Baþkan Erdoðan'dan Kýlýçdaroðlu'na sert tepki: Milletimiz bu tür ahlaksýzlýklara baþka türlü ''yürü'' der
ABONE OL

Baþkan Erdoðan, Katar dönüþü aralarýnda Akþam Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Mustafa Kartoðlu ve 24 TV Genel Yayýn Yönetmeni Murat Çiçek'in de olduðu gazetecilere açýklamalarda bulundu, sorularýný cevaplandýrdý.

Meclis Genel Kurulu'nda yaptýðý konuþma sýrasýnda edepsiz bir el hareketi yapan CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu'na tepki gösteren Baþkan Erdoðan, "Bir taraftan "helalleþmek" diyeceksin, öbür taraftan milletin Meclisinde bu edepsiz el kol hareketini yapabilme cüreti göstereceksin. Kim öðrettiyse buna bunlarý... Sen zaten kasetle geldin. Kasetle gelen bir adam olarak þimdi yerini bu þekilde mi koruyacaksýn? Bu millet bu tür ahlaksýzlara, böyle bir yolu "hadi yürü" demez. Ona baþka türlü "yürü" der. O ne kadar böyle yaparsa yapsýn, biz ayný dille ona cevap vermeyiz. Çünkü biz iktidar olarak, onun gibi edepsiz, ahlaksýz bir yapýya, bir karaktere sahip deðiliz." ifadelerini kullandý.

Baþkan Recep Tayyip Erdoðan'ýn açýklamalar þöyle:

Genel Deðerlendirme

Sözlerimin hemen baþýnda, ebediyete irtihal eden deðerli hocamýz Prof. Dr. Þaban Teoman Duralý Beyefendiye Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim taksiratýný hasenata tebdil etsin; cennetiyle, cemaliyle müþerref kýlsýn. Oðlu Deniz'le görüþerek baþsaðlýðý dileklerimi ilettim. Teoman Hoca gerçekten felsefe alanýnda ülkemizin müstesna isimlerinden biriydi. Cumhurbaþkanlýðý Kültür Sanat Büyük Ödülüne de layýk görülmüþtü. Çok dinç bir dimaða sahipti. Teoman Duralý hocamýzý ilmiyle, birikimiyle, yetiþtirdiði öðrencileriyle ülkemizin kültür hazinesine yaptýðý eþsiz katkýlarla daima hayýrla yâd edeceðiz. Milletimize, talebelerine, ailesine baþsaðlýðý diliyorum. Rabbim makamýný âli, mekanýný cennet eylesin diyorum. Rabbim inþallah cennetinde bizleri haþr-u cem eyler.

Aziz kardeþim Katar Emiri Þeyh Temim'in davetine icabetle Yüksek Stratejik Komitemizin Yedinci toplantýsýný Doha'da gerçekleþtirdik. Deðerli Kardeþim Þeyh Temim'le ikili ve heyetler arasý olmak üzere son derece verimli görüþmeler yaptýk. Katar'la iþ birliðimizin derinleþtirilmesi ve yeni alanlara geniþletilmesi hususunda karþýlýklý siyasi irademizi teyit ettik. Yaptýðýmýz anlaþmalarla birlikte Türkiye-Katar iliþkileri çok daha farklý bir zemine kavuþmuþ oldu. Ýkili iliþkilerimizde son yýllarda kaydedilen mesafeden duyduðumuz memnuniyeti karþýlýklý olarak dile getirdik. Bölgesel ve küresel meselelere yönelik tutumlarýmýzýn örtüþtüðünü bir kez daha müþahede ettik.

Farklý alanlarda iþ birliðimizi daha da güçlendirecek 15 anlaþmanýn imza törenini yaptýk. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Yedinci Toplantýsý Ortak Bildirisini imzaladýk. Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi ile Katar Ýþ Ýnsanlarý Derneði, KOSGEB ile Katar Kalkýnma Bankasý, AFAD ile Katar Sivil Savunma Genel Müdürlüðü, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ile Katar Vakýflar ve Ýslam Ýþleri Bakanlýðý mutabakat zaptý imzaladý. Saðlýk ve týp bilimleri, kültür, gençlik ve spor ile standardizasyon alanlarýndaki iþ birliklerimizin uygulama programlarýný imza altýna aldýk. Büyük çaplý organizasyonlarýn yerine getirilmesine ve Antalya Diplomasi Forumu ile Doha Forum arasýnda kurumsal iþ birliði tesis edilmesine yönelik anlaþmalarýn yaný sýra protokol alanýnda iþ birliði mutabakat zaptýný da imzaladýk. Ayrýca Anadolu Ajansý ile Katar Haber Ajansý, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ile Qatar Debate, Ýbn Haldun Üniversitesi ile Katar Üniversitesi de iþ birliði anlaþmasý imzaladý.

