Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısını Erdoğan’ın istediği Başkanlık sisteminin provası olarak gören isimler, Türkiye’deki parlamenter sistemin hatalarına dikkat çekti. Siyaset ve sivil toplumun önde gelen isimleri Türkiye’de siyasetin aksamadan yürümesi için en uygun yönetim biçiminin başkanlık olacağı fikrinde birleşmiş durumda.
Adı konulmadan yaşıyoruz
- Akil İnsan Heyeti Üyesi Avni Özgürel: 10 Ağustos seçimlerinin ikinci ayağı başladı. Bu başkanlık dönemidir. Niyetini gizlememişti. Bunu açıkça ilan etti. Başkanlık sistemini istiyor. Bu konuda halk da destek verdi ki kendisi seçildi ilk turda. Bu nedenle de yaptığı doğrudur. Artık Türkiye 2015’te yeni bir anayasa seçecek çoğunlukla bir başkanlık sistemine geçmeli. Bunu zaten Erdoğan’dan önce Özal da dile getirmişti halk ona da destek vermişti. Bu anlamda yabancı bir hareket olmadı. Türkiye’nin de şartları itibariyle en iyi şekilde yönetilmesi için Başkanlık sistemi şart görünüyor. Adı konulmamış bir yarı başkanlığı da zaten şu anda yaşıyoruz.
Sorunlar çözülür hale gelir
- GENAR Araştırma Şirketi’nden Mustafa Şen: Anayasal bu yetkiyi Demirel kullandığında alkışlandı, Erdoğan kullandığında tenkit ediliyor. Anayasal hak ise kişilere göre mi değişiklik yapılacak? Erdoğan, umarım bunu bir başkanlık provası yapmıştır. Çünkü parlamenter sistemimiz yasama, yürütme, yargıyı birbiriden ayırmak için var ama bunu yapamıyor. Başkanlık sistemi ise bunu tamamen ayıran bir yapı. Böyle olur ise Türkiye sorunlarını çözer hale gelebilir. Zaten halk da her seçimde bu vaade oy verdi. Halkın isteği ve gerekli görüyorum. Başkanlık sistemi Türkiye’ye gelmelidir.
2010’DA SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMELİYDİ
- Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Akil İnsan Heyeti üyesi Ayhan Ogan: Türkiye, 2010 Anayasa Referandumu’nda cumhurbaşkanını halkın seçeceğini oylamıştı. O günden beri bu anayasa değişikliği gerçekleşmeliydi. Ama muhalefet nedeniyle mümkün olmadı. Zaten şu anda Türkiye’de parlamenter sistem yerine adı da konmayan bir başkanlık sistemi var. Bunun değişmesi gerekiyor. Anayasal olarak da başkanlık sistemi Türkiye’nin sosyo ekonomik dinamikleri için şarttır. Sorunları da başka türlü çözmenin pek mümkün olmadığı görülüyor. O nedenle Erdoğan’ın Kabine başkanlığı fotoğrafı tarihimiz için önemli bir nokta olmuştur.
Kabineyi toplamak yasal hakkı
- Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Erol Katırcıoğlu: Erdoğan, seçimlerden önce ‘Anayasal haklarımı kullanırım’ demişti. Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmek de anayasal hakkı. Zaten icrai konuların da olduğu uzun bir toplantıya başkanlık etti. En önemlisi de devletin başı olarak, eski başbakanlık günleri gibi verdiği fotoğraftı. Bu, halkı yavaş yavaş sisteme alıştırmaya dönük de bir hareket. Bakalım 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek oy oranına sahip olabilecekler mi? Bu gerçekleşirse ya da gerçekleşmeden önce, Türkiye’nin başkanlık sistemine ilişkin uzun bir tartışma dönemi yaşaması gerekir. Çünkü başkanlık sisteminde yetki merkezde değil genele dağıtılır, daha çok yerel yönetimlerin de sözü olur. Bu konular ele alınmalı.