Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar’ýn açýkladýðý ve son aþamaya getirilen yeni askerlik sistemine iliþkin yasal düzenlemenin bu hafta TBMM’ye sunulmasý bekleniyor. Meclis’in Ramazan Bayramý’na kadar sürecek mesaisi içinde de görüþülmesi planlanan düzenlemenin en kritik maddesini ise ‘yürürlük tarihi’ oluþturuyor. Uygulamanýn 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüðe girmesi yönünde planlama yapýlýrken, bu tarihin netleþtirilmesinde, devam eden ‘bedelli askerlik uygulamasý’nýn dikkate alýndýðý ve bedelli uygulamasýndan yararlananlarýn tamamlanmasýnýn ardýndan yürürlüðe girmesinin söz konusu olabileceði belirtiliyor. 1111 sayýlý ‘Askerlik Kanunu’nda deðiþiklik öngören teklif, bedelli askerliði sürekli hale getiriyor. Yeni sistemle bedelli askerlik de artýk kalýcý olacak.
EÞ ZAMANLI DÜZENLEME
Milli Savunma Bakanlýðý, son çalýþmalarýný yaptýðý yeni askerlik sistemine iliþkin yasal düzenlemeyi TBMM’ye sunmaya hazýrlanýyor. Yoðun bir mesaiyle yürütülen çalýþmalarda yasal düzenlemenin bel kemiðini oluþturan yeni sistemin detaylarýný içeren teklifin 60 madde olmasý bekleniyor. Ancak sistem deðiþikliðine baðlý olarak diðer yasalarda yapýlmasý gereken düzenlemelerin de birlikte ele alýnmasý gerektiðinden, bu deðiþikliklerin de eþ zamanlý görüþülmek üzere TBMM’ye sunulmasý planlanýyor. Askerlik sistemine baðlý olarak gerek kadro, gerek ödemeler, gerekse yeni yapýlanmanýn diðer kanunlardaki uzantýlarýný içerecek düzenlemelerin de 40 madde olacaðý belirtiliyor. Bakanlýk, tüm bu kanuni deðiþikliklerin birbirine paralel olarak görüþülerek yasalaþmasý gerektiði üzerinde duruyor. Kanunlarýn zamanlama olarak birbirinden ayrýlmasý durumunda yeni sisteme geçilmesine yönelik ana düzenlemenin kabulünün pek bir anlam taþýmayacaðý vurgulanýyor.
YÜRÜRLÜK TARÝHÝ 2020
Yeni sisteme iliþkin detaylar büyük oranda netleþtirilirken, birkaç kritik noktanýn Baþkan Recep Tayyip Erdoðan’ýn kararýna býrakýldýðý ifade ediliyor. Yeni sistemle ilgili en kritik maddelerden birisini ise diðer yasalarda pek önem taþýmayan ‘yürürlük maddesi’nin oluþturduðu belirtiliyor. Yeni sistemin uygulanmaya baþlanacaðý tarihi belirlemesi açýsýndan kritik önem taþýyan yürürlük tarihinin 1 Ocak 2020 olarak belirlenmesi üzerinde durulduðu, ancak devam eden bedelli askerlik uygulamasý nedeniyle ileri bir tarihin de öngörülebileceði belirtiliyor.
‘BEDEL’ FARKINA ÝNCE AYAR
Bakanlýk yetkilileri, yürürlük tarihinin 1 Ocak 2020 olmasý durumunda, henüz devam eden bedelli askerlik uygulamasýndan faydalanarak askerliðini yapanlar ile yeni sisteme göre askerlik yapmak isteyenler arasýnda bir ‘bedel farký’nýn oluþabileceðine iþaret ediyorlar. Bu durumun uygulamada sorun yaratmamasý için yeni sistemin hayata geçirilme tarihinin, mevcut bedelli askerlik uygulamasýndan yararlananlarýn askerliðini tümüyle tamamlamasýna göre belirlenebileceðini ifade ediyorlar.
YENÝ SÝSTEM NELER GETÝRECEK?
Yeni sistem ile zorunlu askerlik 6 ay olacak. Zorunlu askerliðin ardýndan isteyenler, 6 ay daha maaþlý olarak askerlik yapabilecek. Yedek subay ve astsubaylar için askerlik süresi 12 ay olacak. Bedelli askerliðin kaç lira olacaðý ise memur maaþ katsayýsý esasýna göre belirlenecek. Ücretin iki katýna kadar artýrýlmasýna ya da yarýsýna kadar azaltýlmasýna Cumhurbaþkaný karar verebilecek. Ayrýca bedelli ücretinin 30 bin TL civarýnda olmasý bekleniyor. Bedelli askerlik yapanlar bir ay temel eðitim alacaklar. Bedelli için her yýl 145 bin kiþilik kontenjan olacak. Baþvuru sayýsýnýn çok olmasý durumunda kura çekilerek bedelli adaylarý belirlenecek. Üniversite mezunlarýyla ilgili ‘yedek subay’lýk uygulamasý devam edecek. Yüksekokullardan mezun olanlar için de ‘yedek astsubay’lýk getirilecek.