Ardýndan Doha'da konuþlu Türk-Katar Birleþik Müþterek Kuvvet Komutanlýðýný ziyaret ettik ve tüm Mehmetçiklerimize hitap etme fýrsatýný bulduk. Ülkemizi ve milletimizi fedakârca temsil eden Mehmetçiðimizle bir araya gelerek hasret gidermiþ olduk.

Katar'la karþýlýklý temas ve istiþareler neticesinde ikili iliþkilerimizi güçlendiriyoruz. Türkiye-Katar iliþkileri bölgenin güvenlik ve istikrarýna da önemli katkýlar saðlýyor. Türkiye ve Katar zor dönemlerde dayanýþma içinde hareket ederek, gerçek birer dost olduklarýný göstermiþlerdir. Bilhassa 15 Temmuz ihaneti sonrasýnda Katar'ýn ülkemizle sergilediði dayanýþmayý unutamayýz. Bizler de Katarlý kardeþlerimize yönelik haksýz abluka ve yaptýrýmlarýn boþa çýkarýlmasý için her türlü adýmý attýk. Ýnþallah bundan sonra da Katar'ýn ve Katarlý kardeþlerimizin yanýnda olmayý sürdüreceðiz.

Türkiye olarak Körfez bölgesinin istikrarýný, güvenliðini ve refahýný kendimizden ayrý tutmuyoruz. Katar ile diðer bazý bölge ülkeleri arasýnda yaþanan ihtilafýn çözüme kavuþturulmasýndan da büyük bir memnuniyet duydum. Temennimiz önümüzdeki süreçte bölgedeki tüm kardeþ ülkeler arasýndaki iliþkilerin çok daha ileriye ulaþmasýdýr.

Katar'a geldiðimiz akþam Baba Emir Þeyh Halife bin Hamed El Sani ve Þeyha Moza ile de ailece bir yemeðimiz oldu. Onlarla da geçmiþten bugüne süreci deðerlendirme fýrsatýmýz oldu.

Bu vesileyle, Türkiye'nin bölgede yaþanan gerginliklerin aþýlmasýna katký sunmaya her zaman hazýr olduðunu bir kez daha tekrarlamakta fayda görüyorum. Bu düþüncelerle, bu ziyaretin ve yaptýðýmýz anlaþmalarýn ülkelerimiz için hayýrlara vesile olmasýný temenni ediyorum.

TUBA ATAV: Türkiye ve Katar arasýnda Kabil Havalimaný'nýn iþletilmesi konusunda görüþmeler yapýlacaðý söylenmiþti. Bu konuda bir görüþme gerçekleþti mi?

Gerçekleþti. Bu konuyla ilgili olarak þu anda Katar tarafý özel sektörden bir isim belirledi. Ayný þekilde Türkiye tarafý bir isim belirledi. Bu firmalar birbirleriyle görüþmek suretiyle, ayný zamanda Taliban'la da görüþmeleri yaparak, ilgili arkadaþlarýmýzla bu iþe müzaheret edecekler. Baþta güvenlik hususu olmak üzere uygun þartlar saðlanýrsa Kabil'deki bu havalimanýnýn iþletilmesi sürecini ele alacaklar.

TAHA DAÐLI: Geçtiðimiz perþembe günü Rum Kesiminin Bakanlar Kurulu'nda bir karar çýkmýþtý. Türkiye'nin kýta sahanlýðýný da kapsayacak þekilde 5. parselde Amerikan firmasý ile Katar Petrolleri ortaklýðýna verilen bir arama izni var. Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn bu konuda bir tepkisi olmuþtu. Bu konu gündeme geldi mi bu görüþmede?

Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'nin bu tek taraflý adýmýnýn ülkemizin ve Kýbrýs Türklerinin haklarýný görmezden geldiðini belirttik. Çünkü söz konusu ruhsat sahasýnýn bir kýsmý Türkiye'nin Doðu Akdeniz'deki kýta sahanlýðýný ihlal ediyor ve Ada'nýn ortak sahibi Kýbrýs Türklerinin haklarýný yok sayýyor. Bu konuyla ilgili tabi hatýrlatma yaptýk. Üzüntümüzü de belirttik. Temenni ederim ki bunu aþarlar. Tabi Dýþiþleri Bakanlýðýmýz da bunun takipçisi olacaktýr.

SEMRA KARABAÞ: Yeni ekonomi politikasýnýn etkileri ne zaman görülmeye baþlanacak? Bu süreçte enflasyondaki yükselmeye devam ederse enflasyonla mücadele adýna yeni politikalar geliþtirilecek mi? Pandemi süreciyle tedarik zincirlerinin Türkiye'ye kaymasý, yeni modelin etkilerinin görülme sürecini hýzlandýracak mý?

Biz bir defa yüksek faize kesinlikle inanmýyoruz. Düþük faiz politikasýyla kuru da enflasyonu da aþaðý çekeceðiz ve bunu düzenleyeceðiz. Kesinlikle yüksek faizin, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir anlayýþ olduðuna inanýyorum. Buna asla müsaade edemeyiz. Dolayýsýyla da bu iþi bir defa bu güzergahta, bu düzlemde devam ettireceðiz. Bizim derdimiz düþük faizle yatýrýmý teþvik etmek suretiyle istihdamý artýrmak; istihdamý artýrmak suretiyle üretimi ve ihracatý artýrmak... Bunu saðladýðýmýz zaman bu bize büyümeyi getirecek. Kaldý ki bu zaten OECD içinde de görülüyor. OECD'nin en yüksek oranda büyüyen ikinci ülkesiyiz. Türkiye'nin 2021 yýlý büyüme tahminlerini yüzde 10 olarak ifade eden uluslararasý kurumlar var. Biz de zaten þu anda o oraný yakalayacaðýmýzý ifade ediyoruz. Þu anda üçüncü çeyrekte malum yüzde 7,4'ü hamdolsun yakaladýk. Yýl sonunda da inþallah bunun fazlasý olacak, azý olmayacak. Bu konuda da kendimizden eminiz.

Tabi þu anda kimi ürünlerde görülen fiyat artýþlarýnýn bir sebebi küresel emtia fiyatlarýnýn yükseliþiyken, bir sebebi de maalesef piyasadaki açgözlü fýrsatçýlardýr. Bu özellikle de stokçuluktan kaynaklanýyor. Þimdi bu bütçe müzakerelerinden sonra hemen bir yasal düzenleme yapacaðýz ve bu stokçularýn üzerine ciddi manada gideceðiz. Bundan sonraki süreçte cezai müeyyidelerin çok daha yüksek olacaðýnýn sinyalini þimdiden veriyorum. Bunu bilsinler ve bu stokçuluða tevessül etmesinler. Hem ellerindekine el koyacaðýz hem de cezai müeyyideleri yüksek tutacaðýz. Stokçuluk bizim dinimizde de haramdýr. Bunun adý ihtikardýr. Buna fýrsat veremeyiz. Kimse yaptýðý iþle vatandaþýmýza zulüm edemez. Vatandaþýmýza yaptýklarý bu zulümle, oradan kazandýklarýyla helal lokma yediklerini zannetmesinler. Fakir fukaranýn hakkýný gasp ediyorlar, bunu yiyorlar, buna fýrsat vermeyeceðiz. Bunu da bilmelerini istiyorum. Yeni ekonomik düzenin en önemli adýmlarýndan bir tanesi de bu olacak. Çalýþsýn, kazansýn. Þu anda Türkiye, imkanlarýyla buna çok büyük fýrsatlar veren bir ülke. Niye helalinden çalýþmýyorsun arkadaþ? Niye haram yollara baþvuruyorsun? Stokçuluðu býrakacaksýn bir defa. Kim olursa olsun, her alanda stokçuluk yapanýn tepesindeyiz.

