Braze'den övgü: Türkiye'nin çabalarý takdire þayan
ABONE OL

Braze, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ile Ankara'daki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda, Türkiye'ye resmi ziyaret düzenlemekten duyduðu memnuniyeti dile getirerek ikili iliþkilerin verimli olduðunu vurguladý. Braze, Bakan Fidan'ý Letonya'ya davet ettiðini, kendisinin bu teklifi kabul ettiðini belirtti.

Letonya ile Türkiye arasýndaki diplomatik iliþkilerin tesisinin 33'üncü yýlýnýn kutlandýðýna iþaret eden Braze, "Son derece önemli bir iliþkimiz var. Bizi bir araya getiren þey þu; Biz gerçekten güvenliðin, savunmanýn önemini anlýyoruz." diye konuþtu.

Braze, iki ülkenin NATO müttefiki olduðunu ve önemli coðrafyalarda bulunduðunu vurgulayarak "Türkiye'nin, NATO'nun güney kanadý ve tamamý için gösterdiði tüm çabalar gerçekten takdire þayan." ifadesini kullandý.

Güvenlik ve savunmaya önem verdiklerinin altýný çizen Braze, ülkesinin gayrisafi yurt içi hasýlasýnýn (GSYH) yüzde 3'ünden fazlasýný savunmaya, yüzde 1'ini de savunma ve insani yardým amacýyla Ukrayna'ya aktardýklarýný paylaþtý.

Braze, Rusya ve Belarus'a karþý sýnýrlarý güçlendirdiklerini, bu sýnýrlarýn NATO ve Avrupa Birliði (AB) için de sýnýr görevi gördüðünü ifade etti.

Türkiye'den üst düzey yetkililerin, Kýrým Platformu 3'üncü Parlamenter Zirvesi'ne katýlacak olmasýndan memnuniyet duyduklarýný belirten Braze, Birleþmiþ Milletler (BM) Þartý ilkelerine baðlý kalarak Ukrayna'nýn toprak bütünlüðüne ve baðýmsýzlýðýna verilecek desteðin önemini vurguladý.

- ÝÞBÝRLÝÐÝ FIRSATLARI

Braze, ekonomik iþbirliðinin daha da geliþtirilebileceðine dikkati çekerek Letonya'nýn Ýstanbul'da açtýðý Fahri Konsolosluðun iliþkilerin güçlendirilmesini amaçladýðýný dile getirdi. Her yýl binlerce Letonyalýnýn Türkiye'yi ziyaret ettiðini söyleyen Braze, Türkiye'den daha fazla kiþinin ülkesini ziyaret etmesini istedi.

Braze, orman yangýnlarýyla mücadele konusunda Türkiye ile fikir alýþveriþi yapýlabileceðini söyledi.

"Rusya'nýn Ukrayna'yý iþgali bütün uluslararasý dünya düzenini ortadan kaldýrdý, BM Þartý'ný ihlal etti, bölgesel güvenliði ihlal etti ve çok net bir biçimde Avrupa-Atlantik güvenliðine tehdit getirdi. Ayný zamanda terörizm boyutu da var. Bu nedenle NATO'da iki tehdit belirledik, Rusya ve terörizm." diyen Braze, terörizmle mücadelede iþbirliðinin, ülkelerin refahý ve güvenliði için mühim olduðunu kaydetti.