Baþkan Erdoðan: Deprem bölgesi için 1 trilyon liralýk kaynak tahsis edeceðiz
ABONE OL

Baþkan Erdoðan, Þiþli'de bir otelde düzenlenen Deprem Gerçeði ve Kentsel Dönüþüm Þurasý'nda yaptýðý konuþmasýna, katýlýmcýlarý en kalbi duygularýyla selamladýðýný söyleyerek baþladý.

Þura'nýn ülke, millet, bilhassa da deprem geçiren ve deprem tehdidi altýnda olan þehirler için hayýrlara vesile olmasýný dileyen Erdoðan, birikimleriyle, tespit ve teklifleriyle katký verecek bilim insanlarýna, uzmanlara, sivil toplum temsilcileri ve medya mensuplarýna da teþekkür etti.

Erdoðan, komisyonlarda yapýlacak tartýþmalarýn ve ortaya çýkacak raporlarýn kentsel dönüþüm çalýþmalarýna ýþýk tutacaðýna inandýðýný ifade ederek, "Þura boyunca yürütülecek müzakerelerden, hazýrlýklarýna baþladýðýmýz deprem yasasý için de en geniþ þekilde istifade edeceðiz. Amacýmýz insanlarýmýzý ve þehirlerimizi tehdit eden deprem gerçeðine karþý elimizdeki en önemli araç olan kentsel dönüþümü en saðlýklý, hýzlý ve adil bir þekilde yürütecek hukuki altyapýyý kurmaktýr." dedi.

"BÝLÝM ÝNSANLARININ, YAKLAÞAN TEHLÝKEYE KARÞI KAMUOYUNU HER GÜN ÝKAZ EDÝYOR"

Bir kýsmý Þura'da yer alan bilim insanlarýnýn, yaklaþan tehlikeye karþý kamuoyunu her gün ikaz ettiðini vurgulayan Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Yürütme olarak biz her ikaza kulak veriyoruz. Çýkacak kanunla, yasama, yani meclisimiz de üzerine düþeni yapmýþ olacak.Yargýnýn da bu sürece çalýþmalarý zorlaþtýrýcý deðil, kolaylaþtýrýcý bir anlayýþla dahil olacaðýna inanýyorum. Kentsel dönüþüm yürütülen yerlerde yaþayan vatandaþlarýmýzdan beklentimiz, devletin tüm unsurlarýyla sahip çýktýðý bu çalýþmalara destek vermesidir. Küçük hesaplarla veya netice getirmeyecek taleplerle geciktirilen her kentsel dönüþüm projesinin, deprem gerçeðiyle yüzleþtiðimizde enkaza dönen binalar, kaybettiðimiz canlar, kararan gelecekler, yýkýlan umutlar olarak karþýmýza çýkacaðýný unutmamalýyýz."

Erdoðan, bilim insanlarýnýn son dönemde sýk sýk dile getirdiði bir gerçeði hatýrlatmakta fayda gördüðünü ifade ederek, þöyle devam etti:

"Biliyorsunuz ülkemizin deprem haritasýnda belirli fay hatlarý var. Uzun yýllar boyunca depremle ilgili çalýþmalar bu haritalara göre yürütüldü. Ancak son dönemde bu haritalara göre sarsýntý yaþanmamasý gereken pek çok yerde deprem meydana geldi. Dolayýsýyla artýk ülkemizin 81 vilayetinin tamamýný deprem bölgesi olarak kabul ederek çalýþmalarý yürütmemiz gerekiyor. Ülkemiz tarihinin en büyük afeti olan 6 Þubat depremlerinde gördük ki þehirlerimizdeki yapýlarýn önemli kýsmý þiddetli bir depreme dayanacak durumda deðildir."

Bilhassa 1999 depremi öncesi mevzuata göre yapýlan binalarýn durumu gerçekten vahim olduðunu dile getiren Erdoðan, 6 Þubat depremlerinde yýkýlan yapýlarýn yüzde 90'dan fazlasýnýn da 1999 öncesi inþa edilenler olduðunu söyledi.

