BM Yüksek Komiseri Türk'ten Ýsrail'e sert tepki
ABONE OL

Türk, Ýsrail'in yoðun saldýrýlarý altýndaki Gazze'deki geliþmelere iliþkin yazýlý açýklama yaptý.

Ýsrail'in 27-28 Ekim gecesindeki Gazze'deki bombardýmaný ve kara operasyonlarýnýn bugüne kadarki en yoðun operasyonlar olduðunu ifade eden Türk, bu saldýrýlarýn, bu korkunç krizi yeni þiddet ve acý düzeyine taþýdýðýný belirtti.

Türk, Ýsrail'in telekomünikasyon tesislerine yaptýðý saldýrýlar ve sonrasýnda internetin kesilmesinin Gazze'deki sivillerin sefaletini ve acýlarýný artýrdýðýný vurguladý. Türk, bu konuda Ýsrail için "Gazzelilerin, Gazze'de neler olup bittiðini bilmelerini engelledi ve onlarýn dýþ dünyayla baðlantýsýný kesti." ifadesini kullandý.

Çatýþmanýn taraflarýnýn uluslararasý insancýl hukuk ve uluslararasý insan haklarý hukuku kapsamýndaki yükümlülüklerini hatýrlatan Türk, "Telekomünikasyon altyapýsýnýn bombalanmasý sivil halký büyük tehlikeye atýyor. Ambulanslar ve sivil savunma ekipleri artýk yaralýlarýn veya hala enkaz altýnda olduðu tahmin edilen binlerce kiþinin yerini tespit edemiyor. Siviller, insani yardýma nereden eriþebileceklerini ve nerede daha az tehlikede olacaklarý konusunda güncel bilgi alamýyor. Çok sayýda gazeteci artýk durumla ilgili haber yapamýyor. Dün gece Gazze'deki meslektaþlarýmýzla baðlantýmýzý kaybettik. Gazze'de güvenli yer yok, oradan çýkýþ yolu da yok." deðerlendirmesini yaptý.

Gazze'deki tüm siviller ve oradaki meslektaþlarý için çok endiþeli olduðunu vurgulayan Türk þiddetin devam etmesinin çözüm olmadýðýný belirtti.

Türk, taraflara ve nüfuz sahibi ülkelere çatýþmanýn sonlandýrýlmasý için ellerinden geleni yapmalarý çaðrýsýnda bulundu.

- Gazze'de son durum

Ýsrail'in abluka altýndaki Gazze Þeridi'nde yoðun saldýrýlarý nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletiþim hizmetleri tamamen kesildi.

Ýsrail ordusu, hava saldýrýlarýný artýrdýðýný ve kara operasyonlarýný geniþleteceðini duyurdu.

Gazze'de binlerce yaralý ile sivilin bulunduðu en büyük saðlýk tesisi olan Þifa Hastanesi de Ýsrail ordusu tarafýndan hedef gösterildi.

- Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnda son durum

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, 7 Ekim sabahý Ýsrail'e "Aksa Tufaný" adýyla kapsamlý saldýrý baþlattý.

Ýsrail ordusu da onlarca savaþ uçaðýyla Gazze Þeridi'ne saldýrýya baþladý.

Gazze'den düzenlenen saldýrýlarda 310'u asker 1400 Ýsraillinin öldüðü, 5 bin 132 Ýsraillinin yaralandýðý aktarýldý.

Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnda öldürülenlerin sayýsýnýn 3 bin 195'i çocuk, 1863'ü kadýn olmak üzere 7 bin 703'e çýktýðýný, 19 bin 743 kiþinin de yaralandýðýný duyurdu.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria'da Ýsrail güçlerinin ve Yahudi yerleþimcilerin saldýrýlarýnda 111 Filistinlinin öldüðü, 1900'den fazla kiþinin de yaralandýðý belirtildi.

Çatýþma bölgelerinde, çoðu Ýsrail bombardýmanýnda 25 gazeteci yaþamýný yitirdi.

Ýsrail-Lübnan sýnýrýnda 8 Ekim'den bu yana Ýsrail ordusu ile Hizbullah arasýnda yaþanan çatýþmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yaný sýra Ýslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniþ Tugayý mensuplarýndan da 2 kiþi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatýný kaybetti.

Lübnan tarafýndan düzenlenen saldýrýlarda da 3 Ýsrail askeri ve bir Ýsrailli sivil yaþamýný yitirdi.