Baþkan Erdoðan'dan 'erken seçim' açýklamasý: Havanda su dövmek olarak görüyoruz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleþtirilen Yatýrým Danýþma Konseyi 10. Toplantýsý'ndaki konuþmasýna, katýlýmcýlarý selamlayarak baþladý.

Toplantý vesilesiyle katýlýmcýlarý Ýstanbul'da aðýrlamaktan büyük memnuniyet duyduðunu belirten Erdoðan, yapýlacak istiþarelerin hayýrlara vesile olmasýný temenni etti.

Konseyin uluslararasý iþ dünyasýnýn görüþ ve önerilerini almak amacýyla 2004 yýlýnda oluþturulduðunu dile getiren Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Konseyde iletilen birçok teklif ve tavsiyeyi ülkemizin yatýrým ortamýný iyileþtirirken daima göz önünde bulundurduk. Doðrudan Yabancý Yatýrýmlar Kanunu'ndan sermaye piyasalarý düzenlemelerine, bankacýlýk ve finans sisteminin etkinleþtirmesinden yatýrým teþviklerine, fikri mülkiyetten gümrük ve rekabet düzenlemelerine uzanan geniþ bir yelpazede devrim niteliðinde adýmlar attýk. Tüm bunlar sayesinde ülkemiz bugün uluslararasý doðrudan yatýrýmlarýn yöneldiði öncü destinasyonlardan biri haline geldi. Bundan sonra da ortak akýlla sorunlarýmýza çözüm bulacak yeni reform paketlerini devreye alacaðýz. Türkiye Yüzyýlý'ný ayný zamanda yatýrým yüzyýlý yapmaya kararlýyýz."

- "ÜLKEMÝZÝN KÜRESEL TEDARÝK ZÝNCÝRLERÝNDEKÝ KONUMU HER GEÇEN YIL DAHA DA GÜÇLENÝYOR."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Kovid-19 sonrasýnda küresel tedarik zincirlerinde yaþanan kýrýlmalar ve ortaya çýkan jeopolitik gerilimlerin uluslararasý ticareti ve yatýrýmlarý yeniden þekillendirdiðini belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türkiye sahip olduðu üretim kabiliyetleri, güçlü altyapýsý, nitelikli insan kaynaðý, geliþmiþ pazarlara yakýn konumu ve küresel entegrasyonu ile bu dönüþüm sürecine en hýzlý adapte olan ülkelerin baþýnda geliyor. Yakýn dönemde yaþanan birçok geliþme Türkiye'nin küresel ekonomideki rolünü daha da öne çýkarmýþtýr. Mesela bu yýlbaþýnda Süveyþ Kanalý'nda yaþanan kriz dünya ticaretinin ne kadar kýrýlgan olduðunu bir kez daha ortaya koymuþtur. Türkiye, Süveyþ Kanalý'ndaki týkanma döneminde alternatif ulaþým rotalarý sunarak küresel ticarette güvenilir bir partner olduðunu ispatlamýþtýr. Ülkemizin küresel tedarik zincirlerindeki konumu her geçen yýl daha da güçleniyor. 2002 yýlýnda 36 milyar dolar ihracatla dünya ticaretinden binde 5 oranýnda pay alýrken, bugün 256 milyar dolara ulaþan ihracatýmýzla payýmýzý yüzde 1'in üzerine çýkardýk."

Burada sadece bir hacim artýþýndan bahsetmediðinin altýný çizen Erdoðan, ihraç edilen ürünlerin teknoloji kompozisyonunu da geniþlettiklerini söyledi.

Artýk ürün sepetinin yarýya yakýnýnýn yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerden oluþtuðunu ifade eden Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Son 21 yýlda yýllýk ortalama yüzde 5,4'lük büyüme kaydederek satýn alma gücü paritesine göre 11'inci sýraya yükseldik. Ulaþtýrma, enerji, eðitim, saðlýk ve dijitalleþme alanlarýnda yaptýðýmýz dev yatýrýmlarla ülkemizin altyapý eksiklerini tamamladýk. Uluslararasý doðrudan yatýrýmlar da bu süreçte bizlere ciddi katký sundu. 2003'ten önceki 30 yýlda sadece 15 milyar dolar yatýrým alan Türkiye, son 20 yýlda toplamda 268 milyar dolarlýk doðrudan yatýrým çekti. 2002 yýlýnda ülkemizde yalnýzca 5 bin 600 uluslararasý sermayeli þirket faaliyet gösteriyordu, bugün ise 83 binden fazla çok uluslu þirkete ev sahipliði yapýyoruz. Türkiye artýk bu þirketlerin üretim faaliyetlerinin, araþtýrma geliþtirme merkezleri, tasarým ekipleri, satýn alma ofisleri, lojistik üsleri ve bölgesel yönetim merkezleriyle desteklendiði bir ekonomik merkeze dönüþtü."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, burada karþýlýklý bir "kazan kazan" durumu söz konusu olduðunu vurgulayarak, "Son 15 yýlda Türkiye'de gerçekleþtirilen ihracatýn yaklaþýk yüzde 31'ini uluslararasý sermayeli þirketler yaptý. Özel sektör istihdamýnda uluslararasý yatýrýmcýlarýn payý yüzde 8,8'e çýktý." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin imalat sanayi yatýrýmlarýndaki liderliðinin dikkati çekici olduðunu söyledi.

