Baþkan Erdoðan'dan sert çýkýþ: Batý tahrik üzerine kurulu bir politika izliyor
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ziyarette bulunduðu Sýrbistan'da baþ baþa ve heyetler arasý gerçekleþtirilen görüþmelerin ardýndan Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic ile ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Vucic'e samimi ev sahipliði için teþekkür eden Erdoðan, az önce kendisiyle hem ikili, ardýndan heyetler arasý formatta son derece verimli görüþmeler gerçekleþtirdiklerini hatýrlattý.

Erdoðan, görüþmelerde, iliþkileri kapsamlý þekilde ele aldýklarýný, gelecek dönemde atacaklarý adýmlarý deðerlendirdiklerini, baþta Bosna Hersek'teki geliþmeler olmak üzere bölgesel ve uluslararasý konularda fikir alýþveriþinde bulunduklarýný belirtti.

Sýrbistan'la mükemmel düzeydeki iliþkilerin her geçen gün geliþtiðine iþaret eden Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Kimlikle seyahat konusunda az önce imzalanan protokol, iliþkilerimizi yeni bir seviyeye çýkaracaktýr. Nitekim bu yýl itibarýyla Sýrbistan'dan ülkemize 300 bin turist geldi. Bu demektir ki bu kimlikle seyahat baþladýðý andan itibaren hem sayý yükselecek, sayýnýn yükselmesiyle kalmayacak, iþ adamlarýmýz karþýlýklý olarak yapacaklarý seyahatleri çok daha kolaylýkla gerçekleþtireceklerdir. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova'dan sonra Sýrbistan karþýlýklý olarak çipli kimlikle seyahatin mümkün hale geldiði 6'ncý ülke olacak."

Dün ayný zamanda Bosna Hersek ile de ilk adýmý attýklarýný anýmsatan Erdoðan, Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Kurulunda da bununla ilgili imzalarýn atýlacaðýný kaydetti.

- "TÝCARET HACMÝMÝZ, ÝSTÝKRARLI ARTIÞ EÐÝLÝMÝNÝ SALGIN KOÞULLARINA RAÐMEN SÜRDÜRDÜ"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, ekonomik ve ticari iliþkilerin, iþ birliklerinin adeta dinamosu niteliðini taþýdýðýnýn altýný çizerek, þöyle devam etti:

"Ticaret hacmimiz, istikrarlý artýþ eðilimini salgýn koþullarýna raðmen sürdürdü. Geçtiðimiz sene yüzde 33'ün üzerinde bir artýþla 2 milyar dolarlýk seviyeye yaklaþtýk. Ortak hedefimiz olan 5 milyar dolara ulaþmak için de ayný kararlýlýkla çalýþmaya devam edeceðimize inanýyorum. Gerek bunu ikili görüþmemizde teyit ettiðimiz gibi ayný zamanda heyetler arasý görüþmede de teyit ettik. Sayýn Cumhurbaþkaný'yla birlikte iþtirak edeceðimiz Türkiye Sýrbistan Ýþ Forumu bu irademizin göstergesidir. Müteahhitlerimiz Sýrbistan'da bugüne kadar 847 milyon dolar deðerinde 50 projeye imza attý. Bu vesileyle müteþebbislerimize verdikleri destekten dolayý kýymetli dostum Vucic'e þahsým, milletim adýna teþekkür ediyorum."

- "KONSOLOSLUK BÜROMUZ TÝCARÝ, EKONOMÝK VE KÜLTÜREL ÝLÝÞKÝLERÝN GELÝÞMESÝNE KATKI SAÐLAYACAKTIR"

Yapýmý tamamlanan Yenipazar-Tutin Devlet Yolu'nun da Vucic'in vizyoner yaklaþýmýnýn eseri olduðunu vurgulayan Erdoðan, þunlarý söyledi:

"TÝKA Sýrbistan'da 2022 sonu itibarýyla 350 proje ve faaliyet gerçekleþtirmiþ olacak. Ortak tarihi ve kültürel mirasýmýz Bayraklý Camii'nin restorasyonuna en kýsa sürede baþlayacaðýz. Her yýl Avrupa'da yaþayan çok sayýda vatandaþýmýz Türkiye'ye kara yoluyla seyahatlerinde Niþ þehrinde konaklýyor. Bu nedenle Niþ'te Konsolosluk büromuzu faaliyete geçirdik. Konsolosluk büromuz hem vatandaþlarýmýza hizmet edecek hem de ticari, ekonomik ve kültürel iliþkilerin geliþmesine katký saðlayacaktýr."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, görüþmelerde Balkanlar'da barýþ ve istikrara atfettikleri önemi bir kez daha teyit ettiklerini anlatarak, "Sýrbistan ile Kosova arasýnda kimlik kartlarýyla sýnýr geçiþleri konusunda uzlaþýya varýlmýþ olmasýndan büyük memnuniyet duyuyoruz. Baþta plaka meselesi olmak üzere, diðer sorunlu hususlarda da en kýsa sürede anlaþmaya varýlmasýný temenni ediyoruz." dedi.

