Baþkan Erdoðan, Astana'da Putin ile görüþtü: Ýlk hedefimiz Akkuyu'yu devreye almak
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Þanghay Ýþbirliði Örgütü 24'üncü Devlet Baþkanlarý Zirvesi için geldiði Kazakistan'ýn baþkenti Astana'daki temaslarý kapsamýnda, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile görüþmesi baþladý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, görüþmenin basýna açýk kýsmýnda yaptýðý konuþmada, "Dostumla, uzun bir süredir görüþemedik. Telefon diplomasisiyle görüþmelerimiz oldu ama bu arada arkadaþlarýmýz sürekli irtibat halindeydi. Ýçiþleri, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarýmýz irtibatlarýný sürekli sürdürdüler." ifadesini kullandý.

Türkiye ile Rusya'nýn birlikte Akkuyu Nükleer Santrali'ni yaptýðýný anýmsatan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Tabii bütün arzumuz onu bir an önce devreye almak, bitirebilmek. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüþmelerimiz var. Bu konuda ciddi adýmlar atabileceðimize inanýyoruz. Bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýmýz muhatabýyla görüþmelerini sürdürüyor. Bu görüþmelerle birlikte de tabii bu arada özellikle BOTAÞ ve Gazprom arasýndaki iliþkiler samimi bir havada devam ediyor. Sizin de ifade ettiðiniz gibi yani, 55 milyar dolarlýk bu hacim bizim için çok çok önemli deðil. Bizim hedefimiz 100 milyar dolarý yakalamaktý. Bu 100 milyar dolara ulaþabileceðimize inanýyorum. Bu konuda böyle bir potansiyele de sahibiz."

- "DESTÝNASYON OLARAK ÝYÝYÝZ, GÜÇLÜYÜZ"

Turizm noktasýnda yaklaþýk 7 milyon Rus turistin Türkiye'ye gelmesinin çok önemli olduðuna dikkati çeken Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Rus turistlerin Türkiye'de aðýrlanmasý önem arz ediyor. Bu konudaki samimiyetimiz ayný kararlýlýkla devam ediyor. Bunu ayný þekilde devam ettireceðiz. Yeter ki Rus turistler Türkiye'den memnun kalsýnlar. Destinasyon olarak iyiyiz, güçlüyüz, bunu ayný þekilde de devam ettireceðiz. Rusya-Türkiye arasýndaki bu sýcak iliþkinin ötesinde tabii, ben sizleri de en kýsa zamanda ülkemde aðýrlamayý bekliyorum."

Putin de Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn daveti üzerine Türkiye'ye muhakkak geleceðini dile getirdi.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'IN RUSYA DEVLET BAÞKANI PUTÝN ÝLE GÖRÜÞMESÝ SONA ERDÝ

Erdoðan ve Putin'in bir otelde basýna kapalý gerçekleþen görüþmesi 1 saat sürdü.

Görüþmede Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Ticaret Bakaný Ömer Bolat ile Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Büyükelçi Akif Çaðatay Kýlýç da yer aldý.

CUMHURBAÞKANLIÐI ÝLETÝÞÝM BAÞKANLIÐINDAN ERDOÐAN-PUTÝN GÖRÜÞMESÝNE ÝLÝÞKÝN AÇIKLAMA:

Görüþmede, Türkiye ile Rusya iliþkilerinin yaný sýra Ukrayna-Rusya savaþýndaki son durum, Ýsrail'in Filistin topraklarýndaki saldýrýlarý, Suriye'deki gerilimde çözüm arayýþlarý ve terörle mücadele konularý deðerlendirildi.

Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada barýþýn tesisi için çaba göstermeye devam edeceðini vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin, Rusya ile Ukrayna arasýnda devam eden savaþýn önce ateþkes, ardýndan barýþla sona erdirilmesi için uzlaþý zeminini oluþturabileceðini, iki tarafý da memnun edebilecek adil bir barýþýn mümkün olduðunu ifade etti.

Ýsrail'in Filistin topraklarýndaki saldýrýlarý ve Lübnan'a yönelik tehditlerinin bölgesel ve küresel barýþ ile huzuru hedef aldýðýna iþaret eden Erdoðan, çatýþmalarýn yayýlmasýnýn en büyük zararý bölge ülkelerine vereceðini, uluslararasý toplumun artýk Ýsrail'in durdurulmasýna odaklanmasý gerektiðini vurguladý.

Türkiye'nin, sýnýrlarýnýn hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlý olduðunun altýný çizen Erdoðan, baþta Suriye iç savaþý olmak üzere terör örgütleri için elveriþli alan oluþturan istikrarsýzlýklarýn sonlandýrýlmasý için somut adýmlar atýlmasýnýn önemini ortaya koydu. Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin çözüm için iþbirliðine hazýr olduðunu kaydetti.