7 yýl sonra ilk ziyaret! Kuveyt ile Türkiye arasýnda 6 anlaþma imzalandý
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Kuveyt Emiri Meþal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ý Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde resmi törenle karþýladý.

16 Aralýk 2023'te göreve baþlayan Kuveyt Emiri Sabah, Arap dünyasý haricinde ilk yurt dýþý resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptý.

Diplomatik iliþkilerin 60. yýl dönümünde düzenlenen ziyaret, 7 yýl aradan sonra Kuveyt'ten Türkiye'ye emir düzeyindeki ilk ziyaret niteliðini taþýdý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Kuveyt Emiri es-Sabah ile Devlet Niþaný Tevcih ve Anlaþmalarý Ýmza Töreni'ne katýldý.

Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde "Devlet Niþaný Tevcih Töreni" gerçekleþtirildi.

Törende, iki ülkenin milli marþlarýnýn okunmasýnýn ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan, es-Sabah'a Türkiye Cumhuriyeti Devlet Niþaný tevcih etti.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Kuveyt Emiri Meþal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ýn huzurunda iki ülke arasýnda 6 anlaþma imzalandý.

Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde baþ baþa ve heyetler arasý görüþmelerin ardýndan iki ülke arasýnda çeþitli anlaþmalarýn imza törenine geçildi.

Erdoðan ve es-Sabah'ýn huzurunda iki ülke arasýnda 6 anlaþma imzalandý.

Ýmza altýna alýnan anlaþmalar þöyle:

- "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi ve Kuveyt Yatýrým Kurumu Arasýnda Yatýrým Tanýtým Faaliyetlerinde Ýþbirliði Konusunda Mutabakat Zaptý"

- "Ticaret Bakanlýðý Serbest Bölgeler Genel Müdürlüðü Tarafýndan Temsil Edilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Doðrudan Yatýrým Teþvik Otoritesi Tarafýndan Temsil Edilen Kuveyt Devleti Hükümeti Arasýnda Serbest Bölgeler Alanýnda Ýþbirliðine Ýliþkin Mutabakat Zaptý"

- "Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile Kuveyt Devleti Konut Ýþlerinden Sorumlu Devlet Bakanlýðý Arasýnda Konut Refahý ve Altyapýsý Alanýnda Mutabakat Zaptý"

- "Türkiye Cumhuriyeti Ýçiþleri Bakanlýðý Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý ile Kuveyt Devleti Ýçiþleri Bakanlýðý Sivil Savunma Genel Müdürlüðü Arasýnda Afet Ve Acil Durum Yönetimi Alanýnda Mutabakat Zaptý"

- "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan temsil edilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Savunma Bakanlýðý (KSB) Tarafýndan Temsil Edilen Kuveyt Devleti Hükümeti Arasýnda Devletten Devlete Savunma Sanayii Tedarik Sözleþmelerine Ýliþkin Uygulama Protokolü"

- "Türkiye Cumhuriyeti Dýþiþleri Bakanlýðý ve Kuveyt Devleti Dýþiþleri Bakanlýðý Arasýnda Ortak Stratejik Diyalog Kurulmasýna Dair Mutabakat Zaptý"

ÝLETÝÞÝM BAÞKANLIÐINDAN AÇIKLAMA

Görüþmelerin ardýndan Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý yazýlý bir açýklama yaptý.

Söz konusu açýklamada þu ifadeler kullanýldý:

Kuveyt Emiri'nin Türkiye ve Kuveyt arasýndaki diplomatik iliþkilerin tesisinin 60'ýncý yýl dönümünde gerçekleþtirdiði ziyaret esnasýnda yapýlan görüþmede, iki ülke arasýndaki ekonomik ve ticari iliþkiler ayrýntýlý bir biçimde ele alýndý.

Savunma sanayiinden Kalkýnma Yolu Projesi'ne kadar birçok alanda atýlan adýmlarýn deðerlendirildiði görüþmede, iki ülke arasýndaki ticaret hacmini 5 milyar dolar seviyesine çýkarmak için yapýlmasý gerekenler konuþuldu.

Türkiye ve Kuveyt arasýndaki Karma Ekonomik Komisyon Mekanizmasý'na yeniden iþlerlik kazandýrmanýn gerekliliðinin ortaya koyulduðu görüþme kapsamýnda, karþýlýklý yatýrýmlarý ve ticareti teþvik etmenin iki ülkenin de yararýna olduðu ifade edildi.

Görüþmede diplomasi, saðlýk, kültür, turizm, eðitim alanlarýnda iki ülkenin ortaya koyacaðý iþ birliði üzerine deðerlendirmeler yapýlýrken Baþkan Erdoðan, Kuveyt'in egemenliði, toprak bütünlüðü ve güvenliðine Türkiye'nin verdiði desteðin devam edeceðini, her düzeyde temaslarýn sýký bir þekilde süreceðini söyledi.

Ýsrail'in Gazze'de masum Filistin halkýna yönelik saldýrýlarý da görüþmenin gündem baþlýklarý arasýnda yer aldý. Cumhurbaþkaný Erdoðan; Kuveyt'in Ýsrail zulmü karþýsýndaki tutumunun önemli olduðunu, bu duruþun Filistin davasýna güç kattýðýný, Türkiye'nin baþýndan beri kalýcý ateþkesin tesisi için çaba gösterdiðini belirtti.

Baþkan Erdoðan görüþmede, Ýslam dünyasýnýn bölgenin huzur ve refahý için birlik içinde 1967 sýnýrlarýnda, baþkenti Doðu Kudüs olan, baðýmsýz, egemen ve coðrafi bütünlüðe sahip bir Filistin Devleti'nin kurulmasý için çalýþmasý gerektiðini ifade etti.

Körfez Ýþbirliði Konseyi ile Türk Devletleri Teþkilatý arasýnda iþ birliði geliþtirmenin önemini belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, Kuveyt'in bu çalýþmalara desteðinin önemli olduðunu, bunun yeni fýrsat pencerelerinin açýlmasýný temin edeceðini belirtti. " ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, es-Sabah onuruna akþam yemeði verdi