ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Anadolu Ajansýnýn (AA) 9'uncu kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST'te yaptýðý konuþmada, Neþet Ertaþ'ýn "Ýzmir" þiirinden mýsra okudu.

Erdoðan, "Biz de Hindistan'dan Amerika'ya dünyanýn dört bir yanýnda ülkemizi temsil ettikten sonra Ýzmir'e geldik. Ýzmirli gençlerimizle kucaklaþmaya geldik. Milli teknolojimizin hamlesi, sembolü TEKNOFEST 2023 vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlýk duyuyorum. Her birinize sevginiz, aþkýnýz ve dayanýþmanýz için teþekkür ediyorum. Dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivaline hepiniz hoþ geldiniz." ifadelerini kullandý.

Aydýnlýk yarýnlarýn teminatý gençlerle kendilerini buluþturan tüm kurumlara þükranlarýný sunan Erdoðan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfýný, sponsorlarý ve iþtirakçileri, güvenlik görevlisinden gönüllülere, programýn icrasýna katký veren herkesi tebrik etti.

Cumhuriyet'in 100'üncü yýlýna ulaþmanýn heyecaný içinde olunduðunu söyleyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Tarihimizin bu dönüm noktasýný, anlamýna ve önemine uygun bir þekilde kutlamanýn gayretindeyiz. Geniþ bir alana yayýlan, çeþitli etkinliklerle Cumhuriyeti'mizin bir asýrlýk serencamýný gençlerimizle buluþturmaya çalýþýyoruz." dedi.

TEKNOFEST'in de bunlardan biri olduðunu belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"TEKNOFEST coþkusundan, TEKNOFEST'in þu muhteþem atmosferinden mümkün olduðu kadar fazla sayýda gencimizi istifade ettirelim istiyoruz. Bu amaçla tek bir il yerine TEKNOFEST'i üç ilimizde tertipleyelim dedik. 27 Nisan-1 Mayýs tarihleri arasýnda Atatürk Havalimaný Millet Bahçesi'nde düzenlenen TEKNOFEST Ýstanbul 2 milyon 247 bin ziyaretçiyle kendi rekorunu kýrdý. Türkiye'nin savunma sanayi hamlelerinin siyasi sebeplerle hedef alýndýðý bir dönemde 2 milyonu aþkýn gencimiz TEKNOFEST'e sahip çýktý. Festivalimiz 30 Aðustos Zafer Bayramý'nda Ankara'nýn misafiri oldu. TEKNOFEST Ankara'da çoðu genç, 943 bin ziyaretçiyi aðýrladýk. Tam dört gün boyunca Ankaralý gençlerimiz gerçek manada bir teknoloji þöleni yaþadý. Bugün de TEKNOFEST 2023'ün son duraðý olan güzel Ýzmir'deyiz."

TEKNOFEST'in þehre, ülkeye, millete bilhassa gençlere hayýrlý olmasýný dileyen Erdoðan, Ýzmirlilere festivale ev sahipliði yaptýklarý için teþekkür etti. Erdoðan, "Diðer tüm illerimiz gibi maþallah Ýzmirli gençlerimiz de TEKNOFEST'e çok yoðun ilgi gösteriyor. Her yaþ grubundan, her kesimden insanýmýzýn Çiðli Hava Üssü'ne gelerek þu gurur tablosuna þahitlik ettiðini memnuniyetle görüyoruz." ifadelerini kullandý.

"CUMHURÝYETÝ'MÝZÝN 100'ÜNCÜ YILINA LAYIK BÝR ETKÝNLÝK OLACAÐINA ÝNANIYORUM"

Teknolojiye meraklý gençlerin mutluluðunu, sevincini, coþkusunu gördükçe ülke adýna umutlarýnýn da katlandýðýný belirten Erdoðan, "Þu ana kadar 330 bin ziyaretçiyi aðýrlayan festivalin her açýdan Ýzmir'e ve Cumhuriyeti'mizin 100'üncü yýlýna layýk bir etkinlik olacaðýna inanýyorum." diye konuþtu.