Bir yandan da yatýrýmla, üretimle, istihdamla ve ihracatla ekonomimizi daha da güçlendireceðiz. Ama tabi bunu anlamayan bir ana muhalefet var. Ýþte Meclis'teki konuþmasýnda Meclis'in kutlu diyebileceðim kürsüsünde ana muhalefetin baþýndaki adamýn el kol hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti'nde ana muhalefetin baþýndaki bir adamýn yaptýðý hareketlere bakýn. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde böyle bir olay yaþandý mý? Bundan sonra da yaþanmaz herhalde. Bu, tam bir ibret vesikasý. CHP'ye gönül veren tüm kardeþlerime de özellikle sesleniyorum, acaba böyle bir adama nereye kadar sabredeceksiniz? Yani ülkedeki iktidar partisine ve oraya gönül veren insanlara bu þekilde küfür eden bir ana muhalefetin baþýna nereye kadar sabredeceksiniz? Herhalde 2023'e kadar.

ÞEBNEM BURSALI: CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu, siyasette sürekli seviye ve üslup daveti yapýyorken, böyle bir hareket yapýyor olmasýný nasýl deðerlendiriyorsunuz?

Bir taraftan "helalleþmek" diyeceksin, öbür taraftan milletin Meclisinde bu edepsiz el kol hareketini yapabilme cüreti göstereceksin. Kim öðrettiyse buna bunlarý... Sen zaten kasetle geldin. Kasetle gelen bir adam olarak þimdi yerini bu þekilde mi koruyacaksýn? Bu millet bu tür ahlaksýzlara, böyle bir yolu "hadi yürü" demez. Ona baþka türlü "yürü" der. O ne kadar böyle yaparsa yapsýn, biz ayný dille ona cevap vermeyiz. Çünkü biz iktidar olarak, onun gibi edepsiz, ahlaksýz bir yapýya, bir karaktere sahip deðiliz.

OKAN MÜDERRÝSOÐLU: Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, 2022 Bütçe konuþmasýnda, "son günlerdeki kur hareketlerinin ekonominin gerçeklerine uygun olmadýðýný" sizin söylediðiniz gibi tekrar teyit etti. "Bu manipülasyonun gerisinde bize karþý operasyon çekenler sözde bize diz çöktürmek istiyorlar" dedi. Piyasada sýð bir hareket var ama bunun kurlarý bilinçli, sistematik olarak hemen hemen her hafta, her gün yukarý doðru çektiði, dolayýsýyla ekonomiyle ilgili bir belirsizlik yaratmaya çalýþtýðý izlenimi var. Bu sýð piyasa operasyonlarýný kimler çekiyor? Devlet Denetleme Kurulu bu konuda çalýþmaya baþladýðý bilgileri vardý. Bu konudaki düþünceleriniz nedir?

Bu konuda Devlet Denetleme Kurulu'na talimatýmýzý verdik. Devlet Denetleme Kurulu bu iþin arkasýnda kimlerin olduðu konusunda araþtýrmalarýný yapýyor, yapacak. Buralardan kimler çýkacak onlarý da görme fýrsatýmýz olacak. Ayrýca tabi þunu yine çok açýk, net söyleyeyim; bizim rezervler noktasýnda ciddi bir sýkýntýmýz söz konusu deðil. Ýnþallah rezervlerimizi de yine týrmandýrmaya devam edeceðiz. Rezervlerimiz inþallah daha da artacak. Rezervlerde son rakam 124 milyar dolar. Þu anda bu rezerv miktarý, herhangi bir korkuya yer olmadýðýnýn bir alametidir. Bu rezerv, bundan sonraki süreçte daha da artacak inþallah. Dolayýsýyla bir rezerv sýkýntýmýz söz konusu deðil. Yeter ki yatýrýmcý bulalým. Yeter ki bu konuda yatýrýmcýlarla beraber geleceðe daha güçlü bir þekilde yürüyelim. Þu anda Merkez Bankamýz birçok ülkenin Merkez Bankalarýyla da dayanýþma içerisinde. Onlarla da birçok görüþmeler yapýlýyor. Buralardan da tabi çok daha büyük güç kaynaklarýný inþallah elde edecektir. Bizim bu noktada da herhangi bir sýkýntýmýz söz konusu deðil. Ben bu kur ataklarýný da tersine çevireceðimize inanýyorum. Her zaman söylediðim gibi, inþallah bu da bizi teðet geçecektir. Bunu herkes böyle bilsin.

