Bakan Fidan, Portekiz'in Cascais kentinde düzenlenen Birleþmiþ Milletler (BM) Medeniyetler Ýttifaký 10'uncu Küresel Forumu'nda katýlýmcýlara hitap etti.
Fidan, Ýsrail'in Filistinlilere yönelik soykýrýmýnýn sorunlarý daha da kötüleþtirdiðini, farklý ülkelerdeki toplumlarýn protestolarýna ve çýðlýklarýna tanýk olunduðunu belirterek "Medeniyetler çatýþmasýna gerçek anlamda hiç bu kadar yakýn olmamýþtýk. Bu, insanlýk için bir uyarýdýr. Ne kadar sessiz kalýrsak uluslararasý sistemde o kadar çok parçalanma meydana gelecektir." diye konuþtu.
Bugün þahit olunanlarýn 2006'da yüksek düzeyli grubun raporunda altýný çizdikleri hususlarý tam olarak ortaya koyduklarýný dile getiren Fidan, Orta Doðu'daki sorunlarý çözmeden, küresel anlamda kalýcý barýþa ulaþmasýnýn mümkün olmayacaðýný vurguladý.
Fidan, Gazze'deki masum çocuklar da dahil olmak üzere on binlerce insanýn öldürüldüðü sürece ve milyonlarca insanýn açlýða, yoksulluða ve ölüme terk edilmiþ durumda olduðu sürece ufukta barýþ görünmediðine dikkati çekerek þunlarý kaydetti:
"Medeniyetler Ýttifaký'ný ve onun temel deðerlerini destekleyen ülkeler, Gazze'de yaþanan insani felakete sessiz kalamazlar. Bu nedenle Filistin'e barýþ isteyen ülkelerin bugün bu salonda bulunmasý tesadüf deðildir. Ateþkes kelimesini telaffuz etmekten dahi aciz olanlar ise yoklar.
Uluslararasý hukuka ve evrensel deðerlere saygý duymadan bizlere ders verenler bugün bu salonda deðiller çünkü bu, bir barýþ ittifakýdýr. Sadece Batý'da deðil, Filistin de dahil olmak üzere dünyanýn geri kalanýnda da barýþ ittifakýdýr."
Bakan Fidan, forumda yapýlacak tartýþmalarýn barýþçýl, adil ve kapsayýcý toplumlar inþa etmeye yönelik çabalara katký saðlamasý temennisinde bulunarak "Geçtiðimiz 20 yýl boyunca forumlarýmýzý dünyanýn farklý yerlerinde düzenledik. Bu, çeþitlilik içinde birliðe olan baðlýlýðýmýzýn bir göstergesiydi." diye konuþtu.
Ýttifakýn zenginliðin ve gücünün farklýlýklara duyulan saygýda yattýðýný belirten Fidan, dünyadaki acil sorunlarý ele almanýn en iyi yollarýný tartýþmak üzere bir araya geldiklerini dile getirdi.
Fidan, ev sahibi ülke Portekiz'e ittifaka verdikleri güçlü destek için teþekkür ederek ittifakýn ilk Yüksek Temsilcisi olan eski Portekiz Cumhurbaþkaný Jorge Sampaio'yu saygýyla andý. Fidan, "Kendisini Türk-Portekiz dostluðuna yaptýðý katkýlar ve ittifak için saðlam bir temel oluþturmasý nedeniyle her zaman hatýrlayacaðýz." ifadesini kullandý.
- KUTUPLAÞMA VE AYRIMCILIÐA KARÞI ÝTTÝFAK
Türkiye ve Ýspanya'nýn Medeniyetler Ýttifaký'ný uluslararasý toplumun artan kutuplaþma, hoþgörüsüzlükler ve ayrýmcýlýkla zorlandýðý bir dönemde baþlattýðýný anlatan Fidan, ittifakýn baþlamasýna vesile olan dönemin baþbakaný Recep Tayyip Erdoðan ve dönemin Ýspanya Baþbakaný Luis Rodriguez Zapatero'yu andý.
Fidan, "Ýttifakýn eþ sponsorlarý (Türkiye ve Ýspanya) olarak her zaman bizi ayýran þeylerden çok daha fazla ortak yönümüz olduðuna inandýk. Barýþ, hoþgörü ve insan onuru desteklemek için birlikte çalýþabileceðimizi güçlü þekilde savunduk." diyerek dünyanýn her türlü þiddet içeren aþýrýlýða karþý birleþebileceðinden þüphe duymadýklarýnýn altýný çizdi.
