Baþkan Erdoðan Sýrbistan'da bir kez daha hatýrlattý: Filistin Devleti'ni tanýmaya çaðýrýyoruz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic, Sýrbistan Cumhurbaþkanlýðý Sarayý'nda ikili görüþme, Türkiye-Sýrbistan Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi Dördüncü Toplantýsý ile anlaþmalarýn imza töreninin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Ýki senenin ardýndan tekrar Belgrad'da olmaktan büyük bir memnuniyet duyduðunu dile getiren Erdoðan, þahsýna ve heyetine gösterilen hüsnükabul için Vucic'e tekrar teþekkür ettiðini belirtti.

Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi'nin dördüncü toplantýsý vesilesiyle ikili iliþkileri kapsamlý þekilde ele aldýklarýný belirten Erdoðan, gerek birlikte gerek heyetler arasý bu istiþarelerin geleceðe yönelik önemli geliþmelerin olabileceðinin kendilerine sinyallerini verdiðini söyledi.

Erdoðan, "Münasebetlerimizin ahdi zeminini güçlendirecek metinlere sizlerin huzurunda 11 anlaþmaya imzayý attýk. Ayrýca Balkanlar, Orta Doðu ve Ukrayna özelinde küresel ve bölgesel meseleler hakkýnda görüþ alýþveriþinde bulunduk. Vucic'in belirttiði gibi Sýrbistan'la iliþkilerimizde adeta altýn çaðý yaþýyoruz." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, her geçen gün geliþen iliþkiler sayesinde, Belgrad Büyükelçiliðine ilave olarak 2021'de Yeni Pazar'da baþkonsolosluk, 2022'de Niþ'te konsolosluk bürolarýný açtýklarýný ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Ýkili iþbirliðimizin lokomotifini ekonomik ve ticari iliþkilerimiz oluþturuyor. Ticaret hacmimiz iki yýl üst üste 2 milyar dolarý aþtý. 5 milyar dolarlýk ortak hedefimize ulaþmak maksadýyla müþterek adýmlar atmaya kararlýlýkla devam ediyoruz. Bu sene sonunda Sýrbistan'dan ülkemize gelen turist sayýsýnýn 2022 yýlýndaki rekoru aþacaðýný þu anda tahmin ediyoruz. Üzerinde çalýþtýðýmýz kimlikle seyahat imkanýyla birlikte karþýlýklý turist sayýlarý önemli oranda artacaktýr. Sýrbistan'daki yatýrýmlarýmýz son 12 yýlda 1 milyon dolardan 405 milyon dolara çýktý. Þirketlerimiz bu kapsamda Sýrbistan'da yaklaþýk 9 bin 600 kiþiye istihdam saðlýyor. Müteahhitlerimiz üstlendikleri 95 projeyle 1 milyar dolarlýk iþ hacmine ulaþtý. Ýnþaat sektöründe 10 bini aþkýn iþçimiz çalýþarak Sýrbistan'a katký sunmaya devam ediyor."

- "BOSNA HERSEK'TE ÝSTÝKRARIN KORUNMASINDA, ÜLKELERÝMÝZÝN KARARLILIÐINI DA TEYÝT ETTÝK"

Erdoðan, Türk yatýrýmcýlara desteðini hiçbir zaman esirgemeyen iþ insanlarýnýn sorunlarýyla bizzat ilgilenen Sýrbistan Cumhurbaþkaný Vucic'in bu tablonun ortaya çýkmasýnda büyük bir paya sahip olduðunu söyledi.

Vucic ile ikili iliþkilerin yaný sýra mevcut bölgesel ve küresel geliþmeler hakkýnda da fikir teatisinde bulunduklarýný belirten Erdoðan, "Balkanlar'ýn huzur ve istikrarýnýn öneminin altýný bir kez daha çizdik. Bu minvalde Sýrbistan'la Kosova arasýndaki son gerilimlere saðduyuyla yaklaþýlmasýnýn önemi aþikardýr. Bosna Hersek'te istikrarýn korunmasýnda, ülkelerimizin kararlýlýðýný da teyit ettik. Bosna Hersek'in siyasi kýrýlganlýðýnýn bir an önce geride býrakýlmasý noktasýnda Sýrbistan'ýn yapýcý yaklaþýmýnýn önemini de bu vesileyle vurguladým." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, Vucic ile yaptýklarý istiþarede, Ukrayna'nýn toprak bütünlüðüne ve egemenliðine olan desteðini bir kez daha ifade ettiðini, kalýcý barýþa dönük gayretleri sürdürme kararlýlýðýnda olduklarýný mevkidaþýyla paylaþtýðýný dile getirdi.