Türkiye'nin yeni dönemde de uluslararasý yatýrýmlarýn tercih ettiði, büyüyüp geliþtiði lider ekonomilerden biri olmaya devam edeceðini belirten Erdoðan, "12. Kalkýnma Planý, Orta Vadeli Program ve Uluslararasý Doðrudan Yatýrým Stratejisi gibi belgelerle ekonomideki yol haritamýzý belirledik. Orta Vadeli Programýn temel hedeflerinden biri yýllýk ortalama yüzde 5'in üzerinde ekonomik büyümedir. Enflasyonun tek haneli rakamlara düþürülmesi cari açýðýn azaltýlmasý ve ihracatýn yýllýk ortalama yüzde yedi oranýnda artýrýlmasý da programýn öne çýkan baþlýklarý arasýndadýr." diye konuþtu.

- "ENFLASYONUN KONTROL ALTINA ALINDIÐI BÝR DÖNEME GÝRMÝÞ BULUNUYORUZ"

Erdoðan, dijital dönüþüm, yeþil ekonomi ve enerji verimliliði konularýna özellikle aðýrlýk vererek, bu alanlardaki yatýrýmlarý hýzlandýrmayý planladýklarýný vurgulayarak, "6 Þubat depremlerinin maliyemize getirdiði 104 milyar dolarlýk ilave yüke raðmen program döneminde mali disiplinden taviz vermiyoruz. Son dönemde açýklanan büyüme, istihdam, dýþ ticaret ve enflasyon verileri programýn çalýþtýðýný ortaya koyuyor. Cari açýðýmýzýn düþtüðü rezervlerin arttýðý, risk göstergelerinin iyileþtiði, enflasyonun kontrol altýna alýndýðý bir döneme girmiþ bulunuyoruz." ifadelerini kullandý.

Mikro ekonomide elde edilen olumlu gidiþatý, yatýrým ortamýnýn iyileþtirilmesi çalýþmalarýyla desteklediklerini aktaran Erdoðan, Yatýrým Ortamýný Ýyileþtirme Koordinasyon Kurulu (YOÝKK) 2024 yýlý Eylem Planý'nda birçok çalýþmayý hali hazýrda tamamladýklarýný ifade etti.

- "YATIRIMCILARIMIZ ÝÇÝN ÖNEM ARZ EDEN BÝRÇOK KONUDAKÝ ÇALIÞMALARIMIZDA TÜM HIZIYLA DEVAM EDÝYOR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kiþisel verilerin korunmasý, yenilenebilir enerji, giriþim sermayesi, yatýrým taahhütlü avans kredisi gibi önemli konularda ilerlemeler kaydedildiðini dikkati çeken Erdoðan, "Yatýrýmcýlarýmýz için önem arz eden birçok konudaki çalýþmalarýmýzda tüm hýzýyla devam ediyor." dedi.

