ByLock tek baþýna güçlü delil
ABONE OL

Yargýtay Ceza Genel Kurulu, Milli Ýstihbarat Teþkilatý (MÝT) tarafýndan tespit edilen ByLock’un güçlü delil sayýlmasýna iliþkin Yargýtay 16.Ceza Dairesi kararýný yerinde buldu. Ceza Genel Kurulu’nun onamasýyla birlikte, FETÖ’nün örgüt içi haberleþmede kullandýðý ByLock’un güçlü delil niteliði kesinleþmiþ oldu. Bu karar tüm FETÖ davalarý için de emsal nitelikte. 

KARAR YERÝNDE

Yargýtay 16.Ceza Dairesi ilk derece mahkemesi sýfatýyla yaptýðý yargýlamada, Kamikaze hakimler Mustafa Baþer ve Metin Özçelik’e “silahlý terör örgütü üyeliði” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarýndan 10’ar yýl hapis cezasý vermiþti. Yargýtay Ceza Genel Kurulu, dün yaptýðý toplantýda karara yapýlan itirazý görüþtü. Ceza Genel Kurulu, 16.Ceza Dairesi’nin verdiði kararý yerinde bularak onadý. FETÖ sanýklarýnýn Bylock’un MÝT tarafýndan bulunduðunu ve bu nedenle delil sayýlmacaðýna iliþkin itirazlarý Ceza Genel Kurulu tarafýndan da ret edilmiþ oldu. Yargýtay 16.Ceza Dairesi, kamikaze hakimlerin MÝT’in elde ettiði ByLock verilerinin delil sayýlamayacaðýna iliþkin savunmalarýnýn dayanaksýz olduðunu kaydetmiþti. 

ESAS OLAN ADALET

Kararda özetle þu deðerlendirmeler yapýlmýþtý:  “Yargýlama konusu olayýn açýklýða kavuþturulmasý ve maddi gerçeðin bulunabilmesi için ispat amacýyla kullanýlan her araç delil olarak kabul edilir. Esas olan yargýlamanýn bir bütün olarak adil yapýlmasýdýr. Türk Ceza Kanununun ilgili bölümünde “devlet sýrlarýna karþý suçlar ve casusluk” baþlýðýyla devletin güvenliðine veya iç veya dýþ siyasal yararlarýna iliþkin bilgilerin temin edilmesi, casusluk amacýyla kullanýlmasý ve bu bilgilerin yayýlmasýna iliþkin suç düzenlemelerine yer verilmiþtir. Bu düzenlemelerle MÝT’e adli bir sorumluluk yüklenmektedir. Yani MÝT “devlet sýrlarýna karþý iþlenen suçlar ve casusluk konularýnda uhdesinde bulunan bilgi, belge, veri ve kayýtlar ile yapýlan analizleri adli merciler istediðinde vermek zorundadýr. 

SORUÞTURMA AÇMAK

MÝT’in yasal olarak elde ettiði dijital materyaller ve teknik analiz raporunun Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna ulaþtýrýlmasý ile birlikte artýk adli sürecin baþlatýlmasý ve bu noktadan sonra CMK hükümlerine göre soruþturma iþlemlerinin yapýlmasý zorunludur. Nitekim Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn, yürütülen soruþturmalar kapsamýnda Mili Ýstihbarat Teþkilatý tarafýndan FETÖ/PDY silahlý terör örgüt üyeleri tarafýndan kullanýlan kapalý devre iletiþim programý olan ByLock ile ilgili dijital materyallerin teslim edilmesi üzerine adli süreci baþlattý. 

FETÖ’YE ÖZEL ÜRETÝM

Yargýtay 16. Ceza Dairesi’nin gerekçeli kararýnda, þu tespitler yer almýþtý: “ByLock uygulamasýnýn global bir uygulama görüntüsü altýnda münhasýran FETÖ/PDY silahlý terör örgütü mensuplarýnýn kullanýmýna sunulduðu sonucuna varýlmýþtýr. ByLock iletiþim sistemi, somut delillerle kanýtlandýðý üzere, FETÖ/PDY silahlý terör örgütü mensuplarýnýn kullanmalarý amacýyla oluþturulan ve örgüt talimatý ile bu aða dahil olunduðunun ve gizliliði saðlamak için haberleþme amacýyla kullanýldýðýnýn, her türlü þüpheden uzak, kesin kanaate ulaþtýracak teknik verilerle tespiti halinde, kiþinin örgütle baðlantýsýný gösteren delil olacaktýr.”      

Erdoðan’a ‘Suikast Davasý’nda karar günü

Muðla’da, Fetullahçý Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe teþebbüsü sýrasýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’a yönelik suikast giriþimi ve 2 polisin þehit edildiði saldýrýya iliþkin davada sanýklarýn yargýlanmasýna bugün devam edilecek. Muðla 2. Aðýr Ceza Mahkemesince adliye binasýndaki salonlarýn fiziki yetersizliði nedeniyle Muðla Ticaret ve Sanayi Odasý salonunda görülen ve 2’si firari, 43’ü tutuklu 47 sanýðýn yargýlandýðý davada 5 duruþma geride kaldý. Duruþmalarda tutuklu sanýklardan 41’i esas hakkýnda savunmasýný yaptý. Bugün baþlayacak 6’ncý duruþmada ise sanýklar helikopter pilotu eski Albay Murat Daðlý ve eski SAT üyesi Yüzbaþý Özay Cödel esas hakkýndaki savunmalarýný sunacak. Bu 2 kiþinin de dinlenmesinin ardýndan mahkeme heyetinin sanýklarýn son sözlerini alýp kararýný açýklamasý bekleniyor.