Ýzmirli gençlerle birlikte çevre þehirlerde yaþayan gençleri de TEKNOFEST Ýzmir'e davet eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Gelin dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivalini tecrübe etme fýrsatýný kaçýrmayýn. Arkadaþlarýnýzla organize olun. Çocuklarýnýzýn, torunlarýnýzýn elinden tutun. Teknolojiye ilgi duyan tanýdýklarýnýzý teþvik edin. Ýmkaný olmayana gerekirse yardým edin, destek olun ama bir yolunu bulup bir fýrsat oluþturup Çiðli Hava Üssü'ne gelerek buradaki vizyonu, ufku, gayreti ve baþarýyý mutlaka yerinde görün." çaðrýsý yaptý.

Ýzmirlileri davet ederken þehrin yeni veya eski milletvekillerini de unutmadýklarýný söyleyen Erdoðan, "Ýleri teknolojiyi ülkemiz yerine 10 bin kilometre uzakta arayanlarý da buraya davet ediyoruz. Bitip tükenmeyen koltuk kavgalarýna yalnýzca bir günlük TEKNOFEST molasý vermeleri kendileri adýna büyük kazanç olacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Bugün burada sadece milli teknoloji hamlesinin hepsi gurur kaynaðý olan ürünlerinin görülmediðini, ayný zamanda büyüyen, güçlenen sýnýrlarý aþan, özgüven ve iddia sahibi Türkiye'nin yükseliþine de þahit olduklarýný dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Çiðli Hava Üssü'nde Kýzýlelma, Akýncý, ANKA, Hürjet, TB2, TB3, Gökbey, Atak'la birlikte mücadele var, gayret var, sabýr, azim, cesaret var. Burada zorluklar karþýsýnda yýkýlmayan güçlü bir irade var. Burada her türlü engele raðmen baþarmaya sevdalý yürekler var. Burada hayallerine giden yolda hiçbir engel tanýmayan, iþte karþýmda görüyorum gençler var. Burada ayaðýna vurulan asýrlýk zincirleri parçalayan Türk Milleti var. Burada Türkiye Yüzyýlý'nýn mahzun ve mazlum gönülleri aydýnlatan ýþýðý var. Merhum Abdurrahim Karakoç ne güzel söylemiþ, 'Ýzmir'in saðýndan Van'ýn solundan; Erzurum, Edirne, Hatay yolundan; Kapý kapý tekmil, Anadolu'mdan; Bir sabah gelecek kardan aydýnlýk.' Evet, burada on yýllardýr hasretle beklediðimiz kardan aydýnlýðýn muþtusu var. Rabb'ime bizlere bu günleri görmeyi nasip ettiði için hamdediyorum."

TEKNOFEST gençlerinin Türkiye'nin müreffeh ve parlak geleceði olduðunu belirten Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Sizler, canlarý pahasýna bu topraklarý bizlere vatan olarak býrakan aziz þehitlerimizin kabul olmuþ duasýsýnýz. Sizler asrýmýzýn Cezeri'si, Harezmi'si, Ýbni Sina'sý, Mimar Sinan'ý, Ali Kuþçu'su, Hezarfen Çelebi'si, Katip Çelebi'sisiniz. Sizler Nuri Demirað'larýn, Vecihi Hürkuþ'larýn, Þakir Zümre'lerin, Nuri Killigiller'in ideallerini gerçekleþtirecek nesilsiniz. Millete sevdalý bu vizyonerlerin engellere raðmen baþlattýklarý hamleyi inþallah sizler omuzlayacak, hak ettiði yere siz taþýyacaksýnýz. Kendi öz yurdunda parya muamelesi gören milletimizi elinden tutup ayaða kaldýracak kuþak, yine sizlersiniz. Ömrünü ülkesi ve milletine hizmete adamýþ bir siyasetçi olarak sizin parýldayan gözlerinizde, yarýnýn güçlü Türkiye'sini görüyorum."

