Baþkan Erdoðan'ýn ziyareti öncesi önemli açýklama: Türkiye her türlü rolü oynamaya hazýr
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Büyükelçi Ýbrahim Kalýn, Rusya-Ukrayna gerginliðine iliþkin önemli açýklamalarda bulundu. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Ukrayna'yý ziyaret edeceðini duyuran Kalýn, Türkiye'nin sorunun çözümü için her türlü rolü oynamaya hazýr olduðunu söyledi.

Kalýn, düþünce kuruluþu Circle Foundation tarafýndan düzenlenen Rusya ve Ukrayna arasýndaki gerginliðin Avrupa ve NATO'ya olasý etkileri konusunda yapýlan bir online panelde konuþtu.

Konunun bir süredir gündemde olduðuna ve gerilimin týrmandýðýna iþaret eden Kalýn, Türkiye'nin de geliþmeleri büyük bir endiþeyle takip ettiðini, bu gerginliðin beraberinde riskler getirdiðini söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna'da veya Rusya ile Ukrayna arasýnda herhangi bir askeri harekat, çatýþma veya savaþ istemediðini vurgulayan Kalýn, "Ukrayna'nýn toprak bütünlüðünü, siyasi egemenliðini ve sosyal bütünlüðünü tam olarak destekliyoruz." dedi.

Ankara'nýn yeni bir savaþ görmek istemediðini; Suriye'de, Irak'ta ve dünyanýn diðer yerlerinde yeterince bunu gördüklerini dile getiren Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü, iki tarafa da itidal çaðrýsý yaptý.

Ancak mevcut sorunun, Rusya-Ukrayna arasýndaki gerginliðin ötesinde bir boyutu olduðunu söyleyen Kalýn, Soðuk Savaþý'n ardýndan geçen 30 yýlda jeopolitik gerçeklerin geldiði noktaya iþaret etti.

- "GERÇEK VE KAPSAMLI BÝR DÝYALOG HER ZAMANKÝNDEN DAHA ACÝL"

Kalýn, Rusya'nýn jeopolitik parametreleri yeniden tanýmlama yönünde talepleri olduðunu vurgulayarak, mevcut kriz çözülse bile ileride yeni gerilimler, geleneksel savaþ þeklinde olmasa bile sahada hareketlilikler, hamleler veya deðiþik tehdit deðerlendirmeleri olacaðý konusunda uyardý.

Rusya ile Batý ittifaký arasýndaki diyaloðun henüz baþladýðý, oysa bunun daha önce yapýlmasý gerektiðini ancak Rusya'nýn Kýrým'ý iþgali nedeniyle sekteye uðradýðýný belirten Kalýn, nihai çözüm için jeopolitik sorunlarýn giderilmesinin önemine dikkati çekti.

Ýki tarafýn da güvenlik tehdidi algýlarý olduðunu, Rusya'nýn Batý'yý "arka bahçesinde bir þeyler planlamakla", Batý'nýn da Rusya'yý "istikrarý bozan bir güç olmakla" suçladýðýna iþaret eden Kalýn, "Bu nedenle ciddi, gerçek ve kapsamlý bir diyaloðun her zamankinden daha acil olduðunu anlamamýz gerektiðini düþünüyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

Bunu yaparken, Ukrayna'nýn toprak bütünlüðü, siyasi istikrarý ve bunlarýn korunmasýnýn neden Rusya'nýn da çýkarýna olacaðý hakkýnda Ruslarla çok açýk bir þekilde konuþulmasý gerektiðini vurgulayan Kalýn, "Bu bakýmdan, maksimalist yayýlmacý yaklaþýmlardan ve taleplerden kaçýnmanýn öneminin altýný çizmenin; samimi ve kapsamlý görüþmelerle bir tür modus vivendi (çatýþan taraflar arasýnda nihai çözüme kadar geçici anlaþma) bulmaya çalýþmanýn, bunu akýl ve sabýrla yapmanýn önemli olduðunu düþünüyorum." þeklinde konuþtu.

- "TÜRKÝYE GERÝLÝMÝ AZALTMAK ÝÇÝN OYNAYABÝLECEÐÝ HER TÜRLÜ ROLÜ OYNAMAYA HAZIR"

Kalýn, hýzlý sonuç beklenmesinin baþarýsýzlýk getireceðini vurgulayarak, "Bu tür büyük, uzun vadeli jeopolitik sorunlar için hýzlý çözümler yok." deðerlendirmesini yaptý.

Soruna çözüm bulunmasý konusundaki Türkiye'nin çabalarýna deðinen Kalýn, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn hem Rusya Devlet Baþkan Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Baþkaný Vladimir Zelenski ile konuþtuðunu belirterek, þunlarý söyledi:

"(Erdoðan) Hatta isterlerse her ikisini de Türkiye'ye gelmeye, aralarýndaki sorunlarý ve farklýlýklarý çözmek için bir toplantý yapmaya davet etti. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasýndaki gerilimi azaltmak için oynayabileceði her türlü rolü oynamaya hazýr. Bunu hem Rusya hem de Ukrayna'nýn dostu hem de bir NATO müttefiki olarak yapýyoruz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bir kaç hafta içinde Ukrayna'ya bir ziyaret gerçekleþtirerek Devlet Baþkaný Zelenski ile görüþeceðini duyuran Kalýn, "Ayný zamanda sonuçlarý büyük ve geri döndürülemez olacak her türlü askeri harekattan kaçýnmak için Ruslarla yakýn temas halinde olacaðýz." dedi.

- "GÝDEREK ARTAN BÝR KARAMSARLIÐA KAPILIYORUZ"

Ayný panelde konuþan ABD'nin eski Kiev Büyükelçisi Steven Pifer ise Rusya'nýn yapýlan görüþmelerde bazý talepler ilettiðini hatýrlattý.

Bunlarýn gerçekten sorunlarýn çözümü amacýyla mý yoksa reddedilmesini saðlayarak Ukrayna'ya karþý bir harekat için bahane olmasý için mi sunulduðu konusunda sorular bulunduðunu belirten Pifer, "Kremlin'in diyaloðu seçmesini umuyorum. Ancak bir dizi analist, ben kendimi bu gruba dahil ediyorum, aslýnda Ruslarýn niyetinin Ukrayna'ya karþý askeri harekata zemin hazýrlamak olduðu yönünde giderek artan bir karamsarlýða kapýlýyoruz." þeklinde konuþtu.