SAMÝ DADAÐLIOÐLU: Selahattin Demirtaþ, cezaevinden "Muhalefet birleþip bir miting yapmalý" dedi. Bunun üzerine CHP ve ÝYÝ Parti de miting yapmaya karar verdiler. Demirtaþ'ýn bu çaðrýsýný nasýl deðerlendiriyorsunuz? Siz de Siirt'teydiniz. Meydanlarýn dili ne anlatýyor?

Meydanlarýn dili bana "AK iktidar, ak günlere yürüyüþünü aynen devam ettirsin" diyor. Geçen gün çok rahatsýz olmuþ Bay Kemal. Biz Siirt'te köprü, baraj, fabrika ve diðer projelerin toplu açýlýþ törenini yaptýk. Siirt'teki o meydan yýllar önce bana cezaevi yolunu göstermiþti. Biz oradan cezaevine yürümüþtük. Fakat o gün baktým ki Siirt'te o meydan neredeyse iki katý dolu. Ayný anda bu beyefendi de Mersin'deydi. Ama tabi Siirt, Mersin'den daha kalabalýktý. Oradan bize bir laf attý; "Herhalde bu rakamý TÜÝK'ten aldý" dedi. Çok zavallý bu adam. TÜÝK neyle uðraþýr, Emniyet neyle uðraþýr, bundan da haberi yok. Emniyet'ten aldýðýmýz rakamlarla Siirt'teki katýlýmýn Mersin'e göre daha yüksek olduðunu öðrenmiþ olduk. Kýskanma, çalýþ senin de olur. Biz çalýþýyoruz, bunun neticesinde de Siirt'te elhamdülillah meydanlar týklým týklým doluyor. Halbuki ondan öncekileri de takip etmiþ olsa; Mersin'e biz de gittik, Mersin'de nasýl bir katýlým olduðunu öðrenirdi. Ama tabi takip edemiyor zavallý. Ayný þekilde Adana'yý bir takip et bakalým, neredeydik, nasýl oldu... Bundan sonraki süreçte de bunlar ayný þekilde evelallah devam ediyor, devam edecek. Hiç endiþemiz yok. Meydanlarýn dili þu anda çok çok olumlu bir þekilde geliþiyor. Bundan sonraki süreçte de böyle geliþecek. Yaðmur, çamur demeden evelallah meydanlar bizimle hemhal oluyor, bizimle bütünleþiyor.

CANSIN HELVACI: Ben terörle mücadele baþlýðýnda bazý sorular sormak istiyorum. Gerek MÝT'in gerek TSK'nýn gerçekleþtirdiði operasyonlar gündemdeki yerini koruyor. Ayrýca farklýlýk da gösteriyor. Sözde elebaþlarý canlý olarak ele geçirilip ülkeye getiriliyor. Operasyonlar ne aþamada? Türkiye tarihinde özellikle PKK ile mücadelede en iyi noktaya geldiðimizi söyleyebiliriz. Bir de siz geçtiðimiz aylarda bir açýklama yapmýþtýnýz, bu da sýnýr ötesi bir operasyon sinyali olarak okunmuþtu. Gündemde var mý böyle bir þey? ABD, Suriye sýnýrýnda, Haseke'de YPG/PKK'lý teröristlere yeni silahlý eðitim veriyor. Bu konuda ne düþünüyorsunuz?"

Biz Amerika'ya þunu söylüyoruz; "Siz teröre karþý birleþelim derken, öbür taraftan teröristlere silah, mühimmat, her türlü yardýmý veriyorsunuz. Bu nasýl dostluktur, bu nasýl NATO'da beraberliktir? Bize, bunun cevabýný verin?" Tabi bize bunun cevabýný veremiyorlar. Daha yeni görüþtük Biden'la. Dýþiþleri Bakaným muhatabýyla bunlarý konuþuyor. Onlara da bunlar söyleniyor. Ama bütün bunlara raðmen maalesef Amerika bölgede yanlýþ bir politika yürütüyor. Biz bunu kendilerine söylemeye yine devam edeceðiz. Çünkü ne Cudi'de ne Gabar'da ne Tendürek'te ne Bestler-Dereler'de, aklýnýza neresi gelirse, bütün buralarda biz terörle mücadeleye asla ara vermeyiz.

