BM Kadýn Ülke Ofisi kuruluyor! Anlaþma TBMM KEFEK'te benimsendi
ABONE OL

Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiðdem Erdoðan baþkanlýðýnda toplandý. Erdoðan, kanun teklifini görüþmek üzere tali komisyon olarak toplandýklarýný aktardý.

Komisyonda sunum yapan Dýþiþleri Bakanlýðý Çok Taraflý Ýliþkiler Genel Müdürü Büyükelçi Kývýlcým Kýlýç, BM Kadýn Biriminin 2010 yýlýnda kadýn haklarýnýn güçlendirilmesi amacýyla kurulduðunu belirterek, "Kurulduðu tarihten bu yana BM Kadýn ile yakýn iþbirliði yürütüyoruz. BM Kadýn birimi icra kurulu üyeliðini yeniden üstlendik." dedi.

Kýlýç, BM Kadýn Biriminin Avrupa ve Asya Bölge Ofisi'nin 2014'ten bu yana Ýstanbul'da faaliyet gösterdiðini aktararak, görüþülen teklifle Ýstanbul'daki bölge ofisinden ayrý olarak münferit bir BM Kadýn Ofisi tesis edilmesinin amaçlandýðýný vurguladý.

Büyükelçi Kýlýç, Ankara'da kurulacak ofisle Kadýn Biriminin daha etkili bir þekilde faaliyet yürütmesinin, tüzel kiþilik kazanmasýnýn, kamu kurumlarýyla iþbirliði yapmasýnýn ve hesap verebilirliðinin artýrýlmasýnýn hedeflendiðini anlattý.

BM Kadýn Birimi Ülke Direktör Vekili Zeliha Ünaldý ise BM Kadýn Biriminin tüm dünyada 81 ofis altýnda faaliyet gösterdiðini belirtti.

Kurulacak ofisle, BM kurum ve kuruluþlarýna baðlý olmaksýzýn faaliyet gösterebileceklerini aktaran Ünaldý, "Operasyonel olarak bizi kýsýtlayan, daha iyi iþ yapmamýzý kýsýtlayýcý olan unsurlar var. Diplomatik portal eriþimimiz yok. Kamu kurum ve kuruluþlarýyla mutabakat zaptý imzalamak istersek bunu bölge ofisimiz üzerinden yapýyoruz. Kendi ofisimiz üzerinden imzalayamýyoruz." ifadesini kullandý.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý AB ve Dýþ Ýliþkiler Daire Baþkaný Halime Handan Arslan da Türkiye'nin, BM kuruluþlarý için önemli bir merkez haline geldiðine dikkati çekti.

Arslan, Bakanlýðýn kadýn alanýndaki çalýþmalarýn öncüsü olduðunu vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Türkiye olarak kadýnlarýn eðitimden siyasete, ekonomiden saðlýða, hayatýn her alanýnda aktif katýlýmlarý için ciddi bir yol aldýðýmýzý düþünüyoruz. Kadýna yönelik þiddeti bir insan haklarý ihlali olarak görüyoruz. Kadýna yönelik þiddetin sadece kadýnlara deðil, baþta aile olmak üzere tüm toplumsal kurumlara zarar verdiðine inanýyoruz. Kadýna yönelik þiddetle mücadelemizde özellikle Komisyonumuzun da katkýlarýyla güçlü bir mevzuat altyapýmýz olduðunu düþünüyoruz ve bu bizim elimizi kuvvetlendiriyor. Mevzuatýmýzý tamamlayacak, pratiðe döken ilkeleri ve genel çerçeveyi belirleyecek eylem planlarý ve strateji belgeleri üzerinde de çalýþýyoruz."

Daha sonra milletvekillerinden gelen sorularý cevaplandýran Kýlýç ise teklifle kurulacak ofisin devlet denetiminde olacaðýný ve baþýna gelecek ismin Dýþiþleri Bakanlýðýnýn onayýnýn ardýndan göreve baþlayacaðýný söyledi.

Yapýlan görüþmelerin ardýndan teklif hakkýnda genel uygunluk görüþü Komisyonda kabul edildi.

Öte yandan, Komisyon Baþkaný Erdoðan, 12 Haziran Çarþamba saat 13.00'te, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ'ýn, Komisyonda sunum yapacaðýný aktardý.

  • BM Kadýn
  • Ankara BM Kadýn Ülke Ofisi