Baþkan Erdoðan, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca Þiþli'de bir otelde düzenlenen Deprem Gerçeði ve Kentsel Dönüþüm Þurasý'ndaki konuþmasýnda, can kaybýnýn 50 binin üzerinde olduðu 6 Þubat depremlerinin bilançosunu kýsaca hatýrlamanýn bile, karþý karþýya olunan facianýn boyutlarýný göstermeye yeterli olduðunu söyledi.

Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat depremlerinde 680 bini konut, 170 bini ticari alan olmak üzere 850 bin baðýmsýz bölümün kullanýlamaz hale geldiðini hatýrlatan Erdoðan, "Depremden etkilenen nüfus sayýsý 14 milyonu, konteyner kentlerde yaþayan depremzede sayýsý 1,9 milyonu bulmuþtur. Ýfade ettiðimiz rakamlar, Avrupa'daki kimi ülkelerin toplam konut ve ticari alan büyüklüðünden fazladýr. Bir baþka deyiþle, biz 6 Þubat depremlerinin ardýndan adeta orta büyüklükte bir ülkeyi yeni baþtan inþa etmekle karþý karþýya kaldýk." diye konuþtu.

Erdoðan, þu ana kadar afet bölgesinde 200 bin konutun inþasýna bilfiil baþladýklarýný, ayrýca 210 bin konut için yerinde dönüþüm baþvurusu aldýklarýný aktararak, yerinde dönüþüm projelerinin, ruhsattan oturuma kadar tüm aþamalarýyla Bakanlýðýn sýký denetimi altýnda yürütüleceðinin altýný çizdi.

Hazýrlýklarý tamamlanan rezerv alanlarda yeni temeller atmayý sürdürdüklerini belirten Erdoðan, gelecek aylarda inþasý tamamlanan konutlarý hak sahiplerine teslim ederek, þehirlerin yeniden inþasý yolunda yeni bir safhaya geçeceklerini, amaçlarýnýn temeli atýlan her konutu 1 yýl içinde hak sahibine teslim etmek olduðunu söyledi.

"2024 YILINDA AFET BÖLGESÝ ÝÇÝN 1 TRÝLYON LÝRALIK KAYNAK TAHSÝS EDECEÐÝZ"

Baþkan Recep Tayyip Erdoðan, konut inþaatlarý bitene kadar depremzedelerin tüm ihtiyaçlarýný karþýlayacak mekanizmalarý da oluþturduklarýna deðindi.

Bugün itibarýyla bölgede yaklaþýk 186 bin konteynerden oluþan 345 konteyner kent kurduklarýný belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"Artýk çadýr yok. Çadýrlarý tamamen kaldýrdýk ve konteynere dönüþtürdük. Rekor sýcaklarýn yaþandýðý bir yýl geçirdiðimiz için konteynerlerimizin 160 bine yakýnýna klima da taktýk. Faaliyette olan konteyner kentlerimizde 580 bin vatandaþýmýz barýnýyor. Yaptýðýmýz kira yardýmýndan yaklaþýk 327 bin hanedeki 1 milyon 310 bin vatandaþýmýz yararlandý. Bugüne kadar 6 milyar 276 milyon lira kira yardýmý ödemesi gerçekleþtirdik. Destek, taþýnma, vefat, enkaz, yýkým ve diðer baþlýklar altýnda depremzedelerimize 82 milyar lira mali yardýmda bulunduk. Bu yardýmlarýn yaklaþýk yarýsýný baðýþlardan, diðer yarýsýný bütçeden karþýladýk."

Konteyner kentlerdeki vatandaþlardan sosyal yardým hakký olanlar ile emeklilere, market alýþveriþlerinde kullanýlmak üzere içine her ay 3 bin lira yüklenen "Esen Kart" daðýtýmýna baþladýklarýný aktaran Erdoðan, bugüne kadar 53 bin 500 vatandaþa ulaþtýrdýklarý Esen Kart'ýn daðýtýmýnýn sürdüðünü bildirdi.

Baþkan Erdoðan, "Temmuz ayýndaki ek bütçe ile deprem bölgesine 762 milyar lirayý ayýrdýk. 2024 yýlýnda afet bölgesi için 1 trilyon liralýk kaynak tahsis edeceðiz." bilgisini verdi.