Diðer taraftan Edirne'de cezaevindeki zat bunlara diyor ki "bir araya gelin, birlikte mitingler yapýn." Bunu söyleyeceðine sen bir tane miting yap bakalým orada. Sen önce kendi tabanýna bir sinyal ver bakalým. Senin tabanýnýn þu anda miting yapacak mecali kaldý mý? Biz tabi bunlarla muhatap olacak durumda deðiliz. Böyle bir derdimiz yok. Eðer hala bunlar oradan idare ediliyorsa, benim milletimin özellikle bu konudaki tavrý çok açýk, net ortaya çýkacaktýr ve ortadadýr. Milletim teröristlere veya terörizme asla taviz vermeyecektir.

Teröristlerle mücadelede þu anda güvenlik güçlerimiz her türlü tedbirini almýþ vaziyette. Bunlara her türlü darbeyi vuruyor, operasyonu yapýyor ve buna devam edecek. Buradan taviz vermemiz mümkün deðil. Terörizm ve terörist... Bu iki kavramý unutmayalým. Terörizme karþý bir mücadelemiz var, bir de teröristlere karþý mücadelemiz var. Bu mücadelelerde þehitler de veriyoruz ama ciddi manada da bunlardan binlerce teröristi gömdük. Gömmeye de devam edeceðiz. Buradan geri dönüþ olamaz. Elhamdülillah bunu gittiðimiz güneydoðu illerinde, doðu illerinde çok açýk, net görüyoruz. Bakýyoruz ki artýk sokaklara, caddelere huzur gelmiþ. Bu huzurdan geri gidilmesine ve tekrar o terör dönemlerine dönülmesine asla fýrsat veremeyiz. Bu kararlýlýðýmýzý böylece devam ettireceðiz ki Türkiye'nin huzur ülkesi olma konumunu daha da pekiþtirelim.

MURAT ÇÝÇEK: O cezaevinden talimat verene de destek veren bir Avrupa Birliði var. Avrupa Birliði'nin icra komitesi olarak adlandýrýlan Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ilgili olarak Türkiye'ye ihlal cezasý verdiðini ifade etti. Selahattin Demirtaþ ile ilgili de benzer karar alabileceðini söyledi. Yorumunuz, deðerlendirmeniz ne olur?

Buna yorum yapmaya gerek yok ki. Biz, Avrupa Birliði'nin Kavala'yla, Demirtaþ'la, þununla, bununla ilgili aldýðý kararlarý tanýmýyoruz. Olay bu kadar basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar yok hükmündedir. Bunlarý kaç kez açýkladýk. Ýster anlasýnlar ister anlamasýnlar. Bizim yargýmýzýn vermiþ olduðu kararýn üzerinde biz, Avrupa Birliði kararý tanýmýyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsýnlar.

MUSTAFA KARTOÐLU: Siyasi partiler ve seçim yasasý ile Yeni anayasa çalýþmalarýnýz uzunca bir süredir devam ediyor. Özellikle seçim yasasýnda seçim barajý da dahil olmak üzere birçok konuda Ýttifak ortaðýnýz MHP ile anlaþtýðýnýz söylenmiþti. Ne zaman kamuoyuna açýklanacak noktaya gelir?

Bununla ilgili Cumhur Ýttifaký olarak yapýlmýþ bir çalýþma var. Bu çalýþmaya bizim taraftan Hayati Bey riyasetinde bir ekip, MHP tarafýndan da Feti Bey riyasetinde bir ekip katýldý. Bu çalýþmalarýn neticesini paylaþýp adýmý atacaðýz. Mevcut durumu inþallah daha adil bir konuma getireceðiz.

NERMÝN YURTERÝ: Rusya ve Ukrayna gerginliðiyle ilgili bir soru yöneltmek istiyorum. ABD, bir taraftan istihbarat örgütlerinin açýklamalarýyla Rusya'nýn gelecek yýl baþýna kadar Ukrayna'yý vuracaðýný söylüyor. Bu yönde haberler çýktý. Diðer taraftan da Biden ve Putin'in bir sanal zirvede bu konularý konuþmak üzere bir araya geleceði açýklandý. Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasýndaki arabuluculuk giriþimi devam ediyor. Tüm bu geliþmeler bölgesel, küresel dengeleri nasýl etkiler?

