþmiþ Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanýn kabul edebileceði bir durum deðildir. Tüm alýnan kararlar, bakýyorsunuz bir ülkenin iki dudaðý arasýndadýr. Eðer 'hayýr' derse hayýr, 'evet' derse o zaman icraata geçilebiliyor. Filistin'de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken, Birleþmiþ Milletler beklenen çözümü üretememiþtir. Suriye'de 4 yýldýr 200 binden fazla kiþi katledilirken, 9 milyona yakýn insan yer deðiþtirirken, Birleþmiþ Milletler yine etkili çözümler sunamamýþtýr."

- FETÖ'YE KARÞI UYARI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe giriþiminden yaklaþýk 2 ay sonra BM 71. Genel Kuruluna katýldý.

Burada dost ülkeleri FETÖ'ye karþý önlem almaya çaðýran ve terörle mücadele konusunda önemli mesajlar veren Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Bu darbe giriþimi, milletimizin demokrasisine, hükümetine, özgürlüklerine, geleceðine ve anayasal düzenine kahramanca sahip çýkmasýyla bertaraf edildi. Bu bakýmdan milletimle iftihar ediyorum. Demokrasisine sahip çýktýðý için iftihar ediyorum. 29 gün, gece sabahlara kadar demokrasi nöbetleri tuttuklarý için iftihar ediyorum. Hain darbe teþebbüsünü canýný hiçe sayarak bedenini tanklarýn önüne siper ederek engelleyen milletimle iftihar ediyorum. Þayet bugün karþýnýzda bulunuyorsam, milletimizin iþte bu cesur ve asil duruþu sayesindedir. Unutulmasýn ki Türkiye'deki darbe giriþimi, ayný zamanda dünya demokrasisine de yapýldý. Milletimiz o gece darbe heveslilerine tarihi bir ders verirken, demokrasiye inanan tüm halklar için de ilham kaynaðý oldu. Bu yeni nesil terör örgütü, sadece Türkiye'nin deðil, varlýk gösterdiði 170 ülkenin tamamý için bir milli güvenlik tehdididir. Diðer bir deyiþle, bugün bu Genel Kurulda temsil edilen ülkelerin büyük bölümü bu yapýlanmanýn tehdidi altýndadýr. Bu örgüt Türkiye'nin ötesinde tüm dünyayý boyunduruðu altýna almak gibi derin bir zihni sapkýnlýk içindedir."

- "DEAÞ'A KARÞI ELDE EDÝLEN EN BÜYÜK BAÞARI"

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn 2017'de yapýlan BM 72. Genel Kurulu'ndaki konuþmasýnda ise Suriye ve terörle mücadele mesajlarý öne çýktý.

"Türkiye, Suriye ve Irak'taki istikrarsýzlýktan beslenen DEAÞ ve PKK gibi bölgenin en eli kanlý terör örgütleriyle kýyasýya bir mücadele içindedir. Bunun yanýnda ülkemizin meþru, demokratik rejimini kanlý bir darbeyle deðiþtirmeye teþebbüs eden FETÖ terör örgütüyle mücadelemiz de devam ediyor." diyen Erdoðan, Suriye'nin kuzeyinde baþlatýlan Fýrat Kalkaný Operasyonu'nun, bölgenin iþgalinden bu yana DEAÞ'a karþý elde edilen en büyük baþarý olduðunu vurguladý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2018'deki BM 73. Genel Kurulunda, BM'ye yönelik eleþtirilerde bulundu, Filistin meselesini gündeme getirdi.

"Birleþmiþ Milletlerin insanlýðýn barýþ ve refah beklentilerini karþýlamaktan uzaklaþtýðý da bir gerçektir" ifadesini kullanan Erdoðan BM Güvenlik Konseyinin sadece veto hakkýna sahip 5 üyenin çýkarlarýna hizmet eden, dünyanýn diðer bölgelerine, yaþanan zulümlere seyirci kalan bir yapýya büründüðünü belirtti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Geçmiþte Bosna'da, Ruanda'da, Somali'de, yakýn tarihte Myanmar'da, halen Filistin'de yapýlan katliamlar hep Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin gözü önünde gerçekleþmiþtir. Filistinlilere uygulanan zulme ses çýkarmayanlarýn, onlara yapýlan yardýmlarý kýsma konusundaki gayretleri sadece zalimlerin cesaretini artýrmaktadýr. Tüm dünya arkasýný dönse bile, Türkiye olarak biz mazlum Filistinlilerin yanýnda yer almaya, ilk kýblemiz Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsüne sahip çýkmaya devam edeceðiz."

- AYLAN BEBEÐÝN FOTOÐRAFIYLA SESLENDÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2019'daki BM 74. Genel Kurulu'nda ise düzensiz göç sorununu "Aylan bebek" örneðiyle anlattý.