Erdoðan, Necip Fazýl Kýsakürek'in "Þurada bir gedik açtýk mukaddes mi mukaddes / Ey kahpe rüzgar, artýk ne yandan esersen es." dizelerini okuyarak, "Açtýðýmýz gedikten gümbür gümbür gelen TEKNOFEST gençliðinin ayak seslerini içimizdeki gafiller duymasa da tüm dünya duyuyor, biliyor. Sizlerin baþarýlarý, milletimizle birlikte Asya'dan Afrika'ya, Balkanlardan Türkistan'a gönül coðrafyamýzdaki kardeþlerimize de cesaret aþýlýyor. Yaklaþýk 30 yýllýk iþgalin ardýndan özgürlüðüne kavuþan Karabað'da, 30 sene sonra evlerine dönen muhacirler, sizin için dua ediyor. Rabb'im hiç birinizin ayaðýna taþ deðdirmesin, diyorum." ifadelerini kullandý.

"BU ÜLKENÝN GENÇLERÝYLE HER ZAMAN ÝFTÝHAR ETTÝM"

Erdoðan, 40 yýlý aþkýn süredir siyasetin içinde olduklarýný, hayatý boyunca Türkiye'ye hizmet etmenin, eser kazandýrmanýn Türkiye'nin önündeki taþlarý, mayýnlarý temizlemenin mücadelesini verdiklerini anlattý.

Siyaset yolculuðunun tüm safhalarýnda gençlerle beraber yürüdüklerine dikkati çeken Erdoðan, þöyle devam etti:

"Gençlerin yoldaþý, yol arkadaþý olmaktan daima bahtiyarlýk duydum. Hangi görüþe, kökene, hayat tarzýna sahip olursa olsun bu ülkenin gençleriyle her zaman iftihar ettim. Hiç kimseyi yaþam biçimi, kýlýk kýyafeti, inancý, kimliði dolayýsýyla ötekileþtirmedik. Sizi harf oyunlarýyla, ideolojik at gözlükleriyle tanýmlamaya çalýþanlara asla prim vermedik. Dayatmacý, baskýcý, yasakçý deðil tüm vatandaþlarýmýzla birlikte gençlerimizin özgürlükçü alanlarýný geniþletenlerden olduk. Bugün de ayný bakýþ açýsýyla hareket ediyoruz. Ne yapýyorsak sizin için, sizin istikbaliniz için yapýyoruz. Ýçerde ve dýþarýda bitirdiðimiz ve verdiðimiz bütün mücadelelerin amacý size daha güçlü, daha itibarlý, daha yaþanabilir bir Türkiye teslim etmektir."

Erdoðan, kendilerinin bu zamanýn misafirleri olduðunu belirterek, "Bizden öncekilerin bedel ödeyerek bizlere býraktýðý emaneti Allah'a hamdolsun 40 yýldýr onurla, vakarla taþýdýk ve bugünlere getirdik." dedi.

Türkiye'yi savunma sanayi baþta olmak üzere her alanda baþarýdan baþarýya koþturduklarýný vurgulayan Erdoðan, derslik sayýsýný 343 binden 620 bine, üniversite sayýsýný 76'dan 208'e, yurt kapasitesini 182 binden 950 bine, gençlik merkezi sayýsýný 9'dan 464'e, araþtýrma geliþtirme merkezi sayýsýný sýfýrdan 1289'a, tasarým merkezi sayýsýný sýfýrdan 324'e teknopark sayýsýný da 2'den 98'e çýkardýklarýný aktardý.

Sadece Ýzmir'de inþa edilen derslik sayýsýnýn 11 bin 687 olduðunu belirten Erdoðan, "Þehrimizde 26 bin kiþi kapasiteli yüksek öðrenim yurt binalarý açtýk. Ýlimizde 3'ü devlet olmak üzere toplam 4 yeni üniversite kurduk. Ýzmir'e 4 teknopark kazandýrdýk." bilgisini verdi.

Güncel rakamlarla Ýzmir'e yaptýklarý kamu yatýrýmlarýnýn tutarýnýn 225 milyar lira olduðunu bildiren Erdoðan, "Ülkemiz genelinde teknolojiye yönelik farkýndalýðý artýrmak için 81 ilimizde toplam 100 deneyap teknoloji atölyesi kurduk. Uzmanlaþmayý teþvik etmek gayesiyle 12 bin öðrencimizi lisansüstü eðitim yapmalarý için burslu olarak yurt dýþýna gönderdik." diye konuþtu.