Ukrayna ve yakýn çevresindeki geliþmeleri yakýndan takip etmeyi sürdürüyoruz. Temennimiz, gerilimin daha fazla artmamasý ve bölgede istikrarýn korunmasýdýr. Rusya ile Ukrayna arasýnda son haftalarda yükselen gerilimi düþürmek ve bir diyalog kanalý tesis etmek amacýyla elimizden gelen desteði vermeye hazýrýz. Ýki tarafýn rýzasýyla kolaylaþtýrýcýlýk, arabuluculuk veya arzu edilecek herhangi bir formatta destek sunabiliriz. Elbette bölgenin barýþý için üzerimize düþeni çekinmeden yaparýz.

HAKAN ÇELÝK: Türkiye ile Birleþik Arap Emirlikleri arasýnda yeni bir dönem baþladý. Abu Dabi Veliaht Prensinin Türkiye'ye geliþiyle bir dizi önemli anlaþma imzalandý. Buna benzer bir süreç Ýsrail ve Mýsýr'la da devam ettirebilir mi, baþlatýlabilir mi?

Abu Dabi yönetimiyle, böyle bir talep, teklif geldiði için tabi ki biz de bu iþi memnuniyetle kabullendik ve görüþmeleri istihbaratýmýzý, Dýþiþleri Bakanýmýzý göndermek suretiyle kademe kademe yürüttük. Burada þimdi de yine Dýþiþleri Bakanýmýz, istihbarat, Abu Dabi ile ilgili iliþkilerde aktif rol oynayacaklar. Böyle bir süreç Ýsrail'le ilgili de niye olmasýn. Çünkü biz bir barýþ dünyasý içerisinde, barýþýn egemenliði için çalýþýyoruz ve bölge barýþý için de bunu isabetli buluruz, hayýrlý buluruz. Geçmiþte benim Ýsrail ile görüþmelerim oldu. Fakat Ýsrail'in bu noktada, bölgede Filistin politikasý üzerinde daha hassas davranmasý gerekir. Kudüs üzerinde, Mescid-i Aksa üzerinde hassas davranmasý gerekir. Buradaki hassasiyetleri gördüðümüz anda biz de elimizden geleni yaparýz, adýmlarýmýzý da atarýz.

HAKAN ÇELÝK: Karþýlýklý büyükelçilerin tekrar görevlendirilmesi de söz konusu olabilir mi?

Bunlarýn hepsi olur. Bizim hassas olduklarýmýz nelerdir bunu zaten Ýsrail tarafý biliyor. Biz de Ýsrail'in hassasiyetlerini biliyoruz. Dolayýsýyla bu hassasiyetlerden hareketle iþi çözeriz.

FATÝH ÇEKÝRGE: Bir süredir bir araþtýrma yapýyoruz, özellikle sahillerdeki kaçak yapýlaþmayla ilgili. Siz bununla ilgili geçmiþte Bodrum'da müthiþ bir mücadele baþlattýnýz, çok da iyi oldu. Gerek Çevre Þehircilik Bakanlýðý, gerek Tarým Orman Bakanlýðý, gerek Jandarma mücadele veriyor. Fakat bizim yaptýðýmýz tespitlere göre sizin sanki biraz daha dokunmanýz lazým. Çünkü çok yoðun bir kaçak yapýlaþma var. Bu kaçak yapý sahipleri Bölge idare Mahkemelerine itiraz ediyorlar ve bu mahkemeler aylarca, yýllarca sürüyor. Böyle yalnýzca Antalya'da 15 bin dosya tespit ettik. Kaþ gibi küçük bir yerde mahkemelerde 2 bin küsur dosya var. Bu konudaki deðerlendirmeniz nedir?

Kýyýlarýmýzda kaçak yapýlaþmaya izin vermeyiz. Elbette bunlarýn da üzerine gideriz. Bu noktada belediye baþkanlarýnýn da müsamahasýz þekilde bu sürece destek olmasý son derece önemli. Kanunun öngördüðü þartlar ne ise o çerçevede hareket edilmeye devam edilecek.