- "COÐRAFÝ BÜTÜNLÜÐÜ HAÝZ BÝR FÝLÝSTÝN DEVLETÝ'NÝN VÜCUT BULMASI ÞARTTIR"

Gazze baþta olmak üzere iþgal altýndaki Filistin topraklarý ve Lübnan'da yaþanan dramýn da gündemlerinde yer aldýðýný kaydeden Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýsrail yönetiminin insanlýk onurunu ayaklar altýna alan saldýrýlarýna 'artýk dur' denilmesi gerekiyor. Meselenin temelinde yatan sorun Filistin topraklarýnýn Ýsrail tarafýndan iþgalinin sürmesidir. Bu itibarla 1967 sýnýrlarý esas alýnarak, baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz egemen ve coðrafi bütünlüðü haiz bir Filistin Devleti'nin vücut bulmasý þarttýr. 7 Ekim'den bu yana 9 ülke Filistin Devleti'ni tanýmýþtýr. Hala bunu yapmayan ülkelere Filistin Devleti'ni tanýma çaðrýmýzý burada bir kez daha hatýrlatýyorum. Uluslararasý toplumun Ýsrail'e doðru mesajlarýn verilmesi ve yaþanan katliamýn sona erdirilmesi noktasýnda asli bir sorumluluðu bulunuyor."

Erdoðan, Vucic'e samimi misafirperverliði için tekrar teþekkür ederek, "Özellikle ikili görüþmemizde siyasi, askeri, ekonomik, ticari, turizm bunun yanýnda savunma sanayiine yönelik iþbirliði çalýþmalarýmýzý karþýlýklý menfaat esasýna dayalý olarak sürdürme kararýný verdik. Ýstiþarelerimizin ve aldýðýmýz kararlarýn hayýrlara vesile olmasýný diliyor, hepinizi saygýyla selamlýyorum." dedi.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN, SIRP MEVKÝDAÞI VUCÝC'LE ORTAK BASIN TOPLANTISINDA SORULARI CEVAPLADI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Sýrp mevkidaþý Aleksandar Vucic ile Sýrbistan Cumhurbaþkanlýðý Sarayý'nda düzenlediði ortak basýn toplantýsýnýn ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný cevapladý.

Bir gazetecinin iki ülkenin Balkanlar'daki istikrara katkýsýna yönelik hangi somut adýmlarý atacaðýna dair sorusunu cevaplayan Erdoðan, "Bizler, Türkiye ve þu anda Sýrbistan olarak el ele bir adým atmalýyýz ama bu adým barýþýn korunmasýný temine dayalý bir savunma sanayiinin aramýzda teþkilidir." diye konuþtu.

Buna yönelik olarak ikili görüþmede el ele verdiklerini ve arkadaþlarýný görevlendirdiklerini belirten Erdoðan, "Þimdi bu çalýþmayý arkadaþlarýmýzla yapacaklar ve kimse de 'Türkiye ve Sýrbistan'ýn savunma sanayiine yönelik içeriðinde neler olmasý gerekir?', bunu bizim dýþýmýzda belirlemeye kalkmasýn. Biz, þu veya bu ülke deðiliz. Biz Türkiye'yiz, biz Sýrbistan'ýz ve arkadaþlarýmýz bu çalýþmalarýný, bu görüþmelerini yapacaklar ve adýmlarýmýzý da birlikte atacaðýz. Bizde olan imkanlar var, Sýrbistan'da olan imkanlar var. Bu imkanlarý en güzel þekilde deðerlendirmek suretiyle, geleceðe yürüyeceðiz." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir gazetecinin savunma sanayii alanýnda yapýlmasý planlanan iþbirliðine iliþkin, "Türk insansýz hava araçlarýnýn satýn alýnmasýný da içeriyor mu? Yoksa baþka türden bir iþbirliði mi?" sorusu üzerine þunlarý söyledi:

"Türkiye'nin insansýz hava araçlarýndaki imkanlarý da tabii ki bu savunma sanayiine yönelik atýlacak adýmlarda yerini alacaktýr. Savunma sanayiine yönelik atýlacak adýmlarla ilgili ifade ettiðim gibi bugün Sýrbistan'ýn elinde olan imkanlar var, bizim elimizde olan imkanlar var. Biz, bunlarý iki dost ülke olarak birlikte deðerlendireceðiz. Onun için Dýþiþleri Bakanlarýmýza ve Savunma Sanayii Baþkanlarýmýza görevleri verdik, onlar çalýþmalarýný yürütecekler ve ondan sonra peyderpey adýmlarýmýzý da atmaya devam edeceðiz."

- "BÜTÜN MESELE ONDAN SONRAKÝ YOLDA ATACAÐIMIZ ADIMLARIN KARARINI KONTROL ALTINDA SÜRDÜRMEKTÝR"

Erdoðan, kendilerinin atacaðý bu adýmlardan hoþlananlar ve hoþlanmayanlar da olabileceðini dile getirerek, "Eðer biz siyasetçiysek, eðer siyasi liderlersek bu konularda bu kararý biz kendi arkadaþlarýmýzla, mesai arkadaþlarýmýzla beraber veririz ve yola devam ederiz. Bütün mesele ondan sonraki yolda atacaðýmýz adýmlarýn kararýný kontrol altýnda sürdürmektir. Bunu da yapacak güce Sayýn Vucic de Erdoðan da sahiptir ve bunu biz birlikte yaparýz." þeklinde konuþtu.

Ýmzalar atýldý: Türkiye ile Sýrbistan arasýnda 11 iþbirliði

"Baþkan Erdoðan bize ev ödevi verdi"

Vucic: Cumhurbaþkaný Erdoðan günümüz dünyasýnýn en etkili devlet adamlarýndan biri