Erdoðan, saymaya kalkýlsa saatler sürecek nice iþe, yatýrýma, reforma ve projeye imza attýklarýnýn altýný çizerek, bunlarla yetinmediklerini, hizmet çýtasýný sürekli yukarý taþýdýklarýný anlattý.

Bir taraftan asrýn felaketi 6 Þubat depremlerinin yaralarýný sararken diðer taraftan gençlere verdikleri sözleri tek tek yerine getirdiklerini ifade eden Erdoðan, "Depremin ekonomimize yüklediði 105 milyar dolarlýk faturaya raðmen size mahcup olmamak adýna gereken fedakarlýðý sergiledik." dedi.

Erdoðan, Anadolu Ajansýnýn (AA) 9'uncu kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST'te yaptýðý konuþmada, son kabine toplantýsýnda gençlere yeni müjdeler verdiklerini anýmsattý.

Örgün eðitimdeki üniversiteli gençlere seçim döneminde vadedilen cep telefonu ve bilgisayar ile ücretsiz 10 GB internet sözünü tutacaklarýný söyleyen Erdoðan, "Aile ve Gençlik Bankasý ile ilgili kanun teklifini de Cumhur Ýttifaký olarak yakýnda Meclise sunuyoruz. Teklifin yasalaþmasýyla birlikte ilk etapta deprem bölgesinde pilot projeleri hayata geçireceðiz. Deprem maðduru gençlerimizin yuva kurmalarýna yardýmcý olacaðýz." diye konuþtu.

"Seçim döneminde gençlerin demokrat dedesi maskesi takanlarýn, söz konusu koltuklarý olunca nasýl faþizan hale geldiklerini hepimiz görüyoruz." diyen Erdoðan, "Daha düne kadar dürüstlükten, þeffaflýktan bahsedenlerin iktidar uðruna birbirlerine nasýl yalan söylediklerini de hep beraber takip ediyoruz. Gençlerimizde hayal kýrýklýðýna yol açan bu utanç sahnelerine raðmen biz siyasette güvenin zedelenmemesi için duruþumuzu asla bozmayacaðýz. Özellikle siz gençlerimize karþý daima harbi ve hasbi davranacak, aramýzdaki gönül baðýnýn sarsýlmasýna müsaade etmeyeceðiz." ifadelerini kullandý.

"DÝJÝTAL TEKNOLOJÝ ARAÇLARINI YAYGINLAÞTIRIYORUZ"

Dünyanýn merkezinde inovasyon, yapay zeka ve robotik teknolojilerin bulunduðu çok farklý bir yere doðru gidildiðini, Türkiye'nin bu yarýþta geri kalmamaya çalýþtýðýný vurgulayan Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Ulusal yapay zeka stratejimizi 2021 yýlýnda yayýnladýk. Dijital Türkiye vizyonumuz doðrultusunda kamu hizmetlerinde dijital teknoloji araçlarýný yaygýnlaþtýrýyoruz. Elektronik Devlet uygulamamýzda 7 bin 300 hizmet sunuluyor. Þu an yaklaþýk 64 milyon insanýmýz e-Devlet kapýsýný kullanýyor. Gerek etkinliði ve yaygýnlýðý gerekse sunulan hizmetler bakýmýndan Avrupa'da örnek gösterilen bir sistem kurduk. Þu an dünyanýn geliþmiþ denilen ülkelerinde bile sýraya girerek yapýlabilen iþlerin çoðunu bizim insanýmýz telefonu veya bilgisayarýndan Elektronik Devlet kapýsýný kullanarak saniyeler içinde halledebiliyor."

