Danıştay iki HSYK üyesini belirledi, Cemaat istediğini alamadı
ABONE OL

Danıştay Büyük Genel Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine Danıştay kontenjanından 2 asıl, 2 yedek üyenin seçimini yaptı. Seçimlerde paralel yapının desteklediği aday Şaban Işık ile bağımsız aday Taci Bayhan asıl üye seçildi.

HSYK’nın Danıştay kontenjanından gelen 2 asıl 2 yedek üyesinin görev süresi 18 Ekim’de sona erecek. Danıştay Büyük Genel Kurulu, dün toplanarak HSYK üyeleri için seçim yaptı. Seçimde, üyeler Taci Bayhan, Şaban Işık, Emin Sınmaz, Mustafa Gökçek, Gürsel Mekik ve Hasan Turgut yarıştı. Daha önce aday olan HSYK Üyesi Ziya Özcan adaylıktan çekildi.

Seçim sonucunda, 13. Daire Üyesi Taci Bayhan 83, İdari Dava Daireleri Kurulu Üyesi Şaban Işık 78 oy alarak HSYK’nın asıl, 12. Daire Üyesi Hasan Turgut 67, 6. Daire Üyesi Emin Sınmaz 65 oyla yedek üyeleri oldu. Diğer adaylar İdari Dava Daireleri Kurulu Üyeleri Mustafa Gökçek 50 ve Gürsel Mekik 20 oyda kaldı.

HSYK 22 üyeden oluşuyor

HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşuyor. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, Adalet Bakanı Müsteşarı da Kurul’un tabii üyesi. Diğer 20 üyenin 4’ü cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanıyor. Yargıtay Genel Kurulu 3, Danıştay Genel Kurulu 2, Adalet Akademisi Genel Kurulu’nca da 1 üye seçiliyor. Adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından ise 7’si adli, 3’ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçiliyor. HSYK üyeliği seçimi başlangıç tarihi 26 Ağustos 2014 olarak belirlenmişti. HSYK seçimleri ise 12 Ekim 2014 Pazar günü yapılacak.