Baþkan Erdoðan, Þanghay Zirvesi'nde: Terörizm, Ýslam düþmanlýðý ve yabancý düþmanlýðý artýyor
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Baðýmsýzlýk Sarayý'nda düzenlenen Þanghay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝÖ) 24'üncü Devlet Baþkanlarý Zirvesi Geniþletilmiþ Oturumu'nda konuþtu.

Zirveye katýlmaktan duyduðu memnuniyeti dile getiren Erdoðan, Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev'e daveti için teþekkür etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ÞÝÖ üyeliðine yeni kabul edilen Belarus'u ve Ocak 2025 itibariyle ÞÝÖ Genel Sekreterliðini üstlenecek Nurlan Yermekbayev'i de kutladý.

Zirve için belirlenen, "Sürdürülebilir Barýþ ve Kalkýnma Arayýþýnda Çok Taraflý Diyaloðun Güçlendirilmesi" temasýnýn son derece isabetli olduðunu söyleyen Erdoðan, "Kural temelli uluslararasý sistemin sütunlarýnýn sarsýlmakta olduðu bir dönemden geçiyoruz. Terörizm, Ýslam ve yabancý düþmanlýðý, düzensiz göç, iklim deðiþikliði, enerji ve gýda güvenliðiyle tedarik zincirlerindeki aksamalar gibi meydan okumalar, yaþanan jeopolitik sarsýntýlarýn þiddetini artýrýyor. Bunun en son ve acý örneði hepimizin gözleri önünde Gazze baþta olmak üzere iþgal edilmiþ Filistin topraklarýnda sergilenmektedir." diye konuþtu.

Gazze'de ayrým gözetmeksizin gerçekleþtirilen saldýrýlarda yaklaþýk 40 bin masum insanýn hayatýný kaybettiðini hatýrlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Yaklaþýk 90 bin Filistinlinin yaralandýðý, 16 binden fazla masum çocuðun altýnda can verdikleri yýkýntýlar, esasen meþruiyetini kaybeden uluslararasý sistemin enkazýdýr. Bu yýkýma son vermek için Ýsrail'in durdurulmasý ve kalýcý ateþkesi kabul etmeye zorlanmasý lazým. Bunun için de Ýsrail yönetimi üzerindeki baskýnýn arttýrýlarak sürdürülmesi gerekiyor. Elbette uluslararasý düzenin karþý karþýya kaldýðý tüm bu krizler karþýsýnda karamsarlýða kapýlmadan tüm samimiyet ve gayretiyle küresel adalet için seslerini yükselten ilkeli ülkeler de var. Türkiye olarak mütemadiyen mevcut uluslararasý düzenin zafiyetlerine dikkati çekiyoruz.

Güçlünün haklý olduðu deðil haklýnýn güçlü olduðu, küresel adaletsizlikleri ortadan kaldýran, ekonomik eþitsizliklerin üzerine giden, barýþ, güvenlik, istikrar ve refah üreten etkili ve tüm insanlýðý kucaklayýcý bir uluslararasý sistemin inþasý için tüm engellemelere raðmen çalýþýyoruz. Amacýmýz insaný ve insani deðerleri merkeze alan giriþimci diplomasi anlayýþýyla bölgemizde ve ötesinde bir barýþ kuþaðý tesis etmektir. Dünya bu çalkantýlarý yaþarken ayný zamanda bir terör tehlikesiyle de karþý karþýyadýr."

- "ÞANGHAY ÝÞBÝRLÝÐÝ TEÞKÝLATI ÝLE DÝYALOÐUMUZU DAHA DA GÜÇLENDÝRMEYE HAZIRIZ"

Türkiye'nin, on binlerce vatandaþýný terör örgütlerine kurban verdiðini, terörün kanlý yüzünü çok iyi bilen ve tanýyan bir ülke olduðunu anýmsatan Erdoðan, Türkiye'nin, terör örgütleri PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DEAÞ dahil, terörizmin farklý biçim ve tezahürleriyle 40 yýldýr mücadele ettiðini ve etmeye de devam edeceðini söyledi.

Türkiye'nin uzun yýllara dayanan terörle mücadele tecrübesinin, uluslararasý iþbirliðinin bu tehditle baþa çýkmak için elzem olduðunu gösterdiðini vurgulayan Erdoðan, "Bu kapsamda Þanghay Ýþbirliði Teþkilatý ile diyaloðumuzu daha da güçlendirmeye hazýrýz. Bölgesel çatýþmalar, siyasi istikrarsýzlýklar ve yoksulluk tarafýndan tetiklenen uluslararasý göç hareketleri de temel kýrýlganlýklardan birisi haline geldi." dedi.

Türkiye'nin, geçici koruma altýndaki Suriyeliler de dahil olmak üzere yaklaþýk 4 milyondan fazla yerinden edilmiþ insana ev sahipliði yaptýðýný söyleyen Erdoðan, þöyle devam etti:

"Uluslararasý toplumun da sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiðini her fýrsatta dile getiriyoruz. Ýnsani yardýmlar, bahsettiðimiz sorunlarla mücadelede temel araçlardan bir diðeridir. Gazze'ye gönderilen yardýmlarýn üçte birini Türkiye olarak biz üstlendik. Yaklaþýk 620 ton insani yardým taþýyan 20'nci iyilik trenimiz, 12 Haziran'da Afganistan'a ulaþtý. Keza yakýn zamanda toplamda 24 tonluk gýda maddesi ve ilacý da Türk Hava Kuvvetlerimize ait bir kargo uçaðýyla Afganistan'a ilettik. Bu baðlamda da sizlerle ortak bir sinerji oluþturmaya hazýrýz.

Uluslararasý toplumun saðduyulu, sorun çözücü ve ilkeli bir mensubu olarak Türkiye, küresel sýnamalarla mücadelede önemli bir güç çarpanýdýr. Yeniden Asya giriþimimizle ata yurdumuz Asya ile iliþkilerimizi her alanda karþýlýklý yarar ve ortak öncelikler temelinde güçlendirmeyi hedefliyoruz. Giriþim kapsamýnda Asya'nýn kadim istiþare geleneðinin temsilcisi olan ve çok taraflý bir diyalog zemininin temsilcisi Þanghay Ýþbirliði Teþkilatý ile bu minvalde de iliþkilerimizi geliþtirmeye önem veriyoruz."

- "ÝÞ BÝRLÝÐÝMÝZÝ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"

Türkiye'nin 2013'ten bu yana sahip olduðu diyalog ortaklýðý statüsü sayesinde Þanghay Ýþbirliði Örgütünün, Asya ile önemli diyalog kanallarýndan biri haline geldiðini ifade eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bilindiði üzere 2017'de Teþkilatýn, Enerji Kulübü Üst Düzey Grubu'nun dönem baþkanlýðý görevini üstlenmiþtik. Üye olmayan bir devletin böyle bir görevi icra etmesi teþkilat için de bir ilki teþkil etmiþti. Ülkemizce layýkýyla yerine getirilen bu sorumluluk, teþkilatla iliþkilerimizin ne kadar geliþtiðini göstermesi bakýmýndan çok kýymetli. Teþkilatýn Asya'da çok taraflýlýk hedefine katký saðlamaya, güvenlik, enerji ve baðlantýsallýk baþta olmak üzere birçok alanda iþ birliðimizi sürdürmeye devam edeceðiz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýnýn sonunda zirvenin düzenlenmesinde emeði geçenleri tebrik etti.

  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • Astana
  • Þanghay