Geçen hafta kamuoyuyla paylaþtýklarý Orta Vadeli Program'da da önceliði deprem bölgesinin yaralarýnýn sarýlmasýna verdiklerini söyleyen Erdoðan, daha burada sayamadýklarý pek çok kalem destekle yeni yuvalarýna kavuþana kadar vatandaþlarýn yanýnda olmaya devam edeceklerini vurguladý.

Erdoðan, böylesine geniþ çaplý bir afette, dünyanýn baþka hiçbir yerinde bu derece hýzlý, kapsamlý ve sürekli destek, yardým, inþa faaliyeti yürütülmediðine inandýðýný belirterek, "Allah devletimize zeval vermesin, milletimizin birliðini ve beraberliðini daim kýlsýn, kardeþliðimizi güçlendirsin." temennisinde bulundu.

"BÝZ, MÝLLETÝMÝZ VE ÜLKEMÝZ ÝÇÝN EN ÝYÝSÝNÝ YAPMANIN PEÞÝNDEYÝZ"

Baþkan Recep Tayyip Erdoðan, deprem bölgesinde sadece konut yapmadýklarýný, ticari alanlarýyla, meydanlarýyla, kültür ve sanat yapýlarýyla, spor tesisleriyle, parklarý ve bahçeleriyle medeniyetin þehir anlayýþýný modern çizgilerle yoðuran geleceðin þehirlerini de inþa ettiklerini anlattý.

Rantýn deðil insanýn ön planda olduðu þehircilik anlayýþýndan en küçük bir taviz vermeden, deprem bölgelerinden baþlayarak 81 ilin tamamýnýn çehresini kentsel dönüþümle deðiþtirmekte kararlý olduklarýnýn altýný çizen Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Son dönemde sýkça þikayet aldýðýmýz konut ve kira fiyatlarýndaki akýlla, mantýkla, ahlakla izah edilemeyecek artýþlarýn önünü de böylece keseceðimize inanýyorum. Sadece felaketler deðil, unutmayýn, imkanlar da bir imtihandýr. Rabb'imiz Kur'an-ý Kerim'de, 'Herkes kendi mizaç ve karakterine göre iþ yapar.' buyurmaktadýr. Biz, milletimiz ve ülkemiz için en iyisini yapmanýn peþindeyiz. Küçük menfaatler için ellerindeki imkaný milletin ve ülkenin huzurunu kaçýracak þekilde kullananlara karþý gereken idari ve hukuki yaptýrýmlarý uyguluyoruz. Bu tür yollara tevessül edenler asýl cezayý ise maþeri vicdanda yargýlanarak alacaklardýr."

"TÜRKÝYE YÜZYILI'NI AFETLERLE MÜCADELE KONUSUNDA DA HEDEFLERÝMÝZE ULAÞTIRACAÐIZ"

Erdoðan, "gönül dünyamýzýn sultanlarýndan" þeklinde andýðý Niyazi Mýsri'nin, "Kimseye baki deðildir mülkü devlet, sim-ü zer/Bir harab olmuþ gönlü tamir etmektir hüner." sözlerini aktararak, gönülleri tamir etmenin, gönüller yapmanýn þanýnýn, þerefinin, itibarýnýn, manevi kazancýnýn, ne malla ne mülkle ne altýnla ne gümüþle mukayese edilebileceðini söyledi.

Milletçe bu ahlaka sahip çýktýklarý müddetçe hiçbir felaketin, hiçbir krizin, hiçbir saldýrýnýn kendilerini yýkamayacaðýný, deviremeyeceðini, geriletemeyeceðini vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu ahlaký kaybettiðimizde ise zaten içi çürümüþ, boþalmýþ, kökleri kurumuþ bir aðaç gibi kendi kendine yýkýlýp gitmeye mahkumuz demektir. 6 Þubat depreminde gördük ki milletimiz deðerlerine hala sýký sýkýya baðlýdýr. Bu tablo tek baþýna geleceðimize ümitle bakmamýz için bize yeterlidir. Eksikleri, aksaklýklarý, yanlýþlarý düzelterek yolumuza devam edecek, Türkiye Yüzyýlý'ný her alanda olduðu gibi afetlerle mücadele konusunda da hedeflerimize ulaþtýracaðýz. Elbette bunlarý yaparken dostlarýmýzý, kardeþlerimizi ve ihtiyaç sahiplerini ihmal etmeyeceðiz."