Muðla'nýn Bodrum ilçesinde, sahile vuran minik bedeniyle düzensiz göç meselesinin sembolü haline gelen Aylan bebeðin fotoðrafýný gösteren Erdoðan, "Dünya, canlarýný kurtarmak için çýktýklarý yolculuklarý ya Akdeniz'in karanlýk sularýnda, ya da sýnýrlara gerilen tel örgülerin önlerinde sonlanan milyonlarca mazlumu maalesef çok çabuk unuttu. Özellikle iþte gördüðünüz gibi Aylan bebeði dünya çok çabuk unuttu. Unutmayýn ki, bir gün ola ki ayný durum sizlerin de baþýna gelebilir. Çünkü Aylan bebekler bir deðil binler, milyonlar, bütün bunlara karþý tedbirimizi almak durumundayýz." þeklinde konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 1947'den bu yana Filistin haritasýndaki deðiþimi anlatan görselle Filistin sorununa dikkati çekerek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Ben merak ediyorum, bu Ýsrail neresidir? Acaba bu Ýsrail'in topraklarý nereleri kapsýyor? 1947'de Ýsrail neresiydi, bunun ardýndan acaba 1949, 1967'de Ýsrail neresiydi ve þu anda Ýsrail neresi? Bakýnýz sene 1947, neredeyse burada Ýsrail yok gibi, tamamý Filistin. Sene 1947, paylaþým planý var ve Filistin küçülüyor, Ýsrail büyüyor. Geliyorum 1967'ye 1949'la birlikte, Ýsrail büyüyor, Filistin küçülüyor. Ve geliyorum bugüne, güncel durum þu: Artýk adeta Filistin yok, neredeyse tamamýna yakýný Ýsrail... Ýsrail doyuyor mu? Hayýr, doymuyor. Ýsrail þimdi de kalanýný almanýn gayreti içerisinde. Peki, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin, Birleþmiþ Milletlerin Ýsrail'le ilgili almýþ olduðu bunca kararlar var, bu kararlar uygulamaya geçiyor mu? Hayýr, geçmiyor. Peki, o zaman Birleþmiþ Milletler ne iþe yarýyor? O zaman bu çatýnýn altýnda bizler aldýðýmýz kararla tesirli olamýyorsak, adalet nerede temerküz edecek? Ýþte sýkýntýmýz burada."

- SALGIN NEDENÝYLE VÝDEO KONFERANS

BM 75. Genel Kurulu, 2020 yýlýnda tüm dünyayý etkileyen Kovid-19 salgýný nedeniyle video konferans aracýlýðýyla düzenlendi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, BM Genel Kuruluna 10'uncu hitabýný video konferans yöntemiyle gerçekleþtirdi.

BM'nin yapýsýna yönelik eleþtirilerini yineleyen Erdoðan, konuþmasýnda þunlarý dile getirdi:

"Birleþmiþ Milletler baþta olmak üzere çok taraflý örgütlerin reform ihtiyacý bulunuyor. Mevcut küresel mekanizmalarýn bu krizde ne kadar etkisiz kaldýðýný gördük. Öyle ki Birleþmiþ Milletlerin en temel karar alma organý olan Güvenlik Konseyinin salgýný gündemine almasý haftalar, hatta aylar sürdü. Salgýnýn baþlarýnda ülkelerin kendi hallerine terk edildiði bir manzara ortaya çýktý. Böylece yýllardan beri bu kürsüden ýsrarla dile getirdiðim, 'Dünya beþten büyüktür' tezinin haklýlýðýný bir kez daha görmüþ olduk. Ýnsanlýðýn kaderi sýnýrlý sayýdaki ülkenin keyfine býrakýlamaz. Uluslararasý örgütlerdeki itibar kaybýnýn önüne geçmek için öncelikle zihniyetimizi, kurumlarýmýzý ve kurallarýmýzý gözden geçirmeliyiz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2021'de BM 76. Genel Kurulu konuþmasýnda dünyanýn farklý bölgelerindeki sýcaklýk artýþýnýn neden olduðu afetlere dikkati çekti. Asya ve Avrupa'da seller, Amerika'da kasýrgalar, Afrika'da kuraklýk, Akdeniz ülkelerinde yangýnlar, Grönland'ýn zirvesinde yaðmur, çöllerde kar görülmesi gibi alýþýk olunmayan hadiseler yaþandýðýna iþaret eden Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Bu afetler çevreye ve ekosisteme verdiði zararlar yanýnda, insanlarýn can ve mal güvenliðini de tehdit ediyor. Pek çok yerde insanlar, toplu olarak baþka yerlere gitmeye, göç etmeye hazýrlanýyor. Halbuki dünya henüz Suriye ve Afganistan gibi çatýþma kaynaklý kriz bölgelerinin yol açtýðý mülteci meselesine çözüm bulamadý. Böyle bir dönemde kuraklýk, gýda sýkýntýsý, hava olaylarý gibi bu tür sebeplere dayalý yüzlerce milyonluk göçlerle nasýl baþ edileceði meçhuldür."

