Erdoðan, Kýrgýzistan temaslarý kapsamýndan Kýrgýzistan-Türkiye Manas Üniversitesi'ni ziyaret etti.
Burada konuþan Erdoðan, ata yurdu Kýrgýz Cumhuriyeti'nde olmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
Toplu açýlýþ töreninin üniversite için hayýrlara vesile olmasýný dileyen Erdoðan, tüm öðrencilere ve hocalara baþarýlar temenni etti.
Türkiye-Kýrgýzistan kardeþliðinin, kökleri derinlere inen ulu bir çýnar gibi her geçen yýl büyüyüp güçlendiðini, farklý alanlara dal budak saldýðýný belirten Erdoðan, "Atalarýmýzdan tevarüs ettiðimiz bu kardeþlik ve iþbirliði ruhunu geleceðe taþýmak üzere kararlý adýmlar atýyoruz." diye konuþtu.
Türkiye-Kýrgýzistan iþbirliðinin sürekliliðinin en önemli güvencesinin, eðitim öðretim alanýndaki projeler olduðuna iþaret eden Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Türkiye olarak Kýrgýz gençlerinin daha aydýnlýk bir gelecek kurmalarýna destek olmak amacýyla eðitim öðretim sahasýnda çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Bu çerçevede Kýrgýzistan'ýn baðýmsýzlýðýnýn hemen ardýndan 1992 yýlýnda imzaladýðýmýz Eðitim Anlaþmasý kapsamýnda ortak okulumuz Türk Kýrgýz Anadolu Lisesi ve Anadolu Kýz Meslek Lisesini eðitime açtýk. 1995 yýlýnda ise Manas Üniversitemizin temellerini attýk. 2022 yýlýnda Türkiye Maarif Vakfý okulumuzun açýlmasý ile Kýrgýzistan'da eðitime verdiðimiz desteði bir kez daha teyit ettik. Gelinen aþamada ortak liselerimizde 400, Biþkek Türk okulumuzda 1200, TÖMER Türkçe kurslarýmýzda 3 bin 100 öðrencimiz var. Kýsa süre önce açýlmasýna raðmen Türkiye Maarif okulumuzda 1500 öðrenciye ulaþtýk. Manas Üniversitesinde ise yaklaþýk 7 bin genç kardeþimiz yükseköðrenim görüyor. Yani farklý seviyelerde toplamda 13 bini aþkýn öðrenciye doðrudan destek saðlýyoruz."
Erdoðan, bugüne kadar Türkiye burslarý vasýtasýyla binlerce Kýrgýz öðrenciye Türkiye'de eðitim fýrsatý sunduklarýný vurgulayarak, "Tüm bu gayretlerimizle Kýrgýz kardeþlerimizin beþeri, akademik ve kültürel sermayesinin güçlenmesine ciddi katkýda bulunduk. Ýnsana yaptýðýmýz yatýrýmlarýn asla boþa gitmediðini ve gitmeyeceðini hepimiz çok iyi biliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
- "ASIL OLAN MÜMTAZ ÝSÝMLER YETÝÞTÝRMEK"
Manas Destaný'nda yer alan "Çocuk miras ve nimettir, çocuk cana kuvvettir, bundan baþkasý yalan dünya boþa harcanmýþ emektir" ifadesini hatýrlatan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Esas mesele en büyük miras olan insana, bireye, gence, çocuða yatýrým yapmaktýr. Asýl olan yarýnlarýn bilim adamlarýný, akademisyenlerini, mühendislerini, bürokratlarýný, siyasetçilerini, kültür ve sanat insanlarýný yetiþtirmektir. Asýl olan Türk edebiyatýnýn iftihar burçlarýndan Cengiz Aytmatov gibi mümtaz isimler yetiþtirmektir. Manas Üniversitesi baþta olmak üzere, tüm eðitim kurumlarýmýz istikbalimizi gönül huzuruyla emanet edebileceðimiz, düþünen, araþtýran, bilimsel geliþmeleri takip eden misyon ve vizyon sahibi gençlerin yetiþmesine vesile olacaktýr. Þunu da hepimiz çok iyi biliyoruz, üniversite tarafýndan desteklenmeyen bir ekonomi politikasý, sanayileþme programý, dýþ politika ve kültür politikasý eksik kalýr. Üniversitemizin bu yönüyle de Kýrgýzistan'ýn yükseliþine mihmandarlýk edeceðine inanýyorum."
Erdoðan, Manasý Üniversitesi'ni, ecdadýn tarihteki baþarýlarýndan ilham alarak, medeniyetin yeniden inþasýna katký vermek üzere hayata geçirdiklerini anýmsatarak, üniversitenin 29 yýl boyunca dostluðun ve kardeþliðin en güzel örneklerinden biri haline geldiðini söyledi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, 1997 yýlýnda öðrenci almaya baþlayan Manas Üniversitesi'nden þimdiye kadar 13 bin 200 öðrencinin mezun olduðunu aktararak, bugün dünyanýn 45 farklý ülkesinde Manas mezunlarýnýn olduðunu ifade etti.