Türkiye'nin sadece 780 bin kilometrekareden ibaret olmadýðýný yaþanan her hadisede tekrar tekrar gördüklerini belirten Erdoðan, 6 Þubat depremlerinde dünyanýn 100'ü aþkýn ülkesinden yardýmlar geldiðini, arama kurtarma ekiplerinin afetzedeler için seferber olduðunu, kendilerinin de hiçbir karþýlýk beklemeden deprem, yangýn veya sel felaketiyle mücadele edenlerin imdadýna koþtuklarýný dile getirdi.

"LÝBYALI KARDEÞLERÝMÝZE YARDIMLARIMIZ ARALIKSIZ DEVAM EDECEK"

Baþkan Recep Tayyip Erdoðan, köklü tarihi baðlarýn olduðu Libya'nýn geçen günlerde çok büyük bir felaketle sarsýldýðýný hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:

"Gerek Libya makamlarýnýn açýklamalarý, gerekse bizim sahadan aldýðýmýz bilgiler þu an 12 bin olan vefat sayýsýnýn daha da artacaðýný gösteriyor. Haberi alýr almaz AFAD'a, Kýzýlay'a, Silahlý Kuvvetlerimize ve diðer ilgili birimlerimize gereken talimatlarý verdik. Uçaklarýmýz, gemilerimiz, þu anda Libya'daki bu felaket için tüm imkanlarýmýzla oradayýz. Libya'ya insani yardým kapsamýnda þu an itibarýyla 3 uçak ve 3 gemi görevlendirdik. Deniz Kuvvetlerimize ait Sancaktar ve Bayraktar gemilerimiz dün akþam itibarýyla Libya'ya intikale baþladý. Bu gemilerimiz, aralarýnda 10 ambulans, 30 kurtarma ve müdahale aracý, 12 týrýn da olduðu toplam 122 aracý Libya'ya ulaþtýrýyor. Gemilerimizde ayrýca 360 personel, 3 sahra hastanesiyle muhtelif iaþe, barýnma ve sýhhi malzemeler gönderiyoruz. Bu zor günleri kýsa sürede atlatmalarý için Libyalý kardeþlerimize yardýmlarýmýz aralýksýz devam edecek."

Baþkan Erdoðan, Libya halkýna bir kez daha geçmiþ olsun dileklerini ilettiðini söyleyerek, konuþmasýný þöyle sonlandýrdý:

"Hayatýný kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralýlara acil þifalar diliyorum. Türkiye'nin yardým eli olarak sahada fedakarca çalýþan görevlilerimize ve sivil toplum kuruluþlarýmýzýn mensuplarýna teþekkür ediyorum. Rabb'im bizleri ve tüm insanlýðý bu tür afetlerden korusun diyorum. Bu duygularla bir kez daha Deprem Gerçeði ve Kentsel Dönüþüm Þurasý'nýn hayýrlara vesile olmasýný diliyor, Þura'yý düzenleyen ve katkýda bulunan herkese teþekkür ediyorum. Depremde kaybettiðimiz canlarýmýzý rahmetle yad ediyorum, þehirlerimizin yeniden inþasýna ve özellikle kentsel dönüþüm projelerimize destek veren ve verecek olan herkese þükranlarýmý sunuyorum."

Deprem Gerçeði ve Kentsel Dönüþüm Þurasý'na, Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, TBMM Bayýndýrlýk, Ýmar, Ulaþtýrma ve Turizm Komisyonu Baþkaný ve AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoðlu, TBMM Çevre Komisyonu Baþkaný ve AK Parti Ýstanbul Milletvekili Murat Kurum, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Osman Nuri Kabaktepe, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Meclis 1. Baþkanvekili Zeynel Abidin Okul ve bazý ilçe belediye baþkanlarý katýldý.

  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • Deprem Gerçeði ve Kentsel Dönüþüm Þurasý
  • canlý