- RUSYA-UKRAYNA SAVAÞI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, BM 77. Genel Kurulu'nda Rusya-Ukrayna Savaþý ile ilgili geliþmelere deðinerek, Karadeniz Tahýl Koridoru ve taraflar arasýndaki müzakerelere iliþkin Türkiye'nin çalýþmalarýný anlattý.

Anlaþma kapsamýnda tahýl taþýyan bir geminin Ýstanbul Boðazý'ndaki fotoðrafýný gösteren Erdoðan, "Sayýn Genel Sekreter ile yürüttüðümüz yoðun çabalar neticesinde, Ukrayna tahýlýnýn Karadeniz üzerinden dünyaya ulaþmasýný temin ettik. Bu geliþmeyi saðlayan Ýstanbul Mutabakatý'nýn ikinci ayý dolarken, sevkiyatýn her geçen gün ivme kazanmasýný memnuniyetle izliyoruz. Tahýl arzýnýn sürdürülmesinin saðlanmasýnda kritik öneme sahip bu mutabakat Birleþmiþ Milletlerin son yýllarda imza attýðý en büyük baþarýlardan biridir. Dünyanýn dört bir yanýnda uluslararasý camiadan medet umanlarýn Birleþmiþ Milletlere besledikleri güven, bu baþarýyla yeniden tazelenmiþtir. Ýstanbul Mutabakatý, taraflar açýsýndan hayati önem arz eden meselelerde müzakerelerin sonuç verdiðini de ispatlamýþtýr." dedi.

- "ULUSLARARASI TOPLUMU KKTC'NÝN BAÐIMSIZLIÐINI TANIMAYA DAVET EDÝYORUZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, geçen yýl düzenlenen BM 78. Genel Kurulu'nda da BM'ye yönelik eleþtirilerini sürdürdü. Terörle mücadele, Ýslam düþmanlýðý ve ýrkçýlýk gibi konularda mesajlarýný paylaþan Erdoðan, Rusya-Ukrayna Savaþý, Filistin meselesi, Doðu Akdeniz'deki geliþmelere de deðindi.

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'yle ilgili de mesajlar veren Erdoðan, "Uluslararasý toplumu, KKTC'nin baðýmsýzlýðýný tanýmaya, bu ülkeyle diplomatik, siyasi ve ekonomik baðlar kurmaya davet ediyoruz." ifadeleriyle dünya devletlerini KKTC'yi tanýmaya çaðýrdý. Erdoðan, ayrýca "Ada'daki BM Barýþ Gücü'nden tarafsýzlýða riayet bekliyoruz. Ýtibarý zedelenen bu gücün, Kýbrýs'ta yeni itibar kaybýyla karþý karþýya kalmasýný istemeyiz." ifadeleriyle net mesajlar verdi.

Karabað'ýn Azerbaycan topraðý olduðunu ifade eden Erdoðan, "Azerbaycan ve Ermenistan arasýndaki görüþme sürecini baþýndan beri destekledik. Ancak Ermenistan'ýn, bu tarihi fýrsatý yeterince deðerlendiremediðini görüyoruz. Ermenistan'ýn baþta Zengezur Koridoru'nun açýlmasý olmak üzere verdiði sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Artýk herkesin kabul ettiði gibi Karabað, Azerbaycan topraðýdýr. Bunun dýþýnda bir statünün dayatýlmasý asla kabul edilmeyecektir." dedi.

- 14'ÜNCÜ KEZ HÝTAP EDECEK

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 24 Eylül'de BM 79. Genel Kurulu'na 14'üncü kez hitap edecek, konuþmanýn ana gündem maddesi Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarý olacak.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, uluslararasý toplumu Ýsrail'in saldýrýlarýna karþý durmaya çaðýracak. Erdoðan, zirve kapsamýnda devlet ve hükümet baþkanlarýyla da görüþmeler gerçekleþtirecek.

Her yýl dünya liderlerini ABD'nin New York kentinde bir araya getiren BM Genel Kurul görüþmelerinin 79'uncusu 22 Eylül'de "Geleceðin Zirvesi" ile açýlacak.

Yüksek düzeyli hafta olarak bilinen ve liderlerin konuþmalarýna ev sahipliði yapýlan oturum ise 24 Eylül'de baþlayacak. BM 79. Genel Kurulunda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ilk gün, üçüncü sýrada söz almasý öngörülüyor.

Genel Kurula 190 ülkeden üst düzey katýlým saðlanmasý bekleniyor.