Tunç, Seydikemer Adalet Sarayý'nýn açýlýþ töreninde yaptýðý konuþmada, yýllar geçtikçe yeni ihtiyaçlarýn yaný sýra yeni suç tiplerinin, farklý uyuþmazlýklarýn ortaya çýktýðýný belirtti.
Kanunlarýn ihtiyaca cevap vermediðini gördükleri anda Yargý Reformu Strateji Belgeleri ile mevzuatýn güncellendiðini, Yargý Reformu Strateji Belgesi'ne iliþkin toplumun her kesiminden gelen görüþleri deðerlendirdiklerini dile getiren Tunç, artýk son aþamaya geldiklerini belirtti.
Bakan Tunç, ceza adaleti sistemi, soruþturmanýn etkinliði, davalarýn gecikmeden sona ermesi ve ceza infaz sisteminde caydýrýcýlýðý, suçlunun ýslahýný ortaya koyan önemli düzenlemeleri planladýklarýný ifade etti.
2024-2028 yýllarýný kapsayan Yargý Reformu Strateji Belgesi'ni Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kamuoyu ile paylaþmasýnýn ardýndan yasamayý gerektiren kanunlarý, ilk paketi bütçeden önce Meclise göndermeyi planladýklarýný kaydeden Tunç, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Toplumda beklenti oluþturan denetimli serbestlik, koþullu salýverme, tutuklama sebepleri gibi toplumsal huzuru bozmaya yönelik bazý cezalar ve tutuklama sebepleri gibi bunlarda çözüm üretecek önemli düzenlemeleri inþallah önümüzdeki süreç içerisinde hayata geçireceðiz. Hedefimiz milleti suçludan korumak. Suç þebekeleriyle kararlý bir þekilde mücadele etmek. Terörün her türlüsünün kökünü kazýyýncaya kadar milletçe birlik beraberlik içerisinde mücadele etmek."
Adliye makamýna yakýþýr binalar inþa edilmesi için çaba gösterdiklerini dile getiren Tunç, þöyle devam etti:
"2002'de 78 müstakil adliye binasý vardý. Þimdi 367 müstakil adliye binamýz var. Metrekare olarak kapalý alan miktarý 569 bin metrekareden 6 milyon metrekareye yükseldi. Teknolojinin tüm imkanlarýný yargý teþkilatýnýn hizmetine sunmanýn gayreti içerisinde olduk. Ýnsan kaynaðýný da geliþtirdik. 2002'de 9 bin hakim, savcý vardý bugün bu sayý 25 bine ulaþtý. Daha fazla ihtiyacýmýz var. Vatandaþlarýmýz 6 ay, 1 yýl sonraya duruþma günlerinin atýlmasýný istemiyor."
Bazý mahkemelerde kira, iþ davalarý gibi dosya sayýsýnýn fazla olmasý nedeniyle yargýlamalarýn uzun sürdüðünü belirten Tunç, ihtiyaca göre yeni mahkemeler kurulmasýný saðladýklarýný vurguladý.
Tunç, 1 yýlda toplamda 2 bin 812 ilk derece mahkemesinin kurulmasýný gerçekleþtirdiklerini ifade etti.
Yargý mensuplarýnýn yýlda 12 milyon dosyanýn kararýný verdiðini açýklayan Tunç, þunlarý kaydetti:
"12 milyon dosyanýn içerisinde eleþtirilen kararlar da var. Hatalý olup temyizde düzeltilen kararlar da var. Yýlda verilen 12 milyon kararýn içerisinde birkaç olumsuz ya da eleþtirilen bir karar nedeniyle tüm yargý teþkilatýnýn töhmet altýnda býrakýlmasýný biz kabul edemeyiz. Yargý çalýþanlarý gece gündüz çalýþarak bu kararlarý veriyorlar. Vatandaþýn hakkýna bir an önce ulaþabilmesi için üstün gayret gösteriyorlar. Birkaç olumsuz kararý öne çýkararak Türkiye'nin yargý baðýmsýzlýðý, tarafsýzlýðý konusunda seçimlerin, demokrasinin bile olmadýðý ülkelerin gerisinde olduðunu söylemek büyük haksýzlýktýr. Eleþtirilebilir ama bunu genelleyerek yargý baðýmsýzlýðý ve tarafsýzlýðý konusunda bir sýkýntý varmýþ gibi göstererek bunun propagandasýný yapmanýn kasýtlý olduðunu söylemek istiyorum. Yargý baðýmsýzlýðý ve tarafsýzlýðý konusunda tereddüdümüz olamaz."
Türkiye'de 27 Mayýs, 12 Eylül ve 28 Þubat'larda darbecilerin yanýnda saf tutan yargý sistemi olduðunu anlatan Tunç, "Onlar artýk geride kaldý. 15 Temmuz'da darbe kalkýþmasý oldu. FETÖ'nün darbe kalkýþmasýnda o gece cumhuriyet savcýlarý milletinin yanýnda yer aldý. Evlerinde oturmadýlar. Millet meydanlara onlar da adliyelere koþtu. Darbeciler hakkýnda yakalama kararlarý verdi. Milletin hakkýný, hukukunu savundu. Bugün YouTuber olmuþ gazeteciler Türk yargýsýnýn baðýmsýz olup olmadýðýna iliþkin tartýþma yapýyorlar. Siz önce geçmiþinize bakýn. Bu ülkenin hakim ve savcýlarý hukukun üstünlüðüne inanan, gecikmeyen adalet sisteminin tesisi için yoluna devam edecek. Bundan þüpheniz olmasýn." ifadelerini kullandý.
Bakan Tunç, 22 yýldýr "önce insan" dediklerine dikkati çekerek, "81 ilimizi eserlerle donattýk. 'Siyasetimiz eser siyasetidir. kýsýr çekiþme siyaseti deðil. Birlik, kardeþlik siyasetidir' dedik. Alt ve üstyapýsýyla devasa eserler ürettik. Milletin sesi olduðumuz için dünya siyaset tarihinin en uzun süre iktidarda kalan partisi olduk. Milletin bu güvenine layýk olabilmenin gayreti içerisinde çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de temel hak ve özgürlük alanlarýný geniþlettiklerini aktaran Tunç, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Anayasada kadýn ve çocuk haklarýna varýncaya kadar önemli düzenlemeler, reformlar hayata geçirdik. 'Türkiye Yüzyýlý' diyorsak Türkiye'nin demokratik, sivil katýlýmcý, toplum sözleþmesi hüviyetinde olan yeni bir anayasa ihtiyacý var. Darbecilerin yazdýrdýðý bir anayasa ile deðil milletin temsilcilerinin uzlaþýp anlaþtýðý bir anayasa ile Türkiye Yüzyýlý'na baþlamak ülkemize yakýþýr. Bunu baþarýrýz inþallah. Bunu baþarýrsak bu dönemin parlamentosu Türkiye Cumhuriyeti siyaset tarihine damga vuracak ve milletin gönlünde yer edinecektir.
Konuþmanýn ardýndan binanýn açýlýþ kurdelesi kesildi. Tunç ve beraberindekiler, binadaki birimleri inceledi.
Programa Muðla Valisi Ýdris Akbýyýk, AK Parti Muðla Milletvekili Yakup Otgöz de katýldý.
Bakan Tunç, ilçedeki programlarý kapsamýnda Kaymakam Yýldýz Büyüker ve Belediye Baþkaný Bayram Önder Akdenizli'yi de ziyaret etti.