Letonya Dýþiþleri Bakaný Baiba Braze, AA muhabirine, Türkiye-Letonya iliþkileri ve Rusya-Ukrayna Savaþý'na iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Letonya'nýn "sorunsuz ve mükemmel" bir iliþkiye sahip olduðunu vurgulayan Braze, "Aramýzda 100 yýldan daha uzun bir iliþki var. Letonya 106 yaþýnda. Türkiye 101 yaþýnda. Yani iliþkimiz Cumhuriyet'in kuruluþundan bu yana sürüyor. Türkiye'de olmak harika." dedi.
Braze, Türkiye'nin turizm açýsýndan ünlü olduðunu belirterek, "Letonyalýlar, özellikle de aileler için en popüler destinasyonlardan biri. Ýnsanlar buraya gelmeyi seviyor. Ýnsanlar Türkiye'yi biliyor. Ýstanbul uzun hafta sonlarý için çok popüler, yani deniz tabii ki ama diðer kýsýmlar da var. Letonya'da da daha fazla Türk turist görmek istiyoruz." diye konuþtu.
Rusya-Ukrayna Savaþý'na iliþkin Braze, "Bu, Rusya'nýn Ukrayna'ya karþý savaþýdýr ve Birleþmiþ Milletler (BM) tüzüðünü ve ülkeler arasýndaki iliþkilerde var olan tüm uluslararasý hukuk ilkelerini ihlal eden bariz bir saldýrganlýktýr. Dolayýsýyla hem Türkiye hem de Letonya olarak, Ukrayna'ya askeri ve askeri olmayan çeþitli þekillerde yardým etmenin yaný sýra toprak bütünlüðü ve sýnýrlarýn dokunulmazlýðý ilkesinin çarpýcý olmasýný saðlamak açýsýndan Ukrayna'nýn yanýnda olduðumuz çok açýktýr." ifadelerini kullandý.
Braze, Ukrayna'nýn BM tüzüðünün 51. maddesi uyarýnca kendini savunduðunu kaydederek, "Dolayýsýyla hepimizin Ukrayna'yý desteklemeye devam etmesi çok önemlidir." dedi.
Türkiye'yi Rusya-Ukrayna Savaþý kapsamýndaki arabuluculuk çabalarý konusunda "çok yetenekli bir güç" olarak tanýmlayan Braze, Karadeniz Tahýl Giriþimi ve esir takasý hususunda Türkiye'nin rolünün çok önemli olduðunu vurguladý.
Braze, "Savaþ esirleri Rusya'da hapsedilmiþ durumda ve onlara eriþim yok. Korkunç koþullar var. Dolayýsýyla Rusya'nýn bu insanlýk dýþý uygulamalara son vermesini, çocuklarý ve savaþ esirlerini iade etmesini ve uluslararasý hukuka saygý göstermesini saðlamak için Türkiye'ye ve diðer ülkelere güveniyoruz." diye konuþtu.
Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) üyeliðini desteklediklerini belirten Braze, þu ifadeleri kullandý:
"Ayrýca ticari iliþkilerin de geliþmekte olduðunu görüyoruz. Her iki taraftan da kaldýrdýðýmýz pek çok engel oldu. Türkiye Ticaret Bakaný'nýn (Ömer Bolat) da söylediði gibi iliþkilerde yeni bir aþamaya geçildi. Bu çok iyi bir þey. Ve elbette Rusya'ya yönelik yaptýrýmlar konusunda, Türkiye'nin Rusya'nýn belirli kabiliyetlere sahip olmamasýný saðladýðýný açýkça bildiðimiz konular var. Bu baðlamda Türkiye ile bir dizi baþka konuda da çalýþmayý dört gözle bekliyoruz."
Braze, Ýsrail'in Filistin'e saldýrýlarýna iliþkin, "Ýsrail'in kendini savunma hakký olduðunu" söyleyerek, "Ancak ayný zamanda bu hakký uluslararasý insancýl hukuka uygun uygulama yükümlülüðü de vardýr. Yani sivillerin acý çekmemesini, çocuklarýn ölmemesini ve bu meþru müdafaa sürecinde ikincil zararlarýn olmamasýný saðlamak." dedi.
Ýsrail'in tehdit ettiði Lübnan'da Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücünün (UNIFIL) faaliyetlerine de deðinen Braze, "Bu gücün korunmasý son derece önemlidir. UNIFIL sýnýrdaki mavi çizgidedir ve orada kalacaktýr. Dolayýsýyla buna saygý duymak önemlidir. Ýþte biz de bu noktadayýz." diye konuþtu.
Braze, ülkesinin ateþkesi "tamamen" desteklediðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"ABD, Fransa, Katar, Mýsýr, Türkiye ve diðer ülkelerin Orta Doðu barýþý için barýþçýl yollarla çözüm ve yol bulma çabalarýný tamamen destekliyoruz. Dolayýsýyla sadece rehinelerin serbest býrakýlmasýný deðil, daha geniþ kapsamlý bir barýþ çabasýný temin etmek açýsýndan da paralel süreçler söz konusudur. Hem Ýsrail'in hem de 'uygulanabilir' bir Filistin devletinin yan yana barýþ içinde yaþamasý için iki devletli çözümü tam olarak destekliyoruz."