- "ÇOK DAHA ÖNEMLÝ BAÞARILAR BEKLÝYORUM"
Manas Üniversitesi'nin, 11 fakültesi, bir yüksekokulu, bir meslek yüksekokulu ve lisansüstü eðitim enstitüsü ile kuruluþ misyonunu hakkýyla ifa ettiðini belirten Erdoðan, þunlarý paylaþtý:
"Manas Üniversitesi'nin 2 yýl üst üste dünyanýn en baþarýlý 1000 yükseköðrenim kurumu arasýna girdiðini öðrenmekten memnuniyet duydum. Bu baþarý sadece Kýrgýzistan ve Türkiye için deðil, tüm Türk dünyasý için bir gurur kaynaðýdýr. Bu baþarýda emeði ve katkýsý olan herkesi, tüm hocalarýmýzý, tüm öðrencilerimizi canýgönülden tebrik ediyorum. Baþarýlarýnýz hep daim olsun. Bugüne kadar baþarýlarýnýzýn katlanarak artmasý için hiçbir fedakarlýktan kaçýnmadýk. Baþbakanlýðýmýzdan itibaren üniversitemizle daima yakýndan ilgilendik. Üniversitemizin külliyesinde yapýmý tamamlanan eserleri 10 Nisan 2013'te bizzat açmýþtýk. Bugün bunlara 110 yeni tesis, eser, hizmet, ürün ve proje daha ilave etmenin sevincini yaþýyoruz. Aralarýnda iki fakülte, bir enstitü ve 26 laboratuvarýn da bulunduðu tüm bu hizmet, yatýrým ve eserin üniversitemize hayýrlý, uðurlu olmasýný temenni ediyorum. Bu tesislerin inþasýna katký veren iþçisinden mühendisine, firmasýndan üniversite yönetimine, hayýrseverinden resmi kurum ve kuruluþlarýmýza kadar herkesi tebrik ediyorum."
Erdoðan, Türkiye Cumhurbaþkaný olarak sadece Kýrgýzistan'ýn deðil, Türk dünyasýnýn en gözde üniversitelerinden biri olan Manas Üniversitesi'nden, gelecek dönemde çok daha büyük projeler, daha nitelikli bilimsel çalýþmalar, çok daha önemli baþarýlar beklediðini dile getirdi.
- "ÜLKENÝZE OLAN SORUMLULUKLARINIZI ÝHMAL ETMEYÝN"
Üniversite öðrencilerine seslenen Erdoðan, kökleriyle baðý zayýflamýþ, hatta kopma noktasýna gelmiþ aðaçlarýn kuruyup devrilmesinin mukadder olduðunu vurguladý.
Köksüz insanlarýn da týpký köksüz aðaçlar gibi hayatýn iniþli çýkýþlý yollarýnda istikametini kaybedeceðine dikkati çeken Erdoðan, þöyle devam etti:
"Tarihinizle, medeniyet deðerlerinizle, ailenizle, inancýnýz ve ideallerinizle baðlarýnýzý asla koparmayýn. Merhum Cengiz Aytmatov, 'daðdaki patikaya benzettiði insan hayatýnda, menzile ancak birleþenlerin, birbirine omuz ve destek verenlerin varacaðýný' söylüyor. Bireysel geliþim elbette önemlidir. Bununla birlikte insan, ailesi içinde, yaþadýðý toplum içinde, o toplumun inanç deðerleri ve kültürü içinde anlam kazanýr, þahsiyetini inþa eder. Bilhassa teknolojinin ve dijital dünyanýn hayatýmýzý kuþattýðý bir dönemde ailenizle ve mensubu olduðunuz toplumla sýký iliþki içinde olmazsanýz bir müddet sonra yalnýzlýða, umutsuzluða ve çaresizliðe mahkum olursunuz. Bunun için eðitim ve iþ hayatýnýn her aþamasýnda ailenize, milletinize ve ülkenize olan sorumluluklarýnýzý ihmal etmeyin, aklýnýzdan çýkarmayýn."
Türkiye'nin yaklaþýk 40 yýldýr envaiçeþit terör örgütüyle mücadele etmiþ ve çok aðýr bedeller ödemiþ bir ülke olduðunu ifade eden Erdoðan, "Aklýnýzý kiralamak isteyenlere, þahsiyetinizi gasbetmek isteyenlere, sizi kendi ideolojisine esir etmek isteyenlere kesinlikle prim vermeyin. Bir büyüðünüz olarak sizlere tavsiyem, yaptýðýnýz her iþte en iyiyi hedeflemeniz, en iyiye ulaþmak için çalýþmanýz, mücadele etmeniz, hayallerinizin peþinden gitmeyi asla býrakmamanýzdýr." dedi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, yeni öðretim yýlýnda öðrencilere baþarý dileklerinde bulundu.
- 110 ESERÝN AÇILIÞINI YAPTI
Konuþmasýnýn ardýndan Erdoðan, Manas Üniversitesi'nde yapýlan 110 eserin açýlýþýný, canlý yayýnla baðlandýðý yerlerle kurdele keserek gerçekleþtirdi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'a açýlýþta, KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler, Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu, Ticaret Bakaný Ömer Bolat ve Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) Aksakallar Konseyi Baþkaný Binali Yýldýrým da eþlik etti.