Her daim sorunlarýn diyalog yoluyla çözülmesini samimiyetle desteklediklerini vurgulayan Erdoðan, "Yardýmýmýz talep edildiðinde tüm imkanlarýmýzla yapýcý ve tarafsýz bir anlayýþla gereken katkýyý veriyoruz. Bosna Hersek'teki üç toplumun uzlaþtýðý bir formatta taraflarýn bir araya getirilmesi için de üzerimize düþeni yapmaya hazýrýz." ifadelerini kullandý.

Ziyaretin ülkeler ve bölge için hayýrlara vesile olmasýný dileyen Erdoðan, Cumhurbaþkaný Vucic'e misafirperverliði için teþekkür etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Erdoðan, basýn mensuplarýn, "Aðustos ayýnda Kosova ve Sýrbistan arasýnda gergin bir atmosfer söz konusuydu. Þu an bir nebze bu gergin atmosfer yatýþtý ancak toplantýda bu hangi açýdan ele alýndý ve Türkiye bu gergin atmosferin dinmesi için hangi pozisyonu olacak?" þeklindeki bir sorusu üzerine "Bu konuda Kosova-Sýrbistan arasýndaki bu sýkýntýyý aþabilmek için deðerli dostumla her türlü desteðe var olduðumuzu söyledim ama þu andaki geliþmeler olumlu. Temenni ediyorum ki Balkanlar'daki bu yakalanan olumlu ivmeyi aynen devam ettirelim çünkü Balkanlar artýk bu tür sýkýntýlara tahammül edemez." ifadelerini kullandý.

- "TAHRÝK ÜZERÝNE KURULU BÝR POLÝTÝKA GÜDEN BATI VAR"

Bir gazetecinin "Avrupa'daki zorlu enerji kriziyle ilgili bu zorlu sürecin size göre sorumlusu kim ve siz bunun ne þekilde aþýlabileceðini düþünüyorsunuz? Yine bu sabah Putin'in yapmýþ olduðu açýklama ile ilgili olarak neler düþünüyorsunuz? Kendisi Avrupa ve dünyanýn çok önemli bir tehlikeyle karþý karþýya olduðunu ifade etti." sorusunu yanýtlayan Erdoðan, her þeyden önce Türkiye olarak Rusya-Ukrayna arasýnda hep denge politikasýný güttüklerini, bundan sonra da yine denge politikasýný gütmeye devam edeceklerini söyledi. Cumhurbaþkaný Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Zira þu anda Batý'nýn, isim saymaya filan gerek yok, takýndýðý tavrý doðru bulmadýðýmý çok açýk söyleyebilirim. Zira tahrik üzerine kurulu bir politika güden Batý var. Böyle bir savaþý tahrik üzerine yürütmeye gayret ettiðiniz sürece oradan netice almak da mümkün olmayacaktýr. Nitekim þu anda bu savaþýn kazananý var diyebilir miyiz? Bu savaþýn kazananý yok ama ben inanýyorum ki kaybedeni çok. Bunca insanlar ölüyor. Ýþin parasal boyutunu konuþmaya zaten gerek yok. Parasal boyutuna girdiðimiz zaman söylenen ne? Birisi diyor ki 'Ben Ukrayna'ya þu kadar parasal destek verdim.' Öbürü diyor 'Ben þu kadar destek verdim.' Peki nerede bu para? Bu da sadece laf ola beri gele."

- "RUSYA HAFÝFE ALINACAK BÝR ÜLKE DEÐÝL"

Bunun da sýkýntýlý olduðunu dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Silahlar gönderildiði söyleniyor. Ne kadar hurda varsa bu hurdalarý Ukrayna'ya gönderiyorlar. Ýþin bu boyutuna baktýðýmýz zaman ben 'Rusya bu iþin galibidir.' veya 'Ukrayna bu iþin galibidir.' diyemem ama þu ana kadar bizim güttüðümüz politika acaba bir an önce Rusya-Ukrayna arasýndaki bu savaþ biter mi? Bitmez mi? Biz bunun gayreti içerisindeyiz. Ama görünen o ki çok kýsa zamanda biteceðe de bu iþ benzemiyor ama Rusya'yý hafife alanlara da söylüyorum, yanlýþ yapýyorsunuz, Rusya hafife alýnacak bir ülke deðil. Ne oldu? Þu anda Rusya doðal gazý kesti. Fiyatlar bir anda Avrupa'da yükseldi. Þimdi herkes kara kara düþünüyor, 'Bu kýþý nasýl atlatacaðýz?' Bunlarý daha önce niye düþünmediniz? Elinde bu kadar önemli bir deðer var Rusya'nýn. Bunlarý daha önceden düþünmeniz gerekirdi ama bunlarý daha önceden düþünmediniz ve 'Þu anda stoklar ne durumda?' diye bunun konuþulmasý, bunun tartýþýlmasý yapýlýyor. Burada tabii ki Rusya herkes ona saldýrýnca o da elindeki imkanlarýný, silahlarýný ne yapacaktýr? Kullanacaktýr. Olay bu kadar basit. Temenni ediyoruz ki bir an önce neticeye varýp bu iþi bitirmek ve bu iþin bitirilmesiyle de dünya barýþý yeniden yakalanmýþ olsun."