"SAVUNMA SANAYÝÝ ALANINDA BÝRBÝRÝNDEN KRÝTÝK 850 FARKLI PROJEYÝ HAYATA GEÇÝRÝYORUZ"

Ýlk yerli elektrikli araç olan Togg'un üretiminin artarak devam ettiðini bildiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Geçen haftaki Amerika Birleþik Devletleri ziyaretimizde 'rekabet iyidir' diyerek Tesla'yý da ülkemizde yatýrým yapmaya davet ettik. Hava gücümüzde çarpan etkisi oluþturacak Kýzýlelma ile ilgili testleri hýzla tamamlýyoruz. Kýzýlelma'nýn da envantere girmesiyle bu alanda yeni bir çýðýr açýyoruz. KAAN ismini verdiðimiz 5. nesil milli muharip uçaðýmýzýn tanýtýmýný yaptýk. Üretim süreçlerini adým adým gerçekleþtiriyoruz. Akýncý TÝHA, Aksungur SÝHA'larla silahlý insansýz hava araçlarýndaki hakimiyetimizi pekiþtirdik. Bunlarýn haricinde savunma sanayii alanýnda hepsi birbirinden kritik 850 farklý projeyi titizlikle hayata geçiriyoruz."

Dünyadaki ilk SÝHA gemisi olan TCG Anadolu'nun denizlerde Türk bayraðýný gururla dalgalandýrdýðýný dile getiren Erdoðan, "Savunma sanayii hamlelerimizle birlikte ihracatýmýz da katlanarak artýyor. Savunma ihracatýnda bu yýlki hedefimiz 6 milyar dolarý aþmaktýr. Nasýl bu alandaki ihracatýmýzý 248 milyon dolardan geçen sene 4,5 milyar dolara çýkardýysak inþallah bu rakamlarýn üstünü de yakalayacaðýz. Diðer alanlarda olduðu gibi savunmada da tam baðýmsýz Türkiye hedefimize ulaþana kadar gece gündüz demeden çalýþacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.

"ÜLKEMÝZÝN ÖNÜNDE YEPYENÝ PENCERELER AÇTIK"

Son seçimlerde güven tazelemesiyle Türkiye'nin savunma atýlýmlarýna dokunmak isteyenlerin heveslerini kursaklarýnda býraktýklarýný söyleyen Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Ýktidara giden yolu milletin iradesi yerine FETÖ'den PKK'ya terör örgütleriyle iþbirliðinde arayanlara asla unutamayacaklarý bir ders verdik. Tavrýmýzý özellikte daima doðrudan, hizmetten, eser siyasetinden yana kullanarak ülkemizin önünde yepyeni pencereler açtýk. 31 Mart 2024 mahalli idareler seçimlerinde bu kazanýmlarý daha da ileri taþýyacaðýz. Ýzmir baþta olmak üzere fetret devri yaþayan þehirlerimizin tekrar hak ettikleri hizmetlerle buluþmasýný saðlayacaðýz. Ýzmirlinin iradesini çantada keklik görenlerin iþi bundan sonra daha zor. Ýstismar siyasetiyle gemisini yürütenlere hep birlikte 'Yeter' diyeceðiz. Ýzmir'i gerçek belediyecilikle tanýþtýrmakta kararlýyýz. Bu þehrin yatýrým ve eser hizmet siyasetine ihtiyacý var. Bunu ancak biz yaparýz."

- Notlar

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn konuþmasýný dinlemek isteyen her yaþtan vatandaþ, ellerindeki Türk bayraklarýyla, AA'nýn 9. kez global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST'in yapýldýðý Çiðli'deki festival alanýný doldurdu.

TEKNOFEST logolu montla platforma çýkan Erdoðan, festival paydaþlarýyla fotoðraf çektirdi.

Konuþmasý sýrasýnda dinleyicilerin sevgi gösterisinde bulunduðu Erdoðan, konuþmasýnýn ardýndan, TEKNOFEST Giriþim Yarýþmasý'nda dereceye giren gençlere ödüllerini verdi.

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Selçuk Bayraktar, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a hediye takdim etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Fatih Kacýr ve T3 Vakfý Yönetim Kurulu ile simge haline gelmiþ TEKNOFEST pozunu vererek fotoðraf çektirdi.

Programa, Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak, Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, AK Parti Genel Baþkanvekili Binali Yýldýrým, askeri erkan, AK Parti Ýzmir milletvekilleri, resmi kurum temsilcileri, rektörler, sivil toplum kuruluþlarý temsilcileri de katýldý.