Bozdağ: Başkanlık sistemi darbeleri önler
ABONE OL
Bozdağ, TRT-Türk'te Görüş Farkı programına konuk olarak soruları cevaplandırdı. Türkiye'de iki fiili darbe ve iki muhtıranın olduğuna dikkat çeken Bozdağ, "Başkanlık sistemi buna izin vermez. Sistemin doğasında bu yok. Çünkü başkanlık sistemi bir defa siyasal istikrarı ve güçlü iktidarı kuruyor. Bunu kim yapıyor? Halk yapıyor. Sandıkta milletin yüzde 51'inin oyunu alan başkan oluyor. Krize izin vermiyor. Çünkü başkan belli, yürütme yetkisini başkan kullanıyor, parlamentonun güvenine tabi değil, parlamento gensoruyla onu düşüremiyor. Veya otellerde geçmişte olduğu gibi birileri oturup vekil transfer ederek hükümeti düşüremiyor. Veya birileri talimat verdi, düdük çaldı diye milletvekilleri patır patır partiden istifa ederek hükümeti düşürecek bir pozisyon ortaya çıkaramıyor." dedi.

"MUHALEFET TARTIŞILSIN İSTEMİYOR"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, muhalefet partilerinin başkanlık sistemini tartışılmasını istemediğini belirterek, "Çok açık söylüyorum, başkanlık sistemi tartışılırsa öğrenilmesinden, bilinirliğinin çoğalmasından korkuyorlar. Çünkü bilinirliği arttıkça, başkanlık sisteminin özellikleri halkımız tarafından daha fazla bilindikçe isteyeni çoğalacak." dedi.

Latin Amerika ülkelerinde uygulanan başkanlık sisteminin başarılı olamadığını hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Latin Amerika örnekleri, başkanlık sistemi için örnek teşkil edemez. Çünkü başkanlık sistemiyle ilgisi, alakası olmayan pek çok kural bunun içerisine konmuş, adı başkanlık, ama özü başkanlıkla hiç alakası olmayan bir sistem. Yani şu anda en başarılı bu konuda örnek gösterilecekse Amerika Birleşik Devletleri'dir." dedi.

"FEREDAL SİSTEM OLMAZ"

Bozdağ, ABD'de federal sistemin olduğunun hatırlatılması üzerine ise "Amerika başkanlık sistemini kabul etmiş, ama federal bir yapıyla başkanlık sistemini uyguluyor. Federal sistem Amerika'nın siyasi tercihidir. Yoksa başkanlık sisteminin bir özelliği değildir. Şimdi Amerika örnek gösterildiğinde başkanlık sisteminde yani sanki Türkiye başkanlık sistemine geçerse üniter yapı bozulacak, federal bir yapıya geçilecek, Türkiye bölünecek diye birileri korku pompalıyor. Halbuki federal yapı başkanlık sisteminin özelliği değil, Amerika'nın siyasi tercihidir. Türkiye federal bir yapıya geçmeden üniter yapısını koruyarak bakanlık sistemini Türkiye'de hayata geçirebilir, koruyabilir, uygulayabilir. "dedi.

"ATATÜRK, İNÖNÜ VE BAYAR PARTİLİ CUMHURBAŞKANI"

Atatürk, İnönü ve Bayar'ın partili cumhurbaşkanı olduğuna işaret eden Bozdağ, "Şimdi rahmetli Özal cumhurbaşkanı seçildi değil mi? Sayın Demirel cumhurbaşkanı seçildi, Sayın Gül cumhurbaşkanı seçildi. Özal Anavatan Partisi'ni kurdu mu? Kurdu. Tüzüğünü, programını, fikri altyapısını her şeyini yaptı mı? Yaptı. Demirel Doğru Yol Partisi'yle ne kadar içli dışlı oldu açık mı? Açık. Sayın Gül, AK Parti'nin kuruluşunda, tüzüğünün, programının yapılmasında ilk başbakan olmasında, dışişleri bakanı olmasında bu partinin fikri yapısının oluşmasına ve gelişmesine katkısı oldu mu? Oldu. Şimdi cumhurbaşkanı seçilince partiyle ilişiği kesilince cumhurbaşkanlarının siyasi fikirleri değişiyor mu? Kendi kurdukları, programını yazdıkları partiyle gönül bağları kopuyor mu, fikri bağları kopuyor mu? Yani kimse kimseyi kandırmasın; sonuçta o fikri yapı devam ediyor, muvazaalı bir yapı olacağına biz diyoruz ki açık olsun, kim gelirse gelsin, partili kimliği olsun." dedi.