Erdoðan, Ýstanbul'da düzenlenen 10. Dünya Helal Zirvesi'ne gönderdiði video mesajda, zirvenin ve Helal Expo 2024 organizasyonunun, ülkeler ve bütün Ýslam alemi için hayýrlara vesile olmasýný diledi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, helal belgeli ürün ve hizmetlerin temiz, saðlýklý ve dini hassasiyetleri gözeten nitelikte olmasýnýn, kapasitesi 5 trilyon dolarý aþan bu pazarýn daha da büyümesini saðladýðýný belirtti.
Bu yýl 110'dan fazla ülkeden 1100'den fazla firma ve 50 bin civarýnda ziyaretçiyi aðýrlayan Dünya Helal Zirvesi'nin, küresel arenadaki en büyük helal organizasyonu olarak kabul edildiðini vurgulayan Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"'Helal baþarýnýn 10 yýlý, vizyonu birleþtirme, geleceði þekillendirme' temalý zirve boyunca yapýlacak münazaralarýn, sektördeki firmalar, kurumlar ve tüketiciler için yeni ufuklar açacaðýna inanýyorum. Zirve zemininde düzenlenecek iþ forumlarý ise katýlýmcý þirketler arasýnda yeni ortaklýklarýn kurulmasýna, yeni yatýrýmlarýn gerçekleþmesine öncülük edecektir. Üç kýtanýn kalbi konumundaki ülkemizi küresel bir üretim üssü haline getirme yolunda emin adýmlarla ilerliyoruz. Yerli, yabancý sermaye ayrýmý yapmadan, Türk ekonomisinin potansiyelini harekete geçirmek için çalýþan herkese destek olmayý görev biliyoruz. Ülkemize kazandýrdýðýmýz helal akreditasyon kurumuyla bu meseleye verdiðimiz önemi gösterdik. Ayrýca gýda güvenliði konusunda çeþitli düzenlemeler yaparak tüketicinin saðlýðýný korumaya yönelik kritik adýmlar attýk."
- "BELGELEME VE STANDARTLAÞMA ÇOK MÜHÝM"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, saðlýk risklerini azaltmak ve toplumun güvenli gýda tüketimini saðlamak için uluslararasý gýda güvenliði standartlarýna uygun düzenledikleri Türk Gýda Kodeksi'ni titizlikle uyguladýklarýný dile getirdi.
Diðer taraftan sayýsýný arttýrdýklarý kontrol laboratuvarlarýyla gýda numunelerini, kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziko-kimyasal açýdan sýký bir denetimden geçirdiklerine dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Gerek tüketicinin helal belgeli ürün ve hizmetlere eriþiminin temini, gerekse helal ürün ve hizmetlerin uluslararasý ticarette dolaþýmýnýn kolaylaþtýrýlmasý için belgeleme ve standartlaþma çok mühimdir. Bu sebeple 2010 yýlýnda faaliyete geçen Ýslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý üyesi ülkelerin tamamýný enstitüye üye olmaya, böylece helal belgelendirmedeki ayrýlýklarý, uyuþmazlýklarý, güvensizlikleri ortadan kaldýrmaya bir kez daha davet ediyorum. Temiz, saðlýklý ve güvenilir gýdaya duyulan ihtiyacýn her zamankinden daha çok hissedildiði bir dönemde düzenlenen bu organizasyona öncülük eden kurumlarýmýzý tebrik ediyor, sizleri muhabbetle selamlýyorum."