Çavuþoðlu, Çekya'nýn Lidove Noviny gazetesinde Türkiye-Çekya iliþkilerini deðerlendiren bir makale kaleme aldý.
Ýki ülke iliþkilerinin önemine deðinen Çavuþoðlu, Türkiye ile Çekya arasýnda diplomatik iliþkilerin 1924'te Mustafa Kemal Atatürk ve Tomas Garrigue Masaryk liderliðinde kurulduðunu belirtti.
Çavuþoðlu, Soðuk Savaþ sonrasý bölgenin çeþitli sýnamalarla karþý karþýya kaldýðýna dikkati çekerek, "Ortak çýkarlarý, paylaþtýðý deðerleri olan iki NATO müttefiki olarak bu zorluklarla mücadelede geliþmiþ bir Türkiye-Çekya iliþkisi þarttýr. Kovid-19 gibi küresel sorunlar, Suriye'deki kriz ve Ukrayna'daki savaþ gibi bölgesel konular iþ birliðimizi geliþtirmemiz gerektiðini gösteren en yakýn örneklerdir." dedi.
Ukrayna'da savaþýn baþladýðý andan itibaren Türkiye'nin siyasi ve insani anlamda önemli katkýlar yaptýðýna da vurgu yapan Çavuþoðlu, "Ayrýca taraflarý uygulanabilir bir siyasi çözüm için teþvik ederek diplomasiye alan býrakmak için çalýþýyoruz." ifadesini kullandý.
Çavuþoðlu, savaþýn uzun sürme riskini de deðerlendirerek, "Uzun sürecek bir savaþ riskinin Avrupa'nýn hatta küresel güvenlik mimarisinin üzerinde zararlý etkileri olabilir. Bu nedenle adil ve kalýcý bir barýþa ulaþmak için diplomatik çabalar sürdürülmelidir. Uygulanabilir herhangi bir çözümle Ukrayna'nýn egemenliði, baðýmsýzlýðý ve toprak bütünlüðü korunmalýdýr." deðerlendirmesini yaptý.
Türkiye ve Çekya'nýn bu bölgesel ve küresel zorluklar karþýsýnda karþýlýklý saygý temelinde dostane iliþkileri ve iþbirliðini geliþtirmek için siyasi iradeye sahip olduðunu belirten Çavuþoðlu, Türkiye'nin halihazýrda gündelik problemlerden arýnmýþ canlý ikili iliþkilerini her yönde geliþtirmeye hazýr olduðunu da bildirdi.
Çavuþoðlu, iki ülke arasýndaki ticaret hacminin geçen yýl 4,4 milyar dolara ulaþtýðýný belirterek, "Ortak hedefimiz olan 5 milyar dolara yaklaþýyoruz. Savunma sanayii, iþbirliðimiz için umut verici bir alan. Türk inþaat sektörü de konut ve altyapý ihtiyaçlarýný karþýlamak için Çekya ile birlikte çalýþmaya çok istekli." deðerlendirmesinde bulundu.
Çekya'nýn 1 Temmuz'da AB Dönem Baþkanlýðýný devralacak olmasýna da deðinen Çavuþoðlu, "Çekya'nýn yaklaþmakta olan AB Dönem Baþkanlýðý'nýn Türkiye'nin AB üyelik sürecini ilerletmesine yardýmcý olacaðýna eminim. Türkiye, güvenlik, savunma, dýþ politika, enerji güvenliði, ekonomi ve göç yönetimi açýsýndan AB'ye katkýda bulunmak için iyi bir konumda." ifadelerini kullandý.
Çavuþoðlu, Ukrayna'dan hýzla büyüyen mülteci krizinin göç alanýnda iþbirliðinin önemini bir kez daha hatýrlattýðýna iþaret ederek, "Ukrayna'ya komþu ülkelerdeki durumu, son 8 yýldýr en büyük göçmen nüfusa ev sahipliði yapan Türkiye'den baþka hiçbir ülke daha iyi anlayamaz." ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin geçen yaz Çekyalý turistlerin en fazla ilgi gösterdiði 4. ülke olmasýndan dolayý duyduðu memnuniyetini dile getiren Çavuþoðlu, bu yýl Türkiye'nin Çekyalý turistler için ilk sýrada yer almasýný umduklarýný ve Türkiye ve Antalya'nýn daha fazla Çekyalýya ev sahipliði yapmayý istediðini kaydetti.
Türkiye ile Çekya'nýn Kovid-19 salgýnýn getirdiði zor koþullara raðmen insani temaslarýný sürdürdüðüne iþaret eden Çavuþoðlu, iki ülkenin gelecek yýllarda çok katmanlý iliþkilerini daha üst seviyelere taþýyacaðýný, Türkiye'nin bu yönde samimi çabalar göstermeye hazýr olduðunu ifade etti.