Bölücü ve yýkýcý hareketlere karþý toplu bir yanýt ortaya koymayý hedeflediklerini belirten Bakan Fidan, çalýþmalara geniþ çaplý ve çeþitli katýlýmýn ittifakýn önemini kanýtladýðýný vurguladý.
Fidan, "Bugün kuruluþundan bu yana geçen 20 yýlýn ardýndan bu platforma (Medeniyetler Ýttifaký) her zamankinden daha fazla ihtiyacýmýz var. Küresel düzen parçalanýyor ve nefret kasýtlý olarak körükleniyor." diyerek aþýrýcýlýk, yabancý düþmanlýðý ve ýrkçýlýðýn arttýðýna iþaret etti.
- "AYRIMCILIÐIN HÝÇBÝR TÜRÜ KABUL EDÝLEMEZ VE KINANMALIDIR"
"Dini nefretten kaynaklanan her türlü þiddet eylemine verilecek cevap, dayanýþma, eþitlik ve eþit haysiyete saygýdýr." diye konuþan Fidan, ayrýmcýlýðýn doðrudan ve dolaylý tüm biçimlerine karþý koymanýn önemine dikkati çekti.
Bakan Fidan, dinleri veya inançlarý temelinde ibadet yerlerine ve kiþilere yönelik yapýlan saldýrýlarla mücadele etmek için gerekli tüm tedbirlerin alýnmasý gerektiðinin altýný çizerek ayrýmcý, dýþlayýcý ve hoþgörüsüz politikalara karþý direnç geliþtirmek ve baþkalarýnýn dini ve kültürel uygulamalarýna saygý duymak gerektiðini kaydetti.
"Ýslamofobi, antisemitizm ve din veya inanca dayalý her türlü ayrýmcýlýk da dahil olmak üzere ayrýmcýlýðýn hiçbir türü kabul edilemez ve kýnanmalýdýr." ifadesini kullanan Fidan, herkesin teyakkuzda olmasý gerektiðini söyledi.
Fidan, tanýk olduklarý her türlü adaletsizliði dile getirme ve dini inanca dayalý hoþgörüsüzlük, kýþkýrtma ve tacizi kýnama sorumluluðu taþýdýklarýna iþaret etti.
- NEFRETÝN VE ÞÝDDETÝN KISIR DÖNGÜSÜNE SON VERME ÇAÐRISI
Medeniyetler Ýttifaký'nýn, "birçok ülkenin ayný vizyonu paylaþtýðýný ve mevcut uluslararasý sistemi daha iyi sisteme dönüþtürmeye hazýr olduðunu" göstermek adýna önem arz ettiðini belirten Fidan, ittifakýn potansiyelini hayata geçirmek için bir eylem planýnýn uygulanmasý gerektiðini vurguladý.
Hakan Fidan, çalýþma gruplarý ve bölgesel forumlar oluþturarak sorunlarýn temel nedenlerine odaklanabileceklerini anlatarak bunun için yapýsal mekanizmalarýn yaný sýra mali kapasitenin de artýrýlmasý gerektiðini söyledi.
Ýttifakýn görünürlüðünün artýrýlmasýnýn önemini vurgulayan Fidan, "Ýttifaký dini ve inanç temelli kuruluþlarýn aðlarýna köprü görevi görecek bir yumuþak güç aracýna dönüþtürmemiz gerekiyor. Tüm bu somut adýmlarý önümüzdeki toplantýlarda ele alacaðýz." diye konuþtu.
Adalet ve birlikte varoluþ için mücadele etmenin herkesin görevi olduðu dile getiren Dýþiþleri Bakaný Fidan, "Bu forumu çaðrýmýzý yenilemek için bir fýrsat olarak deðerlendirelim. Çaðrýmýz yanlýþ algýlarýn, nefretin, þiddetin ve çatýþmanýn kýsýr döngüsüne son verme çaðrýsýdýr. Kan dökülmesini durdurmak için yeniden söz verelim, barýþ inþa etmek için diyaloða baþvuralým. Türkiye bu yöndeki tüm çabalara güçlü bir destek vermeye hazýrdýr." ifadelerini kullandý.