Ýklim yasasý, giriþimcilik ekosistemi, araþtýrma geliþtirme faaliyetleri, dijitalleþme ve yatýrým teþvikleri gibi konulara odaklanan bu çalýþmalarý da yýl bitmeden tamamlayýp yatýrýmcýlarýn önünü daha da açmayý hedeflediklerini vurgulayan Erdoðan, "Bir diðer önemli belgemiz Uluslararasý Doðrudan Yatýrým Strateji'mizdir. 29 Temmuz'da kamuoyu ile paylaþtýðýmýz bu stratejiyi, nitelikli yatýrýmlarý ülkemize kazandýracak bir yol haritasý olarak tasarladýk. Stratejiyle, yüksek katma deðerli sürdürülebilir dijital dönüþümü destekleyen, yüksek teknolojiye dayalý ve kaliteli istihdam saðlayan yatýrýmlarý ülkemize daha fazla çekmek istiyoruz." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, böylece Türkiye'nin küresel sermaye pastasýndan aldýðý payý 2028 yýlý itibarýyla yüzde 1,5'a çýkaracaklarýný belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Burada þunu da söylemek isterim. 1 Ekim itibarýyla yeni yasama yýlýmýz baþlayacak. Meclisimizin açýlmasýyla birlikte iklim kanunu gündeme gelecek. Kanunla sanayimizde yeþil dönüþüm sürecini hýzlandýracaðýz. Emisyon ticaret sistemi kurulmasýna yönelik çalýþmalar da devam ediyor. Karbon ayak izini azaltýcý her türlü yeniliði teþvik ederek sanayimizin dönüþümünü destekleyecek ve rekabet gücümüzü arttýracaðýz. Gerek yüksek teknoloji yatýrým programýmýz, gerekse yatýrým taahhütlü avans kredisi mekanizmamýz sizlerin kullanýmýna açýktýr. 30 milyar dolar bütçeyle desteklenen bu programla 8 öncelikli alandaki 30'dan fazla yatýrým baþlýðýnda çok önemli imkanlar sunacaðýz. Yarý iletkenlerden, mobiliteye, yeþil enerjiden ileri imalata haberleþme ve uzaydan deðer zinciri yatýrýmlarýna kadar birçok sektör programdan faydalanacaktýr."

- "TÜRKÝYE'NÝN AYDINLIK GELECEÐÝNE YATIRIM YAPAN HERKESÝN YANINDA OLDUÐUMUZU BÝLMENÝZÝ ÝSTERÝM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir hususu özellikle vurgulamak istediðini belirterek, þunlarý söyledi:

"Biz iktidar ve ittifak olarak tüm planlarýmýzý 2028'e göre yapýyoruz. Milletin 14-28 Mayýs seçimlerinde verdiði yetkiyi sonuna kadar en güzel, en verimli þekilde kullanmanýn çabasýndayýz. Muhalefetin kendi iç çekiþmelerini perdeleme amacýyla gündeme getirdiði seçim tartýþmalarýný havanda su dövmek olarak görüyoruz. Türkiye'nin önünde her biri altýn kýymetinde seçimsiz 3,5 yýl vardýr. Ekonomide, savunmada, diplomaside, demokraside ve diðer alanlardaki hedeflerimize ancak bu 3,5 yýlýn hakkýný vererek ulaþabiliriz. Bunun dýþýndaki her gündem lafügüzaftýr, sahtedir, sanaldýr. Sadece ve sadece ülkenin enerjisini tüketmeye dönük fuzuli hamlelerdir. Sizin de gelecek planlarýnýzý buna göre yapmanýzda fayda olduðuna inanýyorum."

Türkiye'nin siyasi istikrarý, nitelikli insan kaynaðý küresel deðer zincirlerindeki yükselen konumu, coðrafi avantajlarý ve güçlü ekonomik altyapýsýyla, uluslararasý doðrudan yatýrýmlarýn merkezi olmaya devam edeceðini vurgulayan Erdoðan, "Bu süreçte þunu lütfen unutmayýn. Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi'miz 7 gün 24 saat sizlerin hizmetindedir. Ýlgili bakanlýklarýmýz da sizlere gereken desteði vermeye daima hazýrdýr. Türk ekonomisine güvenen, Türkiye'nin aydýnlýk geleceðine yatýrým yapan herkesin yanýnda olduðumuzu ve olacaðýmýzý bilmenizi isterim." diye konuþtu.

Toplantýda, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkaný Ýbrahim Þenel, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Ahmet Burak Daðlýoðlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu, Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) Baþkaný Mustafa Gültepe, Türk Sanayicileri ve Ýþ Ýnsanlarý Derneði (TÜSÝAD) Baþkaný Orhan Turan, Uluslararasý Yatýrýmcýlar Derneði (YASED) Baþkaný Engin Aksoy, Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) Baþkaný Mahmut Asmalý, Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Baþkaný Nail Olpak, Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý (EBRD) Baþkan Yardýmcýsý Mark Bowman, Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) Baþkan Yardýmcýsý Susan Lund ile 13 ülkeden enerji, otomotiv, teknoloji, varlýk yönetimi, finansal hizmetler, ulaþým, ve telekomünikasyon sektörlerinden uluslararasý þirketlerin temsilcileri de yer aldý.

3,5 trilyon dolarlýk zirve

Cumhurbaþkaný Erdoðan: Karadeniz Bölgesi'nin jeostratejik önemi artacak

Türkiye-Suriye normalleþmesi! Yýlmaz: Yeni bir yapý oluþmasý çok kýymetli